Vieraskynä: Salibandynäkymiä Kaliforniasta – ”Vuonna 2060 meillä on mahdollisuus voittaa MM-kultaa”

USA oli 11. joulukuussa pelatuissa salibandyn MM-kisoissa ja varmisti paikan ensi kesän World Games -kisoihin. Paikallisten laji-intoilijoiden mukaan matka mitalipeleihin on vielä pitkä. Kuva: IFF

USA oli 11. joulukuussa pelatuissa salibandyn MM-kisoissa ja varmisti paikan ensi kesän World Games -karkeloihin. Paikallisten laji-intoilijoiden mukaan matka mitalipeleihin on vielä pitkä. Kuva: IFF

Lauantaina 25.2.2017 pelatussa Floorball Madness -turnauksessa toisistaan mittaa ottivat SoCal
FBC 1 ja 2, Fresno sekä hallitseva Yhdysvaltojen mestari Menlo Park.

Kun joukkuerostereita katsoi, niin silmiin pisti ensimmäiseksi kovin skandinaavinen yleisilme. Karlsson, Lindqvist, Ekemark, Löfgren, Nordkvist, Högmander, Löfman, ja niin edelleen. Hyvä puoli tuossa on se, että nuo innokkaat viikingit vievät salibandyn ilosanomaa rapakon taakse suurella sydämellä, mutta toistaiseksi salibandy ei ole saavuttanut vielä valtaväestön tietoisuutta Yhdysvaltojen maaperällä.

– Salibandylla menee täällä nousujohteisesti, mutta nyt tarvittaisiin lisää nuoria lajin pariin, että sen tulevaisuus ei makaisi pelkästään sinne muuttaneiden Eurooppalaisten varassa, sanoo Erik Larsson, USA Floorballin Kalifornian aluejohtaja.

Samaa mieltä on Brij M Singh, Menlo Parkin yksi kantavista voimista ja USA:n U19-maajoukkueen hyökkääjä.

– Salibandy sopii amerikkalaiseen urheilukulttuuriin erittäin hyvin. Onhan se jääkiekon kaltainen nopeatempoinen mailapeli, jossa tehdään paljon pisteitä ja jota on mukava seurata. Matka huipulle on kuitenkin pitkä, koska USA:lla ei ole tällä hetkellä toimivaa kehityspolkua nuorille harrastajille Suomen, Ruotsin ja Tshekin tapaan.

Sekä Larsson että Singh ovat samaa mieltä siitä, että laji pitäisi saada koulujen opetussuunnitelmiin peruskouluista yliopistoihin. Silloin se saisi tarpeeksi näkyvyyttä ja harrastajia, jotta voitaisiin alkaa suunnittelemaan orgaanisesti kasvavia pelaajapolkuja. Toinen suuri tekijä olisi salibandyn saaminen olympialajiksi. Sen myötä laji saisi tarpeeksi myös sponsoreita ja sitä kautta harrastajien kasvu USA:ssa saattaisi olla nopeaakin.

Koska sitten USA taistelee maailmanmestaruudesta?

– Jos kaikki menee hyvin ja edellä mainitut asiat tapahtuvat, niin siihen menee 10 vuotta, sanoo Larsson.

– Vuonna 2050 taistellaan mitaleista ja vuonna 2060 meillä on mahdollisuudet voittaa kultaa, sanoo Singh.

Kommentit osoittavat sen, että pikavoittoja ei olla hakemassa. Edessä on siis vielä paljon pitkäjänteistä työtä tehtävänä, mutta kaikki mahdollisuudet onnistumiseen ovat olemassa.

Itse turnauksesta vielä sen verran, että se oli amerikkalaiseen tapaan hienosti järjestetty. The Rinks in Corona on Anaheim Ducksin ylläpitämä rullakiekkohalli, jossa puitteet ovat kohdillaan. Kaksi kaukaloa, hyvät pukukopit, jenkkityyliset digitaaliset tulostaulut ja kahvila, josta saa aika kattavasti kaikenlaista amerikkalaista ruokaa, pitsoista hodareihin ja juomapuolella paikallisista IPA-oluista perinteisempään Bud Light -osastoon.

TV:stä tulee tietysti NHL-kiekkoa ja tällä kertaa pelinä Anaheim Ducks vs. Los Angeles Kings -paikallisottelu. Rullakiekkomiehet ja salibandyhemmot katselevat sitä sivusilmällä omien pelien lomassa. Kaikesta näkee, että NHL on se ykkösjuttu, mutta paljon poreilee myös siihen liittyvissä alalajeissa, kuten rullakiekossa.

Turnauksen finaalissa kohtasivat lopulta Menlo Park ja SoCal FBC 2, joista jälkimmäinen vei finaalipelin 9-2. Voittajajoukkueen rosterissa oli 6 suomalaista, 1 ruotsalainen ja 3 jenkkiä. Viikingit hoitivat tällä kertaa homman himaan, mutta veikkaan että tulevaisuudessa jenkeistä kuullaan vielä.

Teksti: Vellu Maurola, Los Angeles

2 comments

  1. Miksei. Seuraahan jenkit basepoooliakin vaikka se on yks maailman tylsimpiä lajeja 😀

  2. Kiitoksia jutun kirjoittajalle! Kalifornian tai yleensakaan USA:n salibandysta harvemmin missaan kirjoitetaan… Kasvupotentiaalia tosiaan on, kun maassa on kuitenkin yli 300 miljoonaa asukasta. Salibandyssa on moneen muuhun lajiin verrattuna alhaiset aloituskustannukset, joka monille perheille on merkittava tekija. Maan urheilujarjestelma perustuu siihen, mita koulujen ja yliopistojen puitteissa voi harrastaa, joten sinne pitaisi saada tarjontaa.

    Sitten vaan vinkkina niille, jotka sattuvat asumaan USA:ssa tai ovat muuttamassa tanne, etta eri puolilla maata on saannollisia vuoroja, joissa paasee pelaamaan. Turnauksia ja jopa paikallisia sarjoja on myos tarjolla. Esimerkiksi taalla San Franciscon ja San Josen alueella vuoroja on pari kertaa viikossa.

    Ja viela kiitokset niille junnupelaajille/valmentajille, jotka kavivat nayttamassa paikallisille laadukkaiden suomalaisjunnujen tasoa 🙂 Saatiin mukavat hontsyt.