Juniorit

Kommentti: Juniorisarjojen uutisointiin ja kommentointiin muutoksia

09.10.
2017
32 Kommenttia
93
Juniorit

Kuvituskuva: Esa Takalo

Jokunen teistä on ehkä huomannutkin, että kaikkien juniorisarjojen ennakoiden kommentointi on tällä hetkellä suljettuna. Esitän seuraavassa muutamia syitä miksi näin on nyt ja tulee olemaan myös jatkossa.

Ensinnäkin syy siihen miksi näin kävi oli se, että jälleen yhden ennakon kommenttien sisällössä päästiin siihen pisteeseen, että kommentoinnista uhattiin tehdä rikosilmoitus. Tällainen samanlainen tapaus sattui muutama kuukausi takaperin ja silloin toimenpide oli samanlainen, eli kommentointi suljettiin välittömästi kaikista asianomaisista jutuista.

Mikä meidän kannalta on tässä sangen ongelmallista on se, että olemme lopulta vastuussa kommenttien sisällöstä ja joutuisimme mahdollisesti vastuuseen, jos nähtäisiin, että kommentoinnissa on tapahtunut rikos. Vaikka mitään ei tapahtuisi, niin jo pelkästään tuollaisten seikkojen harkinta tarkoittaa sitä, että monilta osin on menty liian pitkälle.

Kesän jälkeen pohdin syvästi sitä, että kannattaako junioreiden ennakoita enää tehdä johtuen lukuisista muistakin ongelmista niiden saralla. Tekijöitä ja avustajia on ollut vaikea löytää, eikä varmasti vähiten siksi, että yleisin saatu palaute anonyymeiltä kommentoijilta anonyymeille kirjoittajille on lähinnä negatiivista. Päätin antaa näille sarjoille kuitenkin vielä toisen mahdollisuuden, koska kiinnostus sarjoja kohtaan on kova.

Miksi sitten juniorisarjoista on ylipäänsä kirjoitettu? Ajatus on ollut se, että voitaisiin avata lajissa myös sellaisesta osuutta, joka on isossa kuvassa merkityksellistä, mutta joka jää pääsarjojen eli niin sanotun jäävuoren huipun varjoon. Lähes kaikki aikuispelaajat ovat kuitenkin joskus olleet junioreita.

Ongelma tulee kuitenkin siinä, että varsinkin alaikäisistä, joita suurin osa alle A-ikäisistä pelaajista edustaa, ei voi kirjoittaa täysin samalla tavalla kuin aikuisiän ylittäneistä. Tuon ikäisten pelaajien arviointi ja nimeltä kommentointi on erittäin hankala yhdistelmä ja ei lopulta varmastikaan kenellekään hyödyllistä.

Täten olemme toimituksen muiden jäsenten ja sidosryhmien kanssa tulleet yksimieliseen päätökseen siitä, että junioriartikkeleiden kommenttiosiot pysyvät tästä eteenpäin kiinni. Kausiennakoita tai muita kirjoituksia ei tule enää alle A-juniori-ikäisistä ja valitettavasti viime aikaisten tapahtumien perusteella päätös on ollut helppo. A-junioreiden ennakoiden ja juttujen kommenttiosion avaamista harkitaan tulevaisuudessa.

Joku kommentoi nyt, että miksi ette ole moderoineet kunnolla? No, yritetty on kyllä, mutta työ on aivan järjetön, kun viestejä paukkuu parhaimmillaan päälle 100 kappaletta päivässä. Se on tällä hetkellä kolmen aktiivitekijän toimitukselle liian iso määrä ja syö turhaan vähäisiä resursseja.

Toinen kysyy, että miksi kommentointiin ei vaadita esimerkiksi rekisteröintiä? Tämä on asia jota tullaan jatkossa kehittämään, ja siitä on käyty paljonkin keskusteluja, mutta optimiratkaisua tälle saitille ei ole vielä olemassa. Se ei siis tässä tapauksessa toimi argumenttina, vaikka sen suhteen on varaa kehittää sivustoa ja ollaan kehittämässäkin. Valitettavasti kaikki asiat eivät etene aivan toivotulla tahdilla. Kyseinen seikka ei kuitenkaan vielä poistaisi tämän aihepiirin ongelmia.

Junioreiden suhteen tärkein argumenttimme on kuitenkin se, että 12-17-vuotiaiden pitäisi saada harrastaa rauhassa ja on meidänkin osalta ollut varmasti virhearvio tehdä ennakoita noista sarjoista. Useimmissa lajeissa näistä ikäluokista ei ole ollut ennakoita tarjolla ja meilläkin nämä ovat menneet aika kauaksi omasta ydinosaamisalueista. Harrastamisen pitää olla kivaa lapsille, eikä ole oikein, että kasvuikäisiä pilkataan ja ruoditaan verkossa epäreilulla tavalla.

Joku saattaa syyttää ylilyövistä kommenteista pelkästään lapsia, mutta valitettavasti syyttävä sormi osoittaa monesti myös meitä ja teitä aikuisiän ylittäneitä.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen