Salibandyn MM-kisoissa uudenlainen panos – mahdollisuus päästä World Games -tapahtumaan

Kuva: Kuvakaappaus videolta

Mika Kohonen oli mukana, kun World Gamesit järjestettiin Lahdessa vuonna 1997. Kuva: Anssi Koskinen
Mika Kohonen oli mukana, kun World Gamesit järjestettiin Lahdessa vuonna 1997. Kuva: Anssi Koskinen

Salibandy tavoittelee olympialajin asemaa, kuten tiedetään. Tämä tavoite, unelma tai haave, miten vain, on elänyt ammoiselta 1990-luvulta lähtien. Lajin kansainvälisissä piireissä hanke sai rohkaisua, kun salibandy pääsi näytöslajina mukaan Lahdessa syksyllä 1997 järjestettyyn World Games -tapahtumaan.

Latviassa joukkueiden fokus on taistelussa MM-kullasta, joka on jaossa jo 11. kerran, mutta bonuksena kärkikolmikolle on samalla luvassa pääsy ensi vuoden heinäkuussa Puolan Wroclawissa pidettävään World Gamesiin.

Joukkueita Puolassa nähdään kuusi. MM-kisojen top 3 -maiden ohella kutsu lähtee myös kyseiset kisat isännöivälle Puolalle, MM-kisojen parhaalle Euroopan ulkopuoliselle maalle ja parhaimmalle kärkikolmikon ulkopuoliselle Puolan naapurimaalle.

So what, kysyy moni. Aiheellisesti.

World Games noteerataan harvoin mediassa, saati menestyksen osuessa kohdalle kerää väkeä juhlimaan WG-kultaa. Tässä mielessä se kulkee kaukana olympialaisten ympärille rakentuneesta aurasta. Arvo onkin nähtävä tärkeänä välietappina kohti maailman suurinta urheilutapahtumaa, kesäolympialaisia.

World Games on nimenomaan ei-olympialajeille tarkoitettu tapahtuma, jonka kautta VOI nousta mukaan olympiaohjelmaan. Automaattisesti näin EI tapahdu. Vuosien saatossa tätä reittiä olympialaisiin nousseita lajeja ovat esimerkiksi sulkapallo, beach volley, triathlon ja taekwondo. Toivoa siis on.

Salibandytähdet eivät asiaa ehkä tiedosta, mutta tässä yhteydessä he toimivat pioneereina kun salibandya tarkkaillaan mahdollisena tulevaisuuden olympialajina. Kansainvälisen Olympikomitean hallinnoima Olympic Channel muuten näyttää Latvian MM-otteluja.

World Games -tapahtuma järjestetään olympialaisten tavoin neljän vuoden välein, mutta merkittävänä erona ”viiden renkaan kisoihin” on se, että järjestelyissä hyödynnetään vahvasti jo olemassa olevia suorituspaikkoja.

Tällä hetkellä World Games on salibandyn ”olympialaiset” ja merkittävin tapahtuma MM-kisojen jälkeen. Wroclawissa koolla on yli 3000 urheilijaa lähes 30:stä lajista ja yli 100:sta maasta.

Toki olympiastatukseen vaadittavan kriteeristön kirjo on valtava. Näiden asioiden kanssa painii ensisijaisesti lajin kansainvälinen kattojärjestö, IFF yhdessä kansallisten lajiliittojen kanssa.

Lahdessa 1997 salibandy oli mukana näytöslajina, mutta on Wroclawissa tämän monilajitapahtuman varsinaisena lajina. Salibandy sai World Gamesia hallinnoivan IWGA:n jäsenyyden vuonna 2013. IWGA ei ole mikä tahansa organisaatio, vaan KOK:n tunnustama ja sen kanssa kiinteästi yhteistyötä tekevä taho, jolla on vankka sijansa KOK:n Agenda 2020:ssa. KOK:n tunnustuksen salibandy sai 2011.

Salibandyn tilaisuus Lahden World Gamesiin tuli äkkiä ja yllättäen. Pelattiinhan ensimmäiset EM-kisat keväällä 1994 Helsingissä ja MM-kisatraditio alkoi Tukholman Globenissa toukokuussa 1996. Nyt paikka World Gamesiin on lunastettu suunnitelmallisen ja pitkäjänteisen kabinettiviidakoissa tehdyn työn seurauksena. Tästä kannattaa pitää kiinni.

Mutta millaisia muistoja Lahden World Gamesista liki 20 vuoden takaa jäi?

Janne Tähkä YLEn silloisen uutisankkuri Laura Ruoholan vetämässä kisastudiossa puimassa maajoukkueen esityksiä.

Ruotsin luottopuolustaja Janne Vaaran (nykyinen Ruotsin päävalmentaja) vihaiset viivapommit ja varmat peliesitykset Esa Karjalaisen kera. Ja pelasipa Suomen puolustuksessa myös nykyinen sinivalkoisten päävalmentaja Petri Kettunen.

Ruotsi oli finaalissa Suomea parempi luvuin 4-3. Katsojia Suurhallissa reilut 1600. Muut maat olivat Sveitsi ja Latvia.

Suurimpana mieleen jääneenä kuitenkin Jyväskylän Happeen 20-vuotiaan sentterin Mika Kohosen liiderimäisyys ja lopullinen läpimurto maajoukkueessa.

Sama mies, 19 vuotta myöhemmin, pukee edelleen maajoukkueen peliasun päälle lauantaina Riiassa alkavissa MM-kisoissa. Vuosien saldona pari MM-kultaa, jokusia himmeämpiä, lukuisia MM-all stars -valintoja, maailman parhaan pelaajan titteleitä ja 167 maaottelua Suomen puolesta.

Teksti: Markku Huoponen, kirjoitus on julkaistu aiemmin Floorball.fi-sivustolla

Lue myös:
Muistatko kun salibandya esiteltiin vuoden 1997 World Games -kisoissa?