Juniorit

Pääkalloennakko: A-nuorissa jälleen huipputasainen kärkikasti – löytyykö yllättäjä Hämeenlinnasta?

28.09.
2017
49 Kommenttia
6
Juniorit

Viime kausi päättyi näihin mustavalkoisiin juhliin. Kuva: Salibandyliiga

A-nuorten SM-sarja käynnistyy torstaina, ja perinteiseen tapaan Pääkallo.fi arvioi kaikki runkosarjan joukkueet alkavalle kaudelle.

A-pojissa vanhin pelaava ikäluokka on tällä kaudella 97-syntyneet.

Kuten aiemmat kaudet ovat osoittaneet, niin runkosarjasta on ennustettavissa jälleen äärimmäiseen tiukkaa. Sekä kärjessä, pudotuspeliviivan tuntumassa ja pohjilla käydään kauden mittaan kiivasta taistoa sijoituksista.

1. Classic

Tampereen Classic palasi viime kaudella A-poikien finaaleihin, mutta sai kokea pettymyksen. TPS juhli mestaruutta, eikä siihen tarvittu kolmea ottelua enempää. Ärsytetyn tamperelaisjoukkueen tähtäin ei voi olla enempää eikä vähempää kuin kullan tuominen Pirkanmaalle.

Käytössä oleva materiaali on jälleen kerran äärimmäisen laaja. Jo viime kaudella vahvasti esillä olleet Aaro Helin, Tino Lindstedt, Eemeli Akola ja Konsta Tykkyläinen ovat kantavia voimia. Sveitsistä Suomeen palannut Joona Rantala olisi todennäköisesti sarjan paras pelaaja, mutta hänen apuaan joukkue tuskin saa runkosarjan aikana liigavelvoitteiden vuoksi, vaikka edustuksen ja junioreiden välinen tie onkin toiminut hyvin. Miesten peleihin siirtyneen Albert Koskisen saappaat ovat suuret, mutta niillekin pitäisi laadukkaasta nipusta täyttäjä löytyä.

Vuodesta toiseen laadukasta työtä tekevä tamperelaisseura on jälleen sarjan suurimpia suosikkeja. Runkosarjan lopullisia sijoituksia on aina haastava ennustaa, mutta suuri ihme täytyy tapahtua, jos Classic ei ole kärkikolmikossa.

Paras pelaaja: Oskari Heikkilä
Päävalmentaja: Simo Ruuskanen

2. TPS

Turun odotus palkittiin vihdoin viime keväänä, kun Palloseura nosti A-junioreiden mestaruuskannua ensimmäistä kertaa seuran historiassa. Ennen kaikkea se oli palkinto pitkäjänteisestä ja laadukkaasta juoniorityöstä. Joukkue on muuttunut täksi kaudeksi, mutta ei niin paljon, että se tippuisi mitalispekulaatioista.

96-ikäluokan mukana joukkueen jättivät kevään johtohahmot Olli Laine ja Tatu Kanervisto. Katseet kääntyvätkin alakerrassa Heikki Hirvisuohon, Toni Salmiseen ja Atte Lahteen. Hyökkäyksessä muun muassa maaliahne Matias Kallio otti merkittäviä kehitysaskelia viime kauden aikana. Hänen lisäkseen Jussi Töyrylä, Nikolas Laaksonen ja Veikko Sainio pystyvät takomaan kovia pistelukemia. Katseet kannattaa myös kiinnittää tarkasti huippulupaavaan Jasper Juutiin. Olli Kuisma pitää huolen siitä, että TPS:llä riittää laatua myös maalipuiden välissä.

Runkosarjan lopullisiin kärkisijoihin vaikuttaa suuresti joukkueiden saamat liiga-avut kovimmissa peleissä. Voittamaan tottunut ja taitava runko pitää TPS:n tälläkin kaudella vahvasti mukana mestaruustaistossa, vaikka se ei runkosarjaa voittaisikaan.

Paras pelaaja: Nikolas Laaksonen
Päävalmentaja: Lari Molkka

3. Oilers

Espoolaisseurassa on viime vuosina tehty yhä kovempaa työtä junioripuolella, ja se näkyy tuloksissa. Viime kaudella A-pojat tippuivat puolivälierissä, mutta B-junnujen SM-hopea on osoitus siitä, että Oilersissa pelaa hyviä nuorukaisia. Tätä on myös edes auttanut yhteistyö GrIFK:n kanssa.

Täksi kaudeksi Oilersin penkin taakse saapuu liigavalmennustiimissäkin työskennellyt Hannu Mattila. Kovimmat menetykset pelaajapuolella ovat yli-ikäisiksi tulleet Severi Korhonen, Eromon Agbomeirele ja Joona Salmi. Siitä huolimatta öljynuorilla on jalkeilla iskukykyinen ryhmä. Pisteitä voidaan odottaa erityisesti kolmikolta Niklas Laurila–Toni Rintala–Yannick Lindroos. Milleniumia edustavat Niko Laiti ja Eetu Manninen yrittävät murtautua kokoonpanoon yhä vahvemmin. Tulopuolen vahvistuksista ÅIF:stä saapunut Roope From on niin ikään laadukas pelaaja A-nuoriin. Tolppien välissä pelaavat Nemo Sipilä ja Severi Hopsu lukeutuvat sarjan parhaimpiin torjujiin.

Tulivoimainen Oilers pelannee tälläkin kaudella isomaalisia otteluita, ja pistehirmujen lähtö avaa mahdollisuuksia uusille nuoremmille vastuunkantajille. Kolmen kärki on täysin saavutettavissa, ja sen myötä kotietu siintää vahvasti joukkueen kiikarissa. Keväällä se saanee todellisen huippujoukkueen kasaan Alexander Nymanin, Riku Holopaisen ja Christian Remeksen myötä.

Paras pelaaja: Riku Holopainen
Päävalmentaja: Hannu Mattila

Viime kausi oli EräViikingeille paha pettymys. Nyt odotettavissa on parempaa. Kuva: Esa Takalo

4. EräViikingit

Viikinkien ja Tapanilan Erän fuusiosta syntynyt EräViikingit lähti viime sesonkiin todella kovin odotuksin, mutta tuloksena oli kenties koko sarjan suurin yllätys. Helsinkiläiset jäivät tylysti ulos pudotuspeleistä. Vaikeuksia tuotti erityisesti pelaajiston kierrätys Divarin ja A-junioreiden välillä.

Täksi kaudeksi ongelmiin on kiinnitetty seuran mukaan huomiota, ja EräViikingit on halunnut kasata leveämmän materiaalin, jolla se pystyisi pyörittämään sekä A:n että Akatemian toimintaa riittävän tehokkaasti. Puolustusosastolta löytyy kovia nimiä, kuten kärkipakeiksi kaavailtavat Oskari Savolainen, Kaius Karhulahti ja B-junioreista tullut Juho Mäkelä. Hyökkäyksessä kannattaa seurata tuoreimpaan nuorten maajoukkueeseenkin valittuja Lauri Lainetta ja Markus Salmea. Mika Majalahti ja Joonatan Lindholm kantavat pelatessaan suurimman vastuun pistetehtailusta.

EräViikinkien yllä leijuu edelleen kysymysmerkkejä, eikä niitä ole vähentänyt miesten liigajoukkueen hieman kapeaksi osoittautunut pelaajisto, jonka myötä muun muassa Majalahti ja Savolainen matkustelevat paljon ympäri Suomen. A-nuoret voivat kiilata aivan sarjan kärjen tuntumaan, mutta myös jäädä kamppailemaan kotiedusta.

Paras pelaaja: Mika Majalahti
Päävalmentaja: Tomi Rastas

5. OLS

Pohjoisen pojat kokivat paljon viime kaudella, kun iso joukko pelaajia tuli yli-ikäisiksi ja myös valmennus vaihtui. Siitäkin huolimatta kauden aikana peliään paljon kehittänyt Luistinseura taisteli tiensä aina pronssiotteluun, jossa Indians oli lopulta parempi.

Muutoksia on tullut myös tämän kauden joukkueeseen. Oululaisjoukkueesta ei erotu suoranaisia tähtipelaajia, mutta mukana on paljon hyviä A-junioreita. Eetu Ijäs on huipputärkeä vahvistus aina liigakentiltä junnuihin päästessään, kun taas Matias Hurskainen, Aleksi Kvist, Mika Hirsikorpi ja Petri Viittanen ovat kaikki kaikessa pitkän kauden aikana. B-junioreissa kammotehoja mättänyt Samuli Rousti kannattaa ottaa seurantaan. Vinski Kivilompolo on huippuveskari A-junioreihin, mutta liigakutsujen myötä Elias Mäkisen ja Jani Alasirniön pitää ottaa vastuuta maalilla runkosarjan aikana.

Päävalmentajan pestin ottavan Timo Kukkosen taidot mitataan tasaisessa SM-sarjassa toden teolla. Onnistuessaan OLS on kuuden parhaan joukossa. Tulevana keväänä liigavahvistusten määrä saattaa kuitenkin olla aiempaa pienempi, joten neljän parhaan joukkoon eteneminen olisi jo jonkin sortin yllätys.

Paras pelaaja: Vinski Kivilompolo
Päävalmentaja: Timo Kukkonen

6. Rangers

Koko viime kauden yllättävin yksittäinen menestystarina A-junioreista oli Kirkkonummelta tuleva Rangers. Ennakkoluuloton ja äärettömän yhtenäinen joukkue pelasi upean runkosarjan sijoittuen kolmanneksi. Pudotuspeleissä tie nousi pystyyn puolivälierävaiheessa, mutta kausi oli joukkueelle positiivinen.

Yhtenäisen pelitavan voimaa koetellaan tosissaan, sillä ryhmästä lähti vanhentuneen ikäluokan myötä useampi kova tekijä. Heistä nimekkäimpänä mainittakoon Samuli Alaluusua, Atte Silvennoinen, Emil Vehanen ja Aleksi Markkola. Kirkkonummen onneksi ykköspelaaja Teppo Salolla on vielä vuosi aikaa kantaa joukkuetta. Taustalla suurempaa roolia odottavat Rami Kallio, Samu Andersson ja Nicholas Rajala. Pontus Koivisto saa kantaa ykköstorjujan vastuuta. Jo viime kaudella Rangers operoi tasaisesti kolmella kentällisellä, joten leveyttä siltä edelleen löytyy menetyksistä huolimatta.

Pommisuojan taian pitäisi kantaa joukkue pudotuspeleihin, mutta tasaisen sarjan myötä kahdeksan parhaan ulkopuolellekin jäänti on mahdollista. Rangers ei varmastikaan ole heittopussi, ja Kirkkonummi on vaikea paikka vieraille tälläkin kaudella.

Paras pelaaja: Teppo Salo
Päävalmentaja: Markus Leppänen

Hirvi rytkii pudotuspeleihin tällä kaudella. Kuva: Esa Takalo

7. Happee

Jyväskyläläiset eivät viime kaudella kuuluneet ennakossa pudotuspelijoukkueeksi, mutta Happee raapi kuin raapikin tarvittavat pisteet, jotka oikeuttivat seitsemänteen sijaan. Classic oli puolivälierissä liian kova vastus.

Juniorituotanto osoittaa pientä elpymistä Happeessa, vaikka menestystä voidaankin odottaa mahdollisesti vasta myöhemmin. Laaja materiaali takaa Happeelle kuitenkin kohtalaiset asetelmat kauteen. Selkeästi pahin menetys on Eino Heinosen poistuminen joukkueesta. Oscar Salminen kehittyi viime kaudella, ja sen odotetaan jatkuvan maalintekijällä myös tällä sesongilla. Saku Liikka, Eppu Suhanto ja lupaava B-juniori Kaapo Siekkinen tekevätkin hyökkäyksestä hirvien kovimman aseen. Viime hetkillä hyökkäys vahvistui vielä kakkosdivisioonassa Sastamolossa aiemmin pelanneella Jesse Hirvosella. Maalivahti Miko Hassinen oli viime kaudella paikoin erinomainen, ja häneltä joukkue tarvitsee venymistä illasta toiseen.

A-nuorten viimeiset kuusi joukkuetta on lähtökohtaisesti ennustaa, ja varsinkin viimeisestä pudotuspelipaikasta tullaan käymään kova taisto. Viime kaudella itsensä takaisin pleijareihin tyrkännyt hirviryhmä on kuitenkin vahvoilla siinä taistossa tasaisen materiaalinsa ja muutaman johtavan yksilön myötä.

Paras pelaaja: Eppu Suhanto
Päävalmentaja: Pasi Kotilainen

8. Steelers

Hämeenlinnalaisseura taisteli väkisin tiensä nuorten SM-sarjaan viime kaudella, kun se tiputti karsinnoissa Tikkurilan Tiikerit. Projektissa apuna olivat toki liigapelaajat, mutta myös tähän kauteen Steelers lähtee yllätysvalmiilla joukkueella.

Steelers saa aina mahdollisuuksien mukaan käyttöönsä liiga-apuja, jotka ovat kaikki laadukkaita nuorukaisia juniorisarjassa. Puolustuksen johtavia pelaaja ovat Olli Jaakonsaari, Samuli Grönfors ja Valtteri Niemi, joka viihtyy myös hyökkäyksessä. LASBista Hämeenlinnaan vaihtanut Elmeri Saukkonen on tärkeä vahvike maalintekosektorille. Lisäksi 00-ikäluokan huippulupaus Jose Takala heiluttanee verkkoa tiheästi alkavalla kaudella. FoSusta saapuneet pelaajat vahvistavat entisestään runkoa.

SM-paikka on Steelersille merkittävä asia, ja se otetaan tosissaan. Mitalisijat kannattaa unohtaa, mutta tasainen sarja on osoittanut, että yllätyksiä nähdään jokaisella kaudella. Tällä kertaa isojen kiusaaja saattaa nimenomaan olla Steelers.

Paras pelaaja: Olli Jaakonsaari
Päävalmentaja: Petri Torni

Heikki Iiskola on aina A-nuorissa pelatessaan kaikki kaikessa heikentyneelle Indiansille.

9. Indians

Viime kaudella Espoon toinen joukkue osoitti jälleen mahtinsa juniorityön saralla. Runkosarjassa se nappasi varmaotteisesti viidennen sijan. Liigavahvistusten voimalla ”Heimo” eteni aina pronssimitaleille asti. Nyt luvassa on kuitenkin haastava vuosi.

Lahjakkaan 96-ikäluokan lähdön myötä Indiansin A-juniorit ovat kenties sarjan suurin häviäjä pelaajapuolella. Poistuneiden joukossaan olivat muun muassa Tuomas Harjula, Eetu Nykänen, Lauri Näränen, Otto Lehkosuo, Kaarlo Mahlberg ja luotettava torjuja Tuukka Vesa. Olli Arkkilan rooli hyökkäyspään johtajana tulee kasvamaan entisestään alkavalla kaudella. Saappaat saattavat olla jopa liian isot, koska tulitukea on vähän. Heikki Iiskolan apu liigajoukkueesta jäänee jälleen muutamaan otteluun. Eetu Kotilainen ja Matias Juuranto ovat Arkkilan tapaan tärkeitä joukkueelleen. Jaakko Kariniemen ja Niklas Haapasen kyvyt maalissa pääsevät toden teolla testiin.

Indians on aiempien kausien mittaan osoittanut, että se pystyy kehittämään pelaamistaan runkosarjan aikana. Nyt haaste on kuitenkin massiivinen, sillä lähtijäpuoli on nimekäs. Rutiinitaso riittää taistelemaan viimeisistä pudotuspelisijoista.

Paras pelaaja: Olli Arkkila
Päävalmentaja: Tuomas Laakkonen

10. M-Team

Helsinkiläinen M-Team on toinen tämän kauden sarjanousijoista. Joukkue vei nimiinsä viime kaudella A-junioreiden 1. divisioonan. Seura onkin päättänyt rakentaa toimintaansa toimivan juniorityön pohjalle. Vaikka SM-paikasta halutaan pitää kynsin ja hampain kiinni, edessä on haastava vuosi.

Useampi joukkueen pelaajista kulkee vakituisesti miesten edustusjoukkueen kanssa pelaten Divaria. Kahden kovan sarjan yhdistäminen osoittautui jo EräViikingeille viime kaudella haastavaksi, eikä M-Teamin materiaali ole sarjan laajimpia. Puolustuksen tärkein ja samalla joukkueen tärkeimpiin pelaajiin kuuluu Aki Mäkinen, joka pääsi viime kaudella luutimaan liigajoukkueen alakerrassa. Rungon muut tärkeimmät yksilöt ovat pääosin joko M-Teamissa aiemmin pelanneita tai viime kauden jälkeen Tikkurilan Tiikereistä saapuneita pelaajia. Mikko Levänen kantaa suurta tulosvastuuta hyökkäyksessä. Simo Metsikkö on puolestaan joukkueen selkäranka tolppien välissä.

Pitkä ja raskas kausi tulee varmasti näkymään kauden mittaan M-Teamin otteissa, ja odotettavissa on ailahtelua. Parhaat pelaajat saadessaan joukkue pystyy laittamaan kampoihin keskikastin joukkueille.

Paras pelaaja: Simo Paulaharju
Päävalmentaja: Sakari Tervo

11. Koovee

Toissa kauden SM-nelonen koki viime sesongilla vielä kovemman romahduksen. Runkosarjan jälkeen Koovee löysi itsensä karsinnoista, jotka se kuitenkin selvitti kunniakkaasti. Tulevasta kaudesta on kuitenkin vaikea odottaa yhtään helpompaa.

Kooveen ongelmaksi saattaa muodostua se, että myös liigajoukkue pelaa erittäin nuorella ryhmällä. Näin ollen Jaakko Nieminen, Samuli Segerman, Topi Koskinen, Matias Lintula ja Kim Hyrkönen eivät millään pääse jokaiseen nuorten SM-sarjan otteluun. Pelatessaan he ovat selkeitä vahvistuksia joukkueelle. Nuorten rungon yksi tärkeimmistä pelaajista on puolustuksen Topias Lammensalo. Toni Tuomi saa jälleen rehkiä maalinsuulla hurjia torjuntamääriä.

Tamperelaiset saivat uuden päävalmentajan, kun Iivo Pantzar otti tehtävän haltuunsa. Pudotuspeleihin yltäminen vaatii kuitenkin tasaisessa kastissa todellista venymistä, eikä siihen Kooveen rahkeet taida tällä kaudella riittää. Karsintapaikka vaikuttaa tällä hetkellä realistisemmalta.

Paras pelaaja: Samuli Segerman
Päävalmentaja: Iivo Pantzar

12. SPV

Seinäjokiset luotti viime kaudellakin aiemmin hyväksi havaittuun pelitapaan. Vähämaalisista otteluista onkin tullut jo sen tunnusmerkki A-nuorissa, sillä SPV pelaa lähtökohtaisesti puolustus edellä. Se toimi jälleen tarpeeksi, ja joukkue eteni puolivälieriin, joissa se pisti TPS:n yllättävänkin tiukille. Matka kuitenkin tyssäsi turkulaisten viedessä sarjan neljässä ottelussa.

Tällä kaudella pudotuspeleihin yltäminen vaatisi ihmettä. Joukkue on kokenut jälleen ison läjän menetyksiä, jopa vielä merkittävämpiä kuin edelliskaudella. Tärkein pelaaja Janne Autio siirtyi liigakentille ja pääsee harvakseltaan A-junnujen mukaan. Jussi Lassila sekä Jaakko Laakso yli-ikääntyivät. Pistevastuu lepää hyvin pitkälti Juuso Keskisen harteilla.

Entisestään kaventunut ja heikentynyt pelaajisto tekee Peliveljien lähtökohdista äärimmäisen haastavat. Aiemmin muutaman kärkiyksilön kantaman joukkueen suurin uhka onkin jäädä kokonaan pahnan pohjimmaiseksi.

Paras pelaaja: Juuso Keskinen
Päävalmentaja: Ville Manner

Juttua päivitetty 28.9. klo 12.55

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.