Liigat

Oilers-luotsi pörssikärjestään: ”Monipuolisuus tekee hänestä erittäin mielenkiintoisen pelaajan”

20.10.
2017
Liigat

Riku Holopainen on päässyt tuulettelemaan maaleja alkukaudesta. Kuva: Juhani Järvenpää

Riku Holopainen, 20, on aloittanut muun Esport Oilers-ryhmän tavoin kautensa erittäin vahvasti. Nuori laituri keikkuu tällä hetkellä Salibandyliigan pistepörssin kärkisijalla tasapisteissä Indiansin Heikki Iiskolan kanssa tehoin 8+6.

Holopainen pelaa tällä hetkellä Oilersin ykkösvitjassa Niclas Meyerin ja Severi Korhosen kanssa. Alkukauden vahvasta vireestä hän jakaa erityiskiitosta ketjukavereilleen.

– Kyllä se lähtee siitä oman kentällisen pelistä. Suuri osa tehoista on kuitenkin tullut tuossa ylivoimalla. Siihen meillä on iso luotto ja siitä on muodostunut hyvä, joten samalla tavalla pitää jatkaa vain eteenpäin, Holopainen arvioi Oilers-SalBa-pelin jälkeen Tapiolan Urheiluhallin ylätasanteella.

Oilersin päävalmentajana toimivat Heikki Luukkosen mukaan Holopainen ei ole mikään yhden tempun ihme ja selitys kovaan tehotahtiinkin löytyy Oilers-käskijältä.

– Holopaisen kohdalla pitää ehdottomasti täytyy nostaa esille monipuolisuus. Riku on aiemmin urallaan jopa kärsinyt siitä monipuolisuudestaan, ja hän on erittäin tunnollinen sekä hyvin peliä lukeva pelaaja, jota voi käyttää erilaisissa rooleissa sekä pelipaikoilla. Hän pystyy ratkomaan kaukaa sekä läheltä ja osaa myös syötellä.

– Tietenkin onnistumiset vaativat aina sen, että saa ison roolin. Meillä hän on saanut ison roolin, vaikkakin sai vastuuta paljon myös viime kauden M-Teamissa. Sitä ennen Erässä roolia ei oikein löytynyt. Nyt on saanut myös onnistumisia ja ne usein ruokkivat sellaista positiivista kierrettä ja siksi ollaan nyt tässä tilanteessa. Kyllä Riku on edelleen sellainen pelaaja, jolla on paljon potentiaalia kehittyä, Luukkonen suitsutti.

Salibandyn seuravalinnat monien osien summia

Kuten Luukkonen jo mainitsi, niin Holopaisen uralle on mahtunut liigakausia Tapanilan Erässä ja M-Teamissa. Viime kautta voidaan pitää pienoisena läpimurtona, sillä laituri paukutti tehot 22+10 sarjasta pudonneessa M-Teamissa.

Tiettävästi Holopaista yritettiin saada ainakin Nokian KrP:n riveihin, jonne siirtyi täksi kaudeksi viime kauden tutkapari Mikko Laakso sekä viime kauden pääkäskijä Jarmo Härmä.

Sinulla on nyt menossa neljäs liigakausi kolmannessa eri joukkueessa. Miksi siirryit juuri Oilersiin?

– Vähän harmillisesti lähdin Erästä silloin fuusion vuoksi. Se vaikutti niin kovalta nipulta, että en nähnyt järkeä jäädä. Päätin kokeilla sitten uutta ja M-Team oli seuraava osoite. M-Teamissa jutut eivät taas sitten menneet ihan niin hyvin kuin olisi voinut. Oli kuitenkin halua pelata vielä liigassa ja piti jälleen kerran vaihtaa. Espoo on lähellä ja opiskelen tuossa Otaniemessä, niin tämä on ihan hyvä paketti, Holopainen valaisi valintaansa.

Holopainen ja Luukkonen tuntevat toisensa ennestään varsinkin nuorten maajoukkueesta, jonka pääluotsina Luukkonen toimi vuosien 2015 ja 2017 MM-projektien ajan. Keväällä 2015 kaksikko pääsi juhlimaan nuorten MM-kultaa Ruotsin kisoissa.

Holopainen ei myönnä, että yhteinen historia olisi ollut määrittävä tekijä joukkueen valinnassa, vaikka ei siitä haittaakaan ollut.

– No kyllä se vähän vaikutti, mutta kyllä tuo opiskelupaikka oli se ykkösasia siinä vaiheessa kun rupesin katsomaan vaihtoehtoja. Kokonaisuus vaikutti parhaalta, Holopainen vakuutti.

Luukkonen näkee salibandyn joukkuevalinnoissa monia eri syitä, eikä hän omien sanojensa mukaan erityisesti yrittänyt hankkia juuri Holopaista riveihinsä, vaikka pelaaja onkin ennestään tuttu. Joukkueessa pelaa myös kaksi viime kevään nuorten maailmanmestaria, kun Christian Remes ja Alexander Nyman liittyivät Oilers-ryhmään kesällä.

– Salibandyn joukkuevalinnoissa näkyvät monesti lajin ulkopuoliset syyt. Riku on tosi fiksu kaveri ja pääsi opiskelemaan kauppakorkeakouluun. Olen tehnyt Rikun kanssa aikaisemmin hommia ja kyseessä on aivan loistava tyyppi sekä urheilija ja tietysti myös hyvä pelaaja. Ehdottomasti sellainen pelaaja, jonka moni joukkueeseensa haluaa.

– Kun M-Team tippui keväällä, niin hän oli sen tilanteen edessä, että uusi seura oli löydettävä ja kun kouluhommat sekä muut asiat klikkasivat, niin asiat ovat järjestyneet lopulta onnellisesti, Luukkonen vakuutti.

Holopainen (oik.) on onnistunut alkukaudesta varsinkin ylivoimalla. Oilersin ylivoima onkin ollut toistaiseksi sarjan parasta. Kuva: Esa Takalo

”Rikulla on kaikki eväät olla kansainvälisen tason yleispelaaja”

Oilers on uusi seura niin Holopaiselle kuin Luukkosellekin. Vaikka Holopainen ei varsinaisesti tiedä miten joukkueessa toimittiin viime kaudella, niin hän näkee, että muutosta on tullut.

– Ollaan laitettu vähän uusiksi pelisysteemiä ja siihen vähän totutellaan edelleen. Ainakin puolustuspäässä ollaan saatu systeemiä parempaan kuntoon ja ollaan päästetty riittävän vähän maaleja, vaikka maalivahtipelikin on ollut kovalla tasolla, Holopainen tiesi.

Oilersilla on verrattaen nuori joukkue ja se on Holopaisen mukaan näkynyt toistaiseksi positiivisessa mielessä.

– Ainakin meillä on hyvä fiilis koko ajan ja siitähän tuo kaikki lähtee. Siitä joukkuehengestä kumpuaa se, että käännetään tiukkoja pelejä. Siitä tulee lisää onnistumisia ruokkiva kierre, Holopainen hehkutti.

Holopainen on tosiaan vasta 20-vuotias ja pelejä voi olla vielä hyvinkin pitkään edessä. Laituri ei ainakaan itse laita uralleen erityispaineita.

– Tässä pelataan edelleen peli kerrallaan ja jokaiseen peliin koetetaan antaa kaikki itsestä irti.

Eikö tosiaan ole mitään kauaskantoisia tavoitteita?

– Ei tässä vaiheessa, Holopainen alleviivasi.

Jos ei puhuta tavoitteista, niin puhutaan sitten potentiaalista. Luukkosen mukaan saumoja on vielä hyvinkin pitkälle.

– Rikulla on kaikki eväät olla kansainvälisen tason yleispelaaja. Monipuolisuus tekee hänestä erittäin mielenkiintoisen pelaajan valmentajan näkövinkkelistä. Kansainvälisissä peleissä kun pelataan turnausmuotoisesti, niin tällaiset moneen eri rooliin sopivat pelaajat ovat kullan arvoisia, Luukkonen arvioi.

Linkit:
Oilers voitti jälleen maalin marginaalilla: ”Tämä oli meille todella hankala peli”

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen