Yllätysveto – liigan kaikkien aikojen mitalirohmu maajoukkueen valmennusryhmään

Mikael Järvi liittyy mukaan maajoukkueen valmennusryhmään. Kuva: Esa Takalo

Mikael Järvi liittyy maajoukkueen valmennusryhmän mukaan. Kuva: Esa Takalo

Suomen salibandymaajoukkue saa taustoilleen melkoisen vahvistuksen, kun maan kaikkien aikojen kärkipelaajiin kuuluva Mikael Järvi liittyy Petteri Nykyn johtamaan valmennustiimiin. Toki alkuun vain toistaiseksi, sillä polvivammaa potenut kymmenkertainen Suomen mestari saattaa jatkaa vielä peliuraansa. Suomi pelaa ensimmäiset ottelunsa uuden valmennuksen johdolla EFT-turnauksessa Turussa 27. – 29. huhtikuuta.

– Mikke tuo tiimiin ennen kaikkea kokeneen pelaajan näkemystä, päävalmentaja Petteri Nykky kertoo.

– Etsimme mukaan pelaajaa, joka on ollut maajoukkueessa isossa roolissa, ja on hienoa, että hän tarttui koukkuun.
Salibandyliigaa vielä tällä kaudella pelannut huippu pystyy tuomaan valmennukseen lisäarvoa, jota kokeneimmiltakaan pitkään penkin takana olleilta valmentajilta ei löydy.

– Mikke ymmärtää hyvin peliä ja on maajoukkueessa pitkään mukana ollut todellinen Mr. Leijona. Hän osaa katsoa sellaisia asioita, joita minä ja Kuitusen Samu emme näe ja pystyy avaamaan yksittäisille pelaajille pelin pointteja ja auttamaan heitä kentällä ja sen ulkopuolella.

Mikael Järvi, 39, ehti kuluvalla kaudella vahvistaa liiganousija LASBia 18 liigaottelussa ennen kuin polvivamma katkaisi kauden.

– Sopimus on voimassa toistaiseksi, sillä jos polvi toipuu pelikuntoon, Mikke saattaa vielä jatkaa pelejä enkä minä halua olla se, joka päättää hänen peliuransa päättymisestä, Petteri Nykky muistuttaa.

– Mikke on käynyt jo Jussi Jäntin kanssa katsomassa pelejä. Hän on isolla intohimolla mukana ja tuonut jo esiin hyviä näkemyksiä.

– Olen tässä vähän niin kuin koeajalla tai tutustumisjaksolla kokeilemassa, miten homma lähtee rokkaamaan, Mikael Järvi itse naurahtaa.

– Katsotaan, miten synergiat lähtevät toimimaan, ja olen tosiaan ollut jo Juha Jäntin aisaparina jeesaamassa pelaajatarkkailussa. Tuon mukaan kokeneen pelaajan tuoretta näkemystä, kun olen ryhmästä se, joka jolla on viimeimmäksi omaa kokemusta pelaamisesta.

Tulevan syksyn osalta ”Metsurin” tulevaisuus on kuitenkin vielä auki, ja jos peliura jatkuu, saattaa keskittyminen maajoukkueen taustatehtäviin vielä lykkääntyä tuonnemmaksi.

– Paljon on kiinni polven kuntoutumisesta, ja jos se lähtee toimimaan, puntaroidaan tilannetta vielä sen mukaan uudelleen.

Mikael Järvi on pelannut Salibandyliigassa 516 runkosarjaottelua, joissa on syntynyt 357 maalia ja 373 maalisyöttöä. Salibandyliigasta palkintokaapissa on 10 kultamitalia, neljä hopeaa ja kolme pronssia.

Maajoukkueessa Mikael Järvi on pelannut 95 ottelua tehoilla 62+41=103 ja voittanut kaksi maailmanmestaruutta, neljä MM-hopeaa ja yhden pronssin.

Jo aikaisemmin on päävalmentaja Petteri Nykyn ja valmentaja Samu Kuitusen vetämään maajoukkueen valmennusryhmään nimetty neljä toimihenkilöä. Joukkueenjohtajana aloittaa Juha Jäntti, joka on toiminut aiemmin valmentajana useissa MM-kisaprojekteissa. Maalivahtivalmentajana jatkaa maajoukkueen edelliseen valmennusryhmään kuulunut Henri Toivoniemi. Aleksi Öhman on valittu fysioterapeutiksi ja Ari Haapalainen huoltajaksi ja hierojaksi.

Joulukuussa Riiassa MM-kultaa voittanut Suomen maajoukkue pelaa ensimmäiset ottelunsa uuden valmennustiimin johdolla huhtikuussa Turussa, kun Marli Areenalla kisataan lajin neljän kovimman maan Euro Floorball Tour -turnaus. Suomi kohtaa Turussa Ruotsin, Sveitsin ja Tshekin.

Turun EFT-turnaus on ensimmäinen kerta, kun Suomi ja Ruotsi kohtaavat Riian MM-finaalin jälkeen. Silloin Suomi vei MM-kullan rangaistuslaukauskisassa.

Teksti: Salibandyliitto

10 comments

  1. Mitkäköhän on valmennukselliset näytöt ? Ei ainakaan Lasbista , kun siirtyi ”neuvomaan” valmennusta pääaikaisena jalan takia. Lasbissa ainakin peli näytti sekoavan täysin.

  2. Kattoo mitallikaappia ja tule sitten uudestaan. Onneksi meillä on maajoukkueessa järkevämpää väkeä taustoilla.

  3. Mitalikaappi tietääkseni pelaajana. Ei liity mitenkään valmentamiseen ja onhan se outoa jos maajoukkoevalmennus ryhmään pääsee jos on paljon mitaleita pelaajana joten outo argumentti sinulta . Ottamatta kantaa kyseiseen asiaan onko positiivinen vai negatiivinen asia. Antaa ajan näyttää.

  4. Minäkin ihmettelin Ja ihmettelen edelleen. Millä meriiteillä?

  5. Onhan se selvää, että valmennusura on hyvä aloittaa suoraan maajoukkuetasolta… miksi tämä haiskahtaa päätökseltä mikä tehtiin ylälauteilla?

  6. Eihän Mikke ole menossakaan ykkösvalmentajaksi..Käsittääkseni rooli tulee olemaan samanlainen kuin saku koivulla,lehtisellä,selänteellä etc kauden aikana.

  7. ”Eihän Mikke ole menossakaan ykkösvalmentajaksi..Käsittääkseni rooli tulee olemaan samanlainen kuin saku koivulla,lehtisellä,selänteellä etc kauden aikana.”

    a) Voi olla montaa mieltä oliko näiden koivujen jne valinta ylipäätänsä oikea: Lehtinen GM, missä Koivu toimi? ja Selänne on TV-realityisäntä… sekä
    b) Eihän kukaan näistä ollut penkin takana…

    Kaikkia näitä tapauksia yhdistää se, että kyseessä on lajiliiton kultainen kädenpuristus kiitoksena hyvästä pelaajaurasta.

  8. Aktiivipelaajasta maajoukkuevalmentajaksi on kyllä tehty varsin suoria, ja menestyksekkäitäkin siirtymiä useammassakin lajissa. Yksi viimeisimmistä huippuonnistumisista on Tuomas Sammelvuo lentopallossa, joka lopetti pelaajauransa Novosibirskissa noustessaan maajoukkueen päävalmentajaksi.
    Ei kun tsemppiä uusiin haasteisiin Metsuri Konottajalle!

  9. Kyllä mielestäni Mesturi tuo oikeanlaista näkemystä valmennukseen. Jokainen joka on pelannut pääsarjatasolla tietää kuinka paljon kokeneet pelaajat osaavat lukea peliä ja ajatella tilanteissa ”Mitä pitäisi tehdä toisin?”.
    Sen lisäksi Metsuri pystyy jakamaan tietoa yksittäisistä pelitilanteista maajoukkueen nuoremmalle kaartille ja kehitystä tapahtuu myös näin.

  10. Sammalvuosta….

    ”Tuomas Sammelvuo suoritti jo pelaajauransa aikana joitain valmentajatutkintoja Suomessa. Ensimmäistä kertaa hän otti valmennusvastuuta, kun hän purki sopimuksensa Venäjän Superliigassa kesken kauden 2010–11 johtuen loukkaantumisestaan. Hän palasi Suomeen ja halusi keskittyä kuntouttamaan polvensa, joka leikattiin tammikuussa 2011. Sammelvuo oli Suomessa loppukauden mukana Mestaruusliigaseura Pielaveden Sammon apuvalmentajana.[32]

    Kesällä 2012 miesten maajoukkueen peräsimessä Sammelvuo oli pelaajana mukana joukkueessa, mutta hänen peliaikansa jäi vähille. Hänet totuttiinkin näkemään aikalisillä vaihtopenkillä antamassa ohjeita nuorille pelaajille.[8]

    Kaudella 2012–13 Sammelvuo jatkoi peliuraansa Venäjällä Lokomotiv Novosibirskissa, ottaen samalla seuran kakkosjoukkueessa valmennusvastuuta.[33] Sammelvuo käytännössä valmensi ja pelasi seuran kakkosjoukkueessa pelaajavalmentajana sekä osallistui aina Superliigajoukkueen peleihin, kun joukkue esiintyi Mestareiden liigassa”