Liigat

Pääkalloennakko: Classic typistyneen naisten Salibandyliigan ennakkosuosikki

15.09.
2017
4 Kommenttia
6
Liigat

Tampereen Classic juhli viime keväänä Suomen mestaruutta ja lähtee suosikkina myös tulevaan kauteen. Kuva: Salibandyliiga

Naisten Salibandyliiga käynnistyy 16.9. täydellä viiden ottelun kierroksella. Kierroksen avauspeleistä viime vuoden finalistien Classicin ja SB-Pron välinen ottelu näytetään myös Yle TV 2:lla suorana lähetyksenä klo 16.50 alkaen.

Alkukesästä naisten liigasta kuului kummia, kun peräti kaksi joukkuetta luopui sarjapaikastaan. M-Teamin ja Happeen poistuminen jätti paljonkin liigatason osaajia vaille osoitetta ja se näkyi myös kesän pelaajamarkkinoilla.

Yksikään naisten 1. divisioonan joukkue ei halunnut täyttää noita sarjapaikkoja, joten sarja päätettiin viedä läpi kymmenen joukkueen voimin. Iso yllätys nähtiin kuitenkin sillä saralla, että runkosarjassa pelataan ensi kaudella kaksi kierrosta, joka tarkoittaa sitä, että runkosarjan otteluita kertyy joukkuetta kohden kaikkiaan 18.

Tuo päätös on tuntunut harmittavan monia sarjan pelaajia ja valmentajia. Naisten MM-kisat pelataan joulukuussa Slovakiassa ja ennen MM-taukoa joukkueille kertyy ainoastaan kahdeksan ottelua.

Naisten liigasta ei putoa kauden päätteeksi yksikään joukkue suoraan, vaan sarjan sijalle 9-10 sijoittuneet karsivat paikastaan. Pudotuspeleissä joukkueet eivät enää valitse vastustajiaan, vaan ne määräytyvät sijoitusten perusteella. Puolivälierissä ja välierissä pelataan ”paras viidestä” -systeemillä.

Tästä kaudesta alkaen runkosarjaottelu salibandyn pääsarjoissa ei voi päättyä enää tasatilanteeseen. Mikäli ottelu on tasan varsinaisen peliajan jälkeen, pelataan viiden minuutin jatkoaika maalista poikki -periaatteella. Jos tilanne on jatkoajan jälkeen vielä tasan, voittaja haetaan rangaistuslaukauskilpailussa.

Muutos vaikuttaa myös pääsarjojen pistelaskusysteemiin. Voitto tuottaa edelleen kaksi pistettä sarjataulukkoon, mutta jatkoajalla tai rangaistuslaukauskilpailussa hävinnyt joukkue saa yhden pisteen. Tähän saakka jatkoaikatappio ei ole kerryttänyt joukkueen pistesaldoa.

1. Classic

Lähtökohdat:
Classic vei viime kaudella mestaruuden näytöstyyliin voittaen kaikki pelaamansa ottelut runkosarjassa ja pudotuspeleissä. Tulevalla kaudella tamperelaisjoukkue on jälleen ennakkosuosikki mestariksi.

Kokoonpano:
Valtakunnan ykköstorjuja Laura Loisan lähtö oli tietysti menetys Classicin tapauksessa, eikä Anna-Mari Linnoinen ole aivan samantasoinen torjuja. Maalivahtipeliin joukkue tuskin kaatuu ensi kaudellakaan. Puolustuksesta löytyy maajoukkuetason pelinaisia Hanna Sipiläisen, Sanni Niemisen ja Minna Kallion muodossa. Puolustustaidon lisäksi Classicin puolustuksesta löytyy sarjan eniten pallovarmuutta.

Classicin hyökkäys on Suomen kovimmalla tasolla. Nina Rantala, Ella Alanko, Eliisa Alanko, Kristiina Kauppila ja Katri Luomaniemi kuuluvat myös maajoukkueen kokoonpanoon. Varsinkin Rantala on esiintynyt viime kausina dominoivalla tavalla. Alisa Pölläsen lähtö oli selkeä menetys, mutta Classicin materiaali kestää sen, kuten muutaman loukkaantumisenkin.

Perustelu sijoitukselle:
Classicin materiaali on edelleen sarjan paras ja joukkue on kokenut sekä hyvin valmennettu. Tuleva kausi ei ole välttämättä samanlainen ilotulitus kuin edellinen, mutta erikoisia asioita täytyy tapahtua, että joku muu nostaisi kannun kattoon ensi huhtikuussa.

Paras pelaaja: Nina Rantala, hyökkääjä
Nouseva tähti: Jenna Ruokostenpohja, puolustaja
Päävalmentaja: Katriina Saarinen/Jami Herrala

2. SB-Pro

Lähtökohdat:
SB-Pro oli viime kaudella naisten liigan toiseksi paras joukkue ja saavutti hopeaa täysin oikeutetusti. Tulevaa kautta ajatellen valmennus meni uusiksi, kun Matti Kaipio otti vetovastuun joukkueesta. Vaikka iso osa nuorista pelaajista karkasi muihin seuroihin, niin SB-Pro sai myös riveihinsä uutta verta ja on edelleen tulevan kauden kärkiryhmiä.

Kokoonpano:
Maalin suulle Prolla on heittää Tiltu Siltanen, joka kuuluu valtakunnan parhaimmistoon pelipaikallaan. Pron puolustus ei ole erityisen nimivahva. Puolustuksen johtohahmo on kokenut ja pallon kanssa taitava Elina Kujala. Kokonaisuudessaan puolustus on melko kokematon.

Hyökkäyksestä löytyy laatua useampaan ketjuun. Karoliina Kujala on edelleen erinomainen pelaaja, ja hyökkäyksestä löytyy päteviä sisarpareja Hietamäkien, Kinnusten ja Lirkkien muodossa. Taitava Hanna-Mari Uimonen on mielenkiintoinen lisä joukkueen hyökkäykseen. Nurmijärven hyökkäysmateriaali riittää helposti kolmeen osaavaan kentälliseen.

Perustelu sijoitukselle:
Kaipion ryhmä on materiaaliltaan paras Classicin jälkeen, vaikka pelaajamenetyksiäkin tuli. Joukkueen riveistä löytyy paljon kokemusta ja taitoa, joka on selkeä etu varsinkin kevään peleissä.

Paras pelaaja: Elina Kujala, puolustaja
Nouseva tähti: Ira Moilanen, maalivahti
Päävalmentaja: Matti Kaipio

Vahvistunut EräViikingit on vahvasti ehdolla mitalitaistoon. Kuva: Esa Takalo

3. EräViikingit

Lähtökohdat:
EräViikingit jäi viime keväänä pudotuspelien ulkopuolelle ja sijoittui sarjassa kaikkiaan yhdeksänneksi. Kesän aikana tapahtui paljon asioita ja uudistunut valmennus Markus Huhtimon johdolla sai houkultua ryhmään liudan lahjakkaita nuoria pelureita.

Kokoonpano:
EräViikingeillä on riveissään sarjan paras maalivahti, eli maajoukkueen ykköstorjuja Laura Loisa. Puolustuksen ykköshahmo on maajoukkueeseenkin noussut Trine Sällström. Mirva Laitinen tuo arvokasta kokemusta muuten hiukan kokemattomaan puolustukseen.

Hyökkäyksestä löytyy aimo annos nuoruutta, nopeutta ja taitoa. Danielat Markelin ja Westerlund ovat tulevaisuuden tähtipelaajia liigassa. M-Teamista napatut Maura Paajanen, Taru Nordman ja Pinja Jaakkola ovat myös tulevaisuuden nimiä. Porvoosta siirtynyt Iina Latvala on myös vahvistus joukkueelle. Tuuli Rannala oli muutama vuosi sitten vielä maajoukkueringissä, ja hän on takuuvarmana pistelinkona hyökkäyksen ykkösnimi ensi kaudellakin. Viime kaudella hän ahnehti peräti 34 maalia.

Perustelu sijoitukselle:
EräViikingit on vahvistunut monilta osin ja sen pelaajaryhmä on sarjan kovimmasta päästä. Taso on myös erittäin laaja. Kuuleman mukaan ainakin alkukaudesta helsinkiläisryhmää vaivaavat erinäiset loukkaantumishuolet. Huhtimo on liigajoukkueen päävalmentajana kokematon, joten on mielenkiintoista nähdä, miten kausi lähtee rullaamaan.

Paras pelaaja: Laura Loisa, maalivahti
Nouseva tähti: Milja-Maria Saarikoski, hyökkääjä
Päävalmentaja: Markus Huhtimo

4. TPS
Lähtökohdat:
TPS jäi viime kauden liigassa lopulta viidenneksi, mutta järjesti jymy-yllätyksen voittamalla Suomen Cupin tammikuussa. Nuori ryhmä lähtee nyt kokeneempana uuteen kauteen Aki Vilanderin siipien suojassa.

Kokoonpano:
TPS-vahti Noora Vuorela debytoi syyskuussa maajoukkueessa Ruotsia vastaan ja esityksen perusteella ei ole mahdotonta, että Vuorela nähdään myös joulukuun MM-kisoissa. Maalivahtiin TPS ei ole siis kaatumassa. Puolustuksen kannalta tärkeää oli, että kokenut Milla Ranne liittyi joukkueeseen Ruotsin Tyresö Trollbackenista. Iina Siirilä on toinen puolustuksen keulahahmoista.

Hyökkäys on TPS:lla sekä lahjakas että laajalti laadukas. Jenna Saario on lähtökohtaisesti hyökkäyksen ykköshahmo, mutta myös Laura Rantanen on kuulunut TPS:n parhaimmistoon viime kausina. Pikkusisarukset Noora Rantanen ja Jasmin Saario ovat TPS:n vankan juniorimyllyn myötä mustavalkoisten seuraavat tähdet. TPS:n hyökkäyksen laatu ei kuitenkaan rajoitu pelkästään Saarioihin ja Rantasiin.

Perustelu sijoitukselle:
TPS sai pidettyä viime kauden parhaimmiston riveissään ja ryhmä on nuoruudestaan huolimatta laadukas. Vilander hyppää uudenlaisen haasteen pariin, mutta osoitti jo TPS:n miesten kohdalla, että on kyvykäs saamaan pelaajistosta paljon irti. Vaatimustasoa korkealla pitävä Vilander on myös taktisesti kyvykäs valmentaja, joka omalta osaltaan kehittää nuorta ryhmää.

Paras pelaaja: Jenna Saario, hyökkääjä
Nouseva tähti: Jasmin Saario, hyökkääjä
Päävalmentaja: Aki Vilander

5. PSS

Lähtökohdat:
PSS onnistui viime kaudella erinomaisesti ja punnersi vahva puolustuspelin avulla lopulta SM-pronssille. Joukkue on yltänyt kahtena viime keväänä välieriin ja sinne porvoolaisseura halajaa varmasti nytkin.

Kokoonpano:
Ykkösvahti on alustavasti Krista Nieminen, joka saa hyvän kirittäjän M-Teamista siirtyneestä nuoresta Arla Salosta. Puolustus oli viime kaudella PSS:n vahvuus ja joukkue päästi Classicin jälkeen toiseksi vähiten maaleja runkosarjassa. Kokenut Mia Karjalainen on puolustuksen tukipilari. Sveitsistä siirtynyt Kristiina Järvinen, NST:stä napattu Inka Lampinen sekä Happeesta Porvooseen tullut Marianne Väliaho ovat hyviä vahvistuksia puolustukseen. Nuori Jasmiina Järvinen on myös hyvä mainita, ja se, että PSS:n vahvistunut puolustus on lähestulkoon sarjan kovin.

PSS:lla ei ole mitään superhyökkääjiä, mutta kaikkinensa sangen tasainen hyökkäyskalusto. Viime kauden tehopelaaja oli Riikka Pohjola, jolle pistevastuuta voi povata ensi kaudellakin. Holmbergien lähteminen tekee loven hyökkäysosastoon, mutta jos Julia Turunen toipuu ylirasitustilastaan, niin hän on erittäin potentiaalinen pistenikkari joukkueessa.

Perustelu sijoitukselle:
PSS ehkä heikkeni hiukan hyökkäyksen osalta ja se osio ei ollut viime vuonnakaan joukkueella erityisen vahva, joten joukkue tarvitsee uusia vastuunkantajia sillä saralla. Välieräpaikka ei olisi mikään shokkiyllätys, mutta vaatisi jopa edelliskautta kovemman onnistumisen. Hyvä puolustuspelaaminen on kuitenkin vahva ase varsinkin kevään peleissä.

Paras pelaaja: Mia Karjalainen, puolustaja
Nouseva tähti: Anniina Levälampi, hyökkääjä
Päävalmentaja: Jukka Kouvalainen

TPS:n ja PSS:n välillä nähdään varmasti tiukkaa vääntöä tulevallakin kaudella. Kuva: Anssi Koskinen

6. Koovee

Lähtökohdat:
Kooveen viime kausi oli hankala ja runkosarja päättyi kahdeksanteen sijaan. Puolivälierissä Classicia vastaan sarjan toisella tamperelaisnipulla ei ollut mitään saumaa. Kesän siirtoikkuna on ollut Kooveen kannalta positiivinen.

Kokoonpano:
Noora Laakso on Kooveen ykkösvahti ja saa kirittäjän Oulusta siirtyneestä Sara Aaltosesta. Puolustuksen Mia Vallenius on esiintynyt jo naisten maajoukkueessa ja on puolustuksen pelillinen voimahahmo. Muuten puolustus on melko varma kokonaisuus, vaikka viime kausi oli hankala ja omissa soi.

Kooveen hyökkäyksestä löytyy koko sarjan paras pelaaja. Veera Kauppi kärsi viime kaudella loukkaantumisesta, mutta on nyt jälleen täydessä iskussa. Myös Oona Kauppi uupui viime vuonna Kooveen vahvuudesta ja on myös isossa roolissa ensi sesongilla. Kolmas huippuhyökkääjä on Senni Hietanen, joka palasi Hämeenlinnasta tamperelaisten vahvuuteen. Kooveen vahvuudesta saa kasattua kaksi todella kovaa kenttää ja hyökkäyspään pelaajia on kokoonpanossa rutkasti.

Perustelu sijoitukselle:
Kooveen kärkiyksilöt ovat hyviä, mutta ryhmä on melko nuori ja kärjen takana yksilöt eivät ole erityisen kovia. Käytännössä Kooveella on mahdollisuus vaikka välieriin saakka, mutta sijoilla 3-6 tulee olemaan erityisen tasaista ensi kaudella. Nähtäväksi jää kuinka paljon Tiina Röning saa puristettua ryhmästään irti.

Paras pelaaja: Veera Kauppi, hyökkääjä
Nouseva tähti: Julia Ruostila, hyökkääjä
Päävalmentaja: Tiina Röning

7. SSRA

Lähtökohdat:
Viime kauden onnistujiin kuulunut SSRA ylsi debyyttikaudellaan Suomen Cupin finaaliin ja lopulta naisten liigan nelossijalle. Tuleva kausi tulee olemaan Ankoille aiempaa rankempi, koska joukkue menetti osan avainpelaajistaan kesän aikana. Arttu Arffman hyppäsi joukkueen ruoriin ja sai käsiinsä nuorentuneen ankkalauman.

Kokoonpano:
Sara Aaltosen siirryttyä Tampereelle ottaa ykköstorjujan paikan todennäköisesti Krista Määttä, joka jäi viime kaudella melko vähäiselle vastuulle. Viime kaudella joukkueen ykköspakki oli taitava ja hyvän pelisilmän omistava Sanna Risteli. Risteli tulee olemaan puolustuksen ykkösnimi myös ensi kaudella ja tärkeä pelintekijä kaikkinensa. Puolustuksen pitäisi toimia nyt paremmin kuin viime kaudella, kun hyökkäysvoima on heikentynyt.

Hyökkäyksestä lähti paljon tehoja ja taitoa Emmi Niemelän, Jannica Hagströmin ja Hanna-Mari Uimosen myötä. Hanna Niemelän rooli tulee olemaan entistä isompi hyökkäyspäässä. Lahjakas Jonna Virkkunen esiintyi hienosti jo viime sesongilla ja nyt vastuuta on tiedossa vielä aiempaa enemmän. Elina Halonen palasi Ouluun ja on tärkeässä roolissa nuorekkaassa ankkalipussa.

Perustelu sijoitukselle:
Hyökkäysvoimaa kaikkosi sen verran rutkasti, että SSRA:n välieräpaikka olisi todella iso yllätys. Pudotuspeleihin rahkeiden pitäisi riittää, mutta aiempaa lyhyemmässä sarjassa nuoren joukkueen pitää pystyä tasaisiin suoritteisiin.

Paras pelaaja: Sanna Risteli, puolustaja
Nouseva tähti: Jonna Virkkunen, hyökkääjä
Päävalmentaja: Arttu Arffman

Sanna Risteli on SSRA:n pelin moottori. Kuva: Esa Takalo

8. NST

Lähtökohdat:
Keväällä 2016 mestaruutta juhlineelle NST:lle uumoiltiin vaikeaa kautta, koska ryhmä menetti niin suuren osan osaamisestaan, mutta lappeenrantalaisnippu pääsi pudotuspeleihin ja sijoittui lopulta seitsemänneksi, joka oli hyvä suoritus lähtökohdat huomioiden. Nyt NST on heikentynyt viime kauden tilanteesta.

Kokoonpano:
Maalin suulla päävastuun tulee kantamaan Minna Paasu. Puolustuksen kannalta selkeä menetys oli Inka Lampisen siirtyminen Porvooseen. Puolustusosasto ei ole NST:llä kovinkaan leveä, eikä kovin nimekäskään. Nuori Emma Kaila on esiintynyt nuorten maajoukkeessa aiempina ja saattaa nousta isoon rooliin ensi kaudella.

Hyökkäyksen keihäänkärki on ikinakki Juuli Hakkarainen, jonka harteilla lepää paljon NST:n hyökkäyspelissä. Heidi Lirkin lähtö ei ainakaan helpottanut sentteriosaston suhteen. Hyökkäyspäässä NST:llä on paljon pelaajia, joiden tulisi nostaa profiiliaan aiempien kausien tasoaan nähden, jos joukkue mielii kevään kovempiin peleihin.

Perustelu sijoitukselle:
Vaikka NST:n nippu ei ole hirveän nimivahva, niin ryhmästä löytyy paljon pelaajia, joilla on paljon kokemusta liigatasolta. Tällä kertaa näille pelaajille tarjoillaan myös isompaa tonttia.

Paras pelaaja: Juuli Hakkarainen, hyökkääjä
Nouseva tähti: Emma Kaila, puolustaja
Päävalmentaja: Joonas Haapala

9. O2-Jyväskylä
Lähtökohdat:
O2 karsi viime kaudella paikastaan naisten liigassa. Kun Happee luopui sarjapaikastaan keväällä liikkui huhuja, että iso osa pelaajista olisi siirtymässä O2:n riveihin, mutta lopulta hankintoja oli vain muutama, eikä O2 vahvistunut merkittävästi. Osaongelmana oli se, että O2 oli jo tehnyt kauden aikana ison tukun jatkosopimuksia alkavalle kaudelle.

Kokoonpano:
Maalin suulle Jyväskylästä löytyy lahjakas 15-vuotias Alina Laitinen, joka ottanee torjuntavastuun yhä vahvemmin näppeihinsä ensi kaudella. O2:n puolustus ei ole erityisen vankka, ja se niin sanotusti huutaisi johtohahmoa. Jyväskyläläisjoukkue ”saavutti” melko kyseenalaista kunniaa päästämällä viime kauden runkosarjassa eniten maaleja, vaikka sijan alemmaksi jäänyt Steelers hävisi kauden kaikki pelinsä. Omissa kolisi 22 ottelussa peräti 167 kertaa.

Hyökkäyksestä joukkueesta löytyy lahjakas duo. Kiia-Mari Avikainen ja Veera-Maria Jalkanen ovat nuoria, mutta jo osoittaneet, että pärjäävät erinomaisesti liigatasolla.

Perustelu sijoitukselle:
Melko nuori nippu, jonka puolustustyöskentely ei ainakaan viime kaudella ollut liigatasoa. Lahjakkuudet ovat nyt tietysti vuoden vanhempia, mutta todennäköinen lopputulema on se, että karsinnat kutsuvat.

Paras pelaaja: Kiia-Mari Avikainen, hyökkääjä
Nouseva tähti: Alina Laitinen, maalivahti
Päävalmentaja: Kari Saukkonen

O2 joutunee karsimaan sarjapaikastaan myös tulevalla kaudella. Kuva: Esa Takalo

10. ÅIF

Lähtökohdat:
ÅIF hoiti naisten 1. divisioonan runkosarjan viime kaudella sen verran mallikkaasti, että se nousi selkeällä erolla suoraan naisten liigaan. Kesällä se sai muutaman uuden vahvistuksen.

Kokoonpano:
Maalissa päävastuun tulee kantamaan kantamaan Teea Lehikoinen. Puolustuksessa ehdoton johtohahmo on Veera Simola, joka on joukkueelleen sangen tärkeä pelaaja kokonaisuuden kannalta. Eerika Suominen onnistui viime kaudella puolustuspään pelaajistosta.

ÅIF:n hyökkäyksen ehdotonta kärkeä ovat Bianca Boman sekä Emma Hartwall, jotka kahdestaan vastasivat hyvin pitkälti joukkueen pistetehtailusta. Kia Lehmusvuori on pelaaja, joka vastuun myötä voi kasvaa isoonkin rooliin joukkueessa.

Perustelu sijoitukselle:
ÅIF:n parhaat pelaajat ovat hyvää liigatasoa, mutta pelaajiston taso ei ole erityisen laaja. ÅIF:lla on mahdollisuus selvitä kaudesta kuivin jaloin, mutta ennakkoon vaikuttaa siltä, että joukkue on muutaman yksilön varassa ja monelta pelaajalta uupuu liigakokemusta. ÅIF:llakin on siis todennäköisesti edessään karsintakevät.

Paras pelaaja: Emma Hartwall, hyökkääjä
Nouseva tähti: Teea Lehikoinen, maalivahti
Päävalmentaja: Jukka Kettunen


Lue myös:
TOP 5: Naisten Salibandyliigan parhaat pelaajat
Naisten Salibandyliiga käynnistyy 16.9. – Yle näyttää avauskierroksen huippuottelun
Huhumaa: Naisten Salibandyliigan siirtohuhut ja vahvistetut siirrot kaudelle 2017-2018
Turunen toipumassa ylirasitustilasta: ”Treeneissä on pitänyt käyttää enemmän järkeä”
Kesähaastattelussa NST:n ainoa tähti Juuli Hakkarainen: “Nykyistä joukkuetta ei kannata verrata mestaruusjoukkueeseen”
Kesähaastattelussa pääluotsiksi hypännyt Markus Huhtimo: ”Nyt on aika haudata vanha Erä”

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.