Poikien MAAJOUKKUETIE-FBA-valmentajat sekä U16-maajoukkueen valmennustiimi on nyt valittu kahden vuoden määräajaksi vuosille 2017-2019.
Pojat U16-maajoukkue ja C-ikäluokka 2002-2003-syntyneet (päätoiminen)
Jarkko Rantala, päävalmentaja
Pojat U16-maajoukkue ja MAAJOUKKUETIE-FBA-valmentajat / C-ikäluokka 2002-syntyneet
Jussi Huovinen, valmentaja
Jarno Nikulainen, valmentaja
Ilja Pantzar, valmentaja
MAAJOUKKUETIE-FBA-valmentajat / C-ikäluokka 2003-syntyneet
Harri Hakala, valmentaja
Jari Nyström, valmentaja
MAAJOUKKUETIE-FBA-valmentajat / D-ikäluokka 2004-2005-syntyneet
Henry Myyryläinen, päävalmentaja
Juha Seppä, valmentaja
Henri Niskanen, valmentaja
Johan Tuominen, valmentaja
D-ikäluokan valmennustiimiä täydennetään yhdellä valmentajalla huhtikuussa 2017.
Poikien U19-maajoukkueen ja B-ikäluokan (2000-2001-syntyneet)
MAAJOUKKUETIE–valmentajien valinnat ja nimitykset tehdään huhtikuussa 2017.
Voisiko edes Pääkalloon editoida tuon Maajoukkuetien pieniksi kirjaimiksi, pliis?
U16 maajoukkue. Ei mitään järkeä. kaikilla ei ole alkanut edes murrosikä tolloin
Mitä sitten vaikka murrosikä ei kaikilla olekkaan alkanut? Ei kai se poikien innostusta ja kokemusta kansainvälisistä peleistä laimenna? Vastustajilla ihan sama tilanne. Totta on että U16 jälkeen tulee näitä myöhemmin kehittyneitä kavereita esiin, mutta heille on sitten U19 ja U23 joukkueihin mahdollisuudet päästä näyttämään kykyjänsä. Kyllä tasapäistäminen ja Nuori Suomi-meininki on kuitenkin aika kaukainen ajatus jo tuon ikäisillä pelimiehillä. Kohtalaisen läheltä asioita seuranneena sanoisin valmennuksen yrittävän kuitenkin ottamaan huomioon nämä kehityserot parhaansa mukaan. Aina tulee kuitenkin yllätyksiä, mutta eikös ne ole kuitenkin positiivisia yllätyksiä?
Itse pidän U16-maajoukkuetta hienona lisänä ja motivaation nostajana nuorille pelimiehen aluille. Hyvä Suomi!
Särellä on järkeä… ei järjellä ei oo… Erittäin hyvä ja positiivinen asia tämä U16. Valmennus näyttää todella pätevältä tehtävään. Mielenkiintoista nähdä, ketkä joukkueeseen valitaan. Pitänee vain toivoa ja luottaa, että oikeasti parhaat – olivat sitten mistäpäin Suomea vaan.
Positiivinenhan tämä asia on, lätkässä ollut jo pitkään tuo U16-maajoukkue ja sitä kautta pelaajat saavat ensi kosketuksia kansainvälisiin peleihin. Hieno, että Ilja jatkaa. Hän on kuitenkin ollut muutaman vuoden ikäluokan mukana eikä pelaajia siten valita tonne parin kesäleirin perusteella.
Komppaan Hyvää hommaa, Rantala on ollut hyvä nuorten pelaajien kehittäjä ja hienoa, että Ilja tuo 2002-ikäryhmään jatkuvuutta. Nyt vaan pojat ja erityisesti isät jäitä hattuun: mitkään valinnat eivät tässä ikävaiheessa tarkoita liigapaikkaa eikä olympiamitalia. Saati niiden menettämistä.
Itseä kiinnostaisi valmentajia enemmän tietää miksi tähän järjestelmään siirryttiin. Tulosten valossa Suomella ei olisi ollut tarvetta radikaaleihin muutoksiin junnumaju toiminnassa. Nyt toiminta keskittyy niihin seuroihin, jotka ovat valmiita sitoutumaan (lue maksamaan) FBA:n toimintaan. Liiton ja Eerikkilän yhteistyö syvenee, mutta talenttien maksut nousevat samalla. Voi vain kuvitella millaisia taloudellisia ponnistuksia esim. OLSilta vaadittaisiin, kun joukkueen ja valmentajien täytyy tulla Eerikkilään työviikon aikana. Majun jos minkä pitää olla taloudellisesti mahdollinen kaikille pelaajille.
Nuokin panokset olisi voinut laittaa seuratoiminnan kehittämiseen. Liitolla vissiin rahanpainokone.
Eiköhän uuden systeemin taustalla ole saada lisää maksavia junnuperheitä pienemmistä seuroista liigaseuroihin. Ervin joukkueiden edustus voimakasta sekä tyttö-, että poikapuolella. Indians-joukkueita mukana, vaikka ei edes pelillistä menestystä. Tasoeroista puhutaan, silti näillä toimilla halutaan ohjata kärkipelaajia alueen tiettyihin joukkueisiin aina vain nuorempana. Kenen etu?
Nopealla silmäyksellä näyttäis keskittyvän valinnat suoraan liigassa pelaaviin seurohin? No jos jotain tällä onnistutaan tekemään niin tappamaan muut seurat ja heidän junioritoiminta, kärkipelaaajat 1 seuraan ja muut höntsää/ kuivuu kasaan…surullista niin surullista. Se että on liigassa pelaava seura ei takaa mitenkään vahvaa juniori toimintaa ja nyt haiskahtaa siltä että juuri liiga seurat valittu
Voi voi. Kaikkissa kuvioista nähdään peikko, jos halutaan nähdä. Tämä erinomainen muutos. Parhaat pelaajat pääsevät mukaan ihan ilman seurasiirtojakin. Onhan joka ikäluokkaan tarkoitus kasata myös United joukkueita, joihin valitaan talentit pikkuseuroista.
Tämä maajoukkutie ei ottanut tuulta allensa ensimmäisellä FBA jaksolla ja nyt siitä tuli Maajoukkuetie FBA. Huippu.urheilujohtaja Kettunen kiersi alueittain tätä myymässä ja homman kalleudelle kaukaa tuleville ei voinut kuin voivotella. Systeemi ei tule tukemaan huippuyksilöiden nostamista maajoukkuetoimintaan aivan tasapuolisesti pelaajia ajatellen.. Umited joukkueen kokoaminen kun on samantyyppistä toimintaa. Kettunen vertasi tätä Sami Hyypiä akatemiaan, mutta piti omaa järjestelmää parempana. Mitä potkupallon puolella ovat siitä irti saaneet? Nyt ”toisella kierroksella” 2017-2019 on tosiaan selkeästi heikkojakin joukkueita edelleen eikä Suomen parhaimmat, joka kertonee jo jotakin. Paljon salibandyliitto ottaa välistä tästä Eerikkälä sopimuksesta? Kyllähän Suomessa on muitakin urheiluopistoja joissa näitä olisi voinut järjestää ja pitäisikin, jotta kustannukset tässä toiminnassa jakautuisi tasapuolisesti. Kertokaa minulle, onko tämä rahastusta vai Kettusen viimeinen työ liitossa mustä ainakin minä muistan hänet huippu-urheiluyksikön johtajana. Pitää muistaa että rahalliaesti näustä hyötyvät piirit ovat pienet, jotka vaikuttavat liiton päätöksiin taas suuresti.
Eihän tuosta käytännössä jää enää united-joukkueille pelaajapaikkoja seuraa kohden. Erville pojissa kaksi joukkuetta suoraan, neljä koko muulle Suomelle (ohjelman ulkopuoliset seurat). Tytöissä vähän reilumpi meiniki, ehkä sillä puolella ei kehdattu yhtä härskiä vedätystä tehdä.
Aiempi mukanaolo FBA-toiminnassa näkyy todella selvästi seura ja joukkuevalinnoissa. Kyllä tuo maajoukkuetie eriarvoistaa rajusti seuroja. Ollaan vähän menossa samaan suuntaan kuin jääkiekossa, eli junioripuolellakin samat joukkueet imevät kaikki pelaajat. Luodaan järjestelmä, jonka mukaan on pelattava ”oikeassa joukkueessa”, jotta mahdollisuudet päästä majuun/liigaan ovat paremmat. Ja se valitettavasti alkaa automaattisesti ohjaamaan nuoria lupauksia tiettyihin seuroihin.
Järjestelmässä yksittäiset pelaajat ovat myös selvästi eriarvoisessa asemassa. United joukkueiden perustamisesta ei ole vielä minkäänlaista tietoa olemassa. Liekö edes ajateltu tarkemmin, miten se käytännössä tapahtuu. On vain päädytty pieneen määrään United joukkueita, jotta iso seurakenttä saadaan pidettyä rauhassa. Ei United joukkueessa pelaava ole samassa asemassa kuin esim. omassa seurajoukkueessaan pelaava noissa pelitapahtumissa. On aivan eri pelata vieraiden pelikavereiden, eri taktiikkaan tottuneiden ja vielä todennäköisesti ”väärällä pelipaikalla” United-joukkueessa, kuin tuttujen kavereiden keskellä omassa seurajoukkueessa.
Olen miettinytkin, että onko tässä yksi syy maajoukkuetien seurapainotteisuudelle? Eli otetaan maajoukkueeseen tuttuja ketjuja/pakkipareja seurajoukkueista. Perinteinen maajoukkuetoiminta ja leiritys on kallista. Näin saadaan toimivia ketjuja paljon helpommin, kuin perinteisin leirityksin. Yksi esimerkkihän on juuri saavuttamamme maailmanmestaruus. Maajoukkueessa kentälliset rakentuivat paljolti samoissa seurajoukkueissa pelaavien ympärille. Tuloshan oli erittäin hyvä! Miesten maajoukkueen osalta toiminnan kyllä ymmärtää, mutta junioripuolella pelaajat asetetaan kovasti eriarvoiseen asemaan. Toivon, että olen väärässä. Jännityksellä saa seurata, kuinka asia etenee, erityisesti United-joukkueiden osalta. Panostetaanko niihin (vaatii enemmän kuin seurajoukkue), vai ovatko vain sellainen pakollinen painolasti FBA-toiminnassa ja pelkkä sparraaja seirajoukkueille?
Lopuksi nn kyllä millään ymmärrä sitä, että ErVillä on kaksi (!) joukkuetta mukana lähes joka poikaikäluokassa. Perusteluksi mielestäni ei käy se, että Ervillä on kaksi vahvaa joukkuetta monessa ikäluokassa. Pitäisi päättää, että onko Ervin toiminta (Erä&SSV) yhdistetty vai ei. Molemmin päin ei voi toimia. Kyllä yhden joukkueen per seura per ikäluokka pitäisi olla sääntömääräinen maksimi. Hyötyyhän se toinenkin joukkue ja myös seuran muut joukkueet, vaikka eivät olisikaan mukana, kun edes yksi joukkue seurasta mukana maajoukkuetiessä.
On tosiaan surullista miten Ervi saa kaksi poikajoukkuetta ikäluokkaan, missä sillä ei ole vielä ainuttakaan…
On kyllä kumma juttu että tässä käytetään maajoukkue sanaa kuvaamaan toimintaa. Jos olen ymmärtänyt oikein niin maajoukkuetoimintaan pyritään keräämään valtakunnan lahjakkaimmat pelaajat… Millä ideologialla Ervi:llä voi olla esim. 03-ikäluokassa kaksi joukkuetta mukana, kun kumpikaan Erä taikka SSV ei ole lähelläkään Etelä-Suomen kärkeä saati sitten että kuuluisi koko valtakunnan parhaimmistoon kyseisessä ikäluokassa ? Yhden joukkueen voisi juuri ja juuri ymmärtää kun on iso seura jne. Mutta kaksi herättää kyllä kysymyksiä toiminnan uskottavuudesta. Tämä kyllä vahvasti haiskahtaa siltä että ollaan ajautumassa jääkiekon linjauksille ja kabinetti pelleilyille.
Silleenhän tämä on tosiaan mennyt, että moni seura, samalla myös pelaajia jäi maajoukkuetoiminnan ulkopuolelle jo suoraan fban pääsyvaatimusten perusteella. Fbahan pääsyyn vaadittavaa taloudellista pohjaa taikka seurassa vaadittavia valmennuspäälliköitä kun ei läheskaan jokaseurasta löydy. Näin ollen nykyinen malli ei kyllä tule olemaan tasapuolinen junnuja kohtaan. Mielestäni ei myöskään ole mitenkään väärin Erviltä, jos niillä on asiat silleen mallillaan, että ne on moneen ikäluokkaan kelpuutettu kahdella joukkueella… onhan siellä ensikaudella liki 2000 lisenssipelaajaakin.. onnittelut erville hyvästä duunista ja fba paikoista.
Ehkä ervi päätti tämän olevan näin.
Itse on osaa sanoa juuta enkä jaata FBA-joukkueista. Pakko antaa ajan näyttää, onko tämä se paras keino kehittää kunkin ikäluokan parhaimmistoa. Itse olisin ennemmin halunnut ns. aluejoukkueita seurajoukkueiden sijaan ja niille aluejoukkuevalmentajat. Se hyvä puoli tässä on, että ikäluokkavalmentajat pystyvät keskittymään paremmin united-joukkueisiin, mutta saavatko FBA-joukkueiden pelaajat leirityksistä normaali treenejä/pelejä enempää irti, kun sama tuttu valmentaja on kuitenkin vetämässä? Idea on tietenkin viedä lisää valmennustietoutta sinne seurajoukkueisiin ja saada sitä kautta kehitystä nuorukaisiin, mutta tuo tasapuolisuus seurojen välillä on hankala juttu. Itse en pelkää FBA-joukkueiden ulkopuolelle jäävien talenttien ylenkatsomista, koska nämä kerätään kuitenkin united-joukkueisiin. Toivottavasti homma lähtee rullaamaan.
Eipä taida united-paikkoja jäädä seuraa kohden enempää kuin yksi. Harmi niille, joilla olisi toinenkin talentti.
Eiköhän nuo united-paikat jaeta ns. paremmuusjärjestyksessä, eli mitään seurakiintiöitä ei ole. Ikäluokkavalmentajilla on varmasti käsitys FBA-joukkueiden ulkopuolisista talenteista, joten parhaat pääsevät kyllä mukaan. Ihan nuorimmista ikäluokista on tietenkin luotettava seurajoukkueiden valmentajien mielipiteisiin, mutta kyllä ne talentit matkan varrella saadaan varmasti seulottua mukaan. Tottakai jossakin kohtaa valinnoissakin tulee vastaan raja, jonka jälkeen samalle pelipaikalle on tarjolla suurinpiirtein samantasoisia pelimiehenalkuja, joten osa taitaviakin kavereita jää väkisinkin valintojen ulkopuolelle. Sille ei voi mitään. Pelaajalle on aina hyödyksi ahkeruus ja tunnollisuus, sekä varsinkin monipuolisuus taidoissa/pelipaikoissa, kun muuten tasapäisiä kavereita verrataan keskenään.
Onko kenelläkään tietoa, että miten nämä United-pelaajien valinnat oikein menee esim. C-ikäluokassa? Ikäluokkavalmentajat ovat vaihtuneet, onneksi edes yksi tuttu nimi jatkaa mukana. Tuntuu hullulta, että kaikki lähtisi taas nollasta, 2002 syntyneet ja sitä vanhemmat ovat jo olleet mukana liiton tapahtumissa. Toivotaan, että tämä on hyvä uudistus.
”Onko kenelläkään tietoa, että miten nämä United-pelaajien valinnat oikein menee esim. C-ikäluokassa? ”
Mikäli toiminta yhtään muistuttaa liiton toiminta aiemmilta vuosilta, niin a) ikäluokkavalmentajat pyytävät syksyllä seuroilta listan pelaajista ”ketä seurata” b) tämän jälkeen heistä ei kuulu vaikka valmentajat olisivat valmiita antamaan palautetta jne pelaajasta c) ei oteta yhteyttä vaikka ”oma” pelaaja valitaankin…. eli täysin yksipuolista toimintaa jossa liitonkaverit puuhaavat keskenään.
Olisi tosiaan joskus kiva, että liitto ottaisi myös seuravalmentajiin yhteyttä, sillä he ovat ne jotka tekevät töitä näiden junioreiden kanssa pitkin vuotta… mutta ehkä me seuravalkut olemme käyneet väärät kurssit…
Ei jaeta paremmuusjärjestyksessä, koska nyt on jo valittu joukkueitakin, joiden pelillinen menestys ei ole kummoista. Joukkue- ja valmentajavalinnoissa suositaan selvästi tiettyjä seuroja: ervi, indians ja oilers. Näillä toimilla halutaan pelaajien siirtymään näihin seuroihin, jotta maajoukkuetie aukeaa.
Miten on mahdollista, että alemman sarjatason joukkue pääsee automaattisesti mukaan tähän toimintaan, mutta korkeammalla sarjatasolla pelaava ja kyseisen aiemmalla sarjatasolla pelaavan seuran turnauksissa aina voittavan pienen paikkakunnan seuran pojat joutuu karsimaan paikastaan United joukkueisiin. Eikä valinta edes näihin United joukkueisiin ole varma! Erittäin epäreilu ja epäurheilijamainen systeemi. Joukkueissa pojille opetetaan urheilullisia asioita ja tässä on liiton vastaus. Eihän se ole lahjakkaiden ja motivoituneiden lapsien vika, jos oman seuran edustus ei pärjää. Eikä tietysti tule tällä systeemillä ikinä pärjäämäänkään. Varmaa on myös, että pienten seurojen lahjakkaita pelaajia jää ulos tästä sisäpiiri toiminnasta ja koko lajista. Jääkiekko vie salibandyltä lahjakkaita pelaajia ja tämä systeemi vain lisää jääkiekkoon siirtyvien määrää. Nyt kun voisi osoittaa huipputaitaville ja motivoituneille pojille sen, että salibandyssä on tasapuoliset mahdollisuudet kaikilla riippumatta siitä millä tasolla edustus pelaa olisi se koko lajin etu. Jo D1 ikäluokan pojat tajuaa että jossain on vika kun heikommin menestyneen seuran pojat pääsee mukaan automaattisesti tähän toimintaa. Pojathan seuraa toisiaan somen kautta ja sitä kautta tietää asiat. Herätys!
Ehkä tarvitaan toinen liitto, sellainen joka on tasapuolinen jäseniään kohtaan.
Täytyy muistaa, että joukkueet toki hakevat ensin paikkaa. Onko seura hakenut? Lisäksi seuran pelaajapolku on oltava uskottava ja taustat kunnossa. Mikäli nämä eivät täyty, ei seuraa välttämättä valita. Sitten vain lahjakkaat pelaajat united-joukkueisiin pyrkimään.
Ehdottoman hyvä konsepti tämä on. Salibandyn on tajuttava pikkuhiljaa realiteetit eri seuroissa. Osa on kasvattajajoukkueita (united) ja osa hyvillä resursseilla toimivia kilpailuun tähtääviä joukkueita (fba).
Huolestuneen ei kannata olla suotta huolestunut, sillä uuden systeemin myötä myös leiritettävien pelaajien määrä kasvaa reippaasti. Ainahan näistä kinkereistä jää joku ulkopuolelle, mutta kirkkain kärki sinne valitaan varmasti. Rajatapauksissa sitten vaikuttaa moni asia: oman joukkueen menestys ja sarjataso, valitsijoiden saamat tiedot pelaajasta, tunteeko valitsija pelaajan valmentajan ennestään, yms. Ikävä kyllä valinta on subjektiivinen, koska ihmisiä ne valitsijatkin vain ovat, eikä pistepörssit lopulta paljoa kerro pelaajan hyvyydestä. Tiedän myös tapauksia, joissa pelimiehet ovat omalla toiminnallaan pilanneet mahdollisuutensa näihin leirityksiin, eli myös pelin ulkopuoliset asiat vaikuttavat, vaikkei sitä nuoruuden huumassa aina muistaisikaan.
Ehkä suurin ongelma FBA-joukkueissa on saadun statuksen käyttö uusien pelaajien rekrytoinneissa. Homma haiskahtaa omaan nenään, mutta minkäs teet. Toivottavasti hyvät puolet kuitenkin voittavat nämä vähemmän hyvät, ja uusi systeemi osoittautuu vanhaa paremmaksi.