Vanhempien solvaus sai tuomarin itkemään lasten ottelussa – ruotsalainen poliitikko kommentoi järkyttyneenä

Ruotsin kansanedustaja pyysi niitä vanhempia jäämään kotiin, jotka eivät osaa käyttäytyä otteluissa. Kuvituskuva: perwiklund.se

Viikko sitten Ruotsissa järjestetyssä salibandyn junioriturnauksessa joukko lasten vanhempia ryhtyi huutamaan ja solvaamaan 10-vuotiaiden ottelua tuomaroinutta erotuomaria. Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n mukaan huutelu meni niin pitkälle, että nuori tyttötuomari purskahti ottelun loppuhetkillä itkuun.

Tuomari jätti tilanteesta selvityksen Västerbottenin erotuomarivaliokunnalle.

– Jatkoin tuomaroimista, mutta minusta tuntui koko ajan yhä pelottavammalta. En uskaltanut sanoa enää vastaan, vaikka olisi pitänyt tehdä niin. Tuomari on se joka tuomaroi, vasta tuomaroinnin aloittanut nuori nainen kirjoitti raportissaan.

Västerbottenin erotuomarikerhon puheenjohtaja Ulrich von Pawel-Rammingen kommentoi tapahtunutta harmistuneena ja totesi, että asia on otettu käsittelyyn seurojen kanssa.

– Vastaavia tilanteita sattuu silloin tällöin. Vaikka kuinka yritämme tehdä asioita näiden välttämiseksi, aina tulee vanhempia, jotka eivät osoita kunnioitusta, von Pawel-Rammingen kertoi SVT Västerbottenin haastattelussa.

Tapaus on kerännyt huomiota Ruotsissa, ja muun muassa kansanedustaja Helena Lindahl otti aiheeseen kantaa Facebookin suorassa lähetyksessä.

– Uutisen luettuani olin todella vihainen. Kyse on lasten urheilusta ja hauskanpidosta. Näiden aikuisten käytös on ollut täysin järjenvastaista. Jos vanhemmat käyttäytyvät tällä tavoin, olisi heidän ehkä parempi jäädä siinä tapauksessa kotiin, Lindahl ärähti.

SVT Västerbotten kertoi myös, että tapaus on herättänyt reaktioita muiden nuorten tuomareiden vanhemmissa.

– Nuoret tuomarit tekevät parhaansa. Vanhempina haluamme, että meidän lapsemme voivat tehdä työnsä ilman, että heidän tarvitsee kuulla solvauksia ja tulla loukatuiksi.

Suomessa asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Linkit:
SVT: Föräldrar skrek på ungdomsdomare – tills hon grät, Politiker rasar mot innebandyhatet i livesändning
Iltalehti: Katsomoraivo repesi lasten salibandypelissä – vanhemmat haukkuivat tuomarin itkun partaalle Ruotsissa

10 comments

  1. Ei tartte ku lukea erään MD1v -joukkueen otteluraportit, niin aina jos häviävät, niin se on tuomarin syy :). Tänäänkin. Sieltä se ajattelumalli leviää.

  2. Toimii hyvin sama kiekon puolella. Junioriaikana ainakin. Vanhemmat ja sukulaiset ei tule pelejä katsomaan. Missä ite pelaa. Poikkeuksia myös ollut. Kaikki vanhemmat eivät räyhää tuomarille.

  3. Kun nyt ei vaan yleistettäis tätä kaikkiin ruotsalaisiin tai suomalaisiin niin kuin yleensä tehdään :p se että joku pelleilee ei tarkoita että kaikki tekee niin. Junnuissa voisi olla vaikka joka pelissä joku valvoja järjestävältä joukkueelta katsomossa joka saa poistaa henkilöitä katsomosta jos huutelu menee härskiksi.. Tietty tämäkin varmaan menisi siihen että sieltä poistetaan aiheettomasti tms ja taas on piru irti 😀

  4. Isoin virhe tuossa oli pistää nuori ja mahdollisesti kokematon tuomari yksin viheltämään peliä. Aina pitää olla kokenut tuomari parina tälläisissä peleissä.

    Toki vanhemmat olivat typeriä, mutta järjestäjienkään ei pidä olla niin ahneita että lapset puhaltelee pelit läpi.

  5. Ahne järjestäjä, taidat olla myös sitä mieltä, että raiskaukset tapahtuvat, koska uhri on pukeutunut seksikkäästi tai poimii saippuaa lattialta?

  6. ET soittaa kotiin on siinä mielessä oikeassa ettei suurin syypää ole järjestäjä vaan vanhempien asettama vaatimustaso tuomareille. Jos järjestäjä (ja muut aikuiset) jotain tekisivät niin rauhoittelisivat näitä huutavia vanhempia. Heille pitää näyttää ettei tämä ole ok. Kyllä seurat heräävät näihin huutajiin jos muilta vanhemmilta tulee palautetta, joko suoraan tekstinä tai epäsuoraan siirtopapereiden muodossa. Ei kymmenvuotiaiden urheilu voi olla niin tärkeää että tuomari pitää moittia kyyneliin asti.