Liigat

Miksi liigan pörssikärki ei edusta Suomea MM-karsinnoissa?

30.01.
2018
Liigat

Miksi Henri Johansson ei ole miesten maajoukkueessa? Vastaus löytyy ohesta. Kuva: Esa Takalo

Suomen miesten salibandymaajoukkue pelaa MM-kisapaikasta keskiviikon ja sunnuntain välisenä aikana pelattavissa MM-karsinnoissa Tallinassa. Eniten keskustelua on herättänyt liigan pistepörssiä johtavan Nokian KrP:n Henri Johanssonin puuttuminen maajoukkueesta.

Johanssonin puuttumiseen on saattanut joskus liittyä jotain dramatiikkaa, mutta tällä hetkellä niin ei ole. Joka tapauksessa sähäkän laiturin maajoukkueura tuntuu herättävän paljon keskustelua. Vastauksia Johanssonin poissaoloihin viimeisen viiden vuoden ajalta löytyi useista eri haastatteluista, joista pystyi poimimaan erinäisiä syitä ja seurauksia vaatimattomaan maajoukkueuraan.

Selostaja ja toimittaja Tuomo Reponen avasi 12.12.2017 pelatun Nokian KrP-Indians -ottelun (Fanseat kohdasta 42.00) ensimmäisellä erätauolla Johanssonin nykysuhdetta maajoukkueeseen. Reposen tekemien uteluiden perusteella Johansson on ilmoittanut, että ei ole tällä hetkellä maajoukkueen käytettävissä.

– Syy on siinä, että mies on ollut pari kautta sitten loukkaantuneena, ja kärsi loukkaantumisesta pidemmän aikaa. Nyt hän on saanut itsensä kuntoon. Maajoukkueessa pelaaminen kuormittaa todella paljon ja hän epäilee, että kestääkö kroppa enää sellaista kuormitusta, sillä tuo melko vakava loukkaantuminen on jättänyt jonkinlaista pelkoa takaraivoon, ja maajoukkueeseen mukaan lähteminen olisi riski, Reponen avasi.

Reposen mukaan Johansson ei ole kuitenkaan täysin sulkenut ovea maajoukkueelta.

– Hän ei osannut sanoa etukäteen varmaksi, että kestäiskö kroppa vai ei, mutta tässä vaiheessa tuntuu oikealta ratkaisulta, että maajoukkuepelit jäävät pois. Hän sanoi myös toivovansa, että pelivuosia olisi useampia jäljellä ja ei sanonut tässä vaiheessa kuitenkaan ”ei koskaan” maajoukkueelle, mutta juuri nyt hän on tehnyt sellaisen päätöksen, että ei pelaa maajoukkueessa.

Kieltäytymiset tosiasia ainakin viime vuosikymmenellä

Yksi asia mikä Johanssonin kohdalla nousee usein esille on se, että mies on kieltäytynyt heppoisin perustein maajoukkueesta urallaan. Tätä keskustelua käytiinkin jo viime vuosikymmenellä lahjakkaan pelaajan osalta. Salibandylehti 2/2009 kertoi, että Johansson olisi haluttu maajoukkueeseen jo kaudella 2005-06. Silloin Johansson sanoi, että kyse oli eritoten loukkaantumisista:

– Erään toimittajan kirjoitukset, että maajoukkueen portit ovat minun osaltani kiinni, ovat ihan palturia. 2005–2006 -kaudella minulla oli takareisivamma ja tänä talvena kuumetta. Siihen kesätestiin on mennyt, koska se oli niin paljon kauden jälkeen, enkä ollut kunnossa, Johansson kertoi lehdessä.

Toukokuussa ilmestyneen lehden mukaan Johanssonin olisi pitänyt debytoida maajoukkueessa huhtikuussa 2009, mutta…

– Katsoin, että olen ihan liian huonossa kunnossa niihin peleihin. Ja motivaatio laski niin paljon, ettei olisi ollut järkeä lähteä vaan mukaan, Johansson perusteli lehdelle.

Lehdessä aprikoitiin, että Johanssonilla on edessään valoisa tulevaisuus. Pääpiirteittään se on toteutunut, vaikka voi todeta, että osa profetiosta jäi täyttymättä näillä näkymin.

– Aion olla maajoukkueesta pois niin kauan, kunnes saan itseni fyysisesti ja motivaation osalta sille tasolle, mitä maajoukkueessa vaaditaan. Ja maailmanmestaruus on yhä tavoitteena, jos pystyn Mika Myllyniemen johdolla muuttumaan kunnon urheilijaksi.

– Uskon, että pystyn pelaamaan maajoukkueessa suuressa roolissa ja tarvittaessa ammattilaisena ulkomailla. Jos niin käy, Johansson ei ole enää varjoisan kujan poika, vaan mies kirkkaimmassa tähtiloisteessa.

Myöhemmin Johansson on myöntänyt, että 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä oli myös selkeitä motivaatiosta johtuvia kieltäytymisiä. Ennen vuoden 2012 MM-kisoja Johansson sanoi muun muassa seuraavaa HS:ssa:

”Nuorempana ei niin napannut lähteä, vaan keksi jotain muuta tekemistä. Nyt maajoukkue on tärkeämpi, ja haluan edustaa Suomea”

Veikkaajalle Johansson sanoi aiemmin syksyllä, että vuoden 2012 riesana oli eritoten ”juoksijan polvi”. Tuolloin mies kieltäytyi syksyn Ruotsi-otteluista.

– Harjoittelimme edellisen pelitauon aikana ylikovaa ja sain ilmeisesti juoksijan polven. KrP pelaa jo nyt pudotuspelejä, joten ei ole varaa huilata yhtään peliä, Johansson perusteli Ruotsi-ottelusta poisjääntiään Veikkaajassa.

Myös Reponen nosti nämä uran aiemmat maajoukkuevaikeudet esille Fanseatin monologissaan ja sanoi, että myös pelaajassa itsessään on ollut vikaa varsinkin uran alkuvuosina.

– Nuorempana pelaajana, silloin kun Petteri Nykky oli edellisen kerran päävalmentaja, Henri Johanssonilla oli paljon kieltäytymisiä, ja vuoden 2012 alussa tehdyssä haastattelussa Johansson myönsi, että kieltäytymiset johtuivat siitä, että maajoukkue ei silloin yksinkertaisesti kiinnostanut niin paljon. Sittemmin tuli vielä loukkaantumisia, ja siinä vaiheessa ruvettiin epäilemään, että ovatko ne loukkaantumiset todellisia vai keksittyjä, Reponen kertoi.

Henri Johansson edusti Suomen miesten maajoukkuetta edellisen kerran vuoden 2012 MM-finaalissa. Tuosta ottelusta on ehtinyt kulua jo yli viisi vuotta. Kuva: IFF

Taiteilijatyyppi

Salibandylehden vuoden 2009 haastattelussa tuolloin 23-vuotias Johansson sanoi, että hän on luonteeltaan taitelijatyyppi. Laituria pidettiin varsinkin uran alkuvaiheessa hankalahkona joukkuepelaajana.

Myös siirto Classicista KrP:hen oli hiukan myrskyinen, ja aikalaiskertomusten mukaan taustalla oli myös välirikko salibandypersoona Pasi Peltolan kanssa. Tosin, tässä tapauksessa on vaikea sanoa, että johtuiko myrsky lopulta siirrosta, Peltolasta, Johanssonista itsestään vai jostain muusta.

Salibandylehden jutussa nostettiin esille myös se, että Johansson on luonteeltaan hieman introvertti, eikä viihtynyt esimerkiksi joukkueen saunailloissa. Johanssonia kuvaillaan kuitenkin oman arvonsa tuntevaksi.

Johansson summaa oman persoonansa itse kuta kuinkin näin:

– Minussa on kaksi persoonaa, sillä olen ihan erilainen kaukalossa ja sen ulkopuolella. Ne, jotka ovat vain pelanneet kanssani, pitävät minua varmaan aika hiljaisena, koska en turhaa mölise pukukopissa, vaan keskityn peliin – jotkut mölisevät ihan turhaan.

– Kaukalon ulkopuolella puhelen paljon enemmän. Perusluonteeltani olen rauhallinen ja reilu tyyppi.

HS:n vuoden 2012 haastattelussa Johansson myönsi, että ongelmia on ollut myös luonteen kanssa. Harjoittelu ei aina maistunut ja muitakin ongelmia oli.

– Nuorempana tuli oltua vähän hulivili ja sanottua mitä sylki suuhun toi. Ennen saattoi tuntua tappiolta, jos tein vain yhden pisteen, vaikka joukkue voitti, Johansson sanaili.

Vuonna 2012 henkistä kasvua oli kuitenkin tullut.

– Ei tämä ole yksilöpeli. Harvoin pärjää niin, että keskittyy vain omiin pisteisiin. Kun keskittyy joukkueen peliin, pysyy paremmin hereillä, ja pisteitäkin tulee. Kun olen vertaillut valokuvia, niin ennen oli vähän pullaposkea, mutta nyt posket ovat enemmän lommolla, kun on tehnyt hommia, Johansson sanoi.

Ääni muuttunut kellossa viime vuosina

Johanssonin maajoukkueura on toistaiseksi päättynyt vuoden 2012 MM-kisoihin. Vaikka maajoukkueura on muuhun uraan nähden vaatimaton, niin miehen palkintokaapista löytyy MM-kultaa vuodelta 2010 ja MM-hopeaa vuodelta 2012. Maaotteluita on vyöllä 25 ja niissä tehopisteitä 26 (15+12). Viime vuosina laiturin puheet ovat olleet maajoukkueen suhteen myötämielisempiä, mutta ehkä hiukan ristiriitaisia.

Vuoden 2016 MM-kisojen alla Johansson nosti esiin selkävammat, ja painotti, että on maajoukkueen käytettävissä.

– 2013 alkoi selän kanssa olla ongelmia, ja ilmoitin, etten ole enää maajoukkueen käytettävissä siinä MM-projektissa, Johansson taustoitti Pääkallo.fi:lle.

– Ilman muuta olen nyt käytettävissä. Puheluita ei ole vain tullut. Siellä on varmasti valmennuksen näköinen joukkue tällä hetkellä ja kannustetaan sitä vähän ajan päästä, kun kisat alkavat, hän totesi leppoiseen sävyyn.

Hänen mukaansa mitään välirikkoa ei ollut Petri Kettusen kanssa.

– En ainakaan tiedä, että mitään sellaista olisi. Ei vain ole puhelin pirissyt, emmekä ole sen kummemmin keskustelleet. Tietenkin niin kauan kun kroppa on hyvässä kunnossa, niin maajoukkue kiinnostaa. Siellä pelaavat parhaat, ja totta kai itsekin haluaisin olla mukana.

Näiden kommenttien valossa on ehkä hiukan erikoista, että Johansson on luopunut maajoukkueurastaan ainakin toistaiseksi kokonaan vain vuotta myöhemmin. Loukkaantumiset ja kuormitus ovat kuitenkin looginen selitys varsinkin jos lisäongelmia on esiintynyt. Lisäksi KrP on pelannut hyvin kahdella viimeisellä kaudella, ja on nyt Salibandyliigan kakkostilalla. Johanssonin kunnossa pysyminen on elintärkeää joukkueen menestyksen kannalta.

Aiempien vuosien haastatteluissa Johansson on kehunut Petteri Nykkyä tärkeäksi mentoriksi urallaan, joten paluuta maajoukkueeseen olisi voinut pitää tässä vaiheessa jokseenkin loogisena. Se kuulostaa ainakin hassulta ajatukselta, että Johansson ei kelpaisi maajoukkuevalmentajille, sillä miehen näytöt puhuvat vahvaa kieltä puolestaan.

Johansson muun muassa johtaa Salibandyliigan runkosarjan kaikkien aikojen pistepörssiä tehoin 493+353=846. Laituri kuvaa ehkä parhaiten siteeraus vuoden 2009 Salibandylehdestä.

”Eräs tamperelainen huippusalibandyn asiantuntija kuvaili Johanssonia taannoin Pirkanmaan kaikkien aikojen
lahjakkaimmaksi pelaajaksi, jolle vain taivas on rajana – jos treeni maistuu.”

Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen