Video: Tämä Ruotsin liigan ottelu herätti sopupeliepäilyt – toinen joukkue otti maalivahdin pois jatkoajalla

Kuva: Kuvakaappaus videosta

Kuva: Kuvakaappaus videosta

Ruotsin salibandyn Superliigan lauantaina pelattu viimeinen kierros oli kaikkinensa dramaattinen ja jännitys kulminoitui erityisesti Växjön ja Höllvikenin välisessä ottelussa.

Lähtökohta oli se, että Höllviken tarvitsee vähintään pisteen säilyäkseen ja Växjö taasen vähintään kaksi pistettä noustakseen runkosarjan kakkoseksi. Höllviken teki ottelussa kovan tempun iskemällä 7-3-tappioasemasta tasoihin viimeisen 15 minuutin aikana. Aftonbladet kertoo, että Växjö ei edes yrittänyt hyökätä enää sen jälkeen, kun Höllviken tuli tasoihin ajassa 59.15.

Tämän jälkeen oli edessä jatkoaika, jonka aikana tapahtui jotain hyvin mielenkiintoista, sillä Höllviken pelasi jatkoerässä ilman maalivahtia. Växjö iski vähintäänkin hassusti voittomaalin tyhjään maaliin jatkoajalla ajassa 61.02.

Tästä on noussut poru, sillä kun varsinainen peliaika päättyi tasan, niin Höllviken sai tarvittavan yhden pisteen. Växjö taasen tarvitsi ainakin kaksi pistettä, joka tarkoitti joko voittoa varsinaisella peliajalla tai jatkoajalla.

Ruotsissa varsinaisen peliajan voitosta saa täydet kolme pistettä, jatkoaikavoittaja kerää kaksi ja jatkoajalla hävinnyt joukkue yhden pisteen. Jos peli on jatkoajan jälkeen tasan, niin molemmat saavat normaalisti pisteen joukkuetta kohden. Tällaista pistelaskumallia on viritelty Suomeenkin, mutta sillä erotuksella, että jatkoajan jälkeen lauottaisiin vielä rankkarit, joiden myötä tasatulos olisi mahdoton.

Lopulta tilanteessa kävi niin, että Höllviken säilytti paikkansa ja Växjö oli runkosarjan kakkonen. Ottelun maalikoosteelta onkin nähtävissä, että molemmat joukkueet pääsivät tuulettelemaan ottelun päätyttyä.

Erityisesti sarjasta pudonneen Karlstadin valmentajalla Alexander Bugarskilla riitti epäilyksiä kamppailun suhteen.

– Tässä on monta asiaa pielessä. Tämä vaikuttaa mädältä, Bugarski sanoi Aftonbladetille.

Bugarski kertoi lehdelle, että monet ottelun nähneet pitivät ottelun tapahtumia vähintäänkin erikoisina. Hänen mukaansa on outoa, että kärkipään joukkueisiin kuuluva Växjö pystyi menettämään tuollaisen johdon häntäpään porukkaa vastaan.

Ottelun nähneet väittivät myös, että joukkueiden valmentajat olisivat jossain vaiheessa nostaneet peukut pystyyn toisilleen. Höllvikenin valmentaja Ola Persson kiisti tämän väitteen ja kumosi myös muita epäilyjä sanoen niiden olevan vain katkeraa puhetta.

Jatkoajalla maalivahdin pois ottamisen hän selvensi näin.

– Olimme voittaneet kaksi edellistä peliä ja säilyminen oli varmaa, joten otimme riskin. Tällä kertaa se ei kannattanut, mutta säilytimme sarjapaikan ja se riittää meille, Persson sanaili Aftonbladetille.

Kun paikallislehti Nya Wermlands Tidning otti Växjön päävalmentaja toimivaan Niklas Nordeniin yhteyttä oli vastaus sangen tyly.

– Tämä keskustelu on naurettavimpia, joita olen koskaan elämässäni kokenut, vastasi Norden ja löi toimittajalle luurin korvaan.

Vielä ei ole varmaa viekö Karlstad tai jokin muu taho asian eteenpäin vai ei. Suomalaisvahti Eero Kosonen edustaa runkosarjassa hyvin menestynyttä Växjöä. Joukkue kohtaa puolivälierissä Pixbon.

Ottelutilastot

Maalikooste:

Aftonbladet: Märkliga matchen: ”Det känns ruttet”

11 comments

  1. Tuossa Ruotsin mallissa ei maalivahdin poisottaminen jatkoajalla ole ollenkaan tavatonta, kun jatkoaikatappiosta saa saman verran pisteitä kuin tasapelistä. Varmasti typerin pistelaskusysteemi minkään urheilulajin missään sarjassa.

  2. Sama pistelaskusysteemi vaan Suomeenkin, niin saadaan enemmän tyytyväisiä joukkueita. Ja parhaimmillaan molemmat voivat ottaa maalivahdin pois yhtäaikaa.

  3. Suomeen on jo ensi kaudeksi tulossa muuten sama käytäntö (jatkoajan pelaajamäärästä en varma), mutta rankut vielä lopuksi, jos jatkoaika ei tuo ratkaisua. Eli silleen niinku lätkässä kai, vaikken sitä seuraakaan. Liigaseurat puolsivat tätä muutosta tiettävästi 11 vs 3.

  4. Samasta lintukodosta kopioitu ylifyysinen pelitapa ja Superfinaali.

  5. Ootteko ajatellu että se pitää sarjan tasasempana ku jatkoaikahäviöstä saa pisteen, joka aiheuttaa sen että kaikilla peleillä on panosta

  6. Täälläkin on itketty että pitää saada, ja nyt itketään ettei pitäiskään ottaa suomeen. Yrittäkää päättää kumpi parempi

  7. Annetaan jo varsinaisella peliajalla molemmille joukkkueille vähintään yksi piste. Ja jos ei häviä yli kymmenellä, vielä lisäpiste. Ja voittajalle pari pistettä lisää. Ja sitten rankkarikisa, jonka voittajalle vielä pari lisäpistettä. Ainakin pisteitä kertyy kuin flipperissä.

  8. Totahan: Valittajat vain ovat eri henkilöitä. Itse olisin todella tyytyväinen tähän muutokseen.

  9. Kaverit harjoitteli peliä ilman maalivahtia. Ihan perus teko ku pelillä ei ole enää väliä 😀

  10. Eli pitäis vetää neitisählyy ilman kontaktia ja jos osuu niin anteeksi pyyntö ja hali ja viiden vuoden pelikielto. Ylikova, joopajoo, salli mun nauraa

  11. Joku; riittäisi kun mentäisiin pelisääntöjen ja pääsarjojen linjausten mukaisesti.
    Nyt ei näin mennä vaan pelataan huomattavasti fyysisemmin eli taitoelementti häviää fyysisyydelle.
    Rotsin pääsarjassa jo muutama vakava päävamma esimerkiksi yksi majupelaaja joutui jättämään MM-kisat väliin sen seurauksena.