Liigat

VeikkausTV-ennakko: Jatkuuko sarjanousijan hurmos Raholassa?

15.11.
2017
1 Kommentti
2
Liigat

Iiro Lankinen on paukutellut tehot 10+8 alkukaudesta ja on ollut yksi Welhojen tärkeimmistä lenkeistä. Kuva: Jari Turunen

Miesten Salibandyliigan kolmosena majaileva Nokian KrP isännöi Kuopion Welhoja kauden ensimmäisessä VeikkausTV-ottelussa keskiviikkona. Tampereen Raholassa miteltävä ottelu käynnistyy klo 18.30.

Lähtöasetelmat:
Nokian KrP on aloittanut kautensa sangen väkevästi ja joukkue on tasaisessa sarjassa tällä hetkellä kolmantena. Voitto Welhoista nostaisi nokialaiset kakkoseksi ohi Oilersin. Kaksi edellistä peliä olivat joukkueelle karvaita pettymyksiä, kun paikallisvastustaja Classic (7-6) ja Koovee (6-5) veivät kahden pisteen potit jatkoajalla. Hyvää alkukautta alleviivaa kuitenkin se, että varsinaisen peliajan tappioita on tullut vain yksi, ja sekin 22.9. Indiansia vastaan. Täten KrP on saalistanut 12 pistettä 16 mahdollisesta ja ryhmä on voittanut kaikki Raholassa pelaamansa ottelut. Ainoa kotitappio tuli lauantaina Sastamalassa pelatussa kamppailussa. KrP:n ottelutahtia voi pitää hiukan erikoisena, sillä ennen viime lauantaina sillä oli yli kymmenen päivän tauot kahden edellisen pelin välissä.

Welhoille povattiin monilta osin vaikeaa kautta, mutta sarjanousija on laittanut toistaiseksi luun kurkkuun epäilijöille. Kuopiolaisryhmä on sarjataulukon seitsemäntenä ja se on voittanut viimeisestä viidestä pelistä neljä. Voittoputki on nyt kahden pelin mittainen ja jalkoihin on jäänyt viime peleissä SPV, TPS, Indians sekä OLS. Welhot on ollut erityisen vahva kotikentällään ja ainoa vierasvoitto on tullut toistaiseksi Oulusta. Joukkue on kuitenkin esiintynyt tasaisesti illasta toiseen ja tappioiden marginaalit ovat pysyneet pieninä. Welhoilla pienenä erikoisuutena voi pitää sitä, että kotiotteluita on kertynyt jo kuusi ja vieraspelejä vasta kolme ennen keskiviikkoa.

KrP:n suhteen ero edellisiin kausiin on se, että ryhmä ei ole ollut enää pelkästään huippulaadukkaan ykkösvitjan varassa, vaan ratkaisijoita on löytynyt aiempaa laajemmalta rintamalta. Puolustus ei ole Jarmo Härmän joukkueen ykkösase ja omissa on kolissut noin kuudesti ottelua kohden (47), mutta toisaalta toisessa päässä verkko on heilunut lähes seitsemän kertaa pelissä (54) ja tasaisessa sarjassa päästettyjen maalien määrä ei ole läheskään korkeimmasta päästä.

Welhojen hyökkäyksen leveyttä ja tasoa arvioitiin joukkueen joukkueen akilleen kantapääksikin kauden alla, mutta Janne Kainulaisen suojatit ovat onnistuneet hyvin sillä saralla ja oikeastaan vielä paremmin puolustuspäässä. Maaleja on syntynyt yhdeksässä ottelussa yhteensä 56 ja omiin on kolissut 47 kertaa, joka on sama määrä kuin pelin vähemmän pelanneella KrP:lla. Kumpikaan lukema ei ole ns. huipputasoa ottelua kohden, mutta ainoastaan Classic (39, 10 peliä), Happee (39, 8 peliä) ja LASB (46, 9 peliä) ovat päästäneet vähemmän maaleja.

Kummastakin joukkueesta löytyy hyvä maalivahti ja Welhojen Petri Lesch (81,52%) sekä KrP:n Santtu Pohjonen (80,28%) ovat pysäytelleet palloja tasaiseen tahtiin.

Kuumat ja kylmät:
Nokialaisten ykköspistemies on ollut odotetusti Henri Johansson (9+7). Vaikka Johansson on paukutellut kaksi pistettä peliä kohden, niin parempaakin saattaa vielä odottaa. KrP:sta voi nostaa myös viime aikoina pisteiden lisäksi valtakunnallista julkisuutta kahminut Valtteri Viitakoski, joka on iskenyt maaleja hyvään tahtiin. Tulokas on naulannut tehot 8+4 kahdeksaan peliin ja on tuonut toivottua tehokkuutta myös ykkösketjun taakse.

Viime pelissä videon mukaan heppoisin perustein suihkuun lentänyt Mikko Laakso on iskenyt neljässä pelissä yhden maalin ja se ei ole viime kaudella onnistuneelle pelimiehelle kummoinen saldo. Kokenut Ville Kangasmäki on jäänyt vähäiselle vastuulle, tilille on kertynyt vasta kaksi maalia seitsemässä pelissä ja tehosaldo näyttää lukemaa -2.

Welhojen ykkösvitja Olli Taskinen-Eetu Sorvali-Juha Rautiainen-Aki Kolari-Iiro Lankinen on ollut aivan erinomaisessa vireessä alkukaudesta. Kruununjalokivenä voidaan tietysti pitää Rautiaista, joka on on noussut maagisen peliälynsä ja syöttötaitonsa vuoksi heti avauskaudellaan sarjan eliittiin. Rautiainen rikkoi yhden loitsun sunnuntaina, kun mies viimeisteli liigauransa avausmaalin ja on nyt tehtaillut jo pisteet 1+21 yhdeksässä pelissä. Tuolla lukemalla voi paistatella ansiokkaasti pistepörssin kolmosena.

Nuorempi Rautiainen (Tuomas) aloitti kauden vahvasti ja kuusi ensimmäistä peliä toivat tehot 5+3. Kolmessa viime pelissä plakkariin on kertynyt yksi syöttöpiste ja pakkaslukema on tällä hetkellä -5. Kauden alku on ollut edelleen plusmerkkinen, mutta näyttöjen perusteella voi odottaa enemmänkin.

Yhteinen historia:
Yhteisen historian olennaisin puoli piilee siinä, että sitä ei oikeastaan ole. KrP ja Welhojen edeltäjä KSS pelasivat Divarissa noin kymmenen vuotta sitten, mutta silloin oli käytössä lohkojako, joten joukkueet eivät kohdanneet. Viimeisiltä vuosilta joukkueiden väliltä ei löydy edes harjoitusotteluita tai yhteisiä liigakarsintapelejä, vaikka molemmat ovat karsinnoissa esiintyneet lähivuosina.

Taistelupari:
Matti Koskela, KrP – Iiro Lankinen, Welhot
Koskela ja Lankinen kuuluvat kategorisesti taitaviin pallollisiin puolustajiin liigatasolla. Tehojen lisäksi molemmilla on myös tärkeä rooli pelintekijöinä vahvojen ykkösvitjojen takalinjoilla. Kumpaakaan ei tunneta varsinaisesti jalkojen nopeudesta, mutta vahva peliäly takaa sen, että kumpikin on lähes poikkeuksetta tilanteen tasalla, ja monesti myös vähän edellä.

Kokoonpanot:
Kummankin joukkueen kokoonpanot vaikuttavat ennakkoon ehjiltä ja isompia poissaoloja ei pitäisi olla.

Edelliset ottelut:
KrP:
11.11. Nokian KrP-Classic 6-7 ja.
29.10. Koovee-Nokian KrP 6-5 ja.
18.10. ErVi-Nokian KrP 6-9

Welhot:
12.11. Welhot-Indians 8-7 ja.
11.11. Welhot-TPS 8-3
29.10. Welhot-Classic 5-8

Tulosvetovihje:

Maalitalkoot?

KrP lähtee otteluun ennakkosuosikkina. Nokialaisten pelit ovat olleet hyvin tiukkoja tähän asti ja kahdeksasta pelistä peräti viisi on ratkennut maalin erotuksella, ja jopa puolet peleistä on ratkottu vasta jatkoajalla. Welhoilla on pelissä yllätysmahdollisuus ja entisessä teurastamossa voidaan yltyä maalintekokilpaan. KrP lähtee katkaisemaan kahden pelin tappioputkea ja Welhot kasvattamaan voittokavalkadia kolmeen peliin, joten ottelussa nähtäneen tiukka kamppailu.

Pääkallo.fin maaliarvio: Nokian KrP 6,7,8 – Welhot 5,6,7

Ottelun löydät Veikkauksen Tulosvedosta ja Pitkävedosta.

Artikkeli on tehty yhteistyössä Veikkauksen kanssa.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen