Maajoukkueet

Siltanen on aloittanut vahvasti MM-näyttämöllä: ”Mitä kovempi vauhti, niin sen mukavampi”

06.12.
2017
Maajoukkueet

Tiltu Siltanen valittiin Suomen parhaaksi pelaajaksi Tshekkiä vastaan. Vasemmalla kuvassa Tshekin parhaaksi arvostettu Denisa Ratajova. Kuva: IFF

Suomen naisten maajoukkue on edennyt Bratislavassa pelattavien naisten MM-kisojen puolivälieriin, jossa se kohtaa torstaina emäntämaana toimivan Slovakian. Maalivahti Tiltu Siltanen on kantanut toistaiseksi päätorjuntavastuun ja esiintyi maalin suulla alkusarjassa Tshekkiä ja Latviaa vastaan.

Suomi kaatoi Tshekin maalein 5-1, Norjan lukemin 10-1 ja Latvian loppuluvuin 12-1, joten joukkue pääsi puolivälieriin lohkovoittajana.

Olet pelannut kaksi MM-ottelua. Miltä MM-vauhti on maistunut debytantille?

– Hyvältä. Mitä kovempi vauhti, niin sen mukavampi on pelata. Tshekki oli tietysti kovempi vastustaja kuin Latvia, mutta on tosiaan kiva olla täällä, Siltanen kertoi Suomen maajoukkueen mediatilaisuudessa keskiviikkona.

Maalivahtitilanne on ollut ennakkoon selkeästi puhuttavin aihe Suomen maajoukkueen osalta. Pelkästään maalivahtivalinnat aiheuttivat keskustelua ennen kisoja, mutta sittemmin on arvuuteltu ja kyselty myös sitä, että onko joukkueen ykköstorjuja Siltanen vai Noora Vuorela.

– Luonnollisesti se on joukkueelle hyvä asia, että on kaksi tasaista maalivahtia, jotka voi molemmat laittaa tarpeen vaatiessa maalille.

Epävarmuus seuraavan ottelun torjujasta ei ole häirinnyt SB-Pron ykkösvahtia.

– Ei se tähän asti ole haitannut ja tuskin se tilanne tästä enää mihinkään muuttuu, Siltanen vakuutti.

Missä asioissa Vuorela on parempi kuin sinä?

– Mielestäni Nooralla on todella hyvä heittokäsi. Minulla ei ole ihan niin voimakas heitto, Siltanen arvioi.

Hankalampi kysymys oli se, että missä hän itse päihittää kollegansa.

– (miettii tovin). Jos pitää jotain sanoa, niin olen nopea liikkeissäni ja ketteryys on vahvuus. Lähireagointi on siis sellainen seikka.

Siltanen on pelannut naisten korkeimmalla sarjatasolla jo kaudesta 2006-2007 lähtien. Salibandyliigasta mitalikaappiin on kertynyt yhdeksän kauden aikana neljä pronssia, neljä hopeaa ja yksi kulta. Uralle on mahtunut myös yksi kausi ulkomailla.

– Aloitin pelaamisen Porvossa, jossa alkoi myös liigaura. Sen jälkeen lähdin Lappeenrantaan neljäksi vuodeksi, sieltä Sveitsiin vuodeksi ja SB-Prossa on nyt viides kausi menossa, Siltanen kertasi.

Siltanen ei ole debytantiksi erityisen nuori, vaan oikeastaan jo melko iäkäs. Korkeampi ikä ei ole maalivahdin omasta mielestä huono asia hänen kannaltaan.

– Periaatteessa omalla kohdallani se on hyvä asia. Nuorempana itselläni oli henkisellä puolella aika paljon tekemistä. Olin ihan lahjakas juniori, mutta kasetti ei aina kestänyt. Vuosien aikana on oppinut sellaisia asioita, että on oikeasti valmis tänne. Tietysti jollekin muulle se voi tapahtua aikaisemmin kuin minulle, Siltanen pohti.

Viime aikoina on käyty julkista keskustelua siitä, että naisurheilu ei saa tarpeeksi arvostusta yleisesti eikä myöskään tarpeeksi palstatilaa mediassa. Veräjänvartija on asian suhteen samoilla linjoilla.

– Onhan se vähän niin lajissa kuin lajissa, että miehet ovat aina enemmän esillä. Olisihan se ihan kiva, että naisiakin huomioitaisiin. Varsinkin salibandy on vauhdikasta naistenkin parissa, peliä on helppo seurata ja kyseessä on muutenkin kiva laji. Ihmisten kannattaisi löytää televisioiden ääreen eritoten noiden meidän pudotuspelien osalta, Siltanen suositteli.

SB-Pro on pyrkinyt kantamaan oman kortensa kekoon naisten liigassa, ja joukkue on julkaissut syksyllä tukun ennakkovideoita, joissa pyritty tuomaan esille joukkuetta ja sen pelaajia. Siltasen mukaan vastaanvanlaista olisi mukavaa nähdä muiltakin liigajoukkueilta.

– No miksipä ei voisi muutkin tehdä. Ei sitä materiaalia liikaa voi olla, ja monelta joukkueelta nuo jää uupumaan kokonaan. Mielestäni tuo on ollut hauska uudistus, että ollaan tehty niitä ja sitä kautta saatu myös pelaajia tunnetuksi. Ehkä sekin vähän helpottaa meidän pelien seuraamista, kun ihmiset tietävät kuka on kukakin ja minkälaisista tyypeistä on kyse.

Siltasen mukaan Suomen paras ase on vahva joukkuehenki. Kuva: Ville Vuorinen

Olet ollut itse mukana vahvasti mukana videoissa. Pidätkö esiintymisestä?

– (nauraa) Ei minulla ole mitään sitä vastaan. Teen kun pyydetään.

Naisten liigapelaajat eivät ole salibandyn ammattilaisia. Siltasellakin on siviilityö ja naisen kommentin perusteella puuhaa on riittämiin.

– Olen fysioterapeutti ja teen personal trainerin hommia myös. Teen myös aamuvalmennuksia lukiolla.

Ylen lähetysten asiantuntijana toimiva Jonna Karonen nosti eräässä lähetyksessä Siltasen kentän ulkopuolisen toiminnan esille ja mainitsi, että maalivahti on melko persoonallinen joukkuekaveri, jolle sattuu ja tapahtuu. Kommenttien perusteella Siltasesta piirtyi kuva hyväntahtoisena hassuttelijana. Maalivahtien saralla hän ei siis liene mikään erityinen poikkeus. Pitääkö luonnehdinta paikkansa?

– Kyllä se varmasti pitää kutinsa.

Mistä luulet, että tuo luonnehdinta johtuu?

– Olen oma itseni, ja sitten vain sattuu kaikenlaisia asioita aina välillä.

Onko lähettää jotain terveisiä takaisin Karoselle?

– Jatka positiivisella mielellä ja tsemppiä lähetyksiin myös sinne kameran toiselle puolelle.

SB-Pron ennakkovideoista on selvinnyt myös se seikka, että Siltasen kämppäkaveri Suomessa on tshekkihyökkääjä Denisa Ratajova. Suomi kohtasi Tshekin kertaalleen ja oli tuolloin Tshekkiä parempi maalein 5-1. Tshekkiä vastaan pelatuissa otteluissa on Siltasen mukaan erityistä värinää kämppisten kesken.

– Joo, ensimmäisen kerran kohdattiin Malmössä ennen kisoja. ”Dolihan” oli silloin maalissa osallisena, ja niin oli nytkin. Onhan se jännittävää pelata häntä vastaan, ja hän on mielestäni Tshekin paras sekä vaarallisin pelaaja. Hän on aika vekkuli pelaaja ja ei tiedä maalintekotilanteessa, että mitä hän yrittää. Treeneissä kun väännetään, niin hän saattaa keksiä jonkun kikan hatusta ihan lennosta, Siltanen kertoi.

Siltanen on ollut melko yksiselitteisen tyytyväinen Suomen otteisiin tähän mennessä.

– Totta kai, joo, Siltanen vastasi nopeasti.

Parannettavaakin on vaikea keksiä.

– Aina on seikkoja joita voi parantaa. Ollaan onnistuttu maalinteossa ja pääsääntöisesti peli-ilme on ollut positiivinen ja iloinen. Puolustuskin on toiminut hyvin. Jos kaikilla osa-alueilla mennään aina pikkaisen eteenpäin, niin se on hyvä.

Suomen tavoite on luonnollisesti MM-kullan voittaminen. Siltanen nimesi pyynnöstä seikkoja joissa Suomi on hänen mukaansa tällä hetkellä MM-kisojen paras joukkue.

– Meidän ryhmädynamiikka ja henki ovat parhaalla tolalla ja se siirtyy peleihin. Kun on hyvä joukkuehenki, niin se on aika iso osa peliä. Sitä kautta sitä uhrautuu eri tavalla joukkueen eteen, Siltanen tiesi.

Suomi juhlii keskiviikkona 100-vuotisen itsenäisyyden aikaa. Suomen joukkuekin juhlistaa kotimaan 100 vuoden taivalta MM-kisojen keskellä.

– Totta kai ja hienoa olla suomalainen. Iso päivä, kun 100 vuotta tulee täyteen vain kerran. Meillä on tuossa illalla dinneri ja siellä sitten juhlistetaan Suomea, Siltanen päätti.

MM-puolivälierä Suomi-Slovakia pelataan torstaina klo 18. Yle TV2 näyttää kamppailun suorana lähetyksenä.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen