Taitava Heikki Iiskola nauttii aktiivisemmasta Indiansista: ”En siitä kyykkimisestä itse välitä”

Kuva: Mika Hilska.

Heikki Iiskola on yksi Salibandyliigan nuorista huipuista. Kuva: Juhani Järvenpää.

Suomi miesten salibandymaajoukkue aloitti Tallinnan MM-karsinnat odotetulla 13-1-murskavoitolla Puolasta. Suomen joukkueen riveissä viiletti kolme debytanttia ja he olivat Heikki Iiskola, Otto Lehkosuo ja Atte Eronen.

Nuorin heistä on 19-vuotias Iiskola. Taitava Indians-laituri on ollut vireessä Salibandyliigassa koko kauden ajan, ja samaa voi sanoa joukkueen koko ykkösviisikosta.

Uran ensimmäinen miesten maaottelu takana. Minkälainen tunne jäi Puolan kaadosta?

– Ihan hyvä peli. Saatiin aika paljon olla pallon kanssa, niin oli kiva pelata, Iiskola kommentoi.

Iiskolalle debyytti oli ainakin siinä mielessä onnistunut, että nuori peluri sai heti maalihanat auki.

– Se on aina kiva saada maalihanat auki tälläkin tasolla. Kyllä se lämmittää mieltä.

Aivan täysin tyytyväinen omaan suoritukseensa mies ei kuitenkaan ollut.

– Ihan hyvä. Vähän voisi vielä parantaa, että olisi vaarallisempi kentällä. Vähän tuli pyörittyä kehällä, joten jatkossa pitäisi olla vaarallisempi, Iiskola tiesi.

Iiskolan ketjussa pelasivat myös seurajoukkueesta tutut miehet eli Valtteri Kainulainen (1+2), Aaro Astala (1+0) sekä puolustaja Lehkosuo (1+0). Kentällisen viides pelaaja oli kokeneempi maajoukkuepelaaja Jonne Junkkarinen.

Liigassa ketjun viides pelaaja on ollut Santeri Toropainen, joka on myös mainiossa vireessä. Indiansin ykkösvitja onkin ollut yksi sarjan parhaista tällä kaudella, ja vahvalla pallollisella pelillä varustettu ketju on aiheuttanut päänvaivaa jokaiselle vastustajalle. Yhteispeli sujuu myös maajoukkueessa.

– Totta kai se helpottaa, kun rinnalla on tutut pelaajat. Se helpottaa, kun tuntee muut, tietää mitä he tekevät ja missä he suurinpiirtein liikkuvat, Iiskola sanoi.

Joukkueen kuopus on pärjännyt hyvin aikuisten maajoukkueen mukana.

– Ihan hyvin on otettu vastaan omasta mielestäni. Ei tässä ole ainakaan vielä ollut mitään sen kummempaa.

Suomi kohtaa karsinnoissa vielä Liectensteinin, Belgian, Hollannin ja Viron. Ainoastaan Viro on lähtökohtaisesti Puolaa kovempi vastus, joten loppupelien osalta sävel on melko selkeä.

– Varmaan saadaan pitää aika vapaasti palloa, kun vastustajat eivät ole maailman kärkeä. Ei ehkä mitään tiukkoja otteluita, mutta hyvää treeniä on tiedossa, Iiskola valotti.

Kyykkiminen vaihtui aktiiviseen pelityyliin

Indiansia valmentaa tällä kaudella uusvanha valmentaja, kun Mikko Laurikainen palasi joukkueen päävalmentajaksi. Painotukset ja opastukset eivät ole pahemmin eronneet seurajoukkueen ja maajoukkueen suhteen.

– (Miettii) Tiettyjä asioita on painotettu, mutta niitä on painotettu myös seurajoukkueessa.

Onko painotettu jotain erilaisia pelillisiä seikkoja kuin seurajoukkueessa?

– No ei. Aika lailla saatiin tuon oman kentän suhteen mennä siten kuten seurajoukkueessakin. Sitä oli painotettu, että pallosta pitää pitää huoli, eikä sitä saa hukata, Iiskola kertoi.

Indians on liigan viidentenä tällä hetkellä ja joukkue on menossa vahvasti kohti pudotuspelejä. Espoolaisryhmää voisi pitää yhtenä kauden kovimmista onnistujista toisena olevan Nokian KrP:n sekä sarjaa johtavan Classicin kanssa.

– Ollaan saatu oma peli kulkemaan harjoittelun kautta, kun valmentajat painottavat asioita hiukan eri näkökulmista, ja se on vaikuttanut hyvältä tavalta.

Ailahteluakin on ollut pitkin kautta.

– Se on ollut enemmän pelaajista kiinni. Valmennus on antanut meille hyvät ainekset, mutta jos ei ole ollut hyvä päivä, niin ei ole aina kulkenut. Kuitenkin pitäisi pystyä onnistumaan suurimmaksi osaksi, mutta se ei vain ole aina mahdollista, Iiskola arvioi.

Viime kauden Indians pelasi hyvin erilaista salibandya kuin tämän kauden joukkue. Edellisellä kaudella joukkue vetäytyi syvälle omalle alueelle, ja suoraan sanottuna kyykki ottelusta toiseen, vaikka pallollista taitoa olisi löytynyt joukkueesta yllin kyllin.

Tällä kaudella lähestyminen on ollut huomattavasti aktiivisempi. Indians antaa ajoin vahvaakin painetta, pystyy hyökkäämään todella nopeasti vastaan ja toisaalta joukkueesta löytyy eväät myös pitkien hyökkäystä rakenteluun.

– Suosin enemmän tuota tämän kauden pelityyliä. En siitä kyykkimisestä itse välitä. On se kivempaa lähteä antamaan vastustajalle kunnolla painetta, Iiskola linjasi.

Miesten MM-kulta suurimpana tavoitteena

Vuonna 1998 syntynyt Iiskola kuuluu niihin pelaajiin, joiden pelaajaura on sisältänyt pelkkää salibandya.

– Pelkästään salibandya olen harrastanut, mutta toki muitakin lajeja olen pelannut vapaa-ajalla.

Muutama kausi sitten Iiskola teki uransa kannalta sellaisen päätöksen, joka vaikuttaisi olevan oikea.

– Se oli iso päätös aikoinaan, että jäänkö vielä pelaamaan B-junioreissa Erässä vai lähdenkö hakemaan uutta vauhtia Indiansin A-junioreista. Sitä kautta sitten hakeuduin Indiansiin ja sillä tiellä olen, Iiskola kertoi.

Kuva: Mika Hilska.

Laituri kuului Suomen U19-maajoukkueeseen viime kevään MM-kisoissa. Kisoista Suomi saalisti kultaa ja Iiskola oli ehdottomasti yksi joukkueen kantavista voimista. Selkein tavoite uralla liittyy aikuisten arvokisoihin.

– Miesten MM-kulta on tällä hetkellä kirkkaimpana mielessä. Se on sellainen tavoite lähinnä.

Onko halua pelata ulkomailla?

– Se on yksi vaihtoehto, mutta ei vielä tiedä, että missä välissä. Pitää katsoa milloin se aika tulee, jos tulee.

Oletko pohtinut mahdollisuutta pelata salibandya ammatiksesi?

– Kyllähän sitä totta kai aina toivoisi, mutta en tiedä miten se asia tulee tässä lajissa kehittymään, kun rahaa ei ole kuitenkaan tässä vaiheessa sitä vertaa, että voisi ihan puhtaasti ammattilaisena toimia, Iiskola pohti.

Kuten Iiskola itsekin totesi, niin pelkän salibandyn varaan on vähän paha laskea elämässä.

– Ei ole siviilielämän suhteen mitään varmoja päätöksiä. Menen armeijaan huhtikuussa ja sen jälkeen pitäisi tehdä päätöksiä, Iiskola päätti Tallinnasta käsin.

One comment

  1. Luultavasti lähitulevaisuudessa täytyy ainakin ajoittain kyykkiä jos haluaa mm-kultaa maistaa. Joka tapauksessa hienoa että tavoite on selvillä ja korkealle asetettu!