Loppuelämän pelikielto jäi saamatta – kurinpitäjä ei antanut Jonaesonille lisäsanktioita

Nico Jonaesonille ei tuomittu lisärangaistuksia sunnuntain tapahtumien jälkeen. Kuva: Anssi Koskinen

Nico Jonaesonille ei tuomittu lisärangaistuksia sunnuntain tapahtumien jälkeen. Kuva: Anssi Koskinen

Steelers-OLS -ottelu herätti viime viikonloppuna paljon keskustelua. Syynä oli Steelersin Nico Jonaesonin saama ulosajo.

Jonaeson sai kolmannessa erässä PR3-mallin (5+20) rangaistuksen osuttuaan mailallaan OLS:n Valtteri Parviaisen genitaalialueelle. PR3-rangaistuksesta seuraa automaattinen yhden ottelun pelikielto ja sadan euron sakkorangaistus.

Salibandyliiton pääsarjojen kurinpitäjä Jussi Wahe on arvioinut tapauksen ja tilanteesta ei tuomita lisärangaistuksia, vaikka OLS-luotsi Eetu Vehanen ehti toivoa jopa loppuelämän pelikieltoa. Päätöksen perustelut voit lukea ohesta.

Kiistatonta tapahtumassa on se, että Jonaesonin maila osuu Parviaista genitaalialueelle. Tämä on nähtävissä videotallenteelta ja myönnetty Steelersin:n vastineessa. Suomen salibandyliiton kilpailusääntöjen eettisten periaatteiden luvussa 9§ sanotaan: ”Osallistuessaan liiton kilpailutoimintaan, henkilö sitoutuu noudattamaan urheilun eettisiä ja reilun pelin yleisiä periaatteita, joita ovat toisen ihmisen kunnioitus ja tasavertainen
kohtelu ym.”

Edelleen kilpailusääntöjen 62§ kohdassa sanontaan: ”Liitto voi määrätä rangaistuksen sille, joka tahallaan tai tuottamuksellisesti: 3) kilpailun kestäessä tai kilpailun johdosta tehtyjen päätösten takia tai muuten
käyttäytyy väkivaltaisesti tai muuten epäurheilijamaisesti. Jonaeson on teollaan rikkonut kilpailusääntöjen edellä mainittuja kohtia ja teollaan syyllistynyt Pelisääntöjen 617/2 kohdan raakaan rikkomukseen.

Kurinpitokäytännössä mailalla/mailan tupella tapahtuneisiin lyönteihin/tökkäisyihin, osuivatpa ne sitten käteen, vartaloon taikka genitaalialueelle, on suhtauduttu tiukasti. Mailalla tapahtuva kevytkin lyönti on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai jopa vakavan loukkaantumisen lyönnin kohteelle, erityisesti osuessaan päähän tai
genitaaleihin.

Vastaavissa kurinpitotapauksissa genitaalialueelle osuneista iskuista on annettu perustapauksessa pelissä annetun PR3 rangaistuksen lisäksi yksi lisä pelirangaistus. Katson kuitenkin, että tässä tapauksessa Parviaisen toiminta eli tarttuminen Jonaesonin käteen tai mailaan on saattanut provosoida Jonaesonia toimimaan eri tavalla kuin hän olisi toiminut ilman, että Parviainen tarttuu häneen. Edellä mainituin perustein olen tullut päätöslauselmassa olevaan ratkaisuun.

Punainen kortti oli Jonaesonin toinen tällä kaudella. Marraskuussa sattuneesta edellisestä tuomiosta Wahe lätkäisi hyökkääjälle yhden pelin lisäsanktion, mutta valituslautakunta kumosi rangaistuksen tammikuussa.

Koko päätöksen näet täältä

30 comments

  1. Aivan naurettava päätös. Onko tää Jonaeson jonkun kurinpitäjän kaveri? Ei tuu ikinä oppimaan tällä menettelyllä ja törkytemput senkun jatkuu. Toivottavasti kenellekään ei satu pahemmin.

  2. ”Jonaeson on teollaan rikkonut kilpailusääntöjen edellä mainittuja kohtia ja teollaan syyllistynyt Pelisääntöjen 617/2 kohdan raakaan rikkomukseen.”

  3. Eli onko näin, että jos joku tarttuu pelin aikana kiinni mailasta niin saat lyödä häntä ilman rangaistuksia? Nyt teki kurinpito sellaisen päätöksen, että tulee varmasti toistumaan peleissä nämä tilanteet eikä niissä sitten jatkossakaan voi rangaistuksia antaa.

  4. Taitaa kyseinen herra vetää aivan hatusta päätökset…. Liekkö samat säännöt kaikille…..

  5. Puhutaanhan tuolla yllä tasapuolisesta kohtelustakin, sitä ilmeisesti harastaa tämä juunaessoni, teloo kaikkia tasapuolisesti…

    Provosointi on aika hauska termi kans, oikeuttaa huitomaan tai taklaamaan lajissa jossa ei saa taklata… Jääkiekosta esimerkki: Sebastian Aho (suomalainen versio) sai suoraan päähän rajun iskun vastikään, oli ilmeisesti provosoinut taklaajaa tekemällä liikaa maaleja ja olemalla joukkueensa paras pistemies…

  6. Ja sieltähän se oikea tuomio napsahti. Ja hyvät perustelut Wahelta päälle. Ja tietty nythän liigassa alkaa törkeitä munakoukkuja näkemään joka pelissä:DDDDD jaxuhalit poromaahan.

  7. Eihän kukaan ole väittänyt että jäisi ilman rangaistusta? Jonaeson sai PR3:sta yhden ottelun pelikiellon ja seura sakot. Kyse oli vaan ettei tähän tule enää lisää kakkua. Tuomarien ratkaisu pelissä siis täysin oikea.

  8. Täysin oikea tuomio. Ols pelaaja olisi voinut välttyä koko tilanteelta mutta hakemalla hakee itsensä siihen. Eikä yritäkkään päästää steelersin peluria pois tilanteesta.

  9. Siis saihan se rangaistuksen! Yhen matsin pelikiellon, mutta ei lisää. Järki käteen nyt

  10. Tuskin Jonaeson tahallaan jatkaa telomista koska nytkin lensi suihkuun kesken pelin ja joukkue 5min alivoimalle. Kyseessä kuitenkin todella voitontahtoinen pelaaja. Oikea tuomio Wahelta.

  11. Eikö teillä poropojuilla oikein järki pelaa kiukkunne alaisuudessa? Jonaeson sai rangaistuksen teostaan, joten aika turhaa itkeä jostain rankaisematta jäämisestä.

    Noh, ei ole ensimmäinen saati viimeinen kerta kun sieltä jumalan selän takaa kuuluu epäloogista vikinää.

  12. Vehanen ja Ols:n pelaajat jatkaa täällä lapsellista vinkumista edelleen.Muistaakseni teidän Parviainen ei saanut mitään mailasta kiinnipitämisestä ja kuolevasta joutsenestaan.

  13. Hmm… Onkohan tuo ihan oikea signaali kurinpitäjältä pelaajille että vältyt suuremmalta rangaistukselta jos vihulainen provosoi. Kostaminen ei olekaan niin tuomittavaa. Tulisiko tuomareiden jäähyjen suhteen vetää nyt samaa linjaa? Jos samasta jäähystä on mahdollista antaa 5 min sijasta 2 min jäähyyn.

    Varsinaisesti tähän kyseisen tapauksen tuomioon en ota kantaa, rangaistuksiahan tuo pelaaja kuitenkin sai lopulta. Tämä oli kannanotto siis kurinpitäjän perusteluihin.

  14. että toistuvasti näinkin ison rangaistuksen saanut pelaaja saisi toistuvasta törkeydestä rangaistuksen korotettuna. Joillakin pää ei ole tehty reiluun ja kunnioittavaan peliin. Jos vastaavat rikkeet toistuu, niistä voisi antaa korotetun rangaistuksen. Jospa pää alkais pikkuhiljaa oppimaan. En tarkoita nyt 2 min jäähyjä vaan näitä pelirangaistuksia.

  15. Kyllä noi äpäröinnit loppuu herralta tämän kauden jälkeen kun teräs taipuu ja jatkaa d1varin puolella.. Tuskin tälle ihmis jätteelle löytyy ottajia liigasta.

  16. Mitä se JKL huutelee sieltä kylästään peltojen ja lampaiden keskeltä? Kyllästyttääkö kaverien kassien kiskominen? Jäikö jyvä hampaiden väliin?

  17. Kyllä on naurettava tuomio, suomennettuna siis jos joku provosoi mua ihan vaikka sanallisesti, niin voin kiskasta kaveria kaks kertaa mailalla kasseille, tehdä tästä pahimmillaan lapsettoman ja seurauksena saan 1pelin pelikiellon? Hieno suunta salibandylle!Hyvä Wahe Ei muutakun munille hakkaamaan – >

  18. Kannattaisi Köllönkin avata kirja joskus. Napoleon oli ajassaan keskivertoa pidempi.

  19. Mikä ihmeen lynkkaus täällä on taas kaikkia kohtaan menossa? Tää meno alkaa jo muistuttaan suomi24 -sivustoa.

  20. Mielestäni täällä mennään nyt yli siinä mikä raja mauttomuuksilla. Mielipiteitä saa olla mutta asialinjalla. Jos taso tätä kommenteissa niin pääkallo voisi sulkea myös tästä kommenttiosion pois kuten teki junioripuolelta.

  21. Linja ois kyl hyvä pitää tässä ylläpidossa. Kerran meinattiin saada bännejä kun puujalkavitsejä lauottiin. Näköjään tämmönen yksittäisen pelaajan lynkkaus on ihan ok ylläpidon mielestä. Lisäksi tämmönen tyhmä mussutus toisille.

  22. Ei haittaisi jos olis jonkunlainen linja näissä vrt. Hankkion pelikielto viime vuonna

  23. Hämeenlinna jatkaa keskusteluissa kentällä ansaitun maineen mukaan. Ei muuta kun karjala lippis takaraivolle ja kohti uutta mopoauto rinkiä.

  24. Aika hyvin ylläpito on täältä pahimmat kommentit poistanut ja jättänyt loput ja hyvä niin. Niin se pitää mennäkin. Jos haluaa kommenttiosion pois niin miksi niitä on nytkään lukemassa 😀 ja kiertoranne..Onhan se nyt oikeasti noloa lukea suomi24 😀

  25. JEPPE:lle ihan ilmaiseksi vinkiksi, että kannattaa opetella kirjottamaan yhdyssanat yhteen, ennen kuin laukoo kenestäkään ”tyhmä landepaukku” – tyylisiä kommentteja. 😀

  26. Kyllä säbä ikävä kyllä alkaa mennä näköjään tuohon jääkiekon suuntaan. Viikonlopun b-junnujen divaripelissä pelaaja löi nyrkillä täysin tarkoituksella toista pelajaa olkapäähän (vaikea sanoa mihin yritti) sen jälkeen kun häntä oli selästä tönäisty. 5 minuutin rangaistus ja takaisin peliin, vaikka sääntöjen mukaan olisi pitänyt seurata jotain ihan muuta

  27. Tilanne oli kamppailu tilanne, jossa hetken mielijohteessa tehty lyönti vastustajan pitäessä mailasta kiinni. Mitään loukkaantumis riskiä ei ollut. Ei ollut törkeä teko eikä myöskään harkittu kosto. Salibandy on kamppailupeli. Muutenhan pallon pois saanti ilman rikettä on mahdotonta.
    Joskus tulee ylilyöntejä ja niistä tulee rankaista teon ei mieltensä pahoittajien tuntemusten mukaan.

  28. Kun vedetään toi munakoukku (x2 tässä tapauksessa), on aina loukkiriski! Hankkio sai +2peliä, ja se oli linjaava prejudikaatti viime kaudelta..? Miksi nyt katsotaan 1+1 riittäväksi, Wahe? Vai onko vastauksena vastustajan ”provokaatio”? Hmm, kannattais ehkä määritellä se tarvittavan provokaation määrä pelaajille että osaavat käyttäytyä – tai ainakin tietävät mitä odottaa…

  29. Täällä OLS:n pumpulipöksyt jaksaa edelleen itkee,kun ei tullut ikuista pelikiektoo!!