Liigavahdin nujakoinnista ei tullut lisäsanktioita – ”Väkivallan käyttö tilanteessa on lievää”

LASB-vahti Kaapo Kettunen välttyi lisäsanktioilta. Kuva: Jari Turunen

LASB-vahti Kaapo Kettunen välttyi lisäsanktioilta. Kuva: Jari Turunen

Salibandyliiton kurinpitäjä Jussi Wahe teki tällä viikolla kaksi päätöstä liigaotteluissa sattuneista rikkomuksista. LASB-vahti Kaapo Kettunen ja SPV-puolustaja Jyrki Holopainen selvisivät ilman lisäsanktioita teoistaan.

Kettunen sai viime viikolla punaisen kortin, kun hän kohteli kovakouraisesti Oilers-hyökkääjä Severi Korhosta lauantaina. Kurinpitäjän päätöksen mukaan myös Korhonen toimi tilanteessa sääntöjen vastaisesti. Kettunen sai tilanteessa Pr3-rangaistuksen, joten hän huilaa joka tapauksessa lauantain TPS-ottelun ja LASB joutuu maksamaan 100 euron sakon. Videon tilanteesta näet täältä.

Kurinpitopäätöksen perustelu:

Katson, että Kettunen on tilanteessa syyllistynyt pelisääntöjen 617 2) kohdan raakaan rikkomukseen.
Kettunen on kiistatta lyönyt kädellään Korhosta päähän. Vaikka Kettunen on kokenut tilanteessa mielestään vääryyttä, se ei oikeuta häntä pelaamaan sääntöjen vastaisesti. Kettunen on toiminnallaan osoittanut merkittävää piittaamattomuutta toisen pelaajan turvallista pelaamista ja terveyttä kohtaan. Päähän kohdistuneet iskut ovat aina potentiaalisesti vaarallisia ja voivat aiheuttaa vakavan vamman. Katson myös, että Korhonen on tilanteessa syyllistynyt sääntöjen vastaiseen rikkeeseen sitomalla Kettusen käden. Tallenteelta on nähtävissä, että Kettusen käsi taittuu osittain luonnottomaan asentoon. Kettusen toimintaa voidaan pitää em. huomioiden spontaanina ja väkivallan käyttö tilanteessa on lievää. Edellä mainituin perustein olen tullut päätöslauselmassa olevaan ratkaisuun.

Kaapo Kettusen kurinpitopäätös konaisuudessaan

Jyrki Holopaisen rikkomus tapahtui tiistaisessa Classic-SPV -ottelussa. Kuvauksen mukaan oli kyse tällaisesta rikkeestä.

Peliajassa 48.49 Classicin maalin takana Classicin pelaaja nro 56 Krister Savonen (jatkossa: Savonen) ja SPV:n pelaaja nro 24 Jyrki Holopainen tavoittelevat palloa. Aluksi Savonen näyttäisi tarttuvan Holopaiseen kädellään ja Holopainen pääsee otteesta. Tämän jälkeen Holopainen huitaisee vasemmalla kädellään kohti Savosta osuen tätä pään/kaulan seudulle. Savonen kaatuu maahan ja loukkaantuu.

Holopainen ei saanut tilanteesta rangaistuksia. Kurinpitäjä ei antanut pelikieltoa, mutta totesi, että tilanteessa tehtiin kuitenkin rikkomus.

Asia on tullut vireille videotuomarin päätöksellä Classicin tekemän tutkintapyynnön perusteella. Katson, että Holopainen on syyllistynyt varomattoman toimintansa seurauksena pelisääntöjen 613/6 kohdan vaaralliseen fyysiseen peliin, minkä seurauksena olisi pelirangaistus (PR1). Holopaisen käden liike ei ole pelinomainen vaan tahallinen. Holopainen ei välttämättä ole tarkoittanut osua kädellään Savoseen, mutta hänen olisi pitänyt mieltää, että toisen pelaajan ollessa lähellä hänen takanaan, käsi voi osua tätä vaarallisesti. Lisäksi käden liike tapahtui sillä korkeudella, että Holopaisen olisi pitänyt ymmärtää, että se voi osua toista pelaajaa pään seudulle. Holopaisen toiminta on ollut varomatonta, mutta ei osoita merkittävää piittaamattomuutta toisen pelaajan terveyttä ja turvallista pelaamista kohtaan. Edellä mainituin perustein olen tullut päätöslauselmassa olevaan ratkaisuun.

Jyrki Holopaisen kurinpitopäätös

5 comments

  1. Meni varmaan just niinkuin pitikin. Toki koko PR3 rangaistuksena aiheuttaa lähinnä myötähäpeää. Puuhastelun tuntua.

  2. Ihan oikea tuomio minusta tuossa Kettusen tilanteessa. Kun Korhonen kerran selvisi ilman mitään tuosta, niin ei se tasapuolisuuden vuoksi oikein niinkään voi mennä, että Kettuselle annetaan lisärangaistus.

  3. Enemmän minua oikeastaan mietityttää se, että oliko Jesperi Kainulaisen PR2 kohtuullinen? Joo, on automaattinen, mutta oliko ihan oikeasti _molemmat_ rikkeet vitosen ja sitä kautta PR2:n arvoisia? En väitä, etteikö niistä jäähyä olisi kuulunut antaa, mutta että kaksi vitosta?

  4. Kyllä ensimmäinen ainakin oli, jälkimmäisestä voidaan sitten keskustella. Toki kaikki tuomiot ovat mielipide asioita, niin meidän katsojien kuin myös tuomareiden mielestä.