Liigat

Kesähaastattelussa eläkkeen partaalta palannut Petri Lesch: ”Tila on nyt ihan normaali”

14.08.
2017
Liigat

Petri Lesch torjui Welhot liigakarsintoihin keväällä 2015. Kuva: Jari Turunen.

Kuopiolainen SB Welhot nousi viime kauden päätteeksi miesten Salibandyliigaan. Joukkue kiinnitti maalinsuulleen uusvanhan tuttavuuden, Petri Leschin, M-Teamista. Pääkallo.fi jututti Leschiä kesähaastattelun muodossa.

Lesch on vasta pari viikkoa takaperin muuttanut pääkaupunkiseudulta takaisin Kuopioon. Joukkueen mukana ei ole vielä siis tullut treenattua hirveän paljon.

– Kesä ei salibandyn puolesta ole mennyt niin hyvin kuin olisi voinut. Aika myöhään pääsin muuttamaan ja lomamatkakin tuossa hieman rajoitti. Kesätreeniä on tullut itsekseen kyllä vedettyä erittäin hyvin, mutta joukkueen kanssa kaukalon puolella on tullut oltua vasta vähän aikaa, Lesch kommentoi.

Pienikokoinen, mutta varsin sähäkkä torjuja sai vihdoin koulunsa päätökseen ja suuntasi Kuopioon, jossa hän aloittaa työt. Vaikeaa ei ole joukkueeseen ollut palata, sillä pari kautta takaperin edellisen kerran Welhoissa pelanneelle maalivahdille joukkueessa on tuttuja kasvoja, joiden kanssa Lesch on pitänyt koko ajan yhteyttä.

– Muutto takaisin Kuopioon oli merkittävin syy siirrolle Welhoihin. Lisäksi halusin pelata vielä liigassa, kun viime kausi jäi rikkonaiseksi. Aika nopeasti tuli toki puhelua seurankin puolelta, kun kuulivat minun muuttavan. Joukkue halusi minut, itse sain kotoa vihreää valoa ja oma motivaatio on korkealla, niin eihän siinä sitten ollut kahta sanaa, Lesch sanaili.

Lesch sai vielä oman paikan takaisin kopistakin.

– Taisi olla Vepsäläisen Eero, joka oli ottanut minun paikkani poissa ollessani, mutta röyhkeästi otin ensimmäisissä treeneissäni paikkani takaisin, kun olin ennen Eeroa paikalla, Lesch naurahti.

Eläkkeen partaalta takaisin

Lesch koki viime kaudella kovan kolauksen, kun hän pelkäsi koko uransa olevan ohi. Hän ehti jo tehdä lopettamispäätöksenkin loukkaantumisen vuoksi, mutta pyörsi sen myöhemmin. Pelaaminen todettiinkin edelleen mahdolliseksi.

– Tila on nyt ihan normaali. Ei tarvitse varoa mitään ja kaikkea saa tehdä. Jos peleissä pitäisi varoa, niin eihän koko hommasta tulisi mitään. Tällä ruumiinrakenteella jos pitäisi kököttää viivalla, niin en voisi pelata omilla vahvuuksillani.

Pelaaminen oli vaakalaudalla nimenomaan päähän kohdistuneista tälleistä aiheutuneiden aivotärähdysten takia. Lähes koko kausi meni sivu suun.

– Valmistauduimme M-Teamin kanssa hyvin ja ne kolme peliä mitä itse ehdin olla mukana, olimme mielestäni menossa ihan hyvään suuntaan. Sen jälkeen oman tilanteeni epätietoisuus aiheutti sen, etten pystynyt enää keskittymään joukkueen asioihin. Silloin tein myös sen, onneksi virheellisen, lopettamispäätöksen. Salibandya seurasin loppukaudella hyvin vähän.

Kauden aikana maalivahteihin kohdistuneet kolaukset kohauttivat enemmänkin. Muun muassa loppukaudesta Julius Kivimäen kevään pelit leikkauspöydälle päättänyt Eromon Agbomeirelen yliajelu aiheutti paljon keskustelua. Näitä asioita ruotineita keskusteluja Lesch sen sijaan seurasi paljon.

– Ensimmäiset ajatukseni olivat aika äärimmäisiä, että tuollaiset teot ovat törkeitä. Pitää kuitenkin muistaa, että hyökkääjä yrittää parhaansa ja menee maalille, kuten on käsketty. Vastaavasti puolustajat tekevät välillä tyhmiä ratkaisuja työntämällä pelaajaa, joka on menossa vauhdilla kohti maalia. Hekin yrittävät vain puolustaa parhaansa mukaan. Se on maalivahdille aika ”no escape”-tilanne.

Kuva: Jari Turunen.

Vastuu on tällaisissa tilanteissa Leschin mukaan loppukädessä hyökkääjällä.

– Jos hyökkääjän tarkoituksellinen liikesuunta on kohti maalia ja maalivahtia, niin mielestäni silloin pitää pitää huoli, ettei vedä sitä pitkäksi. Mielestäni sitä kautta hommaa pitäisi lähteä kehittämään. Tietyillä pelaajilla maalille ronskisti ajaminen on tarkoituksellista, mutta lajissamme ei ole mitään ”kiekkokoodistoa” eikä sääntöjen puitteissa kunnollista ratkaisua asiaan. Se mahdollistaa sen, että maaleilla sattuu ja tapahtuu kaikenlaista, Lesch analysoi tyynenä.

Leschin mukaan kokeneet pelaajat tietävät kyllä, että maalivahti tulee vastaan ja osaavat monesti ennakoida tilanteita kokemattomampia paremmin. Kivimäenkin tilanne oli tekijöidensä summa, sillä SPV-vahti siinä missä Leschkin, pelaa usein ulkona ja vastassa oli nuori hyökkääjä, joka teki kaikkensa, eikä tiedostanut tilannetta tarpeeksi hyvin. Keskustelu lähtikin tuoreen Welhot-maalivahdin mukaan vähän käsistä.

– Kaikki käskyttämiset ja tahalliset törkeät sikailut olivat aika yliampuvia juttuja. En usko sellaista tapahtuvan Salibandyliigassa.

Historiallinen kausi

Lesch on jo kokenut, pitkään pääsarjoissa pelannut maalivahti, joka on osoittanut urallaan olevansa pätevä ykkösvahti liigatasolla. Siitä huolimatta mies lähtee nöyrin mielin tulevaan kauteen.

– Pitää ensin taistella, että pääsee tolppien väliin. Nuoret maalivahdit Kosti Jolkkonen ja Roni Tuononen tehneet hyvin töitä jo pitkän aikaa.

Erityisen mukavaa on pukea jälleen Welhojen paita päälle. Kuopiolaisseura on Leschille toinen kotiseura M-Teamin lisäksi.

– Pasilaan verrattuna peleissä tulee olemaan vähän enemmän yleisöä ja sitä kautta fiilistä. Joukkue koostuu pitkälti oman kylän pojista, mikä tuo touhuun lisää eloa. Kuopiossa liigaympyrät ovat uusia ja uskon, että kunhan homma lähtee toimimaan, niin salibandy voi nostaa profiiliaan kaupungin muiden lajien joukossa. Hienoa olla mukana Kuopion ensimmäisessä Salibandyliiga-joukkueessa.

Kuva: Jari Turunen.

Leschin mielestä on tärkeää, että Salibandyliigassa on yksi joukkue idästäkin. Josba ja NST ovat viime vuosina kokeneet tippumisen karvaan kalkin, joten Welhojen nousulle oli kysyntää. Kotiyleisö tulee olemaan varmasti yksi joukkueen aseista.

– Eiköhän ”Tylypahka” ole kotiyleisönsä puolesta paha paikka pelata. Savolainen yleisö on äänekäs ja provosoiva. Kuopiohallilla on aina ollut hyvä fiilis. Toisekseen joukkue on nuori ja nälkäinen ja vaikuttaa hyvin yhtenäiseltä. Se on yksi meidän teemoistamme tulevalle kaudelle. Puhalletaan yhteen hiileen, kävi miten kävi.

Lesch tuli Kuopioon myös todennäköisesti lopettamaan uransa. Se, miten pitkään ura jatkuu, on vielä auki.

– Mennään kausi kerrallaan oman kunnon mukaan, sekä sen myötä, miten vielä pärjää. Siviilielämälläkin on toki vaikutusta. Miten pitkään töiltä riittää vielä kipinää pelata tai mahdollistaako tilanne kotona pelaamisen? Näillä näkymin tuskin enää tulee vaihdettua seuraa ennenkö sitten alasarjoihin joskus, Lesch totesi.

Tämän kesän muut kesähaastattelut:
Kesähaastattelussa M-Teamin peräsimeen palannut Mika Heinonen – ”Seurassa mietitään, missä mennään”
Kesähaastattelussa Jussi Sihvonen: ”Realistinen tavoite on kahdeksan parhaan joukkoon pääseminen”
Kesähaastattelussa nappikauden pelanneen Jymyn kapteeni: ”Me pohjalaiset tykkäämme, kun leukoja vähän louskutellaan”
Kesähaastattelussa kovaotteinen koirapaita: ”Välillä kuulee kaikenlaista huutelua”
Kesähaastattelussa sarjatasoa vaihtanut ja paluun itärajalle tehnyt Perttu Puska: “On yhtä motivoivaa pelata mestaruudesta tai noususta”
Kesähaastattelussa pääluotsiksi hypännyt Markus Huhtimo: ”Nyt on aika haudata vanha Erä ”

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Ilkka Kittilä
Ilkka Kittilä
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Vaasa

Twitter: @ilkkakittila