Maajoukkueet

Karjalainen valmis neljänsiin MM-kisoihin: ”Jokainen projekti on ollut täysin erilainen”

07.11.
2017
Maajoukkueet

PSS:n Mia Karjalainen on yksi Suomen joukkueen kokeneimmista kisakävijöistä. Kuva: Mika Hilska

Suomen naisten maajoukkue joulukuun Bratislavan MM-kisoihin julkaistiin maanantaina Vallilan OPn pääkonttorin tiloissa. Yksi joukkueen kulmakivistä on kokenut puolustaja Mia Karjalainen, 29.

Karjalaisen mukaan tämän vuoden MM-joukkue on hyvä kokonaisuus.

– Hyvä joukkue on kasassa. Mukana on paljon erilaisia ihmisiä, eli esimerkiksi kokeneita ja nuoria, mutta balanssi on mielestäni aika hyvä tällä hetkellä, Karjalainen kertoi Pääkallo.fille.

Karjalaiselle MM-kisat ovat jo neljännet. Maaotteluita on kertynyt kaikkiaan 82 ja nykyjoukkueesta kokeneempia maajoukkuepelaajia ovat ainoastaan Eliisa Alanko (102 ottelua), Karoliina Kujala (113 ottelua) ja Elina Kujala (123 ottelua). Kolme viimeksi mainittua ovat myös ainoat pelaajat, jotka olivat MM-kisoissa jo viime vuosikymmenellä eli vuoden 2009 MM-kisoissa.

– Jokainen projekti on ollut täysin erilainen. Ainakin jonkin verran on vielä samoja ihmisiä mukana kuin aikoinaan, että on hiukan vaikea sanoa miten tämä joukkue eroaisi edellisistä MM-joukkueista. Nyt tuntuu, että nuorimmat pelaajat ovat tosi taitavia tulevaisuuden supertähtiä ja sitä voi ainakin pitää erona aiempaan, Karjalainen arvioi.

Joukkueen valinnoissa ei ollut suurempia yllätyksiä kenttäpelaajien suhteen. MM-ryhmän muodostuminen sujui Karjalaisen mukaan melko kivuttomasti.

– Nyt on ollut aika stabiili tilanne koko tämän kaksi vuotta. Yleensä tässä vaiheessa on tullut vielä jotain vaihdoksia sekä yllätyksiä, ja pelaajistoa on katsottu viime metreille saakka. Nyt jotenkin tuntuu, että joukkue oli pidemmän aikaa selvillä ja joukkueen sisäiset roolit ovat olleet jo melko hyvissä ajoin selkeät. Tuttua porukkaa on mukana ja joukkueen muodostaminen on ollut melko kivutonta, Karjalainen tiesi.

Suomen naisten maajoukkueella oli jonkin verran vaikeuksia viime kaudella ja esimerkiksi kevään EFT:ssä joukkue hävisi Ruotsille ja Sveitsille. Syksyllä otteet ovat olleet parempia ja Karjalaisen mukaan pelillistä kehitystä on tullut projektin aikana.

– Tietyllä tavalla tämä on ollut aika rikkonainen kaksivuotinen, sillä melko paljon on ollut avainpelaajia loukkaantuneena varsinkin alkuprojektista. Sen myötä testattiin paljon muitakin pelaajia ja paljon pelaajamateriaalia on nähty tämän projektin aikana.

– Varsinkin loppua kohden pallollinen peli on ollut paljon parempaa kuin alussa. Ketjut ovat muodostuneet stabiileimmiksi ja sitä kautta on päästy harjoittelemaan ketjujen sisäisiä asioita jo melko pitkään. Sen suhteen on menty eteenpäin, Karjalainen sanaili.

MM-kisoja edeltävä lämpöleiri on ollut asia, josta riittänyt puhetta viime vuosina niin miesten kuin naistenkin maajoukkueiden suhteen. Erona voi kuitenkin pitää sitä, että miesten maajoukkueen suhteen sen tarpeellisuutta on kyseenalaistettu ja naisten maajoukkueen osalta on kyselty sen puuttumisen perään. Vuonna 2015 naisten maajoukkue suuntasi Lappiin etelän lämmön sijaan ja se ei tiettävästi ollut joukkueelle mieleinen ratkaisu.

Nyt naistenkin maajoukkue pääsee lämpöleirille Dubaihin ja Karjalaisen ei tarvitse kauaa miettiä sitä, että kuinka tärkeä asia se on joukkueelle.

– Todella tärkeää meille, että päästään lähtemään lämpöleirille. Viime kisojen alla mentiin toiseen suuntaan ja oltiin Rovaniemellä katsomasssa Suomen pimeyttä, mutta nyt lähdetään sitten oikeasti aurinkoon ja lämpöön. Saadaan vähän energiaa auringosta ja se on tosi tärkeä asia meille. Ollaan odotettu tätä tosi pitkään ja todella hienoa, että asia järjestyi. Miehethän ovat olleet lähes joka projektissa Kanarialla, ja nyt kun on meidän vuoro, niin olemme tosi innoissamme, Karjalainen paalutti.

Puolustajalla on takanaan kolmet MM-kisat ja niistä on saldona kolme hopeaa. Jokaisella kerralla mestaruutta on juhlinut Ruotsi.

Kuinka hopea muuttuu kullaksi?

– Pelaamalla paremmin. Kyllä minulla on nyt kaikkein luottavaisimmin mielin sen suhteen.

Suomi on pelannut parin kuukauden sisään kolmesti Ruotsia vastaan ja länsinaapuri on vienyt kaikista voitot, vaikka sinivalkoinen ryhmä on pistänyt hyvin kampoihin. Ei pitäisi ehkä olettaa liikaa, mutta on hyvin mahdollista, että finaalissa kohtaavat jälleen Suomi ja Ruotsi.

Millä tavoin Ruotsi on kaadettavissa?

– Ruotsi kaatuu omalla pelirohkeudella ja sillä, että pystytään pelaamaan koko 60 minuuttia todella tasaisesti ja haastamaan heidän pelaajiaan. Ruotsilla on todella leveä materiaali ja kaikki pelaajat ovat todella lahjakkaita. Peleissä ei saa nukkua hetkeäkään ja kentällä täytyy painaa täysillä 60 minuuttia, Karjalainen linjasi lopuksi.

Lue myös:
Päävalmentaja MM-kisojen maalivahtivalinnoista: ”Kovin kilpailu käytiin sillä osastolla”

Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen