Liigat

Pääkallogallup: Kolme liigaseuran edustajaa kannattaa Salibandyliigan supistamista

14.02.
2017
Liigat

EräViikinkien Joonas Naava (toinen oik.) kannattaa Salibandyliigan supistamista. Kuva: Juhani Järvenpää

Viikon toinen Pääkallogallup koskettaa viime aikoina paljon puhuttanutta aihetta. Kyseessä on miesten Salibandyliigan joukkuemäärä.

Viime viikolla muun muassa maajoukkuetähdet Miko Kailiala ja Peter Kotilainen ottivat Twitterissä räväkästi kantaa sen puolesta, että Salibandyliigassa on liikaa joukkueita ja vapaamatkustajia. Tämä kirvoitti useammankin eri instanssin kirjoittamaan oman näkemyksensä kuumaan perunaan.

Me jätimme oman mielipiteemme nyt narikkaan ja kysyimme suoraan kaikilta 14 liigaseuran edustajalta. Kolmen seuran edustaja oli valmis äkkiseltään supistamaan sarjaa, kolmella ei ollut kantaa ja kaikkiaan kahdeksan joukkuetta oli valmis jatkamaan nykyisellä 14 joukkueella. Ilahduttavan moni seurapomo puhui ihan suoraan myös parannusehdotuksista.

Mikä olisi sopiva joukkuemäärä miesten Salibandyliigassa?

Supistetaan sarjaa:

Steelers, Mika Koskinen, manageri
– Normaalisti Salibandyliigassa on ollut kuusi vahvaa joukkuetta. Ehkä se 14 on liikaa ja 12 olisi optimaalinen, kun ollaan aiheesta keskusteltu. Jos 12 olisi ollut tällä kaudella, niin mehän ei pelattaisi nyt sarjassa. Toukokuussa kun sain tiedon paikasta, niin meillä oli neljä sopimusta, joten pitkä tie ollaan tultu.

– Joukkuemäärää merkittävämpi asia olisi saada tuo rahaliikenne kulkemaan. Rahan keräämisen ja rahankäytön kouluttaminen liiga- ja divariseuroille olisi ensisijaisen tärkeää. Se, että rahoja ei käytettäisi pelkästään liigaan vaan seuran kehittämiseen. Monessa muussa lajissa käytetään rahaa eri lailla.

– Suomesta lähtee pelaajia ulkomaille rahan takia. Toinen asia on se, että huippupelaajat hakeutuvat liikaa samoihin jengeihin. Kun katson kahden kärkijoukkueen kolmosvitjoja, niin ihmettelen, että miksi kärkipelaajat menevät sinne, eivätkä ykkösvitjoihin huonompiin seuroihin, kuten vaikkapa jääkiekossa. Tällaista kulttuuria uupuu.

– 12 joukkuetta olisi oikea määrä. Jos pelkkää tasoa katsoo, niin sekin on liikaa. Jos me ollaan nyt kymmenensiä, niin meillä on vielä aika pitkä matka top 4 -sijoille. Pitää sallia mukaan myös heikompia liigajoukkueita. Kyllä esimerkiksi jääkiekossa on sarja tasaantunut, vaikka pari isompaa oli ylivoimaisia joskus 10 vuotta sitten. Yksi ongelma on se, että salibandyssa on liikaa seuroja, ja liiton ei pitäisi antaa muodostaa seuroja niin helpolla.

Esport Oilers, Jouni Vehkaoja, toiminnanjohtaja
– 12-13 joukkuetta.

EräViikingit, Joonas Naava, urheilujohtaja
– Seuran kanta on varmasti se 12 tällä hetkellä. Meidän seuran näkökulma perustuu paljolti siihen, että pelit ovat olleet vähän epätasaisia. Toisaalta koko ajan mennään lajina eteenpäin, ja myös Divari on mennyt eteenpäin. Jos liigassa olisi 12 joukkuetta, niin Divari olisi entistä kovatasoisempi. Se tarkoittaisi sitä, että meillä olisi kaksi ihan kovaa sarjaa.

– Toisaalta edelleenkin liigaan on liian helppo päästä pelaamaan, ja 14 joukkueeseen ei riitä pelaajamassaa. Alueellisuus on tässä nykyisessä systeemissä se plussa. Täytyy tiedostaa se, että ollaan edelleen lajina kasvuvaiheessa. Jos miettii, niin esimerkiksi Lahti ja Hämeenlinna ovat hyviä paikkoja lajin kannalta, kun nousijoista puhutaan. Totta kai pääkaupunkiseudulta tulee paljon jengejä, kun täällä on harrastajista yli puolet. Kolme jengiä tulee Tampereelta, niin ei sekään ole hyvä, että yli puolet joukkueista tulee parilta paikkakunnalta. Urheilu edellä pitää kumminkin mennä, eli 12 on järkevä määrä.

Nykyinen on hyvä:

OLS, Ville Oksa, toiminnanjohtaja
– Aika nopeasti tulee kysymys. Liigan tähdet toki supistuksen kannalla, mutta ei se vielä ratkaise sitä sarjan tason nostamista. Ennemmin lähtisin kehittämään seuroja. En näe ongelmaa, että jatketaan nykyisellä. Tämä on henkilökohtainen mielipiteeni. Enemmän on kyse seurojen kehityksestä, vaikka Kailialalla ja kumppaneilla on ollut hyvätkin pointtinsa.

Nokian KrP, Marko Salmela, manageri
– Haastava kysymys vastata nopeasti. Tässä asiassa pitäisi miettiä monia asioita. Jos lähdetään siitä, että nyt on 26 peliä, niin voidaan olla sitä mieltä, että niitä ei hirveästi vähempääkään voi olla. Nyt jos lähdettäisiin miettimään 12 joukkueen sarja, niin pelattaisiinko sitten 33 peliä? Kanta on se, että nyt on oikea määrä joukkueita. Aina on uudella joukkueella mahdollisuus päästä yrittämään omaa pärjäämistä. Näen kolminkertaisen sarjan epäreiluna, kun koti- ja vieraspelien määrä vaihtelee. Mielestäni on hankala ruveta supistamaan sarjaa.

Koovee, Esa Koivisto, toiminnanjohtaja
– 14 ei ole huono määrä lainkaan. Vähän on toki ollut epätasaisuutta kärjen ja häntäpään suhteen.

Happee, Pasi Kotilainen, toiminnanjohtaja
– Aika paljon olen miettinyt tätä viime päivinä. Se 12 olisi varmasti tietyllä tavalla järkevää. Mielestäni tämä 14 on kuitenkin pitkässä juoksussa järkevämpää. Nuorten maajoukkuepolku laajenee, ja meille pitäisi tämän uuden polun myötä tulla enemmän ja parempia pelaajia, jos se toteutuu kuten liitto on suunnitellut.

– Pitkässä juoksussa pidän 14 joukkueen sarjaa kokonaisuutena parempana. En näe asiaa ihan niin kuin nuo pelaajat ovat sen ilmaisseet. Niin kauan kuin olen ollut mukana, niin on tullut repsahduksia ja isoja eroja. Toisaalta se kommentointi on mielestäni vastustajien aliarviointia, sillä kaikki varmasti tekevät hommia kehityksen eteen. Joillain matka on vasta alussa ja tietenkään se peli ei voi olla samalla tasolla kuin sellaisilla, jotka ovat kauan pelanneet yhdessä tai niillä, joilla on varaa hankkia pelaajia joukkueeseen.

– Tässä pitää muistaa se, että suurin osa jengeistä toimii ihan ”kädestä suuhun” ja varmaan puolissakaan joukkueista ei pystytä maksamaan mitään pelaajille. Tämä on edelleen kuitenkin paikallista toimintaa. Paikallisuus vaikuttaa asiassa niin kauan kuin rahavirrat eivät ole auki. Niiden aukeamiseen en usko ihan lähitulevaisuudessa. Laajempi sarja antaa paremman mahdollisuuden, kun pelaajamäärät ovat lisenssien puitteissa nousseet koko ajan salibandyn historian aikana. Itse kannatan laajaa sarjaa.

SPV, Tommy Koponen, toiminnanjohtaja
– 14 joukkuetta.

Westend Indians, Mika Leiponen, heimopäällikkö
– Siinä on parikin eri kulmaa. Jos katsotaan hyvin lyhytnäköisesti, niin ymmärrän tämän puheen tästä karsimisesta. Kymmenen kuulostaa vähän turhan kovalta jo. Isompi juttu on se, että pitää ajatella hiukan pitkäjänteisemmin asiaa.

– Asioita pitäisi tehdä eri tavalla ja parannusaiheet ovat enemmän sellaisia, joita ei julkisuudessa ole ollut esillä. Liigaseuroja pitäisi ehdottomasti vahvistaa ylipäänsä toiminallisesti. En näe, että nopea vaihdos olisi merkittävä parannus tasoon. Seurat eivät ole valmiita hankkimaan pelaajia vaikkapa 200 kilometrin päästä tai ei voida olettaa, että pelaajat lähtisivät salibandyn ehdoilla muualle.

– Tällä hetkellä on vielä niin paljon työnsarkaa siinä, että juttu voisi toimia lyhytnäköisesti, mutta ei pitkäaikaisesti. Pitkässä juoksussa muutama isompi juttu pitää ratkaista. Tämä mistä Passokin on huudellut, eli mistä rahaa saisi seuroille. Hän otti kantaa nettilähetyksiin, mutta pohti taustalla myös sitä, että miten ihmisiä saataisiin katsomoon ja sitä kautta euroja joukkueille. Miten euroja saataisiin joukkueille? Se on radikaali kysymys, johon pitäisi saada vastauksia.

M-Team, Päivi Wickström, toiminnanjohtaja
No, kohtahan tässä ollaan itse Divarissa. Kinkkinen kysymys, mutta nykyinen on ihan ok.

SalBa, Toni Salonen, manageri
– Mukava kysymys näin äkkiä. Näkisin, että 14 on ihan hyvä.

En osaa sanoa:

LASB, Mika Virtanen, toiminnanjohtaja
– Kaikessa on varmasti puolensa, mutta en ole vakuuttunut, että 12 tai 10 joukkueella taso muuttuisi. Eilen vähän keskusteltiin Twitterissä tuosta, että muuttaisivatko nuo pelaajat sinne liigapaikkakunnille vai jäisivätkö mieluummin paikkakunnalleen pelaamaan vaikka Divaria.

– Kyseessä on kumminkin amatöörisarja ja siinä on sitten opiskelut, työt, perheet ja muut, jotka vaikuttavat merkittävästi. Vaikka supistamisessa on ajateltu, että joukkueet kovenevat, niin en usko, että pelaajat niin simppelisti siirtyisivät sinne liigajengeihin. Se ei ole realismia. Ei ole ihan selkeää kantaa, että montako pitäisi olla. 12 joukkuetta muuttaisi myös sitä, että montako peliä pelattaisiin ja esimerkiksi sitä, että pitäisikö olla jonkinlainen lohkojako. En osaa silti sanoa selkeää kantaa.

TPS, Juha Kiviniemi, toiminnanjohtaja
– En osaa sanoa tällä hetkellä.

Classic, Pasi Peltola, toiminnanjohtaja
– Ei selkeää kantaa tähän kysymykseen.

Huom. Mika Koskinen on Steelersin edustusjoukkueen manageri, eikä itsessään vastaa koko seuran mielipiteestä. Steelers ei koko seurana ole ottanut aiheeseen kantaa. Myös otsikkoa muokattu tästä syystä.

Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen