Kommentti: O2-ÅIF -ottelun tapahtumista ja uutisoinnista

Jutun kuvituksessa käytetään tarkoituksenmukaisesti neutraalia uutiskuvaa, sillä eilisen uutisten kuvia on pidetty O2:n kannalta leimaavina. Kuvavalinnat eivät olleet kuitenkaan tarkoituksenhakuisia, ja jatkossa aiheen kuvitus noudattaa täysin neutraalia linjaa. Kuvituskuva: Iiro Karesniemi

Jutun kuvituksessa käytetään tarkoituksenmukaisesti neutraalia uutiskuvaa, sillä eilisen uutisten kuvia on pidetty O2:n kannalta leimaavina. Kuvavalinnat eivät olleet kuitenkaan tarkoituksenhakuisia, ja jatkossa aiheen kuvitus noudattaa täysin neutraalia linjaa. Kuvituskuva: Iiro Karesniemi

Julkaisimme sunnuntaina uutisen otsikolla Farssi! Valmentajat sopivat tuloksesta kesken pelin: ”Kelpaako piste?”. Juttu kosketti Divarin O2-ÅIF -ottelun loppuhetkiä.

Sittemmin Salibandyliitto aloitti tutkinnan koskien epäiltyä sopupeliä ottelussa. Julkaisimme myös O2:n tulkinnan ja näkemyksen tapauksesta. Avaan nyt harvinaislaatuisesti julkaisemamme artikkelin motiiveja, koska senkin suhteen on esitetty erinäisiä arvioita.

Väite 1: Artikkeli on tehty pelkkien twiittien perusteella.

Väite ei pidä paikkaansa. Artikkeli perustuu silminnäkijähavaintoihin kuullun ja nähdyn mukaisesti. Lähteemme on täysin luotettava. ÅIF:n Sebastian Freudenthalin käyttämä ”kelpaako piste molemmille?” -heitto johti tapahtumasarjaan, josta jutussa on perimmäisyydessään kyse.

O2 kielsi ehdottomasti sen, että päävalmentaja Ilkka Peltonen olisi huutelua rekisteröinyt tai siihen reagoinut nyökkäämällä. Tämä lienee tärkeimpiä seikkoja mitä Salibandyliitto yrittää selvittää muiden asioiden ohessa.

Uutisemme oikeudenperäisyyttä voi miettiä siltäkin kantilta, että jutussa lukee myös O2:n kannalta lieventävä asianhaara eli O2-valmentaja Peltosen lainaus: ”Mikäli pallo saadaan, niin yritetään tehdä maali.” O2 omassa tiedotteessaan korostaa, että näin on sanottu.

Tiedotteessa ei myönnetä muita tapahtumia, ja Peltonen kiistää kuulleensa mitään kommentteja ÅIF:n vaihtopenkiltä. Silminnäkijän mukaan ÅIF:n penkki kommentoi tilanteessa vielä, että ”lupaukset pitää pitää” kuultuaan Peltosen kommentista. Ottelun loppu vietettiin joka tapauksessa ÅIF:n kenttäpäädyssä.

Olen sitä mieltä, että jutun julkaisulle on ollut vahvat perusteet. Seurat varmasti kiistävät kaikki väitteet kuten kuka tahansa tällaisessa tilanteessa.

Väite 2: Juttu on tahallista klikkihuoraamista lajin maineen nojalla

Tämäkään ei pidä paikkaansa. Emme hyödy jutusta varsinaisesti mitenkään. Meidän päätuotteemme (ja ainoa tuote) on salibandy, jonka maine on meille merkityksellinen asia. Jos hakisimme pikavoittoa vain mainosklikkien perusteella, niin tie olisi hyvin lyhyt.

Sen sijaan on tyypillistä syyttää viestintuojaa, kun jotain tällaista tapahtuu. Sittemmin on kuitenkin tullut esille, että ÅIF:n suunnalta ei ole kyse ainutkertaisesta toiminnasta. Tietojemme mukaan myös ÅIF:n ja M-Teamin välisen ottelun tapahtumia tutkitaan.

Joku on jo kommentoinut, että kysehän on voinut olla vitsailusta. Itse en pysty tulkitsemaan asiaa vitsinä, varsinkin kun se on toistunut.

Tässä päästään siihen, että onko aihe oikeasti niin tärkeä, että siitä kannattaa uutisoida lajin mainehaittojenkin nojalla? Edelleen olen sitä mieltä, että jutulle on vahvat perusteet.

Väite 3: Järjestelmän vika, ei siitä sen enempää

Tämä niin sanottu ”tilaisuus tekee varkaan” -teoria antaa ymmärtää, että lopun himmailussa on kyse ainoastaan systeemin hyväksikäytöstä. On ihan totta, että jos ÅIF olisi pitänyt palloa maalin takana, ja O2 pelannut loppuun asti myös passiivisesti, niin tilannetta tuskin olisi huomioitu mitenkään.

Tässä tapauksessa ero onkin iso, että onko kyseessä sanallinen vai sanaton ”sopimus”, ja varsinkin julkilausuttuna kaikkine seurauksineen, se laittaa ottelun lopun tapahtumille kyseenalaisen varjon.

Nykyinen pistelaskusysteemi ei ole tietenkään hyvä, mutta ei se oikeuta heittämään kaikkia urheilun perusarvoja roskakoriin. Salibandyliitto selvittää asian varmasti perinpohjaisesti ja aloitti tutkinnan kiitettävällä ripeydellä. Mahdollisia seurauksia on vaikea arvioida tässä vaiheessa.

Motiivejamme on penätty useaan otteeseen tähän liittyen, ja lajin parissa toimivia tuntuu asia kiinnostavan, joten päätin kertoa rehellisesti toimituksen kannan.

Tätä asiaa en kommentoi tässä vaiheessa enempää, en edes muodollisuuksia. Näistä asioista varmasti käydään jossain vaiheessa oma keskustelunsa.

Yle Urheilu julkaisi aiheesta maanantaina oman artikkelin omien lähteidensä kautta

Huomauttaisin, että keskustelupalstallamme liikkuu tällä hetkellä erityisen paljon niin sanottuja trolleja koskien ”aiempia sopupelejä”, jotka haluavat viedä keskustelua väärille raiteille.

Päivitys 19.2. 13.35 ÅIF piti palloa omalla kenttäpuoliskollaan ottelun lopun. Ei kuitenkaan maalin takana, kuten jutussa kirjoittajan toimesta virheellisesti väitettiin.

Päivitys 19.2. 16.12 Ruudunkaappaus poistettu asianosaisen toiveesta.

33 comments

  1. En tiedä, kuinka luotettava lähteenne on, kun esimerkiksi lauseenne ”Ottelun loppu vietettiin joka tapauksessa ÅIF:n maalin takana.” ei päde. ÅIF piti palloa oman maalin edessä ja veti pakki-pakki syöttöä. Joko lähteenne ei ole täysin luotettava, on jättänyt joitain asioita pimennokseen tai on vain itsekin kuullut muilta huhuna tuon ÅIF:n valmentajan huudahduksen. Omituista kyllä, että kerroitte väärin asian, joka edesauttaisi entisestään sopupelin epäilyksiä.

  2. ”Joku on jo kommentoinut, että kysehän on voinut olla vitsailusta. Itse en pysty tulkitsemaan asiaa vitsinä, varsinkin kun se on toistunut.”

    Jos ÅIF kiistää kaiken, niin mielestäni se vetää pohjan pois vitsailulta myös.

    Pääkallo on minusta toiminut tässä asiassa ihan oikein uutisoinnin suhteen.

  3. Kerran eräs viisas valmentaja sanoi minulle pelin jälkeen… ”Selittelevä mies on säälittävä mies.”

  4. ”Emme hyödy jutusta varsinaisesti mitenkään.” Ette varmasti hyödy mitenkään.

  5. ”O2 kielsi ehdottomasti sen, että päävalmentaja Ilkka Peltonen olisi huutelua rekisteröinyt tai siihen reagoinut nyökkäämällä. Tämä lienee tärkeimpiä seikkoja mitä Salibandyliitto yrittää selvittää muiden asioiden ohessa.”
    Jos siis O2:n valmentaja ei ole vastannut ÅIF:n valmentajan huutoon mitenkään, niin eikö se ole silloin selvä juttu… mistään tasapelituloksesta ei ole sovittu mitään. Toki ensin tulee selvittää, onko asia oikeasti näin miten O2:n sivuilla kerrotaan.

    Mikäli asian edetessä selviää, että valmentajat ovat julkisesti sopineet asiasta, tulee molemmille antaa rangaistus. Siinä ei pitäisi olla mitään epäselvyyttä, sillä vaikka O2:n valmentaja on ohjeistanut yrittämään maalia JOS pallo saadaan, eivät he ole edes yrittäneet saada sitä. Tällöin molemmat ovat syyllistyneet samaan rikkomukseen – ilmeisesti siis sopupeliin. Itse en ollut paikalla näkemässä ottelua, mutta näin olen ymmärtänyt, ettei O2 ole halunnut lähteä karvaamaan palloa ja ymmärrän kyllä miksi. Heillä on kuitenkin ollut mahdollisuus ja koska eivät ole aktiivisesti yrittäneet saada palloa haltuunsa, ovat hekin syyllistyneet samaan rikkomukseen mikäli asia tuomitaan ”sovituksi jatkoajalle menoksi”.

    Joka tapauksessa ÅIF:n tulee mielestäni rangaista valmentajaa, joka on tälläisen sammakon suustaan päästänyt – nämä eivät kuulu urheiluun. Pelkkä ajatuskin siitä, että huudetaan vastustajan penkille ja ehdotetaan tasapeliä tuntuu aivan absurdilta ja mietin vain mitä valmentajan päässä on sillä hetkellä voinut liikkua. Seurana ÅIF ei varmasti salli tällaista linjaa, tuskin mikään seura sallisi.

  6. ”ettei O2 ole halunnut lähteä karvaamaan palloa ja ymmärrän kyllä miksi. Heillä on kuitenkin ollut mahdollisuus ja koska eivät ole aktiivisesti yrittäneet saada palloa haltuunsa”

    Niin. Tässä tapauksessa sopua pelataan käytännössä joka pelissä. Jos oikein muistan, niin tähän tehtiin jo sääntömuutos ensi kaudelle, että sinne oman maalin taakse ei saa mennä kykkimään, vaan pitää yrittää pelata.

  7. Tätä muistellaan ehkä samoinkuin eräs kiinteistövälittäjä taannoin muisteli 90-lukua siinä bisneksessä villinä aikana eräässä tapaamisessa. Jäädään vielä odottamaan lopputulemaa.

  8. Arto olet oikeassa, että tämä toistuu käytännössä joka pelissä. En siis halua antaa kuvaa, että mielestäni joka pelissä pelattaisiin sopupeliä. Jos olisin valmentaja niin varmasti itsekin ohjeistaisin joukkuetta pelaamaan riskittömästi viimeiset minuutit, että edes se yksi piste saataisiin.

  9. Kiitos vastauksesta palautteeseen. Asian uutisoiminen ei harmittanut, vaan otsikointi ja kuinka asia ilmaistiin. Ikäänkuin olisi päivänselvää että sopiminen on tapahtunut. Nyt tutkitaan ennen kuin hutkitaan.

  10. Jos salibandyssa olisi vastaava sääntö kuin koripallossa, että pallollisen joukkueen pitää tuoda pallo hyökkäysalueelle aikana X niin ei tälläistä tarvitsisi spekuloida ikinä.

  11. Huikeeta draamaa. Tällasii on venailtu koko kausi 17-18, joka ollut kaikkien aikojen tylsin.

  12. Aivan typerä selitys toi että säännöt mahdollistavat tämän 😀 ihan yhtälailla voitais missä tahansa pistelaskusysteemissä kiertää sääntöjä ja oikeastaan jättää jopa pelaamatta ja sopia etukäteen paljon peli päättyy. Sen kun sovitte vaikka kaikki pelit etukäteen (systeemihän sen mahdollistaa :D) mutta veikkaus voisi olla tukematta tällaista pelleilyä.

  13. JOO:n kanssa samaa mieltä. Täälläkin meni eniten tunteisiin tuo otsikointi, varsinkin siinä mielessä, että siinä syytettiin molempia valmentajia lopputuloksen sopimisesta ilman vahvaa näyttöä. (Valmentajat sopivat tuloksesta kesken pelin) Mielenkiintoista nähdä mikä nyt sitten on todellinen lopputulema ja tuleeko sanktiota ottelun molemmille osapuolille…

  14. Mun mielestä tää video pitäis saada jakoon tästä ottelun lopusta. Videolla näkyy vain Åiffin penkki, jossa kapteeni Herlin puhuu päävalmentajalle kun heillä on pallo, sen jälkeen kuuluu Åiffin valmennuksen ”pisteitä molemmille” huuto. 02 Valmennukselta tulee ohjeita vain omille pelaajille ”malttia karviin”, ”ei höntyillä” ja selkeästi ilmoitus ”jos saadaan pallo niin hyökätään”. Mitään kommunikaatiota Åiffin penkille ei ole videolta kuultavissa ainakaan. Åiffin penkiltä kuuluu ”puheet täytyt pitää” johon o2 puolelta ei kuulu vastausta. Kuuluu vain että ”malttia karviin”, ohjeita kärkikarvaajille ja että ”ilmaiseksi ei anneta heittää” tarkoittaen siis että helpot kukkupallot otetaan jne… Eli tässä on kyllä mielestäni O2:sella täysin puhtaat paperit, koska heidän karvi toteuttaa vain valmennuksen ohjeita ja Åif syöttelee oman maalinsa edessä. Toispuoleista huutelua ei mielestäni voi mitenkään tulktia ”kommunikoinniksi” vaihtopenkkien välille. Huudot ”joojoo” jne ovat ihan tavallisia pelin tiimellyksen kommunikointia eikä voi tulkita kenelle ne on sanottu. Åiffille korkeintaan kakkua sopupelin ehdottamisesta.

  15. Videolla tosiaan näkyy vain ÅIF:n vaihtopenkki, josta lähtee ensimmäiset huutelut Amppareiden penkin suuntaan Freudenthalin suusta. Sen jälkeen keskustelu kestää n. 20sek. ja jossain vaiheessa Freudenthal kysyy ”mitä” ja jutustelu jatkuu, eli ainakin joku O2:n penkiltä vastaa uteluihin.

    Keskustelun jälkeen Freudenthal kääntää selän pelille ja alkaa kirjoittamaan muistiinpanoja, välittämättä mitä kentällä tapahtuu.

  16. Näkisittepä nimimerkin kommentin luettuani olen sitä mieltä, että tässä pitäisi antaa valmentajalle sanktiota. Sopupeliä ei (ilmeisesti) videon perusteella voi varmaksi todeta, joten ei tästä joukkueille pidä mitään rangaistusta tuomita vaan korkeintaan sille joka ehdottaa tälläista.

  17. Otetaan myös huomioon se, että vaihtoaitioiden välissä tuo ”akvaario” eli avoin tila jossa oli pelin aikana ihmisiä. Siitä toinen puoli ei näy videolla myöskään. Voi olla myös että sieltä on tullut vihaisia kommentteja, johon Åif valmennus on jäänyt vastailemaan tms. ja he siis eivät ole o2 valmennushenkilöitä. Kun video on mitä on niin ei voi tuomioita jakaa ilman, että oikeasti näkee kenelle sielä jutellaan.

  18. Näkyisi että valmentajat juttelevat keskenään, niin se ei käsittääkseni riko sääntöjä. Voi tässä olla että on menty harmaalla alueella mutta minkään tuomion antaminen ei voi perustua mihinkään muuhun kuin siihen mikä on todistettavasti kuultavissa.

  19. Laitoin vain mitä videolla näkyy ja suunnilleen kuuluu. Vois pienellä kikkailulla saada huutelut kuulumaan paremmin, mutta ei jaksa nähdä vaivaa, joku sen varmasti tekee.

    Ja tämälleen samaa mieltä, että tuomio voidaan antaa vain todistettavissa olevien materiaalien valossa.

    Mielenkiintoista olisi tietää mitä tuomarit kuuli, näki ja mitä asiasta kertoivat.

  20. Jos otetaan oletetut huutelut pois niin faktahan on se, ettei kummankaan tuossa tilanteessa pelissä (aikaa vähän – peli tasan) ja varsinkaan sarjataulukossa tällä hetkellä kannata lähteä riskeeraamaan ”tienatun” pisteen menetystä. 10/10 valmentajista ottaisi tuossa tilanteessa 100% varman 1 pisteen ja lähtisi koittamaan jatkoilla sitä 50% varmaa lisäpistettä. Itse aiheeseen – jutun sensaatiohakuinen otsikointi ja syyllistäminen se mikä meni pahiten pieleen.

  21. tuo ÅIF – M-Team – pelin loppu on vielä naurettavampi kuin tämä. Piippo nojailee mailaansa oman maalin takana ja tuomari seisoo vieressä.

  22. Olen aina toivonut ÅIF:n tippumista ja nyt jos mahdollista vieläkin enemmän.

  23. Kommenttiosastosta pääsee todella helposti eroon, lukee jutut ja jättää muut lukematta. Ihan ilmaiseksi saat tämän kerran.

  24. Mä: tai jos vaan sinunlaisesi mielensäpahoittajat lakkaavat lukemasta näitä kommentteja ja vinkumasta niistä niin me kaikki voitamme.

  25. Onko tästä jutusta poistettu se kuvakaappaus twiitistä? Meinaa se olis ollu kiva nähä koko ketju eikä vaan muutamaa twiittiä, kun ei sillon voi tietää mitä asiaa henkilö on kommentoinu!

  26. Voisin vaikka vannoa, että täällä oli tosiaan ruutukaappaus twiitistä, niin olisi kohteliasta ilmoittaa siitä(kin) kun uutista päivitetään.

  27. Twitteristä löytyy kuva tästä itse jutun kuvakaappauksesta. Samaa mieltä nimettömän kanssa!

  28. Onko tämä video mihin kommenteissa viitataan jossain nähtävissä?

  29. Vai ei aiemmat kuvat olleet tarkoituksenhakuisia. Toimitus olisi voinut alusta lähtien käyttää neutraaleja uutiskuvia niin kuin muutkin tahot ovat tehneet, mutta näin ei kuitenkaan tehty. Miksi??? Ei kai toimitus kuvitellut ettei kuvien julkaisulla olisi negatiivista vaikutusta joukkuetta ja pelaajia kohtaan.