LASBin podcastissa puidaan Divarin tilannetta – junioreiden SM-karsintoihin tulossa isoja muutoksia?

LASBin podcastissa keskustellaan miesten Divarin tilanteesta. Kuva: Juhani Järvenpää

LASBin podcastissa keskustellaan miesten Divarin tilanteesta. Kuva: Juhani Järvenpää

LASBin podcast-sarjan kolmastoista jakso julkaistiin torstaina. Jakson pääaiheena on miesten Divarin sarjatilanne, jota käydään läpi kattavasti.

Mielenkiintoinen nosto koskettaa junioreiden SM-karsintoja, joita ollaan podcastin osallisten mukaan muokkaamassa sellaiseen suuntaan, että tämän kauden menestyksestä olisi hyötyä kesän ja syksyn karsinnoissa jo ensi kauden alusta alkaen. Pääkallo.fi:n tietojen mukaan kyseessä on vaihtoehto, jota ei olla vielä lyöty lukkoon. Asiasta keskustellaan podcastin ensimmäisen 20 minuutin loppupuolella.

Ohjelman juontaa totutusti Mika Virtanen ja vakiovieraina toimivat Perttu Kytöhonka sekä Toni Lötjönen. Podcastin voit kuunnella myös LASBin kotisivuilta tai Soundcloudista.

Tässä jaksossa:

00:00-21:32 Viikon puheenaiheet: ilmaveivi, Suomen cupin loppuyhteenveto, Jyri Korsmanin Sveitsin pesti sekä huhutut juniorien SM- karsintajärjestelmän muutokset.

21:33- Kattavassa Divari- katsauksessa kahlataan sarjatilannetta ja näkymiä läpi joukkue kerrallaan.

11 comments

  1. sb vaasa varsinainen kestomenestyjä. yks suonenvetokausi jollon karsi ylöspäin. ikinä ei ole voittanut oikein mitään. pleijari aikana esim vaan yks otteluvoitto. äkkiä laskettuna keskiarvo sijoituksella reipas 6. onko se sitä menestymistä vai keskikastia?

  2. Täytyy tuosta juniorihommasta sanoa, että ei se nyt ainakaan noin saa mennä kuin mitä tuossa on kerrottu. Kaikille homma selväksi ja vähintään vuotta etukäteen. Siis jos muutos tulee nyt, niin avoimesti tieto kaikille ja 2019 karsintoihin sitten käyttöön.

    Osaisiko joku vääntää rautalankamallin siitä, miksi A- ja B-poikien karsintajärjestelmä on keskenään erilainen? En nyt siis kysy sitä, että mikä sen pitäisi olla tai ainakaan sitä, että mikä se on, vaan nimenomaan sitä, että miksi käytäntö noissa on keskenään erilainen? C1 ja C2 kohdalla ymmärrän nykysysteemin, kun kyseessä on periaatteessa yksi ”vuosikerta” pelaajia.

  3. Tämä seuraava ei ole faktatietoa. Itse ajattelisin, että A-junioreiden järjestelmä tukee porttiajattelua miesten liigaan ja sitä kautta yksittäisten kausien ja koko urheilutoiminnan järjestämistä.
    B-ikäluokassa ei vielä haluta torpata pienten seurojen mahdollisuuksia pärjätä. Vaikka kaksi ikäluokkaa onkin mukana, yhden ikäluokan merkitys voi olla todella suuri. Esim Lasb -99/00 oli B:ssä Suomen mestari, nyt -00/01 pelaa aluesarjaa. SCU Janakkalasta on vahvan -01-ikäluokan ansiosta pelannut SM-tasolle jo B-ikäluokkaankin asti. Tämmöiset menestystarinat jäisivät toteutumatta ja vastaavasti tasoerot kasvaisivat, jos B:ssäkin sarjapaikat periytyisivät. Nuoret ovat vielä lukioikäisiä ja pelaajien liikkuvuus on järkevää pitää minimissä.

  4. Hyviä ajatuksia Kytöhongalta, kaikesta näkyy, että on paneutunut lajiin. Alla tämän hetken top 10 liigan +- tilasto ja myös divarin.
    Liiga
    1. Joonas Pylsy classic +38
    2. Mikko Leikkanen classic +34
    3. Eemeli Salin classic +33
    4. Miko Kailiala ev +32
    5. Lassi Vänttinen classic +29
    6. Heikki Iiskola indians +28
    7. Morics Krumins krp +27
    8. Henri Johansson krp +25
    9. Jani Kukkola ev +25
    10. Krister Savonen classic +23
    Divari
    1. Tero Saaristo Vaasa +29
    2. Jyri Järvinen Vaasa +27
    3. Kevin Nylund Vaasa +24
    4. Kaius Kkemetti Vaasa +20
    5. Valtteri Pajunen Vaasa +17
    6. Risto Töllikkö nst +16
    7. Andreas Hietala Loviisa +16
    8. Iiro Liede Loviisa +15
    9. Asko Santero Loviisa +15
    10. Oskari Möykkynen nst +14
    Mitä kertoo tämä tilasto pelaajista, jotka kaudesta toiseen pelaavat oman pelinsä reilusti plussalle. Tietysti tekevät tehoja ja pääsevät pelaamaan hyviin kenttiin ja peliaikaa tulee, mutta mitä muuta. Joukkue pelaajia, tuovat ”liimaa” kenttäänsä, molempiin suuntiin pelaaminen hyvällä tasolla jne. Itse haluaisin joukkueeseeni tämän tilaston kärkeä. Kommentteja?

  5. Itse ajattelen samankaltaisesti kuin 4 kommentoija ketjussa.Pienemmässä seurassa yksittäinen ikäluokka tai jopa kentällinen ratkaisevat paljon.A:sm joukkueet ovat usein miesten liigan seuroja.Tälläkin kaudella M-team ja Rangers ainoastaan eivät.Ohi aiheen nostona Hämeenlinnan alueen seurojen menestyksestä.Jo mainitut lasb b ja Scu b ja c lisäksi.aikoinaan Trackers 90 iläluokka.Hu-46 95 joukkue.lft/rss 96 joukkue.Tällä hetkellä Steelers a.

  6. Eipä tuolla B SM:ssäkään ole kuin kaksi lisää ”ei-miehet liigassa”-seuroja A:han verrattuna, ja niistäkin NST:n ja Josban edustukset on Divarin kärkeä (ts. realistiset mahdollisuudet nousta liigaan). Siinä missä A:ssa Rangersin edustus on alasarjoissa, niin B:ssä näitä on FoSu ja SCU. Lisäksi voidaan toki katsoa ensi kaudella tuota Rangersin A:n tilannetta, että kuinka kova siellä on jatkuvuuden taso verrattuna tämän kauden LASBin B:hen tai SCU:n C:hen.

    B:ssä on myös käsittääkseni useampi joukkue, joka veti karsinnat aivan vihkoon, vaikka materiaali sinällään pitäisi olla ihan ok SM-sarjaan. Joku voisi esim. väittää, että EräViikingeillä on parempi B kuin joillain SM-sarjan seuroista.

  7. No missään sarjassa ei ikinä tule pelaamaan absoluuttisesti parhaat joukkueet eikä mikään karsintajärjestelmä ole 100% oikeudenmukainen. Sitä kutsutaan urheiluksi. Playoffs-karsinnat on sitten näitä ”vihkoon vetäjiä” varten. B:n divari on tasoltaan varmasti paljon lähempänä B:n SM-sarjaa kuin A:n divari A:n SM-sarjaa ja on itseasiassa näistä kahdesta se kovempi sarja.

  8. Enemmän tulisi liiton kiinnittää huomiota siihen, että myös B-ikäisissä olisi kaksi SM-
    sarjaa. B1 ja B2, näillä sarjoilla turvattaisiin se, ettei lahjakkaita junnuja lopettaisi pelaamista ennenaikaisesti. Usein näin tapahtuu kun pelaajat eivät sovin ns. ”edustukseen” jossa on 2 ikäluokan pelaajia. Nyky systeemillä näin käy monilla paikkakunnilla, edustus on kaikkien tavoite, ja mikäli siihen ei päästä, lopetetaan…mielestäni aikamoista resulssien tuhlaamista! Käsittääkseni jääkiekossa on tällainen järjestely joka toimii, lahjakkuudet pysyvät mukana.

  9. Toivottavasti B-ikäisille ei vielä pistetä periytyviä SM-sarjapaikkoja. Tuo merkitsisi että yläasteen jälkeen, 15-16-vuotiaana, pienseurojen lahjakkuuksien pitäisi lähteä reissaamaan tai jopa muuttaa eri paikkakunnalle asumaan. A-ikäisenä kulkemista helpottaa mahdollisuus omaan ajokorttiin/autoon, jota ei vielä B-ikäisellä ole.

    ErVin ja Tikereiden jääminen vastoin odotuksia BSM ulkopuolelle on osoitus siitä, että vanhoilla meriiteillä ei karsinnoissa juhlita, vaan joukkueen pelikunto pitää osata ajoittaa oikein. Meillä on Superfinaali ja MM-finaalitkaan eivät ole sarjoja, joten miksei paljon vähäpätöisemmissä junnukarsinnoissakin voida antaa myös yksittäisten pelien toimia ratkaisijoina sen hetkisestä paremmuudesta. Sehän se antaa virtaa joukkueiden kesätekemiseen, kun paikka Auringossa ei ole varmaa. Playoffeissa on sitten ”väärinkohdelluille” mahdollisuus näyttää kyntensä, jos niitä on.

  10. ”Meillä on Superfinaali ja MM-finaalitkaan eivät ole sarjoja, joten miksei paljon vähäpätöisemmissä junnukarsinnoissakin voida antaa myös yksittäisten pelien toimia ratkaisijoina sen hetkisestä paremmuudesta.”

    Muuhun en ota kantaa, mutta onhan se tietenkin eri asia päättää kausi yhteen finaaliotteluun, kun määritellä tuleva kausi sen yhden alkukauden ottelun perusteella, jossa yksi ottelu laittaa joukkueen koko kaudeksi pubisarjaan.