Divarit

Yhdeksään peliin käsittämättömät 21 maalia takonut Viinamäki: ”Tavoitteena seurahistorian paras kausi”

12.11.
2017
Divarit

Kari-Matti Viinamäki palkittiin pelin parhaana. Kuva: Ari Honkonen.

SB Vaasa kaatoi isänpäivänä Limingan Niittomiehet lukemin 9-3. Pääkallo.fi jututti pelin jälkeen vaasalaisten maalitykkiä Kari-Matti Viinamäkeä.

Miesten Divari on ollut pohjanmaalaisten joukkueiden juhlaa alkukauden osalta. Tällä hetkellä Etelä-Pohjanmaan ylpeys Nurmon Jymy johtaa sarjaa ja toisena porskuttaa Pohjanmaan lippulaiva SB Vaasa. Toki Keski-Pohjanmaan ykkösryhmä Blue Fox pitää tällä hetkellä sarjassa perää.

Vaasalaisten alkukausi on ollut melkoista tulitusta. Joukkue on takonut yhdeksään peliin peräti 79 maalia. Se on 14 osumaa enemmän kuin toiseksi eniten osumia tehnyt Jymy ja nurmolaisilla on yksi peli enemmän pelattuna.

Oranssipaitojen maaleista yli neljäsosan on paukuttanut Kari-Matti Viinamäki. Yleensä voidaan puhua hyvästä maalintekijästä, jos pelaaja tekee yli 20 maalia kaudessa. Viinamäki on nyt osunut 21 kertaa yhdeksässä ottelussa.

– Onhan tämä alkukausi hyvä ollut omalta osaltani. Ei voi kieltää. Ainakin maaleja on ropissut mukavasti, Viinamäki virnisti voitetun LNM-pelin jälkeen Botniahallilla.

Tässä ottelussa Viinamäki saalisti myös ensimmäisen syöttöpisteensä onnistuen pistein 2+1. Vikkeläkinttuinen ja ahnaasti laukova laituri takoi tasan 20 maalia ennen kuin kauden ensimmäinen syöttöpiste näki päivänvalon. Totta puhuen sekin syntyi, kun Jesse Palmberg lusikoi maalin edestä Viinamäen laukauksesta jääneen irtopallon Niittomiesten pussiin.

Käsittämättömästä maalivireestä saa Viinamäen mukaan kiittää ketjukavereita.

– Ei kai siihen mitään sen suurempaa salaisuutta ole. Olen sanonut sen aiemminkin tässä syksyn aikana, että tuossa on sen verran hyvät äijät ympärillä, joilta tulee sen verran hyviä syöttöjä, että siinä niitä maaleja väkisinkin tulee, Viinamäki kehaisi.

– Kymmenen kertaa kun pääset pelissä ampumaan ja vedät niistä puolet maalia päin, niin kyllä niistä aina vähintään pari menee, Laihialla asuva laitahyökkääjä nauroi.

Kuva: Ari Honkonen.

Myös ensimmäistä kautta Viinamäkeä valmentavan SB Vaasan pääkäskijä Jani Lipsasen mieltä on lämmittänyt miehen huima syysvire.

– Minulle sanottiin, että ”Kartsa” on sellainen jätkä, että kun hän tekee yhden alkuun, niin sitten niitä maaleja voi tulla pelissä neljä tai viisikin. Sellaisia iltoja on ollut tällä kaudella onneksi aika monta, Lipsanen virnisti.

Välivuosi virkisti

Viinamäki sai hyvästä alkukaudestaan myös tunnustusta, kun hänet valittiin Divarin syyskuun pelaajaksi. Lokakuun pelaaja -tittelin vei joukkuekaveri Tero Saaristo, joka muuten johtaa koko sarjan pistepörssiä.

– Kyllähän tuollaiset tunnustukset ovat mukavia. Tässä on ainakin omasta mielestä jo pitkä pelaajaura takana, niin kiva saada välillä tuollaisia palkintojakin, Viinamäki totesi.

Viime kaudella Viinamäki piti välivuotta pääsarjasalibandysta. Hän iski palloa nuottaan nelosdivarissa. Paluu Divariin ei ole ollut hankala, päinvastoin.

– On itse asiassa tuntunut paremmalta. Oli paljon pientä vaivaa aiemmin. Välivuoden aikana sai ne kuntoon ja itsensä terveeksi. Tämä on ollut helpoin alkukausi pitkiin aikoihin, Viinamäki valotti.

Viinamäen edellisestä kaudesta SB Vaasan paidassa jotkin asiat ovat muuttuneet. Siitä hän tuntuu myös nauttivan.

– Taktiseen puoleen panostetaan nyt enemmän kuin ennen. Paljon enemmän pohditaan asioita, hierotaan yksityiskohtia ja pyritään toteuttamaan pelisuunnitelmaa entistä tarkemmin.

Vielä liikaa pesukoneessa

Vaikka vaasalaiset keikkuvatkin nyt korkealla sarjataulukossa ja moni asia on sujunut, ei kokenut pelimies ole vielä ollut täysin tyytyväinen tekemiseen.

– Etenkin oman kentällisen osalta riittää kuitenkin vielä petrattavaa. Välillä olemme liikaa pesukoneessa. Olemme tehneet paljon maaleja vastaiskuista. Pitää kehittää pallollista peliä edelleen. Pitäisi saada enemmän palloja pelattua syvän kautta ja sitä kautta myös pidempiä pallonhallintajaksoja. Tänään otimme sen suhteen toki askeleen parempaan suuntaan.

Kuva: Ari Honkonen.

Tätä komppasi myös päävalmentaja Lipsanen.

– Kukko-Palmberg-Viinamäki -hyökkäystrio pelaa aika suoraviivaista peliä. Aina sieltä ei liikaa palloja viivaan tiputella, mutta tänään he malttoivat pelata pidempiäkin hyökkäyksiä. Pitää muistaa toki myös, että he ovat käyttäneet alkukauden aikana hyvin omia vahvuuksiaan.

Kovassa liidossa oleva SB Vaasa ei aio himmailla. Kärkipäässä halutaan pysyä läpi kauden.

– Ennen kautta sovimme, että tavoite on pelata seuran historian paras kausi. Sitä kohti siis, Viinamäki paalutti.

Ilkka Kittilä
Asemapaikka: Weissenfels, Saksa

Twitter: @ilkkakittila