TOP 5: Miesten Salibandyliigan parhaat pelaajat

Jussi Piha on miesten Salibandyliigan ovelimpia pelaajia. Kuva: Salibandyliiga.

Jussi Piha on miesten Salibandyliigan ovelimpia pelaajia. Kuva: Salibandyliiga.

Perinteiseen tapaan Pääkallo.fi julkaisee uuden kauden kynnyksellä TOP 5 -listoja eri kategorioista. Tällä kertaa vuorossa ovat miesten Salibandyliigan parhaat pelaajat alkavalle kaudelle.

5. Jussi Piha, Classic

Piha on saanut urallaan oman osansa kritiikkiä, mutta viimeistään kausi osoitti, ettei tässä sarjassa ole montaa häntä parempaa pelaajaa. Upeasti syöttölinjat hahmottava ja ne todella tyylikkäästi käyttävä Piha on Classicille merkittävä pelaaja pelillisten ansioiden lisäksi myös joukkueen kapteenina. Hän nakutteli runkosarjassa 38 tehopistettä ja pudotuspeleissä yli kahden pisteen keskiarvolla 21 paunaa. On parhaimmillaan lähes pitelemätön, sillä hän on usein vastustajaa pelin hahmottamisessa vähintään pari askelta edellä.

Kuva: Salibandyliiga.

4. Miko Kailiala, EräViikingit

Runkosarja ja pudotuspelit yhteen laskettuna Kailiala paukutti viime kaudella 57 maalia, ja 82 tehopistettä ollen EräViikinkien kiintotähti alusta loppuun saakka. Joukkueensa hyökkäyskaluston aavistuksen heikennyttyä tälle maalinsylkijälle voi olla tarjolla jopa vielä tärkeämpää roolia sinipaitojen hyökkäyksessä. Todella vaarallinen laukaus lähtee niin seisovilta jaloilta, lyhyestä kantista kuin täydestä vauhdistakin. Se ei pelkästään lähde kuin siitä kuuluisasta tykin suusta, vaan on myös äärimmäisen tarkka. Kailiala on myös erinomainen haistelemaan maalipaikkoja. Hän on parantanut viime vuosina hurjasti myös puolustuspelaamistaan, minkä vuoksi hän Suomen parhaimmistoa ellei paras oikeana laiturina.

Kuva: Juha Käenmäki.

3. Peter Kotilainen, Happee

Tämä luonnonlapsi nauttii pelaamisesta, pisteiden tekemisestä ja voittamisesta. Viime kaudella runkosarjassa 68 tehopistettä, kauden aikana MM-kisoissa MVP-palkinto ja neljänteen sijaan päättyneiden pudotuspelien aikana kahdeksaan peliin 12 pistettä. Kotilainen on Happeen vahvan hyökkäyskaluston selkeä ykköstähti ja syömähammas. Elää pelissä todella tunteella mukana ja välillä räiskyy ylikin. Pystynyt tasapainottamaan pelaamistaan kuitenkin hieman viime vuosina. Sarjan kenties paras pelaaja yksi-vastaan-yksi -haastamisessa pallollisena.

Kuva: Juhani Järvenpää.

2. Henri Johansson, Nokian KrP

Juna meni jo, sanottiin. Henri Johanssonin vaarallisuutta on parilla kaudella aiemmin jo jossain määrin vähätelty, mutta viime sesongilla Nokian KrP -hyökkääjä löysi joidenkin mukaan uuden vaihteen peliinsä, toisten mielestä vanhan, kadotetun tasonsa. Oli miten oli, hän nakutteli hurjat 52 maalia ja 73 tehopistettä runkosarjassa voittaen sen selvästi. Tämä rightin puolen pelaaja tietää missä tulee olla, kun maaleja tehdään, pystyy rakentamaan itse itselleen tekopaikkoja ja ampuu todella vaarallisesti ja monipuolisesti. Johansson on parhaimmillaan omanlaisensa kombinaatio Kotilaisen ja Kailialan parhaista ominaisuuksista. Sen lisäksi hänellä on reippaasti enemmän kokemusta, eikä hänelle omasta joukkueesta löydy läheskään samalla tavalla tulitukea. Johansson on sarjan paras hyökkääjä.

Kuva: Salibandyliiga.

1. Krister Savonen, Classic

Tämä pallotaituri on Classicin tärkein puolustaja, mutta myös koko sarjan kokonaisvaltaisimmaksi viime vuosina kehittynyt pelaaja. Savonen on äärettömän taitava pallon kanssa, hyvä pelaamaan pienessä tilassa, pystyy haastamaan yksi-vastaan-yksi -tilanteissa, puolustaa kokonaisvaltaisesti hyvin, sijoittuu mainiosti, syöttövalikoima on laaja ja löytyypä takataskusta vielä laadukas laukauskin. Ylisanoja ja kehuja voisi jatkaa pitkäänkin. Vasta 22-vuotias puolustaja ei herkuttele pisteillä likikään aina, mutta on usein rakentamassa hyökkäyksiä, joiden päätteeksi niitä tehdään. Nico Salon lähdön jälkeen Savonen on Classicin pelillisiä kapellimestareita. Hän muodostaa liigan parhaan pakkiparin Janne Lammisen kanssa.

38 comments

  1. Hieman pisti tuo otsikko silmään, sillä pelaajiahan maalivahditkin ovat. Lieneekö heistä tulossa erillinen arvio, mutta siitä huolimatta pelaajia liigassa ovat. Olisiko parhaat kenttäpelaajat tässä parempi?

  2. Kaikki maalivahdit ovat aivan turhakkeita. Kentän helpoin paikka pelata eikä tarvitse minkäänlaista fysiikkaa

  3. Läski-Salonen on selvästi kateellinen jollekin veskalle. Onko joku veska kävellyt sinun ihanteesi yli ja nyt sinua pännii. Sellaista se vaan on.

  4. Ja ensimmäisellä kypäräpäällä meni sitten heti ihon alle.

  5. Salibandyliigassa ei vaan tällä hetkellä ole ”Henri Toivosmaista” tähtimaalivahtia joka ansaitsisi paikan top-5 -listalta. Ei siellä mitään kiintiöpaikkaa kuitenkaan kuulu olla.

  6. Millaista fysiikkaa?

    Liike-energiaa varmaan juu, kun massaa (lue: rasvaa) teillä tuntuu olevan. Liikkeelle pääsyyn sitten tarvitaankin jyrkkä alamäki. Onneksi se ei haittaa kentällä, kun voi röhnöttää polvien päällä Snorlaxina.

  7. Veskat istuu vaan, kuuma tulee ku turhat toppavaatteet päällä. Pelkkä pelipaita riittäis, ku ei sählypallo voi sattuu, pelaajatkin peittää ilman toppavaatteita.

  8. Kiitos pojat ja tytöt, näin kauden alla oli kiva saada nauruhermoja hiukan kutiteltua tyylikkäillä provoilla. Muistakaahan nyt vaan, että mielipide asioista ei kannata kiistellä, niin siitä kuka on paras pelaaja kuten ei myöskään siitä ovatko maalivahdit laiskoja ja ylipainoisia. Se on jokaisen katsojan oma päätelmä ja näkemys.

  9. Veska on joukkueensa tärkein pelaaja. Jos muistelee Happeen ja Spven kulta-aikoja sekä Nst:n menestystä ja nyt vaikka Tepsiä niin kaikilla ollu / on huippuveskat.
    Yksittäinen pakki tai hyökkääjä ei koskaan ole niin merkittävässä asemassa kuin se tolppien välissä löhöävä isokokoinen muuri.

  10. Kylläpä täällä nyt pistettiin kunnolla vitsiksi! Kuinka monella teistä hassuttelijoista kestäis pää olla yksin siellä maalin edessä? Uskotteko, että mustelmia tulee vaikka on toppavaatteet päällä? Sen lisäksi aika hurjaa nykyisin, kun hyökkääjät ajaa päälle ilman mitään seuraamuksia. Rupea veskaksi, jos on helppoa ja kivaa.

  11. Totta ainakin toinen puoli tossa veskarihommassa. Kosonen kun lähti Ruåtsiin ja Nupi lopetti, niin aika kasvottamaksi keskinkertaisuuksiksi noi loput maalivahdit ovat jääneet.

  12. Kuka tänkin listan tehny johansson paljon parempi kuin savonen ja myös paljon tärkeämpi omalle joukkueellekin. Ps johannsonilla ei ole edes mikkään mj kaverit omassa kentässään ja jos oli hän tekisi varmasti yli 100 pinnaa kauteen

  13. Hei veska,

    Kiihtyvyys on myös =voima/massa. Massa on se helpoin korjattava tekijä tossa yhtälössä.

  14. Mikähän vitsi tää oli? Joo monthan on teijän jumala, mutta mitään menestystä oo koskaan ollu.

  15. Mitä pahaa toi johansson on tehnyt, kun ei majuun ole asiaa? Eihän se pelaa edes SPV:ssä..

  16. Mun mielestä veskarin puuttuminen listasta ei ole yhtään kummallista: johtuu siitä, että liigassa ei ole yhtään oikeasti maailmanluokan veskaria. Kosonen lähti, Ihme lopetti jne. Toriseva esim saanut mestaruutensa loistavan joukkueen takana, ei ole mitattu vielä hyvyyttä tiukassa finaalissa tai vastaavassa paikassa. Lisäksi Luukkoset, Kaltiaiset jne – viimeinen steppi ottamatta. Saa todistaa, että olen väärässä!

  17. Mun mielestä sun nimimerkin varastaminen ei ole yhtään kummallista, mutta ei myöskään hyväksyttävää.

    Asiassa olen tosin samaa mieltä, mutta silti.

  18. Miten pääkallon toimitus on saanut Jussi Pihan mahtumaan tälle listalle?!?! Toimitus ei tainnut katsoa World Geimsejä…

  19. Niin eli jos lihottaa itsensä 250kg ja menee maaliin niin on maailman paras.Ootte kyllä ihan pihalla maalivahdin hommasta.Käykääpä kokeilemassa niin tiedätte.Ainiin ja ilman suojia pitää olla ku kenttäpelaajatkin on. (joku kommentoi) .Laskekaa sitten vielä torjuntaprosentti.Pitää olla vähintään 80%.Helppoa.

  20. Teoriassahan se on niin että jos on riittävän läski on täydellinen maalivahti. Järkeväähän se ei toki ole lihottaa itseään sairaalloisesti.

  21. Ylläpidon puuttuvan keskusteluun, joka meni heti alussa ihan väärille raiteille. Maalivahtien painokeskustelu voitanee käydä jossain muulla, jos joku vielä näkee tarpeelliseksi jatkaa. Keskusteltaisiin mielummin miksi nämä/ joku muu kuuluisi listalle, 🙂

  22. Miksi ihmeessä tähän pitäisi puuttua? Painava keskustelu maalivahdeista on ihan tarpeen, vaikka siitä joku suojien taakse piiloutuva pullaposki saattaakin hermostua.

    Ja mitä maalivahdin roolin haastavuuteen tulee, niin kyllä meillä ainakin pihapeleissä maaliin laitettiin se, joka ei kentällä pärjännyt. Näin se on aina mennyt joka lajissa.

  23. Karseeta lukea näitä Pääkallojuttuja, missä kaudet ovat muuttuneet sesongeiksi ja pelien erät periodeiksi. Ei noille vakiintuneille sanoille ole pakko hakea synonyymejä koko ajan.

  24. Piha on listalla oikeutetusti.Kun tuolla joku viittasi world games peleihin niin sekin totta.Ei välttämättä maajoukkuetasoa mutta silti liigassa pärjää loistavasti.

  25. näinkö perillä siellä pääkallon toimistolla ollaan että nico salokin pelaa vielä classicissa?? menee uskottavuus

  26. Se on kyllä ihan totta, mitä sanotaan valikoitumisesta maalivahdiksi. Minäkin siirryin aikanaan maaliin, kun en pysynyt muiden perässä ja eikä minulle ollut liioin suotu peliälyäkään. Mutta älkää välittäkö siitä tosiasiasta, pääasia että pääsee pelaamaan! Täytyy muistaa kuitenkin, että kaikista lahjattomimmat ryhtyy tuomareiksi.

  27. Nimimerkille ”faktat kuntoon”:
    Voi turkasen tulimmaista, kun ollaan tuollainen informaatio ohitettu ihan kokonaan. Kiitos, että huomautit asiasta, että tämä erittäin tärkeä tieto siirrosta saatiin myös meidän korvien ulottuville. Vetäydymme häpeämään loppukaudeksi.

  28. LIHAVA MAALIVAHTI! Nyt otti tunteisiin. tuo väittämäsi ei pidä missään muotoa paikkansa. Me tuomarit olemme peli suola (saltti på svenksa). Meistä jokainen käy fyysisissä testeissä, osa jopa performoituu (eli suomeksi menestöityy) ja näin ollen osaamme juosta kentällä. Osa meistä on jopa kehittänyt kyvyn, että osaamme juosta ja viheltää samaan aikaan. Liian ankrasti pelaajat vielä valittavat että vihellyksillä pitäisi olla joku peliin liittyvä tarkoitus. No, laji kehittyy ja tuokin saattaa tulla.

    Mutta mutta. Lahjattomimmat eivät ryhdy tuomareiksi vaan valmentajiksi. Jos et osaa pelata ja sinulla on huono kunto, voit olla maalivahti. Mikäli et osaa tuotakaan, ole tuomari. jos sinusta ei ole mitään, edes teoreettista hyötyä, kentällä, niin ala valmentajaksi. Tuomarin pitää (edes teoriassa) osata säännöt. Vaatimustaso valmentajille on tököttää vaihtoaitiossa maha (tai joku muu ruuminosa) pystyssä, fläppitaulu kainalossa ja kommentoida erilaisia peliin liittyviä asioita. Tuomareilla ja pelaajilla on toimintaa ohjaavat säännöstä ja vaatteet. Valmenajat voivat pönöttää vaikka paljain jaloin havajipaita päällä. Eli jos pitää hakea salibandyn kesähessut, niin ne löytyvät kyllä valmentajista. Edes mitään lajitaustaa ei tarvita. Riittää että olet….. no, riittää että olet.

    koska tulee liigan:
    a. pelitapa-analyysi (miten joukkueet pelaavat). Ehdoton provokaatio Kotilaisen pasille, eli tee jotain, Pasi! Sun viiltävää analyysiä tarvitaan.
    b. Liigan parhaat valmentajat. Opetaan vaikka top 3 lista jos top 5 on liian vaikea.
    c. Liigan top 5 puolustajat
    d. liigan top 5 pelinrakentajat (vai mikä laji tämä oli)
    e. liigan top 5 kotihallit
    g. liigan top 5 pukukoppipelaajat

  29. Nämä kommenttiosiot kilpailevat pian Jatkoajan keskustelupalstan kanssa lapsellisuudessa mitattuna

  30. Johan on alatyylin keskustelua ja sallitaan. Välillä taas vaativat todella asiallista kuten ohjeissa lukee. Onko moderointikirves hukas?

  31. Mitä alatyyliä tässä nyt on? Kieli on ihan asiallista, vaikka et jostain syystä tykkääkään keskustelusta, kun se ei mene sinun mielesi mukaan.

    Iskäää, pojat ei keskustele niin kuin mä haluun!!

  32. Tuntuu siltä että Krille Savonen on maailman yliarvostetuin pelaaja. Jos kuuntelee kaikkien kehuja ja hänen ylistystä niin luulisi Savosen napauttavan 100 pistettä per kausi. Mutta mielipiteeni muuttuu toki aina kun nään hänen pelaavan. Suorastaan maagista pelin rytmittämistä, loistavia päätöksiä hyökkäyspäässä ja hän on vielä kaiken lisäksi oikeasti erinomainen puolustamaan.

  33. Joku tossa jo sanoikin. Eikö Johanssonia vois vaikka kiusalla ottaa mj peleihin mukaan? Edes kokeiltais sopiiko joukkueeseen? Ilmeisesti ei. Herra on vuodesta toiseen liigan parhaita hyökkääjiä, mutta jopa reenipeleissä testataan aina mukana olleita pelureita. Ilmeisesti niitä testataan onko kenties jotain kehitystä tai muutosta tapahtunut. Ei ymmärrä. Mitähän se on tehny, että on saanu kokonaan mj ovet kiinni? Oudolta vaikuttaa.

  34. Hyvä toi Tuomarin teksti… Itse olin ensin maalivahti, sitten tuomari ja nyt valmentaja. Eli täys Kesähessu 🙂