O2 kiistää sopupelisyytteet – ”En ole Freudenthalin huutoa rekisteröinyt”

Kuvituskuva: Iiro Karesniemi

Kuvituskuva: Iiro Karesniemi

Eilisestä Divarin ottelusta O2-ÅIF kehkeytyi melkoinen soppa, kun uutisoimme ottelun tapahtumista otsikolla
Farssi! Valmentajat sopivat tuloksesta kesken pelin: ”Kelpaako piste?”.

O2 julkaisi sunnuntain ja maanantain välisenä yönä tiedotteen, jossa se kiistää kaikki syytökset ja indikoi käytännössä, että tapahtumat eivät pidä paikkaansa. Tapaus on Salibandyliiton kurinpitolautakunnan käsittelyssä.

Tasapuolisuuden nimissä julkaisemme O2:n tiedotteen kokonaisuudessaan.

Salibandyn erikoissivusto Pääkallo.fi uutisoi sunnuntaina pelatusta Miesten Divarin ottelusta O2-Jyväskylä–ÅIF esittäen artikkelissa epäilyn, että ottelun lopussa olisi pelattu ”sopua”.

O2-Jyväskylä tasoitti ottelun lukemiin 5–5 ajassa 56.27. Tämän jälkeen varsinaisella peliajalla ei nähty maaleja. ÅIF voitti ottelun rangaistuslaukauskilpailun jälkeen. Näin ÅIF sai ottelusta kaksi pistettä ja O2-Jyväskylä yhden pisteen.

Pääkallo.fi:n uutisessa lukee seuraavaa:

– Pääkallo.fi:n tietojen mukaan ottelun lopussa ÅIF-valmentaja Sebastian Freudenthal huusi O2-JKL:n penkin suuntaan kutakuinkin seuraavasti: ”Kelpaako piste molemmille?” Peliaikaa oli jäljellä reipas kaksi minuuttia ja tilanne oli tasan 5-5. Kotijoukkueen luotsi Ilkka Peltonen nyökkäili, mutta tiettävästi sanoi omalle ryhmälleen, että mikäli pallo saadaan, niin yritetään tehdä maali.”

Uutisen johdosta Salibandyliitto tutkii epäilyt ottelutuloksen sopimisesta.

O2-Jyväskylän päävalmentaja Ilkka Peltonen kommentoi tapahtunutta seuraavasti:

– Tasoitusmaalimme jälkeen ohjeistin joukkuettani välittömästi niin, että emme lähde karvaamaan korkealta. Halusin korostaa joukkueelle, että emme anna vastustajalle mahdollisuuksia ylivoimahyökkäyksiin.

– Olimme juuri päässeet kahden maalin takaa tasoihin kovalla työllä. Koko ottelun ajan olimme saaneet korkeasta karvauksesta vain ”harmaita hiuksia” ja takaiskumaaleja. Myös sarjan tasainen tilanne vaikutti ohjeeseeni. Korostin joukkueelle, että ”ylikarvaamista” ei saa tapahtua, jotta pääsemme jatkoajalle pelaamaan kahdesta pisteestä, Peltonen sanoo.

– Itse en ole Freudenthalin huutoa rekisteröinyt, enkä ole heidän suuntaansa, tai mihinkään muuhunkaan suuntaan, ainakaan tarkoituksella nyökkäillyt. Omaa joukkuettani ohjeistin, kuten pääkallo.fi:n artikkelissakin on kerrottu, sanomalla: ”jos pallo saadaan, yritetään tehdä maali”. Tärkein ohjeeni kuitenkin oli, että yhtään ylivoimahyökkäyksen mahdollisuutta ei saa vastustajalle antaa ”höntyilemällä”, Peltonen korostaa.

– Noin ajassa 57.10 pääsimme vielä yrittämään maalintekoa kaukolaukauksella. Tämän tilanteen jälkeen pallo jäi ÅIF:lle, joka ei enää yrittänytkään hyökätä, vaan tyytyi pitämään palloa oman maalinsa läheisyydessä. Pelaajat noudattivat ohjeitani, ja muutoinkin kyse oli meidän puoleltamme aivan normaalista loppuhetkien pelaamisesta, Peltonen sanoo.

O2-Jyväskylä on jo toimittanut oman vastineensa tapahtuneesta Salibandyliitolle.

O2-Jyväskylä korostaa, että seura ei missään olosuhteissa hyväksy sopupelejä tai mitään muutakaan vilpillistä toimintaa urheilussa.

O2:n uutinen

Päivitys 19.2. 13.31 ”Uutinen on keksitty” kohta muutettu muotoon ”tapahtumat eivät pidä paikkaansa”.

12 comments

  1. Onko Pääkallo aatellut mitä tälläinen sopupeliskandaalin lietsominen tekee salibandyn maineelle? Etsin tutkitaan ja sitten hutkitaan, sano.

  2. Pääkallo voisi harrastaa journalismia ja pyytää Freudenthalin kommentit?

  3. Twitter-heiton perusteella Pääkallo repii isot otsikot ja hakee klikkauksia samalla vetämällä lajin, jonka yhtenä pää-äänenkannattajana toimii, täysin lokaan. Aika vahvasti mennään näköjään klikkausrahojen kiilto silmissä ja MV-lehden tyylillä… Pelissä heitellään kaikenlaista ja varmasti tuollainen heitto jos tullut niin menee pelin sisällä olevaan huumoriosastoon – varmasti ÅIF:lle on kelvannut jo pistekin tuossa kohtaa kun peli karannut käsistä ja kaveri tullut kahden maalin takaa tasoihin. Eiköhän tuo kommentti tarkoita lähinnä että älkää nyt vielä tulko ohitsekin… Samalla lailla voitaisiin tutkia sopupelinä esim se SPV – Nokia peli, jossa otetaan veskareita pois miten sattuu jatkoilla – yhtä lailla vedonlyöntikohteina (Lopullinen voittaja) löytyy netistä nuokin. Summa Summarum – huono heitto koutsilta ja veilä huonommin Pääkallolta tarttua seiskamaisesti asiaan.

  4. ”O2 julkaisi sunnuntain ja maanantain välisenä yönä tiedotteen, jossa se kiistää kaikki syytökset ja indikoi käytännössä, että uutinen on keksitty.”…(suora lainaus tekstistä).
    Omistanko lukihäiriön, mutta kun vastineen lukee niin siellä ei väitetä uutista keksityksi.
    Kuten tässäkin tapauksessa päätoimittaja itse tulkinnut, että indikoi eli hän itse tulkitsee sen vastineen noin. Omaako kyseinen päätoimittaja valmiudet kyseiseen hommaan ja tietääkö aiheettomien syytöksien vastuut?

  5. Tää oli kauden paras matsi, kerrankin tasuri oli selvä jo ennen peliä. Minä kiitän ja kumarran.

  6. Ei varmasti rekisteröinyt huutoa, mutta yleisössä se huomattiin… Toivottavasti asianomaisia rangaistaan, mutta suhteellisen lievästi. Enemmän tässä syyttävää sormea voisi osoittaa liiton suuntaan, kun näin viisaan pistelaskujärjestelmän ovat kehittäneet. Turha tulla kitisemään ”no mutta kyllähän samanlaista tapahtui silloin ja silloin”, eri asia jos valmentaja ehdottaa vastapuolelle tätä, peli kumminkin Veikkauksen kohteena. Toivottavasti Veikkaus vetää tuen pois osittain ja Divari pois kohteista, tulisipa herätystä liitolle ja loppuisi tämä v**un jatkuva amatöörimainen puuhastelu.

  7. Olen itse kanssa sitä mieltä, että tässä uutisoinnissa olisi kannattanut pitää hieman maltillisempi linja, eikä tehdä näin vahvoja ilmaisuja ja syytöksiä ennen asian perinpohjaista selvittämistä. Olen myös asiaa esille nostaneiden kanssa samaa mieltä siitä, että näin johtavalla lajimedialla ei tuotannon pitäisi olla samanlaista huomiohuorausta, kuin esimerkiksi osalla valtamedian roskalehdistä. Osaltaan tämä varmasti myös kuvastaa tämän hetkistä sisällöntuotannon luonnetta, jossa uutisoinnin tulee olla salaman nopeaa ja mahdollisimman myyvää. Mielestäni tällaisella hutkinnalla tehdään kuitenkin vain vahinkoa salibandylle, kuten Ressu jo toi esille.

  8. Kyllä on kommentoijalla heikko taso jos tänne pitää mv sotkea 😀

  9. …että saadaan väitteet varmistettua…ja Pääkallon maine puhdistettua.

  10. Herää kysymys miksi Åif ei ole asiaa kommentoinut mitenkään?

  11. Valmentaja Peltoselta hyvä kommentti: jos saadaan pallo, yritetään tehdä maali. Eikö pelaajat tajua muuten, miksi peliä pelataan?

  12. Marko Saarela, ei se välttämättä ihan niinkään mene. Esimerkiksi jalkapallossa toisen joukkueen johtaessa maalilla tämä johtava joukkue saattaa pallon saatuaan mennä nimenomaan vastustajan kulmalipulle, jotta aika kuluisi mahdollisimman tehokkaasti. Eli siis nimenomaan eivät yritä tehdä maalia. Ihan vastaavasti jääkiekossa kun puolustetaan johtoa ja vastustajalla on maali tyhjänä, monesti näkee, ettei johtoa puolustava joukkue yritä tehdä maalia, vaan keskittyy heittämään kiekon keskialueelle. Ja salibandyssa taas monesti mennään oman maalin taakse pallottelemaan, jolloin ei yritetä tehdä maalia.

    Täytyy muistaa, että näissä aikarajoitetuissa pallopeleissä (siis esim. ei pesäpallo tai lentopallo, vaan koripallo, salibandy tai jääpallo…) ei ole tarkoitus aina tehdä maaleja / pisteitä. Tarkoitus on, että ajan päättyessä on tehnyt itse enemmän tai vähintään yhtä paljon maaleja / pisteitä kuin vastustaja. Siinä on valtava ero varsinkin ottelun (tai varsinaisen peliajan) loppuhetkillä. Ja itseasiassa myös alivoimapelissä tämä tulee monesti esille, kun joukkue ei varsinaisesti yritä tehdä maalia vaan ainoastaan estää, ettei vastustaja tee maalia.