Seinäjoella pelataan lokakuussa seuraava Champions Cup. Ensi vuonna turnausta ei pelata lainkaan, vaan turnaus palaa ohjelmistoon uudistuneena Ruotsissa tammikuussa 2019.
Kansainvälisen Salibandyliiton IFF:n pääsihteeri John Liljelund kertoo, että aloite muutokseen on tullut neljältä huippumaalta Suomelta, Ruotsilta, Sveitsiltä ja Tshekiltä. Kalenterista löytyy ensi vuonna muun muassa joulukuun MM-turnaus Prahassa, ja ajankohtaa halutaan muuttaa.
– Se kuulemma tulee heille huonoon kohtaan siinä, ja he katsovat turnauksen istuvan paremmin vuoden alkuun. Nyt turnaus palaa takaisin sinne tammikuulle, mistä Euroopan cup aikoinaan lähti. Kalenterissa on vain tietty määrä päiviä, ja silloin pitää miettiä, mikä on fiksuinta ja helpointa, Liljelund avaa.
Vain kärkimaiden mestarit mukaan
Tänä vuonna turnauksessa nähdään vielä 12 joukkuetta, mutta jatkossa joukkuemäärä putoaa kahdeksaan. EuroFloorball Cupin voittajat sekä järjestäjämaan lisäpaikat putoavat pois, ja mukana ovat vain mestarit kustakin neljästä kärkimaasta niin miesten kuin naistenkin puolella. Kaksi vuotta sitten Champions Cup muuttui viisipäiväisestä kolmepäiväiseksi, ja nyt turnee voi lyhentyä entisestään.
– Järjestäjä voi halutessaan järjestää kolmepäiväisen turnauksen, mutta se voi olla myös kaksipäiväinen. Kun joukkueita on vähemmän, järjestelykustannukset ovat pienemmät. Turnauksen käytäntö on ollut sellainen, että järjestäjä maksaa majoituksen ja ruokailut, ja joukkueet maksavat itsensä paikalle. Tietenkin se jossain määrin helpottaa tilannetta.
Champions Cupia on pelattu nykymuotoisena vuodesta 2011 lähtien 12 joukkueella, mutta nyt kakkoskilpailun EuroFloorball Cupin voittajien porkkana pääkilpailuun pääsemisestä poistuu. Kansainvälisessä liitossa asia tiedostetaan.
– Monille maille ja seuroille se on ollut tärkeä motivaattori, mutta se poistuu nyt tässä vaiheessa. IFF:n tehtävä on miettiä, miten heitä motivoidaan. Pitää miettiä, voidaanko heitä yhdistää jotenkin mukaan jatkossa, eli että eri vaiheissa tulisi esimerkiksi joukkueita mukaan Suomen cupin tapaan, Liljelund pohtii.
Talous sanelee ehdot
Talous on ollut iso kysymys Champions Cupista puhuttaessa. Nykyinen kolmen päivän systeemi ei ole tuonut kaivattua kehitystä, ja Liljelundin mukaan silloin täytyy tehdä muutoksia.
– Tämä muoto on osittain vastannut siihen tarpeeseen, mutta ei välttämättä kuitenkaan lopullisesti. Se ei ole alentanut kustannuksia niin paljon kuin toivoimme, emmekä ole saaneet myytyä sitä riittävän hyvin. Meidän täytyy saada sponsorimyyntiä ja yleisöä, ja siinä IFF:llä on iso rooli. Siitä se yhtälö lähtee.
Turnauksen sijaan koti- ja vierasottelut?
Uusi kahdeksan joukkueen systeemi on voimassa varmuudella vuodet 2019-2022, mutta jo sen jälkeistä aikaa ollaan suunnittelemassa. Turnaus saattaa kokea varsin merkittäviä muutoksia.
– Meillä on tavoite seuraavassa vaiheessa siirtyä keskustelemaan muodosta, jossa olisi koti- ja vieraspelejä, eli turnausmuotoisuus loppuisi. Selvitys on alkamassa, ja asiaa varten on perustettu työryhmä. Kukaan ei vielä tiedä, miltä lopputulos voisi näyttää, ja ensimmäisen esityksen on tarkoitus valmistua tämän vuoden loppuun mennessä, Liljelund paljastaa.
Champions Cupia ennen turnausta pelattiin muun muassa EuroFloorball Cupin ja Euroopan cupin nimellä, ja kuten todettua, joukkuemäärän lisäksi myös turnauksen kesto on elänyt. Ajoittain keskustellaan koko turnauksen tarpeellisuudesta ja olemassaolosta, mutta Liljelundin mukaan tilaus on edelleen olemassa.
– Kaikki ovat samaa mieltä siitä, että tarvitaan eurooppalainen huipputurnaus seurajoukkeille, mutta järjestämistavasta on monia mielipiteitä. Pitää löytää systeemi, joka ei ole niin kallis, ja sitä yritetään nyt sitten tässä kohtaa lähteä selvittämään, että löydettäisiin siihen vaihtoehto tavalla tai toisella.
Lokakuussa Seinäjoella tehdään isosti
Ennen tulevaisuuden muutoksia pelataan siis kuitenkin tänä syksynä Seinäjoella, jonne odotetaan suurta kansanjuhlaa 6.-8.10. Liljelund uskoo tapahtuman onnistuvan hyvin.
– Eiköhän siellä sloganin mukaisesti tehdä se isosti. SPV osaa järjestää tapahtumia, ja tietysti toivon suomalaisten jengien, etenkin SPV:n pärjäävän, sillä se tuo yleisöä ja fiilistä. Järjestelyt ovat lähteneet hyvin käyntiin, kaikki näyttää hyvältä ja odotan, että he pystyvät viemään sen eteenpäin maaliin asti.
Pelit pelataan pääasiassa Seinäjoki Areenassa, jota remontoidaan turnausta silmällä pitäen uuteen uskoon. Isoon tilaan mahtuu kaukalon ja katsomojen lisäksi myös muuta ohjelmaa, ja turnauksen puitteet ovat huippuluokkaa.
– Sinne on tulossa vielä toinenkin aspekti, sillä hallissa on tarkoitus järjestää muutakin toimintaa. Se tekee siitä varmasti aika hyvännäköisen tilanteen, Liljelund uskoo.
Teksti: Salibandyliiton artikkeli
Pari classicfania saapuu paikalle, muita tuskin montaa.