Pron maajoukkuevahti jännittää cup-finaalia vain hitusen: ”Sopivasti säpinää tasaiseen arkeen”

Kuva: Juhani Järvenpää.

Tiltu Siltanen on paljon vartijana SB-Pron maalilla lauantaina. Kuva: Juhani Järvenpää.

SB-Pro valmistautuu lauantain Suomen Cup -finaaliin odottavin mielin. Pääkallo.fi haastatteli joukkueen maajoukkuevahtia, Tiltu Siltasta, loppuottelun alla.

– Kyllä tässä hitusen jännittää, mutta isoin jännitys tulee vasta lauantaina. Hiukan olen oppinut kontrolloimaan, ettei tarvitse viikkokaupalla täristä. Pikemminkin tässä on odottava tunnelma, Siltanen avasi tuntojaan.

Pokaalista pelaaminen kesken liigakauden tuo väriä pitkään talveen.

– Joka vuosi tämä on sellainen välitavoite, joka tuo sopivasti säpinää tasaiseen arkeen. Joka vuosi olemme mukana, vaikka kaikki joukkueet eivät. Aina lisäksi tavoittelemme voittoa ja haluamme menestyä cupissa. Mielestäni Prossa arvostetaan kilpailua aika paljon, Siltanen kommentoi.

Henkilökohtaisesti Siltasen meneillään oleva kausi on sujunut varsin mallikkaasti. Hän torjui Suomen MM-kisajoukkueessa ja esitti maalinsuulla loistavia otteita, mikä on tuonut lisäenergiaa arkeen niin ikään. Cupin finaalista voi ammentaa sellaista taas.

– Ei tässä ole tullut seurajoukkueen kanssa pelattua kisojen jälkeen kuin pari peliä, mutta kyllä se varmasti omanlaisensa ”buustin” antaa, kun pääsee pelaamaan kovissa peleissä ja onnistuu niissä. Toivottavasti sama jatkuu lauantaina, Siltanen pohti.

Suomen Cupin osalta Siltasen on mahdollista haalia myös lauantain hyvillä otteilla itselleen entistä parempia cup-muistoja.

– Olen monesti ollut cupin finaalissa eri joukkueissa, mutta olen pelannut finaalin vain kerran aiemmin. Se ei ollut kauhean hyvä peli, niin siitä ei jäänyt niin hyviä muistoja. Ovathan suoritukset muutenkin hienoja, mutta on se eri asia oletko pelaava maalivahti vai katseletko penkiltä. Kyllähän sitä penkilläkin elää ja on mukana, mutta kyllä se isommalta tuntuu, kun itse pelaa sen voiton, Siltanen analysoi.

Kuva: Juhani Järvenpää.

– Sveitsin Cupin olen voittanut ja siitä finaalista on upeita muistikuvia. Taival ei eroa Suomen vastaavasta kilpailusta juurikaan, mutta finaalitapahtuma Bernissä on upea. Siellä on halli täynnä porukkaa ja hurja meteli. Toissa vuonna me pelasimme Suomessakin jäähallissa – ja muuten hävisimme – mutta siellä ei ollut niin paljoa jengiä. Sveitsin Cup-finaali oli ensimmäinen peli, jossa pelasin yli tuhatpäisen yleisön edessä, tähtivahti jatkoi.

”Pystymme siihen uudestaan”

Tulevassa loppuottelussa haaste on Prolle kova. Joukkueen pitää voittaa uudestaan Classic, jonka se voitti menneenä viikonloppuna. Tamperelaiset olivat viimeksi hävinneet sitä ennen reipas vuosi sitten pelatun Suomen Cupin välierän. Tempun uusiminen on siis työn ja tuskan takana.

– Oli se heidän putkensa jo aikakin katkaista. Siitä tuli hyvä fiilis ja uskoa sekä luottoa omaan tekemiseen. Näimme, että pystymme siihen ja tiedämme, että pystymme siihen uudestaan. Totta kai pitää muistaa, että se joukkue ei aio kahta perättäistä hävitä, joten ei voida itse lähteä niin sanotusti laukalle.

Siltanen toivoi, ettei menneen viikonvaihteen peli vaikuta tulevaan millään tavalla – ainakaan henkisellä puolella.

– Siinä on puolensa ja puolensa. Classic on nyt ärsytetty ja tulee satavarmasti kovaa. Toisaalta me saimme paljon itseluottamusta ja fiilistä. Classicilla vaakakupissa painaa varmasti sekin, että heillä on seurana mahdollisuus voittaa tuplapokaali, kun sekä miehet, että naiset ovat finaalissa.

Eikä se ole ainoa etu. Finaali pelataan Tampereella.

– Niin, onhan sekin tietynlainen etu, että he saavat pelata kotona ja tehdä omat aamurutiininsa rauhassa. Vaan eipä se Tampere nyt niin pitkä vierasreissu ole meillekään, että siitä ongelman saisi, Siltanen kommentoi luottavaisena.

Kuva: Juhani Järvenpää.

Joukkueet kohtasivat myös viime kauden Superfinaalissa. Tuolloin Classic päätti täydellisen liigakautensa voittoon häviämättä yhtään liigapeliä koko talven aikana. Tuosta pelistä ei sinänsä ole enää hampaankolossa, vaikka jälleen pelataan pokaalista samaa vastusta vastaan.

– Sellaiset on jo käsitelty. Meneillään on uusi tarina. Molemmat joukkueet muuttuivat kesällä jonkin verran niin kuin usein kauden päätteeksi käy. Nyt mennään taas peli kerrallaan ja seuraava tulee lauantaina, maajoukkuetorjuja totesi.

Missä Pron tulee onnistua erityisesti, jotta tamperelaiset kumotaan toistamiseen?

– Oikeastaan samoissa asioissa kuin viime lauantainakin. Puolustuspään pelaaminen pitää olla sillä mallilla, ettei Classic pääse viljelemään tavaramerkkipoikkisyöttöjään. Vastaavasti pitää toisessa kenttäpäädyssä pystyä myös rakentamaan maalipaikkoja ja tekemään maaleja.

Liigakautta on finaalin jälkeen vielä runsaasti jäljellä ja Siltasen mukaan Pro on hyvällä tiellä.

– Runkosarjassa ollaan kärkikahinoissa, mutta se kunnon klisee pitää paikkansa, että keväällä ne tosipelit pelataan, Siltanen sanaili iloisena.

One comment

  1. Pro pelannut kaksi kertaa cupin finaalissa Tampereella Classicia vastaan. Tuloksena kaksi cupin voittoa. Kerran pelanneet CC-cupin välierän Tampereella Classicia vastaan ja tuloksena voitto. Eli Pro ei ikinä ole hävinnyt cupin peliä Tampereella Classicia vastaan… Se siitä kotiedusta.