Juniorit

Pääkalloennakko: B-poikien mestarisuosikit pääkaupunkiseudulta ja Pohjanmaan lakeuksilta

22.09.
2017
232 Kommenttia
10
Juniorit

Sinipaitainen SPV on vahvoilla tämän kauden B-junioreiden SM-sarjassa. Kuva: Ari Honkonen.

B-poikien eli 2000- ja 2001-syntyneiden SM-sarja käynnistyy tulevana lauantaina. Sarja pelataan 12 joukkueen kaksinkertaisena sarjana eli kierroksia runkosarjassa kertyy 22.

Kuusi parasta etenee suoraan pudotuspeleihin ja sijoille 7. ja 8. sijoittuneet joukkueet karsivat playoffeihin pääsystä yhdessä divarin ja aluesarjojen parhaiden kanssa. Viime kaudella B-junioreiden Suomen mestaruuden voitti nyt poissaolollaan loistava LaSB, hopeaa nappasi Oilers ja pronssille ylsi Classic.

1. Esport Oilers

Viime vuonna Oilers voitti SM-hopeaa joukkueella, jossa oli paljon -00-syntyneitä pelaajia. Seura on panostanut valmennuksen ja taustojen tasoon, mikä on tuonut pääkaupunkiseudun parhaita pelaajia ryhmään. Oilers on nostanut salibandyn junioritoiminnan uudelle tasolle ja nähtäväksi jää, miten muut vastaavat.

Itse joukkue on junioritasolla nimekäs ja toimii viisikkona kentällä sulavasti. Pelaajista esiin voi nostaa Eetu Mannisen ja Niko Laitin, jotka ovat jo miesten liigan mukana.

Pientä yskähtelyä oli havaittavissa karsinnoissa, kun SalBa kaatui vasta rangaistuslaukauskisassa. Espoossa on kuitenkin totuttu menestymään ja voidaan puhua jo kliseisesti voittamisen kulttuurista. Tekemisen taso on korkealla ja valmennuksella on oivat eväät viedä joukkue aina runkosarjan voittoon saakka.

+ Toimintakulttuuri
+ Laaja pelaajamateriaali
+ Tähtiyksilöt
– Miten moni kärkipelaajista pelaa A-nuorten pelejä?

Seuraa häntä: Eetu Manninen

2. SPV

Monien papereissa seinäjokelaiset ovat jopa sarjan suosikki. SPV:llä on tasainen ryhmä, jossa lahjakas -00-ikäluokka pääsee nyt operoimaan vanhempana ikäryhmänä. -01-ikäluokan pelaajia tuli tukku viime kaudella SM-sarjaa pelanneesta Nurmon Jymystä, joten tasaisuutta riittää kolmeen kentälliseen.

A-juniori-ikäiseksi kasvaneen Juuso Keskisen kaltaista superyksilöä ei joukkueesta tällä kaudella löydy, mutta vahvaan joukkuepelaamiseen luottava SPV on kokonaisuutena paljon vahvempi. Hyökkäyspäästä Matias Mäenpää ja Konsta Haukkala ovat isossa roolissa. Tolppien välissä Valtteri Honko on yksi ikäluokkansa parhaita torjujia. SPV:n -00 -ikäluokka on myös tottunut menestymään, sillä se pärjäsi mainiosti myös toissa kaudella C1-poikien SM-sarjassa.

+ Vahva viisikkopuolustaminen
+ Vastaiskupelaaminen
– Aivan kirkkaimmat kärkiyksilöt puuttuvat

Seuraa häntä: Konsta Haukkala

TPS on jälleen vahva mitalisuosikki. Kuva: Esa Takalo.

3. TPS

TPS:llä on edellytykset jopa aivan kirkkaimpaan kärkeen asti. Joukkue voitti C1-pojissa kaksi vuotta aiemmin SM-kultaa nykyisen U19-maajoukkueen pääkäskijä Atte Juutin johdolla. Viime kaudella usea -00 pelaaja pelasi jo A-poikienkin SM-sarjaa, minkä lisäksi roolia riitti B-poikien SM-sarjassa.

Joukkue on nimekäs ja mm. Jasper Juuti kuuluu tulevaisuudessa varmasti edustusjoukkueen suunnitelmiin. Isoimpana kysymysmerkkinä varmasti on viime kaudelta näkynyt ongelma karvauspelaamisessa, johon moni joukkue pääsi iskemään tehden turkulaisten kaudesta hieman ailahtelevan. Pallollisena TPS tulee olemaan tälläkin kaudella todella vahva ja keväällä on mahdollisuus päästä pitkälle.

+ Kokemusta voittamisesta
+ Pallollinen pelaaminen
– Pallottoman pelin ongelmat

Seuraa häntä: Jasper Juuti

4. Nokian KrP

Viime vuonna joukkueen vahva -00-runko pelasi B-poikien ykkösdivisioonaa. Runkosarja sujui hyvin ja keväällä kauden kruununa Tiikerit kaatui playoff-karsinnoissa.

Nokian KrP:lla on osaava valmennus, joka pyrkii kehittämään yksilöiden pelaamista. Joukkueella on myös tälle tasolle varsin merkittävänä asiana jonkin verran liigakokemusta, kun -00 ikäisistä mm. Anton Roth ja Jere Mattila kuuluvat jo liigamiehistön vakiokalustoon. Haasteita varmasti asettaa pelien päällekkäisyys, mutta joukkue voitti karsintojen toisen kierroksen ilman liigapelaajiaankin. Ryhmä on tasainen ja saadessaan kärkinimet käyttöönsä mahdollisimman usein, Nokialla saatetaan pelata keväällä mitaleista.

+ Kokeneimmat kärkiyksilöt
+ Sama joukkue ollut koossa jo pitkään
– Päällekkäiset pelit

Seuraa häntä: Jere Mattila

Koovee on tällä kaudella Tampereen kovin B-juniorijoukkue. Kuva: Esa Takalo.

5. Koovee

Koovee on ollut pitkään Classicin takana nokkimisjärjestyksessä, mutta tällä kaudella asiaan tulee B-poikien osalta muutos. -00-pojat ovat pitkään pelanneet yhdessä ja viime kaudella pääsivät jo lähes samalla ryhmällä näyttämään kyntensä SM-sarjassa.

Kooveen pelitapa antaa pelaajille erilaisia ratkaisumalleja ja on varmasti suurimmalla osalla pelaajista jo selkäytimessä. Joukkueen pelaajalistasta kannattaa laittaa mieleen Kim Hyrkkönen, joka hurjasteli yli piste per peli -keskiarvolla jo viime vuonna A-poikien SM-sarjassa.

Kysymysmerkkinä tulee nostaa A-poikien tilanne. A-nuorten joukkue on heikentynyt, joten useampi B-poika varmasti pelaa A-poikien SM-sarjaa.

+ Aiemmat kaudet samalla joukkueella SM-sarjassa
+ Pelaajien kokemukset vanhempien peleistä
– Osa pelaajista mahdollisesti A-poikien mukana

Seuraa häntä: Kim Hyrkkönen

6. OLS

OLS meni karsinnoista sukkana jatkoon kaataen Jokerit ja Tiikerit suhteellisen selvästi. Joukkue on hyvin pitkälti seuran ja valmentajansa Niko Kvistin näköinen joukkue, joka pyrkii liikuttamaan palloa lyhyillä syötöillä ja luottaa pelinopeuteensa toimivien kombinaatioiden siivittämänä.

Kysymysmerkeiksi nousee materiaalin vahvuus. Ryhmä ei ole yhtä nimekäs kuin aiempina vuosina. Uusien nimien tulee ottaa vastuuta, jotta oululaiset menestyvät tällä kaudella. Löytyy joukkueesta toki esimerkiksi Tuukka Haudanlampi, joka on ikäluokkansa kärkinimiä kansallisesti, sekä hänen tutkaparinsa viime kaudelta, Riku Ruonakangas. Otto Kurronen on puolustuspään tärkeimpiä pelaajia.

Se on kuitenkin oletettavaa, että keltapaidat haastavat jopa kärkipään joukkueita parhaimmillaan. Pitkässä juoksussa taso ei riittäne aivan kirkkaimpaan kärkeen.

+ Taitava ja pelinopea
+ Kotietu on iso
– Tähtiyksilöiden puute
– Päävalmentajan mahdolliset poissaolot

Seuraa häntä: Riku Ruonakangas

Classicilta ei odoteta tänä vuonna kirkkainta menestystä. Kuva: Esa Takalo.

7. Classic

On aina riski sijoittaa Classic juniorisarjassa näinkin alas. Joukkueen -00-syntyneet ovat seuran heikoin ikäluokka pitkään aikaan, joskin tulitukea tulee -01-syntyneistä kiitettävästi.

Karsinnoista Classic meni jatkoon voittamalla sarjan ennakkosuosikkeihin lukeutuvan Nokian KrP:n, mutta sarjan edetessä tarvitaan tason säilymistä pidemmälläkin aikajänteellä. Ehdottomana vahvuutena joukkueella on seuran akatemia, jonka kautta valmennusosaamista riittää ja jatkuva laadukas harjoittelu pelaajille on taattu. Seuran vahva pallollinen identiteetti, sekä kova kilpailu pelipaikoista varmasti kehittävät nuoria yksilöitä ja peli parantunee kauden mittaan. Playoff-joukkue Classic on varmasti, mutta taisteleeko se tänä vuonna kuitenkaan kirkkaimmasta glooriasta?

+ Hyvä valmennusosaaminen
+ Pallollinen pelaaminen
– -00 ikäluokan kärki ja leveys

Seuraa häntä: Valtteri Molkka

SC Urbans menestyi viime vuonna hyvin. Kuva: Salibandyliiga.

8. SCU

Mielenkiintoinen ”pikkukylän” joukkue, joka on niittänyt menestystä molemmissa C-poikien ikäluokissa. Viime vuonna joukkue voitti C1-poikien Suomen mestaruuden ja ryhmän runko onkin vahvasti -01-painotteinen. Kesän aikana haaviin tarttuivat myös Riihimäeltä Niko Einiö ja Juuso Koskela, jotka tuovat tarvittavaa kokemusta.

Taitotasoltaan joukkue voisi olla korkeammallakin, mutta marraskuun pimeissä illoissa yleensä vuoden ikäero näkyy. Mikäli nuorempi B-ikäluokka pystyy jo ensimmäisellä B-juniorikaudellaan säilyttämään tasonsa ja pelaamaan kypsästi, voi olla korkeammallakin. Joukkueesta kannattaa seurata Henri Stenbergiä, joka on ikäluokkansa (-01) lupaavimpia pelaajia.

+ Taitotaso
+ Kotikenttä ja yleisö
– Nuori joukkue ja rutiinitaso

Seuraa häntä: Henri Stenberg

9. FoSu

Pienen paikkakunnan seura, joka on tehnyt jo pidemmän aikaa hyvää juniorityötä. Pelaajahautomo on tuottanut jatkuvalla syötöllä laadukkaita junioreita ja nyt helmistä pääsevät nauttimaan jo liigaorganisaatiot. Esimerkkinä viime kauden jälkeen yli kasvaneista A-juniori-ikäisistä moni siirtyi Steelersiin. Joukkueen kärki on terävä, mutta materiaalin kapeus laittaa joukkueen kuormittamaan ykköspelaajia liikaakin.

SM-sarjapaikka varmistui varsin erikoisessa ottelussa. FoSun johti ottelua jo 7-0, mutta M-Team kiri vielä maalin päähän. Kapealla materiaalilla operoiva taiteilijaryhmä voi voittaa kenet vain ja hävitä kenelle vain. Varsinkin kotona ison kotiyleisönsä edessä joukkue on jokaiselle varmasti vaarallinen. Joukkue on myös suhteellisen isokokoinen.

Pelaajista kannattaa seurata ainakin Otto Kilpeä joka on -02 ikäluokan suurimpia timantteja. Myös Niko Remes ja Pekka Väre ovat joukkueelleen tärkeissä rooleissa.

+ Kotiyleisö
+ Taitavat kärkiyksilöt
– Materiaalin kapeus
– Rutiinitaso

Seuraa häntä: Otto Kilpi

10. NST/Voima

NST/Voima teki sen nyt mitä kahdella edellisellä kaudella ”superikäluokalta” odotettiin. Kyseessä on siis Lappeenrannan NST:n ja Imatran Voiman yhteisjoukkue, joka osaltaan saattaa auttaa pelaajakehitystä ja oli mahdollistava asia tämän ryhmän SM-sarjaan pääsemiselle. Voima pelasi -00 SM-sarjaa, joskin varsin vaatimattomalla menestyksellä.

Joukkue on aiempiin kausiin verrattuna nimettömämpi, joskin Miro Veijalainen on jo marinoitunut Imatran Voiman miehissä ja heiluttaneekin tahtipuikkoa joukkueen hyökkäyksessä. Samuli Huppunen on niin ikään joukkueen kärkiyksilöitä silloin, kun ei pelaa NST:n edustuksen kanssa. Saattaa olla, että pelejä, kun Huppunen on mukana, ei järin montaaa kauden aikana tule.

+ Ryhmän tasaisuus
+ Karsinnoista itseluottamusta
– Kärkiyksilöiden puute
– SM-sarjasta ei monella kokemusta

Seuraa häntä: Miro Veijalainen

Mustapaitainen Happee pelasi viime vuonna B-junnujen Divaria. Kuva: Ari Honkonen.

11. Happee

Happee on monilta osin yllätyskortti SM-sarjaan. Seuran juniorityö ei ole enää entisaikojen loistossa, eikä Peter Kotilaisen johdattaman -94-ikäluokan jälkeen ole enää varsinaisia superjunnuja tullut.

Tämän vuoden B-ikäluokatkaan eivät ole antaneet viitteitä isoista saavutuksista. Happeessa on toki kulttuuria kykenevien pelaajien pelaamiselle korkeammissa ikäluokissa, muun muassa Kaapo Siekkinen pelasi jo viime vuonna A-poikien SM-sarjaa ja onkin eittämättä joukkueen johtohahmoja. Lähtökohtaisesti Happeelta ei kuitenkaan voi odottaa suuria urotekoja tänä vuonna.

+ Kärkiyksilöt pelanneet vanhempien ikäluokkien pelejä
+ Maalivahtipeli
– Materiaalin kapeus
– Ei merkittävästi SM-sarjakokemusta

Seuraa häntä: Kaapo Siekkinen

12. Josba

Josba oli kenties kaikkein isoin yllätys SM-sarjaan. Joukkue on hyvin seuran näköinen: karvaa tiiviisti ja pallollinen peli on tehty suhteellisen simppeliksi. Tähän lisänä joukkuetta on höystetty hyvällä erikoistilannepelaamisella. -01 pojat pelasivat toissa kaudella C2-SM-sarjaa, mutta merkittävää menestystä ei tullut. Viime kauden Divarissa joukkue oli kärkipäässä. Vastaavasti -00-ikäluokka tahkosi aluesarjaa.

Joukkue on urheilullinen, mutta tällä hetkellä ei varsinkaan pallollisen pelin monipuolisuus tule riittämään. Vuoden päästä joukkueella iso sauma näyttää, kun joukkueen rungon muodostava -01-ikäluokka on päävastuussa. Hyvä maalivahtipeli Jami Ruuskasen johdolla voi siivittää Josban kaudella voittoihin, mutta vaikeaa tulee olemaan.

+ Maalivahtipeli
+ Erikoistilanteet
– Pallollinen peli
– Tasapaksuus

Seuraa häntä: Artturi Vänskä

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.