Liigat

Pedagogi nuoren öljylaivan luotsina: ”Oppilaani ovat todella innokkaita Oilers-faneja”

21.10.
2017
Liigat

Kuvan teksti hämää. Luukkosen Oilers on kerännyt kymmenen pistettä ja johtaa Salibandyliigaa. Kuva: Juhani Järvenpää

Esport Oilers johtaa tällä hetkellä miesten Salibandyliigaa. Joukkue on hävinnyt vain kerran ja kaatoi muun muassa avauspelissä hallitsevan mestarin Tampereen Classicin.

Viime kaudella Nokian KrP:ta valmentanut Heikki Luukkonen siirtyi keväällä espoolaisjoukkueen pääkäskijäksi. Toimintaympäristö on siis uusi päävalmentajallekin.

– Oilersissa asiat uudistuivat todella paljon kesällä. Tuli uudet valmentajat ja uusia pelaajia, joten hyvin vahvat muutoksen tuulet puhalsivat kesällä. Se varmasti myös osaltaan insiroi jokaista. Kaikki ovat tehneet hartiavoimin hommia ja valmistava kausi sujui hyvin. Ollaan oltu kärsivällisiä sen suhteen, että vaikka kaikki seikat eivät harjoituspelikaudella loksahtaneet kohdilleen, niin olemme koko ajan kehittyneet ja menneet eteenpäin, Luukkonen kertoi Oilers-SalBa -pelin jälkeen.

Kuten todettua, vaihtuvuutta oli lopulta paljonkin ja ryhmä on sarjan nuorimmasta päästä. Luukkosen mukaan nuorekas kokoonpano ei ole ollut pelkästään suunniteltua.

– No ihan rehellisesti sanottuna voi todeta, että jonkinlaisella kohtalolla on ollut merkitystä. Olen tehnyt paljon nuorten pelaajien kanssa hommia ja hommat ovat sujuneet hyvin, joten ollaan pystytty nauttimaan siitä yhteistyöstä puolin ja toisin. Ehkä se on sitten johtanut siihen, että niitä nuoria pelaajia on hakeutunut tänne, mutta toki mielellään näkisin tässä meidän ryhmässä myös muutaman kokeneemman pelaajan enemmän.

– Oli kuitenkin salibandyn ulkopuolisia syitä, kuten perhesyitä ja muita, jotka omalta osaltaan vaikuttivat siihen, että miltä se meidän rosteri näyttää. Tämä on sellainen tulevaisuuden ryhmä, että kun pitkäjänteisesti tehdään hommia, niin meillä on paljon varaa kehittyä, Luukkonen sanoi rehellisesti.

Kuinka tärkeää se on ollut joukkueelle, että tällä kaudella on tullut täpäriä maalin voittoja?

– Eihän tässä tietenkään voi päättää, että mitä tulee. Silloin jos taas tulee tiukkoja tappioita, niin kaikki tekee aina tosi tiukasti hommia, näkee vaivaa ja yrittää rummuttaa asioita eteenpäin. Nyt se tärkein seikka piilee siinä, että ei saada tyytyä tähän tilanteeseen, että ollaan voitettu muutama tiukka peli, vaan nyt pitäisi olla hirveä draivi, jolla pitäisi kerätä positiivista itseluottamusta. Tässä pitää vain tehdä entistä enemmän töitä, että meidän nuori ryhmä kehittyisi ja menisi eteenpäin, Luukkonen paalutti.

Ryhmässä on yksi pelaaja pelaaja joka on yli 30-vuotias, ja hän on 34-vuotias Niclas Meyer, joka valittiin juuri miesten maajoukkueeseen. Nuorekkuus näkyy Luukkosen mukaan myös hyvin positiivisessa valossa.

– Varmaan se näkyy monella tavalla. Toisaalta tämä meidän nestori on sellainen esimerkillinen kaveri, josta kaikkien on helppo ottaa oppia. Kyllä se monesti on siten, että joukkueissa on sellaisia sisäisiä ryhmiä, jotka liittyvät erilaisiin elämäntilanteisiin. Meillä on kyllä todella yhtenäinen ja raikas porukka. Kaikki ovat sinällään samassa elämäntilanteessa, että ei ole perheitä ja lapsia. Se kyllä ihan ehdottomasti näkyy arjessa, Luukkonen tiesi.

Töissä tulee palautetta Oilersin otteista

Luukkosen aiempaan uraan on kuulunut neljän vuoden pesti U19-maajoukkueen valmentajana. Projektit johtivat kahteen maailmanmestaruuteen ja sen perusteella olisi yksinkertaista väittää, että Luukkonen sopii juuri nuorten pelaajien valmentajaksi. Luukkosen itsensä mukaan asia ei kuitenkaan ole niin simppeli.

– Opiskelin aikoinaan yliopistossa ja meillä puhuttiin muutosagenttiudesta. Kasvattajille ja kouluttajille opetettiin, että pitäisi aina olla tuntosarvet höröllään ja aistia vähän, että mikä on ryhmädynamiikka ja miten tätä tarinaa viedään eteenpäin. Koen, että tulen erittäin hyvin toimeen kokeneiden pelaajien kanssa, ja löydän yhteisen sävelen. Sama on myös nuorten kanssa.

– Tietyllä tavalla viedään aina joukkuetta eteenpäin, mutta pelaajien ja valmentajan välinen yhteistyö perustuu siihen, että löytää sellaisen henkilökohtaisen yhteyden. Sen löytäminen vaatii jokaisen persoonan kohdalla erilaisia asioita, eikä kyse ole pelkästään fyysisestä iästä määrittävänä tekijänä, Luukkonen selvensi.

Riku Holopainen kuvaili päävalmentajaansa ”rennoksi”. Luukkonen esiintyi kauden ensimmäisessä lehdistötilaisuudessa hiihtolasit päässään. Kyseessä oli niin kutsuttu rookie-kaste. Kuva: Kuvakaappaus videosta

Oilers-laituri Riku Holopainen saapui Espooseen kesällä ja hänellä oli ennestään kokemusta Luukkosesta vuoden 2015 nuorten MM-projektin tiimoilta. Kovin yksityiskohtaisesti 20-vuotias nuorukainen ei lähde valmentajaansa ruotimaan.

– Hän sopii itselleni hyvin. Tykkään valmennustavasta, joka on rauhallinen ja rento, mutta sitten kuitenkin jos ei mene hyvin, niin sitä sanomistakin tulee. Pidän ainakin itse tuosta tyylistä.

Voidaanko sanoa, että hän on esimerkiksi analyyttinen?

– Paha kysymys. Mielestäni hyvä sekoitus analyyttistä ja rentoa valmentajaa, joka ei ota asioita liian tosissaan, Holopainen valotti.

Luukkosen siviiliammatti on opettaja, joka ei ole ainakaan valmennuspiireissä harvinaisimmasta päästä. Hänen mukaansa opettajan ammatista voi ammentaa valmennuspuuhiin ja toisin päin.

– Kyllä siinä tietyllä tavalla mennään samalla kaavalla kasvattamisen ja kouluttamisen suhteen. Opettajan ja valmentajan fokus on välillä ryhmässä, välillä ryhmädynamiikan ja ilmapiirin luomisessa sekä ryhmänä yleisessä toimimisessa. Välillä mennään yksilön ehdoilla ja pohditaan yksilön kehittymistä ja kasvamista.

– Se mikään on todella mukava yhteenliittymä on se, että oppilaani ovat todella innokkaita Oilers-faneja ja seuraavat pelejä.

Onko tullut paljon suoraa palautetta?

– Nyt on ollut sellaista positiivista kannustusta, kun pelit ovat sujuneet, mutta uskoisin, että voivat antaa kriittistä palautetta, kun sen aika on, Luukkonen naurahti.

Yhteistyö, ilmapiiri ja pelinopeus

Oilers-SalBa-pelissä silmiin pisti ajoittain se, että vaikka Oilersin pallollinen peli ei ollut koko ajan huolellista, niin parhaimmillaan taitavat pelaajat pystyivät erittäin luoviin pallollisiin ratkaisuihin. Toisaalta kyse on yksilötaidosta, mutta myös yhteistyöstä ja viisikkopelaamisen rakenteista.

Luukkonen kertoo ohessa Oilersin tärkeimpiä teesejä kautta ajatellen.

– Avainasia on yhteistyö. Se on sellainen teema jonka ympärille me halutaan tämä meidän juttu rakentaa. Aina kun me pelataan, niin pelataan viisikkona ja yksikkönä, ja tehdään kimpassa hommia. Viisikkopelaamisen rakenteet ja mallit antavat meille toivottavasti mahdollisuuden nostaa pelinopeutta, joka on yksi tärkeä asia tämän päivän Salibandyliigassa.

– Pelinopeus ihan jalkojen liikkeenä, pallon nopeus, ja ajattelun nopeus ovat kaikki sellaisia seikkoja, joita vaaditaan, että voi pärjätä. Fyysisyys eli urheilullisuus on ollut ihan selkeä teema ja sen suhteen ollaan nostettu rimaa todella korkealle. Toki meillä on yksilöllisiä eroja, ja sen mukaan tehdään. Meillä on erinomaiset fyysisen harjoittelun harjoittelupaikat täällä Esportilla ja pystytään sitä kautta eriyttämään harjoittelua. Sen lisäksi meillä on aiheeseen liittyen ammattitaitoisia valmentajia, joilla on sillä saralla paljon annettavaa.

– Jotta teemat ja kokonaisjuttu menisi eteenpäin, niin tärkein asia on ilmapiiri. Pitää olla sellainen positiivinen ja kannustava ilmapiiri, että jätkät tulevat hallille intoa täynnä. Pitää nauttia yhdessä tekemisestä ja yhteisestä matkasta. Se on todella iso seikka, Luukkonen niputti.

Ensimmäisen ottelun uhkapeli kannatti

Luukkonen aloitti kauden sangen räväkästi. Ensimmäisessä ottelussa Classicia vastaan ottelu eteni jatkoajalle. Uusien sääntöjen myötä jatkoajalla pelataan 4 vastaan 4 -peliä. Luukkonen otti jatkoajalla maalivahdin pois ja Oilers pelasi muutaman minuutin niin sanotusti ylivoimalla. Vaikka voittomaali ei syntynytkään ilman maalivahtia pelaamalla, niin Oilers vei voiton jatkoajalla maalein 5-4.

Miksi otit tuolloin maalivahdin pois?

– Sanotaan niin, että peli oli sellainen, että meillä oli jalkeilla tosi nuori kokoonpano. Meillä ei ollut millään muotoa mahdollisuutta pärjätä Classicin tähtisikermälle 4 vs. 4 -pelissä yksilöinä. Meidän ylivoima oli onnistunut siinä pelissä tosi hyvin ja oltiin nakuteltu muistaakseni kolme ylivoimamaalia. Siinä kohtaa tähdet oli siinä asennossa, että koin sen olevan ainoa mahdollisuus voittaa se peli, Luukkonen perusteli.

Uuden säännön ”porsaanreikä” piilee siinä, että varsinaisella peliajalla, jatkoajalla ja rankkarikisassa voitetusta pelistä saa maksimissaan kaksi pistettä. Jos peli on tasan varsinaisen peliajan jälkeen, niin molemmat joukkueet saavat automaattisesti pisteen plakkariinsa.

Joissain sarjoissa maalivahdin pois ottamista jatkoajalla on suitsittu muun muassa siten, että jos pallo on mennyt tyhjiin omaan maaliin, niin joukkue on menettänyt pisteensä. Toisaalta joissain tapauksissa maalivahdin pois ottaminen on vain yksinkertaisesti kielletty jatkoajalla. Luukkosen mukaan tuollaista säännöstelyä ei tarvita.

– Mielestäni on ehdottomasti järkevää, että valmentajille annetaan ilmaa ja tilaa toimia. Jos ajatellaan asiaa toisin päin, niin kohta voitaisiin määritellä sitä, että kuinka pitkät vaihdot on, ja kuka saa pelata ja niin edelleen. Raamit on selkeät ja säännöt myös. Itse haluaisin nähdä, että ei yritetä pusertaa kaikkia samaan tuuttiin, että kaikkien täytyy toimia juuri näin. Se, että on hiukan erilaisia pelikirjoja ja toimintatapoja, niin se on ehdottomasti hyvä asia.

Pistelaskusysteemi on saanut paljon negatiivista palautetta kauden alussa, mutta Luukkonen ui tässä asiassa hiukan vastavirtaan.

– Täytyy ihan rehellisesti nostaa kättä pystyyn. Olin aluksi jutun suhteen skeptinen, ja se tuntui todella epäreilulta, että yhdestä pelistä voi tulla 2 tai 3 pistettä. Nyt kun on pelattu pelejä, niin ei muuta kuin kumarrus liiton suuntaan. Tämä on vaikuttanut positiivisesti ja nyt tässä on vähän sellaista värinää, että jatkoajalla voi tapahtua yllättäviä asioita ja osa tapahtumista on jopa ylittänyt uutiskynnyksen.

– Toisaalta taas sekin, että laskentatapa on tiivistänyt sarjataulukkoa. Jos mentäisiin puhtaasti urheilu edellä, jota valmentajana ehdottomasti myös kannatan, niin silloin pitäisi jakaa kolme pistettä varsinaisen peliajan voitosta ja se kolme pinnaa jaettaisiin aina otteluista. Kuitenkin tässä uudistuksessa on myös ehdottomasti hyviä puolia, Luukkonen suitsutti.

Luukkonen pääsi keväällä juhlimaan nuorten maailmanmestaruutta. Mestaruus oli toinen perättäinen. Kuva: Mika Hilska

Maajoukkuevalmennus kiinnostaa edelleen

Tässä haastattelussa on todettu jo aiemmin, että Luukkonen toimi kahden periodin ajan Suomen U19-maajoukkueen päävalmentajana. Projekteista jäi Luukkosen mukaan paljon käteen.

– Kehityin varmasti sen neljän vuoden aikana todella paljon valmentajana. Ensinnäkin pääsi tekemään todella upeiden kollegoiden kanssa töitä ja pähkäilemään lajin saloja. Siinä kohdassa pääsi myös todella hyvin kartalle suomalaisesta pelaajapolusta, nuorista pelaajista yksilöinä, yleisistä linjauksista ja sitä kautta pääsi käymään läpi muutaman joukkueen kanssa upean kahden vuoden kasvutarinat, joilla oli vieläpä kultaiset reunukset.

– Onhan se menestys antanut myös itseluottamusta siihen, että ne asiat mitä ollaan valmennustiimin kanssa tehty, niin niissä on ollut ainakin jotain järkeä, Luukkonen pohti.

Luukkosen johdolla Suomi juhli kahta perättäistä U19-poikien MM-kultaa. Se on kaikkinensa kova suoritus valmentajan CV:n kannalta. Valmennuspesti kuitenkin päättyi keväällä ja Atte Juuti otti nuorten maajoukkueen vetovastuun.

Oliko pestin päättyminen iso pettymys?

– En oikeastaan sanoisi niin. Rehellisesti sanottuna tieto tuli niin aikaisin ja siinä projektissa fokus oli tulevissa kisoissa, eikä ollut pohdintaa sen suhteen, että mitä sittemmin tapahtuu. Ihan rehellisesti sanottuna se oli todella hyvä ratkaisu, että siellä vähän veri vaihtuu. Se on todella tärkeää valmentajakentän ja valmentajapolun kannalta, että mahdollisimman monet valmentajat saavat kansainvälisiä kokemuksia.

– Jos mietin omaa valmentajana kehittymistä, niin jos olisi painanut vielä kolmannen projektin, niin todennäköisesti se olisi ollut sellaista, että oltaisiin laitettu sama levy pyörimään ja pyöritetty samaa tarinaa. Mielestäni se oli loistavaa ja upeaa aikaa, ja se mihin kaikki päättyi oli kohtana täydellinen, Luukkonen linjasi.

Maajoukkuevalmennus on tietyllä tavalla aikaa vievää puuhaa ja nyt voisi äkkiseltään ajatella, että seurajoukkueen valmennukseen on entistä enemmän aikaa.

– Molemmissa vaihtoehdoissa on omat hyvät ja huonot puolensa. Varsinkin perheellisenä tuollaiset kansainväliset peliviikonloput vievät aikaa ja nyt kun ei tarvitse mennä, niin on enemmän kotona. Toisaalta ehtii myös jäsennellä ja pohtia seuran asioita enemmän. Toisaalta kansainvälinen ilmapiiri on todella inspiroiva. Sieltä saa paljon hyviä ideoita ja niin edelleen, Luukkonen kertoi.

Onko sinulla edelleen suurta paloa päästä mukaan maajoukkueympyröihin?

– Ehdottomasti, tuli vastaus kuin tykin suusta.

Lue myös:
Oilers-luotsi pörssikärjestään: ”Monipuolisuus tekee hänestä erittäin mielenkiintoisen pelaajan”
Oilers voitti jälleen maalin marginaalilla: ”Tämä oli meille todella hankala peli”

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen