Liigat

Kesähaastattelussa kovaotteinen koirapaita: ”Välillä kuulee kaikenlaista huutelua”

20.07.
2017
Liigat

Veli Peltonen pelaa aina ”sata lasissa” kentälle päästyään. Kuva: Esa Takalo

Pääkallo.fi:n kesän 2017 kesähaastattelut ovat täällä. Ensimmäisenä vastaajana toimii Rauman SalBan 23-vuotias puolustaja Veli Peltonen.

Peltonen ei ole ehkä salibandykuplankaan sisällä järin tunnettu pelimies, mutta omien ja vastustajajoukkueiden piirissä hänet on kyllä huomattu.

Mitä Veli Peltosen kesään on kuulunut tähän mennessä?

– On tullut treenattua kovempaa kuin koskaan ennen. Fyysisesti olen ainakin paremmassa kunnossa kuin koskaan aiemmin, Peltonen kertoo.

SalBa säilytti sarjapaikkansa liigakarsintojen kautta ja tällä hetkellä Raumalla valmistaudutaan tulevaan kauteen, kuten oletettavasti muillakin liigapaikkakunnilla.

– Ollaan vedetty aika paljon fysiikkatreeniä ja ensi viikolla jatketaan lajiharjoittelua kunnolla. Pari kertaa ehdittiin tekemään lajiharjoittelua ennen omatoimijaksoa. Vaikuttaa siltä, että porukka on tosi innoissaan alkavasta kaudesta ja se on niin myös omalta osaltani. Mieli tekisi jo päästä kentälle, Peltonen valaisee.

Toukokuussa julkaistusta Raumalainen-lehden jutusta selviää, että Peltonen on pelannut tämän kesän jalkapalloa nelosdivisioonassa FC Rauman riveissä. Kakkoslaji on maistunut puolustajalle eikä se ole häirinnyt salibandykauteen valmistautumista.

– Pelkästään kerran viikossa on jalkapallopelit. Suomessa on jalkapallon suhteen sellainen järjetön juttu, että kun kesä on kauneimmillaan, niin lajissa on kuukauden tauko ja se on nyt meneillään. Juhannuksen jälkeen ei ole ollut yhtään peliä, joten on tullut harjoiteltua pelkästään salibandya.

– Oman pään kannalta se on ollut tärkeää, kun on pienestä pitäen tykännyt pelata pallopelejä ja päässyt nyt kesälläkin pelaamaan. Fysiikka pysyy hyvässä kuosissa, jos vaikka uhraa yhden treenipäivän ja käy juoksemassa 90 minuuttia pallon kanssa. En näe, että siitä ainakaan mitään haittaa on, Peltonen tietää.

Hankala vastustajille – tärkeä omille

Peltonen on edustanut SalBaa kuusi viimeistä kautta ja niistä kolme ensimmäistä menivät Divarissa. Pelaajana hän ei ole profiloitunut ainakaan järin pallollisena pelaajana (liigassa 74 ottelua, 8+7), vaan enemmänkin kovaotteisena ja vastustajan kannalta hiukan inhottavana pelaajana, joka ei anna tuumaakaan periksi. Periksiantamattomuus on toki ollut leimallista myös raumalaisten yleisessä peli-ilmeessä.

Jäähyboksissa Peltonen on istunut 84 minuuttia, joka on melko paljon Salibandyliigassa. Peltosta voisi luonnehtia pelaajatyypiltään sellaiseksi, joka on hankala vastustajien kannalta, mutta sellainen joka on hyvä löytyä omasta kokoonpanosta. Pelityylin vuoksi Peltosta on luonnehdittu joiltain tahoilta jopa liigan ärsyttävimmäksi ja likaisimmaksi pelaajaksi.

– Varmaan kaikilla on omat mielipiteensä, mutta luulen, että se johtuu siitä, että kentälle mentäessä teen aina kaikkeni oman joukkueen puolesta ja pyrin auttamaan joukkuetta voittoon kaikin keinoin. En pysty pelaamaan mitenkään puolivaloilla tai antamaan periksi missään vaiheessa.

– Nyt kun on tullut taas vuosi kokemusta lisää, niin toivottavasti saisi rauhoitettua itseä hiukan siellä kentällä. Olen pyrkinyt vaikuttamaan itseeni sen suhteen henkisellä puolella. Enemmän olisi hyötyä olla siellä kentällä eikä boksissa, Peltonen uumoilee.

Peltonen pyrkii rauhoittamaan omaa peliään ja aikoo istua jatkossa vähemmän jäähyaitiossa. Kuva: Anssi Koskinen

Haittaako tuollainen maine sinua?

– En ajattele sitä asiaa hirveästi tai en oikeastaan lainkaan. Välillä kuulee kaikenlaista huutelua, mutta se ei haittaa. Jos se haittaisi, niin en varmaan pelaisi enää, puolustaja vakuuttaa.

Jokakeväiset ”kärsinnät”

Vuosi sitten ”koiranuttujen” tilanne ei näyttänyt niin ruusuiselta kuin tänä vuonna. Pakka oli melko sekaisin ja paikoin näytti jo siltä, että kokoonpano tulee jäämään sangen ohueksi. Tämän vuoksi useimmissa kausiennakoissa arvioitiin, että SalBa on sarjan varma putoaja.

Odotusarvoista huolimatta kausi oli raumalaisittain hyvä ja itse asiassa seuran toistaiseksi paras liigatasolla. Peltosen mukaan ennakot olivat melko realistisia viime kauden alun tilanteen perusteella, eikä pelaaja itse kokenut, että arviot olisivat olleet kohtuuttomia.

– Ei se haitannut missään tapauksessa. Tiedettiin itsekin, että lähtökohdat viime kauteen olivat todella hankalat. Koutsi tuli mukaan vasta puolessa välissä kesää ja rosteri oli todella kapea. Oli selvää, että lähdettiin taistelemaan sarjapaikasta. Kausi alkoi hyvin, mutta sitten loppukaudesta ei sujunut enää niin hyvin. Ei se haitannut, että meidät arvioitiin jumboksi, sillä jos joukkuetta katsoi paperilla, niin ei se väärin ollut arvioitu, Peltonen sanoo suorasukaisesti.

SalBa on pelannut kolme kautta Salibandyliigassa, ja on jokaisen kauden päätteeksi joutunut karsimaan sarjapaikastaan. Ensimmäisellä kaudella se olisi ollut nykyisten sääntöjen valossa suora putoaja, mutta sen pelasti tuolloin vasta lanseerattu playout-systeemi, jossa yksikään joukkue ei pudonnut suoraan. Joka tapauksessa SalBan liigataival on ollut melkoista taistelua tuulimyllyjä vastaan ja oletettavasti jokavuotinen karsiminen on rankkaa myös joukkueelle.

Olette karsineet kolmena vuonna putkeen. Miltä on tuntunut, kun kausi on toisensa jälkeen mennyt pitkäksi ”väärällä tavalla”?

– Täytyy sanoa, että viime kaudella se otti aika koville. Oli vaikeaakin, kun näytti siltä, että kausi olisi ollut jo ohi ja suora sarjapaikka varma. Sitten kuitenkin viimeisellä kierroksella valahdettiin viivan alapuolelle. Totta kai se v****taa vuodesta toiseen se alaspäin karsiminen. Ei se helppoa ole. Ensi kaudella ei ainakaan karsita, Peltonen lupaa.

Kaikki karsinnat ovat kuitenkin saaneet onnellisen lopun.

Miten sitten luonnehtisit sitä helpotuksen tunnetta?

– Helpotus on oikea sana kuvaamaan sitä. Varsinkaan viime kauden päätteeksi päällimmäisin tunne ei ollut kovin juhlava, vaikka paikka säilyikin, vaan nimenomaan kyseessä oli suuri helpotus, Peltonen avaa.

Peltonen viittasikin jo siihen, että viime keväänä SalBa oli viimeiselle runkosarjan kierrokselle asti kiinni suorassa säilymisessä. Koovee otti kuitenkin yllätysvoiton EräViikingeistä ja SalBa hävisi oman ottelunsa, joten raumalaiset joutuivat jälleen karsintoihin.

Peltonen kirjoitti seuraavana päivänä Twitteriin näin:
”6 puhelua yön aikana KooVeen miehiltä. En tiiä olisivatko halunnu neuvoja miten juhlitaan vai mitä. Harmi kun olin nukkumassa. #salibandy”

Ja jatkoi ryhdikkäästi:
”Oli miten oli niin onnittelut Tampereelle kiistatta ansaitusta kesälomasta #salibandy”

Osaatko sanoa miksi Kooveen pelaajat ottivat juuri sinuun yhteyttä?

– En tiedä. Kait olisivat halunneet kysellä, että miten tuota sarjan päättymistä juhlitaan.

Onko sinulla lähettää terveisiä takaisin?

– Ei ole. En lähde tällaisiin mukaan, vaan pieni kuitti twitteriin oli minusta ihan ok, enkä ole sittemmin ollut heidän kanssaan tekemisissä, Peltonen sanailee asiallisesti.

Peltosen mukaan SalBan tulisi nyt pystyä välttämään kolmelta edelliseltä kaudelta tutut liigakarsinnat. Jopa pudotuspelipaikka siintää mielessä. Kuva: Salibandyliiga

Kauppiksen taika ja erilainen kevät

SalBan kotikenttänä toimii Rauman Kauppaoppilaitos ja sitä on luonnehdittu yhdeksi hankalimmista pelipaikoista vierasjoukkueille, vaikka SalBa ei ole pelillisiltä otteiltaan ollut sarjan kärkitasoa. Peltosen mukaan syyt löytyvät rutiineista ja hengestä.

– Luulen, että se paikan tiiveys ja se, että tunnetaan paikat hyvin. Tuntuu helpommalta pelata, kun kaikki treenit ja pelit on samassa tutussa paikassa. Kotiyleisö on meillä siitä hieno, että se tsemppaa aina eikä lyö puukkoa selkään vaikka olisi vähän vaikeampikin jakso, Siellä syttyy pelaamaan ihan eri tavoin.

Tulevaa kautta ajatellen SalBa on julkaissut jo hyvän tukun uusia pelaajia ja ehkä ensimmäistä kertaa raumalaisilta odotetaan jotain muuta kuin liigakarsintoja tai suoraa putoamista kauden alla. Peltonen toivookin, että kausi jatkuu runkosarjan jälkeen hiukan erilaisissa merkeissä.

– Henkilökohtaiset odotukset on ainakin korkeammalla kuin mitä kolmella edeltävällä kaudella. Sellaista ei ainakaan haluaisi enää kokea. Ei ole mitään virallista tavoitetta vielä, mutta olisi se hieno pelata vielä runkosarjan jälkeen. Kuitenkin jotain muita pelejä mitä tähän mennessä ollaan koettu, Peltonen päättää.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen