Puheenaihe: Kenestä suomalaisen salibandyn huippu-urheilujohtaja?

Petri Kettunen toimi Salibandyliiton huippu-urheilujohtajana ennen kuin siirtyi Tshekin miesten maajoukkueen päävalmentajaksi. Kuva: Mika Hilska

Petri Kettunen toimi Salibandyliiton huippu-urheilujohtajana ennen kuin siirtyi Tshekin miesten maajoukkueen päävalmentajaksi. Kuva: Mika Hilska

Suomalaisen salibandyn tärkein pesti ei ole miesten tai naisten maajoukkueen päävalmentajan paikka, vaan Salibandyliiton huippu-urheilujohtajan vakanssi. Petri Kettusen lähdettyä Tshekin päävalmentajaksi tämä paikka on nyt avoinna.

Huippu-urheilujohtaja johtaa lajin kehitystä Salibandyliitossa, kehittää valmennusta ja toimii lajin kasvona. Johtajan tulee siis olla perillä valmennuksesta, osata rakentaa valmennusjärjestelmät sekä myydä ja edustaa lajia.

Pitäisikö liiton etsiä johtajaa lajin sisältä vai muista lajeista? Toisiko lajin ulkopuolinen henkilö jotain uutta lajiin vai tarvitseeko suomalainen salibandy ylipäänsä mitään uutta? Urheilullista menestystä on kuitenkin tullut viime vuosina.

Tuleeko liiton palkata tehtävään henkilön, joka on riippumaton muista salibandyvelvoitteista? Johtajahan on myös maajoukkuevalmentajien esimies, joten viime kädessä on hänen päätettävissään onko valmennus onnistunut tehtävissään. Tulisiko huippu-urheilujohtajan toimeen suhtautua sellaisella vakavuudella, ettei siitä kehitetä hybridiä, jossa samalla johdetaan joukkueita tai täytellään juomapulloja?

Suomalaisessa palloilussa on saatu nauttia viime aikoina menestystä myös maailman mittakaavassa isoissa palloilulajeissa kuten lento- ja koripallossa. Näissä lajeissa on rakennettu kansainvälisesti kilpailukykyiset huippu-urheilujärjestelmät/-ohjelmat suomalainen toimintaympäristö huomioiden. Miten tässä on onnistuttu?

Pääasiallinen kysymys kuuluukin: Kenestä pitäisi tulla suomalaisen salibandyn seuraava huippu-urheilujohtaja?

Salibandyliiton hakuilmoitus

17 comments

  1. Jos pystytään tuomaan esille mitä hyvää aiemmat salibandyn huippu-urheulijohtajat ovat saaneet lajin hyväksi aikaiseksi niin tämän jälkeen voitaisiin aloittaa keskustelu uuden heran tarpeesta.

  2. Mikä oli tämän jutun tarkoitus? Esititte puheenaiheen, ja siitä johdettuja alakysymyksiä. Pahoin pelkään, että kokeilu tällaisesta alustuksesta ei onnistu aiheuttamaan keskustelua.

  3. Ehdottomasti lajin sisältä. Tuntuisi vähintäänkin oudolta jos salibandyn huippu-urheilujohtaja tulisi vaikkapa jääkiekon puolelta. Hakuilmoituksen mukaan työtehtäviin kun kerran kuuluu mm. maajoukkuetie (sori, caps lock ei toimi), mj-valmentajien esimiestehtävät, strategiasta vastaaminen jne. niin vahva lajitausta on mielestäni ehdoton.

    Ehdotus ilmoille; Miikka Lamu.

  4. Otetaan siihen mika kohonen. Huipulla olemisesta ainakin kokemusta.

  5. Ei kenestäkään. Aivan turha virka. Koko paska on ihan turhaa sanahelinää ”Huippu-urheilujohtaja johtaa lajin kehitystä Salibandyliitossa, kehittää valmennusta ja toimii lajin kasvona.” Eli siis mitä? No just sitä samaa mitä Kettunen teki, eli ei mitään.

  6. Pulkkisen Seppo hoitaa tämänkin homman hyvin jämptisti.

  7. Jos Iiro Parviainen valitaan tuohon pestiin, niin lopetan kaiken salibandyn parissa. Ja samalla kehotan muutaman seurankin siirtymään lacrosseen ja maahockeyhin ennemmin.

  8. Ihan turha keskustelu. Passo Peltola on valinnan jo tehnyt: Jani Hakkarainen

  9. Ei johtajia tarvita. Palkatkaa mieluummin osaaja kehittämään ja tukemaan valmennusta. Hyvä asiantuntija hoitaa sitten myös itsensä johtamisen.

  10. Kyllä tuollaiseen maajoukkueen päävalmentajien valmentamiseen tarvitaan melko kokenut henkilö. Eli valinta voisi olla.. hmmm.. kuka vaan Classic-organisaatiosta. Ei sillä nimellä niin väliä, kunhan ajatukset on oikeanlaisia.

  11. Niemisen Jarkko lopettaa menestyksekkään pelaajauransa ja vielä ”basson” miehenä sopii pestiin kuin vappunenä päähän.

  12. Päättiköhän Petri Kettunen aiempana pestin hoitajana että maailmanmestarivalmentaja Petri Kettunen epäonnistui päävalmentajana?