Liigat

Liigavalmentajat US:ssa: Superfinaalille tyrmäys, pistejakoon toivotaan muutosta

25.02.
2017
Liigat

Oilersin Petri Huttunen ehdotti Urheilusanomissa, että jatkoajan voisi pelata 4 vs. 4 -systeemillä. Kuva: Mika Hilska

Pääkallo.fi:n sivuilla oli viime viikolla muutama liigajoukkueiden edustajille teetetty gallup. Urheilusanomien Timo Mäkynen kysyi tällä viikolla julkaistussa artikkelissa 14 liigajoukkueen päävalmentajan mielipiteitä Superfinaalista, Salibandyliigan joukkuemäärästä sekä runkosarjan pistejaosta.

Superfinaali sai kyselyssä liigajoukkueiden päävalmentajilta melko selkeän tyrmäyksen. Ainoastaan kolme pääkäskijää oli yksittäisen finaalin kannalla.

– Playoff-sarjoissa syntyy hyviä tarinoita, jotka syvenevät sarjojen edessä. Tämän lisäksi yhdessä pelissä sattumalla on liian iso rooli koko kauden tarinaan, perusteli EräViikinkien Jyri Korsman.

Indiansin Stefan Korhonen oli sen sijaan Superfinaalin kannalla.

– Parempi joukkue Superfinaalinkin voittaa. Se on tapahtumana hieno, ja saadaan enemmän näkyvyyttä lajille isosta finaalista.

Urheilullisuuden kärsimisen ja tulonjaon vuoksi arvosteltu Superfinaali pelataan kuitenkin varmuudella ainakin tänä ja ensi vuoden keväänä. Salibandyliiton hallituksen puheenjohtaja Ismo Haaponiemi sanoi lehdelle, että varsinkin toinen finaali näyttää suunnan tulevaisuudelle.

Tulonjaossa sakkaa hänen mukaansa tällä hetkellä se, että plusmerkkinen tulos oli viimeksi ainoastaan muutamia kymmeniä tuhansia euroja, joten jaettavaa jää sangen vähän. Salibandyliiton tarkoituksena on kuitenkin se, että varoja käytettäisiin sarjan kehitykseen.

Salibandyliigan joukkuemäärä on kuuma peruna

Miesten Salibandyliigan joukkuemäärä on ollut kuuma peruna viime aikoina. Liigan päävalmentajista yhdeksän jatkaisi nykyisellä joukkuemäärällä ja viisi 12 joukkueella.

Sarjan jumbona oleva M-Team teki kyseenalaista historiaa viime viikonloppuna, kun joukkue hävisi Salibandyliigan ennätyslukemin Happeelle (17-0). M-Teamin päävalmentaja Jarmo Härmä ei ole supistamisen kannalla.

– Ymmärrän johtavien pelaajien tuskan, kun välillä joutuu tekemään liikaa maaleja, mutta pitäisikö keskittyä omaan tekemiseen ja oman joukkueen ja seuran kehittämiseen itkemisen sijasta? Ruotsissa tulee ihan vastaavia repsahduslukemia ­mitä täällä, mutta en ole nähnyt tai kuullut, että siellä olisi vastaavaa kohua asiasta, Härmä sanaili.

Joukkuemäärän karsijoiden joukossa olivat muun muassa TPS:n Aki Vilander ja EräViikinkien Korsman.

– Karsisin joukkueiden määrää ja lisäisin pelien määrää, Korsman kommentoi.

– Pelimäärä isommaksi ja laadukkaita pelejä enemmän, TPS:n Vilander toivoi.

Ottelumääriin toivottiin myös muutoksia. Happeen Seppo Pulkkisella oli ehdotus sen suhteen, että pelimäärää voisi lisätä. Joukkueiden karsimista konkarivalmentaja ei kuitenkaan toivonut.

– Paikalliskierrokset tai jotain vastaavaa. Pelimäärä pitäisi saada 30 kieppeille. Uskon, että 10–12 joukkueenkin sarjoissa koettaisiin yli kymmenen maalin murskajaisia, sanoi Pulkkinen.

Haaponiemen mukaan joukkuemäärä on tapetilla seuraavassa Salibandyliiton hallituksen kokouksessa.

Pistejako uusiksi?

Pistejaon suhteen oli kaikkiaan erilaisia vastausvaihtoehtoja. Tärkeimpänä uudistusajatuksena oli, että suorasta voitosta saisi tulevaisuudessa kolme pistettä.

Yksi ehdotus oli ylitse muiden, sillä peräti 11 liigavalmentajaa kannatti sitä, että varsinaisen peliajan jälkeen pelataan viiden minuutin jatkoaika ja tarvittaessa ammutaan rankkarit, jotta ottelulle löytyy voittaja. Tässä pistelaskusysteemissä varsinaisen peliajan voittaja saisi kolme pistettä, jatkoaika- tai rankkarivoittaja kaksi pistettä ja varsinaisen peliajan jälkeen hävinnyt yhden pisteen.

SPV:n Tommy Koponen oli muuten ehdotuksen kannalla, mutta hänen mielestään voittajalle annettaisiin tilanteesta riippumatta kaksi pistettä. Yksi päävalmentaja oli sitä mieltä, että rankkareita ei tarvitsisi ampua, mutta häviäjä saisi pisteen jatkoaikatappiosta.

Ainoastaan yksi nykyisistä liigavalmentajista (Steelersin Jussi Sihvonen) kannatti nykyistä mallia, jossa voitosta saa kaksi pistettä ja tasapelistä yhden. Urheilusanomien jutun mukaan tällä kaudella on nähty 19 jatkoaikaa miesten Salibandyliigassa ja 2/3 näistä otteluista on jäänyt ratkaisematta, eli päättynyt tasapeliin.

Osa valmentajista ehdotti myös sitä, että jatkoajalla pelattaisiin neljä vastaan neljä -peliä.

– Nykyinen jatkoaikasysteemi on ihan huuhaata ja kyttäilyä. Jatkoaika pitäisi pelata neljällä neljää vastaan, ja rankkarit päälle, kommentoi Oilersin Petri Huttunen.

OLS:n Jami Herrala oli myöskin sitä mieltä, että voittaja täytyy löytyä otteluissa.

– Aina pelit loppuun asti. Viiden minuutin jatkoaika, rankkarit loppuun ja ekstrapiste voittajalle.

Haaponiemen mukaan myös tätä aihetta aiotaan käsitellä seuraavassa hallituksen kokouksessa.

Teksti on julkaistu tämän viikon Urheilusanomissa ja se on luettavissa tästä linkistä jos olet lehden tilaaja.

Pääkallo.fi:n gallupit:
Pääkallogallup: Superfinaali jakaa liigaseurojen edustajien mielipiteitä
Pääkallogallup: Kolme liigaseuran edustajaa kannattaa Salibandyliigan supistamista

Pääkallo.fi
Pääkallo.fi