Analyysi: Classic ratkaisi naisten finaalin toisessa erässä hyökkäyspelillään

Kuva: Salibandyliiga

Classic nappasi lauantaina 22.4. naisten Suomen mestaruuden kaatamalla SB-Pron maalein 5-2 Superfinaalissa. Samalla joukkue voitti kauden kaikki 29 liigaotteluaan.

Naisten Superfinaalin ensimmäinen erä oli vielä kohtuullisen tasaista peliä, vaikka ennakkosuosikki Classic kenttätapahtumia jonkin verran hallitsikin. SB Prolla oli omat mahdollisuutensa vastahyökkäyksistä. Classicin hyökkäyksen puolustusvalmius ja paluu omiin ei ollut vielä finaalin edellyttämällä tasolla, mikä antoi Prolle mahdollisuuden kääntää peliä ylivoimaisiin tilanteisiin. Classicin puolustajat olivat seisovin jaloin sekä liian leveällä että liian kaukana hyökkääjistä.

Ensimmäisen ”voimakatkon” jälkeen Pro onnistui nousemaan jopa 1-0-johtoon. Mirva Laitinen vapautti Karoliina Kujalan pystysyötöllään tamperelasten puolustuksen läpi.

Classicin ykkösviisikko toi pelin tasoihin ajassa 13.29 näyttävällä pitkällä hyökkäyksellä, kun Eliisa Alanko osui Hanna Sipiläisen syötöstä. Tasoituksen jälkeen pelin painopiste alkoi siirtyä yhä enemmän Pron päätyyn. Pro alkoi menetellä palloa keskialueella.

Toiseen erään tämä kehitys otti selvän nytkähdyksen eteenpäin. Classic tuli pukukopista hyvin terävästi ja alkoi liikuttaa palloa ja pelaajia nopeammin. Viisikko tiivistyi, puolustajat tulivat lähemmäksi toisiaan ja hyökkääjiä – liikkuen. Menetyksen jälkeen tamperelaiset olivat myös hyvin nopeasti riistämässä pelivälinettä takaisin, mitä helpotti viisikon tiivistyminen hyökkäyspelissä.

Seurauksena toinen erä Classicin täydellistä dominointia. Pro ei juurikaan päässyt hyökkäämään, varsinkin nurmijärviläisten pitkät hyökkäykset laskettiin sirkkelimiehen sormin. Myös vastahyökkäyksien aihiot tyrehtyivät Classicin terävään takakarvaukseen. Ylivoimahyökkäyksiä tamperelaiset eivät enää nurmijärviläisille käytännössä antaneet. Esimerkiksi Classicin ykkösviisikko voitti pallonhallinnan 70-30 MyCoazhin analyysin mukaan.

Classicin palkinto maalien muodossa tuli toisen erän jälkimmäisen puoliskolla, jossa tamperelaiset nousivat kolmen maalin johtoon. Eritysesti Classicin ykkösviisikko rankaisi Pron vastaavaa kahdesti. Toisen erän lopuksi Salla Suomela ampui vielä pukukoppimaalin, kun kakkoskentät olivat kentällä.

Viimeisessä erässä Pro yritti vielä kehittää loppukiriä siinä kunnolla onnistumatta. Classic osoitti kypsyytensä johtoasemassa pelaamisessa ja vei Suomen mestaruuden.