Kurinpitäjän päätös – MM-kultamitalistille kahden ottelun pelikielto

Miko Kailiala sai kahden ottelun pelikiellon Steelers-ottelun tapahtumista. Kuva: Juhani Järvenpää

Miko Kailiala sai kahden ottelun pelikiellon Steelers-ottelun tapahtumista. Kuva: Juhani Järvenpää

Uutisoimme maanantaina, että EräViikingit-Steelers-ottelussa sattunut Timo Johanssonin ja Miko Kailialan törmäys on mennyt videotuomarin käsittelyyn. Nyt kurinpitäjä on langettanut tilanteesta kahden ottelun pelikiellon Kailialalle.

Tapausta kuvailtiin näin kurinpitopäätöksessä:
”Steelersin pelaaja saa puolustusalueella pallon ja syöttää sen keskialueella etenevälle Timo Johanssonille (jatkossa: Johansson). Johansson etenee pallon kanssa muutaman askeleen ja laukaisee pallon keskiviivan jälkeen kohti EräViikinkien maalia. Välittömästi laukauksen jälkeen sivusuunnasta tuleva EräViikinkien pelaaja Miko Kailiala (jatkossa: Kailiala) taklaa olkapäällään Johanssonia, osuen tätä päähän. Johansson kaatuu maahan ja loukkaantuu. Johansson kykenee myöhemmin jatkamaan peliä. Tilanteesta ei anneta rangaistuksia.”

Päätöksen perustelut:

Kiistatonta asiassa on se, että Kailialan vasen olkapää osuu Johanssonia päähän. Kuten Johansson vastineessaan kertoo, hänellä ei ollut havaintoa lähestyvästä pelaajasta, eikä hän täten kyennyt vastaanottamaan
tulevaa kontaktia. EräViikinkien vastineessa kerrotaan, että Kailiala ennen törmäystä vetää kätensä vartaloon kiinni välttääkseen sen, että käsi ei osuisi Johanssoniin. Tulkinta on väärä. Kailiala olisi juuri kädellään voinut
lieventää törmäystä ottamalla Johansson kädellään vastaan, mutta vetämällä käden vartaloon kiinni hän valmistautuu tulevaan kontaktiin. EräViikinkien väite, että Johansson oli laukauksen jälkeen kallellaan
kohti Kailialaa pitää paikkansa. Kailialan olisi pitänyt tämä myös ymmärtää ja siten tiedostaa, että Johanssonin kyky vastaanottaa kontakti oli alentunut.

Kontaktin ottaminen toiseen pelaajaan ei ole kiellettyä, kunhan se tapahtuu sääntöjen mukaisesti ja toisen pelaajan turvallisuutta kunnioittaen. Täten katson, että Kailiala on tietoisesti ottanut kontaktin Johanssoniin,
eikä kyse ole tapaturmasta tai vahingosta. Kontaktissa Kailialan olkapää osuu suoraan Johanssonin kasvoihin. Kailiala on tilanteessa osoittanut merkittävää piittaamattomuutta toisen pelaajan turvallista pelaamista
ja terveyttä kohtaan. Nykyisissä kurinpitolinjauksissa päähän kohdistuneista taklauksista on annettu kahden ottelun pelikielto. Tässä tapauksessa ei ole lieventäviä, eikä ankaroittavia elementtejä.

Päähän kohdistuvien taklausten seuraukset voivat olla lievistä kolhusta peliuran lopettavaan vammaan. Suoraan päähän kohdistuneiden taklausten rangaistukset ovat viime vuosina selvästi koventuneet. Niin salibandyssä kuin muissakin lajeissa on havahduttu, että pelaajien fyysisten ominaisuuksien parantuminen ja sitä kautta pelin
nopeutuminen on lisännyt päähän kohdistuneita iskuja. Näiden tapausten vähentämiseen pyritään vaikuttamaan niin säännöillä, rangaistuksilla kuin moraalisillakin keskusteluilla. Merkittävin pala tässä kokonaisuudessa on pelaaja itse ja ennen kaikkea toisen pelaajan terveyden kunnioittaminen. Katson, että Kailiala on syyllistynyt pelisääntöjen 617/2 kohdan raakaan rikkomukseen. Edellä mainituin perustein olen tullut päätöslauselmassa olevaan
ratkaisuun.

Tapaus videolla
Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

23 comments

  1. ”Tulkinta on väärä. Kailiala olisi juuri kädellään voinut lieventää törmäystä ottamalla Johansson kädellään vastaan, mutta vetämällä käden vartaloon kiinni hän valmistautuu tulevaan kontaktiin.”

    Omasta mielestäni päätöksiin ei kuulu tälläinen arvuuttelu pelaajan mielenliikkeistä. Videolta todettava fakta on, että taklaus / estäminen sisältää pääkontaktin. Jos tämä on kategorisesti ottelukiellon arvoinen, niin sillä hyvä, ja asia käsitelty.

    Linjanvetonahan tämä ei sinänsä ole paskempi, vaarallinen ja tarpeeton niittihän tuollainen on. Toki olisi jännä kuulla edelleen, että mihin se case Kainulainen unohtui? Kukaan ei vienyt asiaa eteenpäin?

  2. Hyvin perusteltu päätös joka antaa varoituksen että jatkossakin näihin päähän kohdistuneisiin iskuihin puututaan. Tällä päätöksellä lainjataan hyvin toisen pelaajan terveyden kunnioittamista, myös EräViikinkien pelaajien vaikka turha itku on jo kannattajilla alkanut twitterissä..

  3. Ihan selkee tilanne ja perustelu, ei kahta sanaa. Kurinpitäjälle iso peukku kattavasta perustelusta ja päättäväisestä toiminnasta.

  4. Todella paljon on lähiaikoina ollut näitä päähän kohdistuneita taklauksia lätkän puolella ja niistä risuja on myös tullut. Kyllä niistä pitää pelikieltoa tulla myös salibandyssä. Hyvä linjaus siis ja meni mielestäni oikein.

  5. Jz täysin oikeassa, linjan vetona hyvä, niin jää jatkossa nää pois. Mutta ei jatkossa mitään turhia arpomisia mahdollisista mielenliikkeistä. Ainahan voi väittää, että oli vahinko ja vaikka olisi, niin ei kai se kuulu kurinpitäjälle, se kuuluu olisiko voinut välttää. Tästä 2 peliä, joten toivotaan, että törkeistä puun takaa tulleista enempi. Ruotsista tulee heti mieleen se missä Rudd jyrättiin. Nyt vaan meikäläisetkin vaan ottaa opikseen ja Kailiala kärsii pannansa ja sitten takasin askiin.

  6. Kainulaisen tilanteesta itkijöille meidän tulisi muistaa realiteetit, kuka voi tehdä tutkintapyynnön videotuomarille. Kainulaisen tilanteesta Oilers ei tehnyt pyyntöä. Tässä Kailialan tilanteessa se on joko Steelersin tai otteluvalvojan toimesta tehty, videotuomari tai kurinpitäjä ei voi vain napsia näitä tuomittavakseen. Pitäisikö sääntöä muuttaa, eikä haukkua toimeenpanovaltaansa käyttävää.

  7. Oma veikkaukseni oli että ei tule tuomiota.Onneksi olin väärässä, ja pisteet kurinpitäjälle oikeasta reakoinista kyseseen tilanteeseen.Tää on myös viesti pelaajille mitä on tulossa jos näin hölmöilee.

  8. Pitäisikö tässä sitten käydä pienimuotoinen kehityskeskustelu Oilers-Lasb -pelin otteluvalvojan kanssa? Ei kai voida jättäytyä sen varaan, että joukkueet valvoisivat toisiaan, varsinkin kun tutkintapyyntö maksanee, eikä rikottu joukkue varsinaisesti pelikiellosta hyödy, koska se kärsitään toisia joukkueita vastaan

  9. Kynnys tehdä tutkintapyyntö on 500€ suuruinen, voipi olla että Oilersilla on huonoja kokemuksia vastaavista..

  10. Miten tuo Steelersin kaveri voi lentää noin komeen ilmalennon kun EräViikinkien pelaaja pysyy paikallaan. Eihän tuo ny herranjumala ole mikään TAKLAUS. Jos kaveri juoksee olkapäätä päin niin ei sitä voi päähän kohdistuneeksi taklaukseksi kutsua.

    ”Kailiala on tilanteessa osoittanut merkittävää piittaamattomuutta toisen pelaajan turvallista pelaamista ja terveyttä kohtaan”

    En ole psykologi en, mutta elekielen perusteella tilanne näyttää siltä, että Kailiala ei todellakaan taklaa Steelersin pelaajaa ja käy vielä samantien katsomassa onko kaikki ok.

  11. Jokaisessa pelissä ei ole otteluvalvojaa paikalla, ei joka toisessakaan. Resursseja lisää niin varmasti on.

  12. Toihan on Johanssonin ihan normaali pelitapa, ainahan se pomppii kun aropupu konsanaan kalastelemassa jäähyjä 🙂 Toivottavasti pelikielto kumotaan niin saatais kunnon #skandaali aikaseks 🙂

  13. Mielestäni noita virallisia tutkintapyyntöjä ei tarvitsisi aina edes tehdä. Voisihan liitto noita tarkistaa muutenkin, jos videomateriaalia on ja asiasta on noussut ”keskustelua”. Ja toinen asia on taas päähän kohdistuneet osumat. Kyllähän Kailiala näytti videolla nostavan kätensä kontaktia varten. Kaksi peliä oli tosta aika pieni rangaistus. Muutenkin voisi liitto linjata, että päähän kohdistuneesta kontaktista tulee aina 2 peliä huilia, jollei se ole selvästi kontaktin saavan hakema. Eli tarkoituksellisesta pää edellä ryntäilystä ei tule mitään, mutta muista 2 peliä. Tuntuu ehkä kovalta, mutta pelaajat oppivat nopeasti välttämään näitä tilanteita. Ei mennä tilanteisiin enää sillä mentaliteetilla, että ”katotaan kuin tässä käy?”. Ja kun linjaus olisi kaikkien tiedossa, niin tuomioista ei tarvitsisi itkeä enää jälkikäteen. Sama kuin omasta mailasta huolehtiminen. Jos kolhit sillä vastustajaa, vaikka vahingossa, siitä tulee rangaistus.

  14. kyllä tämä oli kainulaisen polvitaklaukseen verrattuna huomattavasti epäselvempi ja vaarattomampi tilanne. jos tosiaan ei ole otteluvalvojiin varaa niin ei sitten mihinkään peliin niitä tasapuolisuuden nimissä. kurinpito on edelleen farssi tässä lajissa, ei voi kun ihmetellä miten se on niin vaikea asia saada kuntoon.

  15. Selkeä perustelu. Päätös oikea ja sanktio oikean suuruinen. Valituksilla ei mahdollisuutta mennä läpi. Vaikka oi ”kiva” nähdä mitä tapahtuisi jos Kailialaa taklaisi joku samoin. Treenejä eu lasketa.

  16. Voimerjens; katso nyt pysyykö mukamas paikoillaan – ottaa pikkuaskeleet kohti Johanssonia.
    Sai ansaitsemansa penaltin.