Maajoukkueet

Suomen päävalmentaja Ruotsi-otteluista: ”Toivoisin, että olisimme pallon kanssa rohkeita”

06.09.
2017
1 Kommentti
5
Maajoukkueet

Lasse Kurrosen luotsaama naisten maajoukkue haastaa Ruotsin perjantaina ja sunnuntaina. Kuva: Salibandyliiga

Suomen naisten maajoukkue kohtaa kivikovan Ruotsin perjantai ja sunnuntaina Suomi-Ruotsi-maaotteluiden hengessä. Suomen päävalmentaja Lasse Kurronen kertoi maaotteluiden tärkeimpiä teemoja suomalaisvinkkelistä.

Naisilla Ruotsi-otteluissa on tietyllä tavalla enemmän panosta miehillä, sillä naisten MM-kisat mitellään ensi joulukuussa Slovakiassa.

Miltä naisten MM-projekti vaikuttaa tässä vaiheessa kisavuotta?

– Ihan hyvältä. Viime kausi oli hyvin rikkonainen ja meillä oli paljon avainpelaajia loukkaantuneena, jonka myötä ryhmään tuli enemmän rotaatiota kuin oltiin alunperin suunniteltu. Meillä oli kesällä kaksi leiriä ja ne menivät todella hyvin. Nyt odotellaan kieli pitkällä uuden kauden alkua ja Ruotsi-otteluita, kun päästään pitkästä aikaa pelaamaan, Kurronen valaisi Pajulahden leiriltä käsin.

Naisten maajoukkueen viime kausi ei sujunut mitenkään erityisen mairittelevasti. Vuosi sitten Ruotsi oli parempi molemmissa maaotteluissa, marraskuun EFT:ssä Suomi voitti ainoastaan Sveitsin rankkareissa ja huhtikuun EFT:ssä ainoa voitto irtosi Tshekistä. MM-karsinnoissa Suomi voitti odotetusti kaikki ottelunsa.

– Emme ole saaneet peliämme ihan sille mallille, että oltaisiin riittävän sitoutuneita ja samalla sivulla pelitavan kanssa. Sitten kun pelaajat ovat vielä vaihtuneet, niin ei olla saatu kaikkia asioita menemään läpi. Kesä oli kullanarvoista aikaa ja sitä kautta saatiin tiettyjä asioita eteenpäin. Uskon, että näissä maaotteluissa peli on paremmassa uomassa kuin viime keväänä. Peräti kuusi pelaajaa taitaa olla vaihtunut siitä kokoonpanosta, joka meillä oli kevään turnauksessa. Ihan hyvä tilanne kuitenkin tällä hetkellä, Kurronen kertoi.

Kurronen mainitsi pelaajiston vaihtuvuuden yhtenä viime kautta hankaloittaneena tekijänä. Yksi varma poissaolija on Czech Openissa loukkaantunut Alisa Pöllänen. Pöllänen ei ole kuitenkaan ainoa pelaaja, joka jäi pois viimeisten viikkojen aikana.

– Valittevasti viime viikonloppun myötä Hanna Sipiläinen ja Silja Eskelinen joutuvat jäämään pois. Se tietysti vaikuttaa vähän puolustuspuoleen ja joudumme vähän kokeilemaan sen suhteen. Meillä oli alunperin Mia Vallenius ja Trine Sällström tulossa varapelaajina mukaan leirille, mutta osallistuvat nyt tämän myötä itse maaotteluihin. Harmillista, että pelaajia on loukkaantuneena, mutta sille ei nyt voi mitään. Hyvällä ryhmällä päästään kuitenkin liikenteeseen, Kurronen vakuutti pienoisista vastoinkäymisistä huolimatta.

Kolikon kääntöpuoli on tietysti se, että viime kaudella muutama kovan luokan pelaaja kärsi loukkaantumisista ja he ovat nyt pelikuntoisia. Nuoret ja taitavat Veera Kauppi, Oona Kauppi sekä Mira Wickman ovat äkkiseltään tärkeitä palasia maajoukkueelle.

– Veera Kauppi oli keväällä mukana puolikuntoisena, Oona Kauppi puuttui ja Mira Wickman oli mukana, mutta ei pelikuntoisena. Täällä he pelaavat nyt ketjuna. Tuo kolmikko tulee nyt ainakin ensimmäisenä mieleen. Heidät kaikki voi lukea tärkeisiin pelaajiin.

Ruotsin maajoukkuevalmentaja totesi Ruotsin joukkueen julkistettuaan, että nyt on oikeastaan viimeinen paikka antaa näyttöjä, sillä marraskuun EFT:ssä ryhmä tulee olemaan hyvin pitkälti sama kuin MM-kisoissa. Kurronen on asian suhteen hyvin pitkälti samoilla linjoilla.

– Kyllähän tuo tapahtumakokonaisuus on hyvinkin tärkeä. Vähän haetaan vielä viisikoita ja katsotaan miten pelaajat pärjäävät kansainvälisissä peleissä. Tietysti tarkkaillaan vielä kauden alun otteluita ja Champions Cupiakin. Tavoite on kuitenkin, että EFT:ssä on jo kisaryhmä kasassa. Eikä sekään kokoonpano tule tästä ryhmästä ihan hirveästi poikkeamaan.

Suomen ja Ruotsin viime vuosien pelit ovat menneet pääosin Ruotsille ja Suomen edellisestä voitosta on ehtinyt kulua jo kaksi vuotta. Silloin Suomi kaatoi Ruotsin Vantaalla peräti maalein 7-0, mutta vastaavaa ilotulitusta ei todennäköisesti nähdä perjantaina tai sunnuntaina. Kurrosen mukaan Suomella riittää kohennettavaa monellakin saralla.

Mikä on joukkueen tärkein teema viikonlopun peleihin?

– Tultiin viime kaudella mukaan uudella valmennustiimillä ja haettiin vielä hieman joitain juttuja. Sen lisäksi kokeiltiin kaikenlaista, jonka rinnalle osui vielä tuo pelaajarotaatio. Nyt meidän tärkein tehtävä olisi se, että löydettäisiin se oma pelisysteemi ja pystyttäisiin pelaamaan 60 minuuttia ehjää salibandya. Vähän kliseisesti vastattu, mutta täytyisi saada indikaatio siitä, että meidän systeemi toimii ja pystytään myös toteuttamaan sitä kuten ollaan tähän asti haettu.

– Luonnollisesti Ruotsia vastaan pitää olla äärimmäisen kurinalainen ja sitoutua siihen systeemiin, jota on tässä kesän aikana valettu pelaajien takaraivoon. Toivoisin, että olisimme pallon kanssa rohkeita ja pystyisimme hiukan laadukkaampiin pallollisiin jaksoihin, joka on ollut Ruotsia vastaan sellainen seikka, jonka suhteen ei olla pärjätty. Kääntöpeliin ei olla saatu tehokkuutta ja pallonhallinnan suhteen ei olla oltu riittävän hyviä, että oltaisiin voitu pelillistä rytmiä määrittää. Siinä ovat ne erityisesti pallollisen pelin kehityskohteet, Kurronen päätti.

Suomen ja Ruotsin naisten maajoukkueet kohtaavat perjantaina Vantaan Energia Areenalla klo 16 ja sunnuntaina Falunin Jalas-areenalla klo 13.10.

Lue lisää:
Tällä kokoonpanolla Suomi haastaa Ruotsin – mukana yksi ensikertalainen

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen