Salibandyn seuraajat tuskailevat aika ajoin lajin tilastoinnin kanssa. Varsinkin pelaajakohtaiset- sekä yleiset historiatilastot ovat usein hankalasti löydettävissä ja kaivettavissa.
Yksi tärkeä tiedonlähde on nhlfinns.net, josta löytyy tällä hetkellä helpoimmalla tavalla pelaajien henkilökohtaiset historiatilastot miesten Salibandyliigasta, naisten Salibandyliigasta ja miesten Divarista. Sivustolta löytyy myös reaaliaikaiset ennätystilastot. Uusimpana mukana on nykyisin myös C2SM-sarjan tilastot.
Sivuston ylläpitäjän henkilöllisyys on lajin seuraajille mysteeri, ja tämä kyseinen hyväntekijä halusi esiintyä tässä haastattelussa humoristisella pseudonyymin takaa, joten henkilöllisyys ei selviä edelleenkään.
Lähdetään ihan perusasioista, eli kuka olet?
– Olen sivuston ainut ylläpitäjä. En välittäisi nähdä nimeäni verkkolehdessä, joten esittäydyn nimellä ”Jorma Kovacs”. Pistepörssit ja muut urheilutilastot ovat kiinnostaneet minua niin kauan kuin muistan. Ensimmäinen tilastoprojekti, jonka muistan, oli jalkapallon MM-kisat Italiassa 1990. Tilastoin ne, aikana ennen internetiä, ruutupaperille. Täydelliset kirjoituskoneella kirjoitetut ottelutilastot ja yhteenvedot löytyvät minulta yhä.
NHLfinns-sivustolta löytyy luonnollisesti myös NHL-tilastoja sekä AHL-tilastoja. Sivuston ylläpitäjää voi pitää jokseenkin konkarina alallaan.
– Ensimmäinen nettiin julkaisemani tilasto on yhä julki lähinnä nostalgiasyistä eli suomalaisten NHL-pelaajien pistepörssi. Se avautui vuonna 1996 yliopiston palvelimella. Suurimpienkaan liigojen tilastoja ei siihen aikaan tarjoiltu netissä, joten päivitin tilastot aamuisin manuaalisesti teksti-tv:n sivulta 235. Nykyisin nuo tilastot ovat tarjolla jo moneen kertaan paremmin toteutettuna. Tämä, kuten kaikki muutkin projektini ovat lähtöisin omasta mielenkiinnosta aiheeseen, Kovacs paalutti.
NHL-innostus tulee esille jo sivuston nimessä, mutta mistä juontaa juurensa kiinnostus salibandya kohtaan?
– Löysin salibandyn lajina noin 10 vuotta sitten kun oma jälkikasvuni ilmoittautui salibandykerhoon. Kävimme katsomassa pelejä paikan päällä ja tykästyin välittömästi. Salibandyssa viehättää sen huikaiseva nopeus sekä säännöt, jotka antavat tilaa yksilöiden taidonnäytteille.
– Kova peli ja sikailut on saatu pidettyä kiitettävän hyvin muiden lajien riesana ja toivonkin, että lajin parissa toimivat ihmiset ymmärtävät vaalia sitä jatkossakin. Nykyisin salibandy viihdyttävämpänä lajina on korvannut jääkiekon seuraamisen omalla osallani käytännössä kokonaan, salibandyentuasti kertoi.
Salibandytilastoja löytyy toki myös Salibandyliigan sivuilta, mutta varsinkin käytettävyyden kanssa on ongelmia. Kovacs tekikin aikoinaan melkoisen työn kääntäessään Excel-tiedostot järkevään muotoon.
– Muutama vuosi sitten löysin Salibandyliiton sivuilta Salibandyliigan historiatilastot Excel-tiedostoina ja päätin lähes siltä istumalta muokata sen tietokannaksi paremmin hyödynnettävään muotoon. Nhlfinns-saitin salibandytilastojen perusta ovat siis nuo edelleen salibandy.fi -sivuilta löytyvät Excel-tiedostot. Liiton kasaama Excel ei sisällä nimen lisäksi muuta yksilöivää tietoa pelaajista, joten olen joutunut keräämään myös nykypelaajien syntymäaikoja erottamaan täyskaimat toisistaan.
– Apua virheiden korjaamiseen olen saanut ilahduttavan paljon muilta sivuston käyttäjiltä. Ilmeisesti historia-Excelien pohjana olevien salibandyn kausikirjojen tilastoista on jäänyt jonkin verran pois ”kiikaritehoilla” kokonaisen kauden pelanneiden pelaajien ottelutilastoja. Palautetta näistä puutteista on tullut myös pelaajilta itseltään, mutta en ole halunnut ilman dokumentaatiota tehdä muutoksia tilastoihin, vaan olen pitänyt pistepörssit ”virallisessa” muodossaan.
– Tämän tehdyn pohjatyön lisäksi nykyisin tarvitsee päivittää ainoastaan kuluvan kauden pistepörssejä sekä lisätä uudet pelaajat tietokantaan. Tilastot pyörivät siis nykyisin lähes automaattisesti satunnaisia ylläpitotöitä lukuun ottamatta, Kovacs avasi.
Ihan viimeisimpiä lisäyksi sivustolle olivat naisten Salibandyliigan historiatilastot.
– Miesten Divarin ja naisten pääsarjan lisäsin myöhemmin niin sanotusti yleisön pyynnöstä. Näiden lisäksi olen tehnyt tietokannan myös junioreiden SM-sarjoista A-C2 -ikäluokista niiltä kausilta kun tilastot ovat helposti tarjolla eli vuosilta 2014-2018. Suunnitelmia niiden julkaisemiselle ei kuitenkaan vajaina kokonaisuuksina ole. Mahdollisesti liitän joskus näitä junioritilastoja pääsarjapelaajien pelaajatilastoihin.
Tulevaisuuden suhteen sivuston kohtalo on avoin, vaikka parannuksia sarjoja on lisätty ajan kuluessa.
– Minulla ei ole olemassa mitään suunnitelmia tulevaisuuden suhteen. Pienellä vaivalla datasta saisi toki tuotettua monipuolisempia näkymiä, mutta aikaa tai motivaatiota niiden toteuttamiseen ei ole vielä ollut. Tilastot ovat tarjolla yhteiseksi iloksi ja heti kun joku toteuttaa paremmat tilastot, lopetan. Mielelläni tarjoaisin mahdollisuuksien mukaan myös omaa osaamistani, jos joku käynnistää kunnianhimoisia projekteja salibandytilastoinnin parissa, Kovacs lupasi.
Kyseessä on miehen harrastus, eikä hän omien sanojensa mukaan hyödy toiminnastaan millään tavalla rahallisesti.
– Kyseessä on minulle harrastus ja kuten harrastuksissa lähes aina, rahavirrat kulkevat lompakosta ulospäin. Vilkkaimpina kuukausina mainostulot kattavat noin puolet palvelinkuluista. Kesäkuukausina kustannukset jäävät kokonaan itse maksettavaksi, Kovacs päätti.
Hienoa, että tilastointiin innostunut on saanut tuollaisen projektin toteutettua. Minusta liiton kannattaisi ottaa häneen yhteyttä, sillä osaamiselle olisi varmasti käyttöä ja tiedotkin varmasti paremmin saatavilla. Varsinkin maalivahtien osalta kattavammat uratilastot olisivat omalla toivelistallani. Samoin joukkuetilastot, kuten YV ja AV pelaaminen. Itsekin osaisin sen tehdä, jos dataan pääsisin jotain järkevää kautta käsiksi.
Ai että norsunluutornista soiteltaisiin joillekin amatööreille. Hei tähän päivään nyt. Kyllähän case pojot.fi jo osoittaa kuinka osaamaton liitti on näissä asioissa ja avoin data (johon jopa valtion byrokraattiset jörjestöt ovat lähteneet mukaan) on vain märkä päiväuni.
Äärimmäisen kiehtova artikkeli. Hyvä löytö Joelilta huomattavasti pintaa syvemmältä. Lajilla alkaa olla jo historiaa sen verran pitkältä ja useammalta sukupolvelta että vastaavia tarinoita ja avainhenkilöitä lajin varrelta löytyy paljon. Kiitos hyvästä tekstistä ja aiheesta.
Loistavaa työtä tältä henkilöltä.Itseänikin on aina hyvien otteluiden ja hienojen maalien lisäksi myös tilastot kiinnostaneet.Hienoa,että tietoa löytyy myös naisten puolelta ja jääkiekosta.Issuu palvelustahan löytyy myös eri vuosien kausikirjoja paria vuotta lukuunottamatta viimeisen parinkymmenen kauden ajalta. Sekä sieltä ja myös Googlettaen löytyy salibandylehtiä digitaalisena.Hyviä tietolähteitä ovat myös:Tämä Pääkallon uutisarkisto,mukaanlukien kommenttiosio.Salibandy.org keskustelut,tosin se ei taida nykyään olla kovin aktiivinen paikka.Wikipedia,seurojen omat kotisivut,Faneille.com kausiennakot.Jos vanhemmat jutut kiinnostaa niin Tirsamaa blogi,Avokatsomo,Salibandyareena.
Tällaiset heput palvelevat lajia ja kaikkia ja ilman muuta kaveriin pitäisi liiton taholta ottaa yhteyttä ja värvätä mies palveluksiin. Ei pelkästään tilastoinnissa, mutta muutoinkin salibandyliiga tarvitsisi kunnon myyvät internet-sivut, aivan kuten jääkiekossakin Liigalla, josta selviää päivän ottelut selkeästi ja tilastot helposti haettavissa. Liiton sivut voidaan pitää rinnalla, mutta laji tarvitsisi ulkopuolisille selkeämmän ja myyvemmän sivuston.
Unohdin tuosta edellisestä viestistä pari lähdettä.Eivät suoranaisesti tilastoja,kuten eivät kaikki aiemmin mainitut sivutkaan.Mutta uutisia ja pelaajasiirtoja.Eli:Salibandyliiton omat sivut ja IFF floorball.org josta löytyy transfers kohdista monia vuosia taaksepäin eri maiden sarjojen väliset pelaajasiirrot.
Kiitos Henrik!
Kiitos Urpo!
Ole hyvä!T:Suppo Kumpulainen!