Juniorit

Pääkalloennakko: C-tyttöjen SM-sarjan kärkiryhmät Helsingistä, Mynämäeltä ja Porvoosta

29.09.
2017
1 Kommentti
6
Juniorit

SBS Wirmo on yksi C-tyttöjen SM-sarjan suosikeista. Kuva: Tapio Hämeen-Anttila

C-tyttöjen SM-sarja käynnistyy lauantaina 30.9. kahdella ottelukierroksella. Sarjassa on kaikkiaan 10 joukkuetta, jotka pelaavat kaksinkertaisen runkosarjan ennen pudotuspelejä.

C-tyttöjen SM-sarja pelaa pääosin 03- ja 04-syntyneitä pelaajia, ja mukana on myös sitäkin nuorempia osaajia. Viime kauden mestari Pirkat ei ole mukana ikäluokan SM-sarjassa, mutta muille mitaleille yltäneet EräViikingit ja SBS Wirmo ovat vahvoja tulevallakin kaudella.

1. EräViikingit, Helsinki

Viime vuonna C-tyttöjen hopealle yltänyt EräViikingit on sarjan ennakkosuosikkeja. Tämän kauden karsinnat eivät kuitenkaan sujuneet odotetunlaisesti, sillä joukkue voitti Karhut sekä O2:n, mutta hävisi Northern Starsille. Jatkopelissä KaPa-65 kaatui selkein lukemin.

EräViikingeillä oli hyvä ikäluokka 02-syntyneissä ja nyt mukana on hyviä 03-ikäluokan pelaajia. Helsinkiläisillä on sarjan levein taso pelaajiston suhteen, kun mietitään kolmea kentällistä. Joukkue kestää parhaiten ykköspelaajienkin poissaoloja ja se on etu pitkässä sarjassa. Pientä kysymysmerkkiä on tarjoiltu sen suhteen, että onko niin sanottuja ratkaisupelaajia nyt tarpeeksi ja onko ajoittain hiukan takunnutkin maalivahtipeli tarpeeksi kovalla tasolla.

Vahvoja yksilöitä löytyy erityisesti puolustuspäästä. Trista Sällström saanee vastuuta jo vanhemmissa ikäluokissa ja Matilda Ranta sekä Tove Tantere ovat kovan luokan pelaajia.

Seuraa häntä: Trista Sällström

2.SBS Wirmo, Mynämäki

SBS Wirmo oli viime kaudella C-tyttöjen SM-sarjan kolmonen ja menestystä niittänyt joukkue herätti paljon kiinnostusta Mynämäessä. Karsinnoissa Wirmo oli mykistävän ylivoimainen ja kaatoi KaPa-65:n, Classicin ja SB Vaasan maalierolla 24-0.

Wirmon kohdalla kärkimateriaali ei ole sarjan laajimmasta päästä, mutta kovimmat yksilöt ovat sarjan parhammistoa ja joukkueelta löytyy vahva ykkösvitja. Viime kauteen nähden plussaa on se, että nuoret pelaajat ovat taas vuoden vanhempia. Wirmon kannalta pienenä ongelmana voi pitää kapeahkoa materiaalia, joka saattaa kostautua kauden aikana varsinkin jos kärkipelaajia puuttuu. Joukkue taistelee kuitenkin kärkisijoista ja voidaan hyvinkin kruunata Suomen mestariksi, jos asiat menevät nappiin.

Wirmosta voi nostaa esille useammankin huipun. Pietilän sisarukset (Olivia ja Emilia), Eerika Koski ja Ronja Niemi ovat kärkiyksilöitä ikäluokassaan.

Seuraa häntä: Ronja Niemi

3. PSS, Porvoo

PSS:n C-tyttöjen viime kausi tyssäsi C-tytöissä puolivälieriin Wirmon käsittelyssä. Karsinnoissa PSS oli ylivoimainen omassa lohkossaan ja kaatoi TPS:n sekä FB Factorin maalierolla 16-0.

PSS:lla on vahva tyttöpuoli useissa ikälokissa ja sitä kautta seura on onnistunut myös kehittämään tukun hyviä nais- ja tyttöpelaajia. Porvoolaisilla on laajat A- ja B-junnujen ringit, joten pelaajia ei tarvitse hirveästi puljailla eri ikäluokkien välillä. PSS:n materiaali ja taso on laaja, kuten EräViikingeilläkin. PSS on myös hyvin valmennettu ryhmä ja maalivahtipeli on hyvällä tolalla.

Ada Heikkinen yksilönä on ihan ikäluokkansa kärkeä Suomessa. Hyökkäyksessä esimerkiksi vuonna 2004 syntynyt Matilda Rytkönen on vaikeasti pideltävä, nopea ja teknisesti taitava.

Seuraa häntä: Ada Heikkinen

4. Steelers, Hämeenlinna

Steelers tippui viime kevään pudotuspeleissä EräViikinkien käsittelyssä. Karsinnoissa joukkue kaatoi SB Heinolan, LASBin ja Josban selvittäen tiensä kirkkaasti SM-sarjaan.

Pääluotsi Raimo Matinkari on tehnyt pitkän päivätyön Steelersin tyttöjen puolella ja keskittyy tällä hetkellä vain yhden ikäluokan valmentamiseen. Tuota valmennusosaamista voi pitää joukkueen vahvuutena. Joukkueesta löytyy muutama vahva yksilö, mutta muuten kokoonpano on tasoltaan tasapaksuhko. Heikkoja lenkkejä ei silti oikeastaan ole. Steelers vääntää peleissä kovalla draivilla ottelusta toiseen.

Lotta Purhonen on ikäluokassaan kärkinimiä ja kantaa varmasti ison vastuun joukkueen pistetehtailusta.

Seuraa häntä: Lotta Purhonen

Northern Stars on yllätysvalmis ryhmä. Kuva: Tapio Hämeen-Anttila

5. Northern Stars, Espoo

Northern Starsin C-tytöt jäivät viime kaudella runkosarjan viimeisiksi. Karsinnoissa joukkue esiintyi erittäin vahvasti ja kaatoi EräViikingit, Karhut sekä O2:n edeten lohkovoittajana SM-sarjaan.

Northern Starsilla on vahva ykkösvitja ja hyviä yksilöitä, mutta joukkueen sisällä on selkeitä tasoeroja, eikä materiaali ole ihan kärkiryhmien laajuinen. Varsinkin puolustuspäässä ja maalin suulla on kuitenkin vahvaa osaamista. Parhaana päivänä joukkue saattaa voittaa kenet tahansa.

Puolustuksen kulmakiviä ovat Sandra Fredman ja Jasmine Hammarberg. Venla Airaksinen on hyvä yksilö hyökkäyksessä ja Pinja Suhonen 05-ikäluokan kärkeä. Rauhallinen Edith Rautakoski on sarjan kärkeä maalivahtina ja torjuja oli iso vaikuttaja siinä, että Northern Stars eteni sarjaan. Rautakoski torjuu rinnakkaisedustuksella myös SB Vantaan pojissa.

Seuraa häntä: Edith Rautakoski

6. OLS, Oulu

OLS:lla ei ollut viime kaudella edustusta C-tyttöjen SM-sarjassa. Karsinnoissa OLS kaatoi SB-Pron ja NST:n, jonka myötä oululaisryhmä eteni SM-sarjaan lohkovoittajana.

Antti Kärkkäinen on tehnyt pitkään töitä kyseisen ikäluokan kanssa ja nousu on tapahtunut pikku hiljaa sekä kauaskantoisen työn kautta. Joukkue on aika tasainen, joten tähtiä ei ole erityisen paljon, mutta ei toisaalta heikkojakaan lenkkejä. Ryhmä on nuori ja laaja, jossa 04-syntyneet ovat ydinryhmä. Kyseessä on OLS:n ainoa tyttöjoukkue junioreiden SM-sarjoissa, joten pelaajat pääsevät keskittymään yhteen sarjaan, joka on vahvuus.

Veera Moilanen ja Jemina Haikonen ovat kovia pelaajia ikäluokassaan.

Seuraa häntä: Veera Moilanen

OLS:lla on laaja ryhmä C-tytöissä. Kuva: Tapio Hämeen-Anttila

7. SB-Pro, Nurmijärvi

SB-Pro oli viime kaudella C-tyttöjen toiseksi viimeinen, eikä edennyt pudotuspeleihin. Karsinnoissa OLS oli etevämpi, mutta NST kaatui, joten edessä oli jatkokarsinta. FB Factorista ei ollut vastusta jatkopelissä ja Nurmijärven ylpeys nappasi sarjapaikan 11-0-voitolla.

SB-Prossa ei ole sarjaan erityisen huippuja yksilöpelaajia, mutta toisaalta materiaali on tasainen. Laajaksi sitä ei voi kuitenkaan kutsua. SB-Pro on vauhdikas kokonaisuus, joka tulee kovalla tempolla jokaiseen peliin ja pyrkii sitä kautta horjuttamaan vastustajiaan. Joukkue on seuran ainoa SM-sarjaryhmä junioreissa, joten pelaajistoa ei oletettavasti siirrellä kesken kauden vanhempiin ikäluokkiin.

Joukkueesta löytyy hyväksi maalintekijäksi tiedetty Reetta Suontausta. Nuppu Tikkakoski on rauhallinen, hyvin sijoittuva ja peittävä maalivahti.

Seuraa häntä: Reetta Suontausta

8. Classic, Tampere

Classicilla ei ollut viime kaudella joukkuetta C-tyttöjen SM-mittelöissä. Karsinnoissa tamperelaisryhmä jäi lohkossaan Wirmon jalkoihin, mutta kaatoi KaPa-65:n ja SB Vaasan. Jatkokarsinnassa Classic voitti LASBin maalilla.

Classic on tasainen joukkue, josta ei löydy aivan kärkikorin pelaajia ainakaan vanhemmissa C-ikäisissä. Jarkko Rinne on tehnyt hyvää työtä joukkueen kanssa ja hänen ansiokseen voidaan osin laittaa ylipäätään sen, että SM-sarjapaikka aukesi. Joukkue pyrkii pelaamaan ennakkoluulotonta ja aktiivista salibandya. Maalintekovoimaa voisi olla enemmänkin Classicin ryhmässä.

Vesilahden kasvatit Alma Laitila ja Sanina Perälä ovat lupaavia 04-ikäluokan pelaajia. Ensiksi mainittu on meneväisempi ja taitava ja toiseksi mainittu rauhallinen sekä hyvällä pelikäsityksellä varustettu pelaaja. Vuonna 2005 syntynyt Janina Rinne on jo nyt joukkueen kärkipelaajia.

Seuraa häntä: Janina Rinne

9. TPS, Turku

TPS:lla ei ollut edustusta viime kaudella C-tyttöjen SM-sarjassa. Karsinnoissa TPS hävisi selkeästi PSS:lle, mutta kaatoi FB Factorin ja pääsi jatkokarsintaan. Jatkokarsinnassa TPS oli NST:tä etevämpi lukemin 6-3.

Joukkueen erikoisuutena voidaan pitää sitä, että iso osa pelaajista tuli kesällä SB Naantalista valmentaja Toni Kosken perässä, joka myös vahvisti ryhmää. Turussa osa kovista pelaajista pelaa FBC Loiston alaisuudessa. Joukkue ei ole erityisen nimivahva, vaikka muutama vahva yksilö löytyykin. TPS:lla on takanaan osaava organisaatio ja plussana voi pitää sitä, että Palloseuralla ei ole B-tyttöjen joukkuetta SM-sarjassa.

Yksilötasolla kannattaa nostaa esille Emilia Kurppa, joka on selkeästi sarjan parhaimmistoa.

Seuraa häntä: Emilia Kurppa

10. O2, Jyväskylä

O2 ei pelannut viime vuonna SM-sarjassa. Paikka SM-sarjassa aukeni erikoisella tavalla, sillä joukkue hävisi EräViikingeille sekä Northern Starsille ja pelasi Karhujen kanssa tasan, mutta ohitti viimeksi mainitun maalierolla. Sarjapaikkaan riitti siis yksi voitto neljästä pelistä, kun jyväskyläläisjoukkue kaatoi SB Heinolan karsinnoissa lukemin 2-1.

O2:n SM-sarjapaikkaa voi pitää yllätyksenä. Monien mielestä on kuitenkin positiivista, että Keski-Suomesta tulee joukkueita myös tyttöjunioreiden SM-sarjoihin. Joukkueen pelaajiston taso on ennakkoon heikompi kuin ylemmäksi sijoitettujen. Maalintekovoimaa uupuu, mutta joukkue voi silti yllättää koviakin ryhmiä kauden aikana.

Joukkueen selkeä ykköspelaaja on Kerttu Aro, joka on 04-syntynyt maalivahti.

Seuraa häntä: Kerttu Aro

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.