Maajoukkueet

Tätä ei ole nähty 13 vuoteen – Suomen miesten salibandymaajoukkue ei edennyt finaaliin

29.07.
2017
Maajoukkueet

Sveitsi eteni World Games-finaaliin. Kuva: IFF

Suomi ja Sveitsi kohtasivat lauantaina World Games -turnauksen välieräpelissä. Sveitsi yllätti maailmanmestarit maalein 5-2 ja eteni turnauksen finaaliin.

Ottelun alussa muutamia hyviä paikkoja oli kentän molemmissa päissä. Ajassa 8.20 Sveitsille tarjottiin sauma mennä johtoon, kun Juha Kivilehto rikkoi Manuel Engeliä ja käkikellomaa sai rankkarin. Paolo Riedi laukoi pallon vastustamattomasti Suomen verkkoon, joten Sveitsi vastasi pelin avausmaalista.

Ajassa 12.12 Sveitsi sai jo toisen rankkarin, kun Sami Johansson rikkoi Manuel Maureria ja Riedi pääsi kokeilemaan rankkaria uudelleen. Pyry Luukkonen oli kuitenkin tälle kertaa etevämpi ja ottelu jatkui Sveitsin 1-0-johdossa. Suomi kesti myös rankkaria seuranneen sveitsiläisylivoiman ja ensimmäiselle erätauolle mentäessä Sveitsi oli maalin etumatkalla.

Suomi pääsi heti toisen erän alussa ylivoimalle, mutta Sveitsi kesti kaksiminuuttisen. Sveitsin toinen maali nähtiin heti ottelun puolivälin jälkeen, kun Engel voitti kaksinkamppailussa Tatu Väänäsen ja upotti pallon taidokkaasti Suomen maaliin ajassa 22.42.

Sveitsin kolmas maali oli kaunis sommitelma. Hurmiossa pelannut Engel tarjoili taidokkaasti maalin takaa Mattias Hofbauerille, joka viimeisteli 3-0-maalin tyhjiin. Konkarin maali syntyi ajassa 25.49. Maalin jälkeen Petteri Nykky käytti Suomen aikalisän. Suomellakin oli paikkansa toisessa erässä, mutta kolmanteen erään lähdettiin Sveitsin ansaitussa 3-0-johdossa.

Suomen avausmaali näki päivänvalon ajassa 36.59, kun Väänäsen laukaus löysi tiensä sveitsin maaliin. Tästä ei kuitenkaan ehtinyt kulua kuin 10 sekuntia ja Engel lisäsi Sveitsin johdon takaisin kolmeen maaliin. Suomi otti tämän jälkeen maalivahdin pois ja Eemeli Salinin hirmutykki toi Suomen taas kahden maalin päähän ajassa 37.59.

Suomi jatkoi maalin hakemista ilman maalivahtia. Vaikka Suomi pelasi kolmannessa erässä parasta peliään, niin se ei tällä kertaa enää riittänyt. Sveitsin Hofbauer naulasi viimeisen naulan Suomen arkkuun ajassa 44.22. Suomi ja Sveitsi ovat kohdanneet salibandyssa kaikkiaan 68 kertaa ja kyseessä oli kymmenes kerta, kun Sveitsi vei voiton.

MM-kisoissa Suomi on pelannut kaikissa MM-finaaleissa vuodesta 2006 alkaen. Vuosina 2008, 2010 ja 2016 Suomi juhli maailmanmestaruutta ja 2006, 2012 sekä 2014 tuloksena oli MM-hopea. Vuonna 2004 Suomi tippui MM-välierissä Ruotsille maalein 5-3.

Suomi pelaa sunnuntaina turnauksen pronssipelissä. Kello 12 alkavassa pelissä vastaan astelee joko Ruotsi tai Tshekki.

Salibandy on ensimmäistä kertaa virallisena lajina mukana World Games -tapahtumassa. Vuonna 1997 se oli Lahden World Games -kisoissa näytöslajina. Erona normaaleihin MM-kisoihin on siinä, että joukkueissa saa olla mukana vain 14 pelaajaa (12+2) ja otteluiden peliaika on 3 x 15 minuuttia.

Ottelutilastot
Ottelukuvat

Artikkelia päivitetty 30.7. klo 14.43

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen