VeikkausTV-ennakko: Kiriikö TPS kärkinelikkoa vai tekeekö Indians eroa playoff-viivan päällä?

Tasaako TPS puntit Indiansin kanssa keskinäisen historian osalta? Kuva: Anssi Koskinen.

Tasaako TPS puntit Indiansin kanssa keskinäisen historian osalta? Kuva: Anssi Koskinen.

Salibandyliigassa TPS ja Westend Indians kohtaavat tänään keskiviikkona Turussa. VeikkausTV näyttää ottelun suorana lähetyksenä. Peli vihelletään käyntiin kello 18.30.

Lähtöasetelmat:
Turun Palloseura lähtee otteluun hyvässä iskussa. Viidestä viimeisestä pelistä kasassa on viisi voittoa ja matkalla ovat kaatuneet kärkipäästä Nokian KrP ja EräViikingit, sarjakutonen SPV, sekä pahnanpohjimmaiset Steelers ja SalBa.

Alkukaudesta yskähdellen konettaan käynnistellyt turkulaisryhmä on tehnyt playoff-viivan yläpuolella majailevista joukkueista selvästi vähiten maaleja ja koko sarjassakin vähemmän ovat tehneet vain OLS, Koovee ja SalBa. Päästettyjäkin on vastaavasti vähän, toiseksi vähiten koko sarjassa yhdessä Happeen ja OLS:n kanssa.

Pisteiden suhteen Jani Hyytiäinen on ollut mustavalkoisten paras 24 tehopisteellä. Olli Kinnunen on osoittautunut oivaksi hankinnaksi ja Sami Saarinen on onnistunut yli piste per peli -tahdilla. Molemmilla on kasassa 18 tehopistettä.

Indians puolestaan lähtee sanalla sanoen vuoristoratamaisista asetelmista, mikäli viiden viimeisen kamppailun kuntopuntaria silmäilee. Kolme voittoa on merkattu tilille Nokian KrP:stä, Kooveesta ja SalBasta, kun taas tappio on koettu Happeelle ja Oilersille. Marraskuun lopusta lähtien ”Inkkarit” ovat hävinneet joka toisen pelin ja voittaneet joka toisen.

”Heimon” intiaanipäällikkönä on pisteiden valossa toiminut Valtteri Kainulainen kapteeninnauha käsivarressaan takoen 37 tehopistettä. Häntä on kompannut Heikki Iiskola 32 pisteellään. Ykkösviisikossa vahvoja otteita ovat esittäneet myös tuoreessa MM-karsintaryhmässä mukana olevat Aaro Astala ja Otto Lehkosuo.

Indians on tehnyt sarjassa kuudenneksi eniten maaleja ja päästänyt kahdeksanneksi eniten, eli suhteellisen ymmärrettävät lukemat keskikastin joukkueelle. Tavoite Mikko Laurikaisen suojateilla on kuitenkin korkeammalla, joten petrattavaa riittää vielä kevättä kohden.

Yhteenvetona voi todeta, että tässä ottelussa taistellaan melko tärkeistä pisteistä. Voitolla Indiansin on mahdolllista kuroa hieman kaulaa playoff-viivan alapuolisiin joukkueisiin ja vastaavasti TPS:n voittaessa se hilaa itseään lähemmäs kärkinelikkoa ja playoffien kotietua.

Huomionarvoista on sekin, että Indians on pelannut tammikuussa jo kolme ottelua. TPS puolestaan on pelannut tammikuussa vain yhden kamppailun.

Kuumat ja kylmät:
Alkukaudella tahmeasti pisteiden valossa esiintynyt viime kauden sisäisen pistepörssin kakkonen ja toissa kaudella TPS:n pörssin voittanut Jaakko Hautamäki on onnistunut viidessä edellisessä kamppailussa kaikissa pisteiden tekemisessä ja kerännyt kasaan tehot 3+3.

Enemmän pelanneiden maalivahtien torjuntaprosentit ovat kauttaaltaan tällä kaudella olleet Salibandyliigassa alhaisia, mutta siitä huolimatta maajoukkuevahti Pyry Luukkosen tilastolukema on hyvin alhainen 74,02%, vaikka päästettyjen maalien määrä on vähäinen. Tämä kertoo varmasti myös siitä, että TPS:n puolustus on ollut niin hyvin organisoitua ja Luukkoselle asti tulevat tilanteet ovat lähes aina vaarallisia. Siitä huolimatta kokeneen veräjänvartijan on petrattava kevättä kohden.

Indians-kippari Valtteri Kainulainen on ollut tulikuuma takoen joukkueelleen viimeisessä viidessä pelissä tehot 7+5. Riippumatta lopputuloksesta Kainulainen on löytynyt pistetilastoista ja ollut joukkueen pirteimpiä pelaajia kentällä. Koko Kainulaisen johtaman ykkösviisikon peli on ajoittain ollut silmiä hivelevän kaunista.

Mikäli on ykkösvitja onnistunut, niin kolmonen puolestaan ei. Samuli Granlund, Eetu Nykänen ja Miko Summanen löytyvät miinustilaston kärjestä, eikä tehoja ole hyökkäyspäähänkään syntynyt. Summanen onnistui alkukaudesta, mutta hänenkin saldonsa viidessä viimeisimmässä kamppailussa on vaatimattomat kaksi syöttöpistettä. Nykänen toki on missannut kaksi edellistä kamppailua.

Yhteinen historia:
Indiansin noustua Salibandyliigaan keväällä 2013, joukkueet ovat kohdanneet yhdeksän kertaa. TPS on voittanut peleistä kolme, kahdesti on pelattu tasan ja neljä kertaa voittajana kentältä on poistunut Indians. Viimeisin kohtaaminen syksyllä päättyi rankkarikilvan jälkeen Indiansille.

TPS on onnistunut maalinteossa Indiansia vastaan 42 otteeseen, kun Indians puolestaan on pöllyttänyt TPS-verkkoa 37 kertaa. Keskimäärin maaleja on siis nähty noin 8,8 ottelua kohden. Vain kolmesti voitto on irronnut yli kahden maalin marginaalilla.

Taistelupari:
Olli Kinnunen, TPS – Aaro Astala, Indians

Ottelussa mielenkiintoista antia tarjoavat hyvää kautta pelaavat nuoret keskushyökkääjät Aaro Astala ja Olli Kinnunen. Pelaajatyypit eroavat hieman toisistaan jonkin verran, mutta rooli omassa joukkueessa on molemmilla suuri. Kumpikin on vuosimallia 1996 ja molemmat ovat oman joukkueensa pistenikkareiden parhaimmistoa.

Kokoonpanot:
Indiansin Eetu Nykänen ei ole ollut mukana kahdessa edellisessä ottelussa. TPS:lla ei pitäisi olla merkittäviä poissaoloja. Mielenkiintoista on nähdä, saako liigakentille paluuta tekevä Teemu Aaltonen minuutteja TPS:n kokoonpanossa.

Edelliset ottelut:
13.1. TPS-SPV 10-7
30.12. EräViikingit-TPS 5-6 RL
18.12. TPS-Steelers 7-5

14.1. SalBa-Indians 1-6
12.1. Indians-Happee 5-9
5.1. Indians-Koovee 9-5

Tulosvetovihje:
Kahdella edellisellä kaudella kevään peli on päättynyt tasalukemiin 4-4. Nyt peli toki pelataan ratkaisuun saakka. Marginaalit joukkueiden välillä ovat olleet pienet, eikä ero tule nytkään repeämään suureksi. Mikään ei myöskään viittaa siihen, että nämä joukkueet lähtisivät toistensa kanssa maalintekokilpaa suorittamaan. TPS on aavistuksenomainen ennakkosuosikki etenkin, koska pelataan sen kotikentällä.

Pääkallo.fi:n maaliveikkaus:
TPS 4, 5, 6 – Indians 3, 4, 5

Ottelun löydät Veikkauksen Tulosvedosta ja Pitkävedosta.

Artikkeli on tehty yhteistyössä Veikkauksen kanssa.

2 comments

  1. TPS on suoritusvarmuutensa vuoksi ehdoton ennakkosuosikki tässä. TPS ei ole hävinnyt kotonaan kuin kauden avauspelinsä ja Suomessa viimeksi 11.11.

    Jos unohdetaan Classic, niin tuloksellisesti huonoimmat vieraspelinsä Indians on tällä kaudella hävinnyt maalilla.

    Sanoisin, että maalin voitto TPS:lle.

  2. No joo, eihän se ollut siellä päinkään. Onnittelut Indiansille, tärkeät pisteet ylivoimaisella näytöksellä!