Video: Kohutun Divari-ottelun viimeisten minuuttien tapahtumia

Kuvituskuva: Juhani Järvenpää

Kuvituskuva: Juhani Järvenpää

Sunnuntaina 19.2 pelattu miesten Divarin ottelu O2-ÅIF on aiheuttanut paljon keskustelua sopupeliepäilyn vuoksi.

Julkaisemme nyt videomateriaalia ottelun viimeisiltä minuuteilta, josta jokainen voi tehdä jonkinlaisia johtopäätöksiä, joskin video ei vielä avaa asiaa kovin seikkaperäisesti. Huomauttaisimme tässä kohtaa, että videolta ei näy esimerkiksi pelikenttää eikä O2:n vaihtopenkkiä. Kyseessä on enemmänkin ääniraita ja videosta kuvattu video.

HUOM. kurinpitopäätöstä ei tehdä pelkästään kyseisen videomateriaalin perusteella.

Aiheeseen voit tutustua tästä ennen katsomista:
Farssi! Valmentajat sopivat tuloksesta kesken pelin: ”Kelpaako piste?”
O2 kiistää sopupelisyytteet – ”En ole Freudenthalin huutoa rekisteröinyt”
Kommentti: O2-ÅIF -ottelun tapahtumista ja uutisoinnista
Sopupeliepäilyä koskeva materiaali toimitettu kurinpitoryhmälle – ”Tutkinta tulee kestämään päiviä”
ÅIF-valmennus tyrmää sopupeliepäilyt tiedotteessa – ”En ole ehdottanut pistejakoa vastustajalle”

21.2. 15.35 artikkeliin lisätty videokuvaa laajemmasta näkövinkkelistä.

56 comments

  1. Kaiken tämän keskellä, en pysty ymmärtämään miten ÅIF on kehdannut antaa julkaista seuran nimissä tiedotteen, jossa valehdellaan näin räikeästi tapahtumien kulusta. Aikaisemmin tuomitsin ainoastaan ÅIF:n valmentajan teon, mutta nyt tippuu pisteet koko seuralta.

  2. Ja ÅIF:n tiedotteesta suoraan:

    ”Tämän takia minä valmentajana huusin oman joukkueen pelaajille, saatuamme pallon haltuun omalla kenttäpuoliskolla kellon näyttäessä noin 58 min, että meille riittää yksi piste ja mennään jatkoajalla sitten täysillä. En ole ehdottanut pistejakoa vastustajalle, eikä kuulu tapoihini.”

    Joku kohta ei nyt täsmää?
    ”ÅIF Ry korostaa, että seura ei missään olosuhteissa kannata, eikä hyväksy sopupelejä tai mitään muutakaan vilpillistä toimintaa missään urheilussa.”

  3. Toimitsijapöytä aivan vieressä. Siellä varmaan kuultu tasan tarkkaan millaista sanallista viestintää on ollut. Varmaan heiltä on kysytty.. Vai voisivatko olla lojaaleja kotijoukkueelle ja sanoa keskittyneensä juuri silloin muihin asioihin, niin että eivät ole kuulleet mitään.. Aika omituisessa asennossa ja rintamasuunta aivan väärin päin tuolla valkulla, josko oli tarkoitus ohjeistaa omaa joukkuetta eikä huudella vastustajan aitioon.

  4. Vaikuttaa kyllä uskomattoman selvän oloiselta ceissiltä! Harmittaa valtavasti Sipoolaisen urheilun puolesta. Silti liiton tietäen en usko, että tilannetta sanktioidaan kunnolla. Korkeintaan 5-10 pinnan menetys

  5. Tämä on aika luonnollinen tilanne, kun ajattelee nykyistä pistelaskusysteemiä.
    Molemmat haluaa varmistaa yhden pisteen, mutta ajattelemattomasti sopivat siitä ääneen. Ei tule olemaan viimeinen tapaus, jollei liitto muuta pisteytystä.

    Tulikos pelissä tuota ”viimeistä heittoa”?
    Jollei tullut, niin sitten on selvä sopupeli.

  6. Ei voi tulla pistemenetyksiä. Liiton säännöt mahdollistavat vain sarjasta sulkemisen ja pitkän toimitsijakiellon.

  7. Sanotaanko näin, että tätä materiaalia ei joukkueet olisi halunneet todellakaan nähdä! Suuri kiitos pääkallolle, joka piti loistavasti porukkaa ajantasalla

  8. Kyllä mä ihmettelen O2:nkin vastinetta, että eivät muka kuulleet ja reagoineet mitenkään??? Yksinkö Basti tuossa juttelee O2:n penkin suuntaan? Kummallekin kakkua. Tai sitten pitää todeta näytön puutteessa, että mitään ei sovittu ja vaikka siihen yritystä on Åiffin puolelta. Siitä henkilökohtaista kakkua Bastille epäurheilijamaisesta käytöksestä.

  9. Olin tosiaan lehtereillä peliä katsomassa ja tässä nyt videon ympärillä on sanottu että Reudentahl huutaa ton ”vikaa heittoa ei saa tehdä” tms. Mutta huomatkaa että se on Ilkka Peltosen huuto, ja kohdennettu omalle karvaukselle, ja huuto menee näin ”Ilmaista heittoa ei saa tehdä”, tarkoittaen siis että karvi kuitenkin sen verran aktiivinen ettei Åif pakki pääse kävelemään keskiympyrään heittämään viimeistä heittoa kohti maalia.

  10. Tosiaan tullut aika monta O2 peliä nähtyä ja sama ohje tulee joka kerta kun vastustaja pelaa ”vikaa hyökkäystä” erien lopuissa.;

  11. Monessako ottelussa jää viimeinen heitto tekemättä?
    Tämän perusteellako olet valmis tuomitsemaan molemmat joukkueet.

    Videoinnit ovat pakollisisa aika monessa sarjassa ja ovat olleet koko ajan myös näiden joukkueiden saatavilla kuten monen muun. Median voima on mahtava antamaan ihmisille ennakkokäsityksen asioista. Faktat pöytään ensiksi, sitten tarkka tutkinta ja sen jälkeen on päätöksen teon julkistaminen.
    Nyt media on ennen tarkempaa tutkimusta kuulopuheiden perusteella syyllistänyt molemmat osapuolet varmasti.
    Onnea ja menestystä molemmille joukkueille loppukauteen, joka näyttääkin olevan varsin mielenkiintoinen. Herääkin kysymys miten joukkueet enään pystyvät keskittymään siihen olennaiseen eli pelaamiseen ja ottelun voittamiseen varsinaisella peliajalla.
    Itseäni mietityttää sivustakatsojana pääkallon motivaatio tuomita joukkueet heti alkuunsa?

  12. Katsoja, näin on. Monta peliä käyny O2:lta katsomassa tällä kaudella ja saman suuntaista huutaa myös Karhut pelissä Peltonen erän loppuhetkillä 1. vai 2. erässä.

  13. Nyt vaan se saata*** päätös jo sieltä liitosta ni saatais asialle päätös ja päästäis taas keskittymään tähän huikean jännittävään D1varin runkosarjan viimeiseen rytistykseen.

  14. Eli normaalia loppuajan pelinohjaamista, joka tarkoittaa mitä?
    Kaikki pelit on sopupelejä?

  15. 1×2: No siis kyllä, ja näinhän O2 omassa vastineessa sanoikin. Ainut mikä tässä on ongelma, on tuo Åif suunnalta aloitettu huutelu, ja sen jälkeen alettu vääntämään ja kääntämään kaikki O2 valmennuksen ohjeistus omille pelaajille vastaukseksi noihin huutoihin ja sitä kautta sopupeliksi.

  16. Täysin käsittämätöntä jos kunnon sanktiota ei räpsähdä. Selvä sopupeli, joka sovitaan ennen varsinaisen peliajan päätöstä. Päävalmentaja Freudenthal häpäisee koko ÅIF:n maineen ja manageri Söderholm myhäilee takana kun sopua sovitaan. Toiselta videolta näkee O2:sen penkin reaktiot ja nyökkäilyt eli ei tässä täysin puhtoinen myös kotijoukkue ole. Johtavat pelaajat käyvät kyselemässä pitääkö ”sopu” raskauttaa sanktiota koska selkeästi myös pelaajat sopineet asiaa kenties jo ennen ottelua.

    Mielenkiintoista on saako kilpailuvaliokunnan pj. Ojanen jälleen pidettyä omiensa puolta ja suhmuroitua asia niin että ÅIF:fia ei suljeta sarjasta tai ettei pistemenetyksiä tule kuin 2kpl.

    Yhdytään edellisten kommentteihin eli on uskomatonta miten seuran tiedote päästettiin ulos ja seuraavana päivänä pärähtää tällainen video #huutonauru

    Mites meni niinkuin omasta mielestä: Reudenthal, Soderholm, Ojanen?

  17. Se on kuulkaa O2- ja Åif-fanien/toimijoiden turha huudella täällä mitään, päivänselvä sopupeli. Päätös tulee perjntaina, eikä O2 eikä Åif pelaa enää viikonloppuna.

  18. Totta, kyllä siellä tietysti joku reaktio tapahtui O2 penkilläkin, sehän on selvää. Ja varmasti valmennuksen ajatukset hetken prosessoivat että mitä tuohon pitää/saa vastata tai miten saa reagoida. Ja pelaajat kentällä vaikuttivat hetken aikaa hämmentyneiltä, kuten tuomarit ja yleisökin tuossa tilanteessa, mikä on ymmärrettävää. En tiedä miten itse reagoisi jos noin kävisi, koska varmasti siinä heti säännöistä ymmärtävä henkilö tajuaa että eihän tollainen ehdotus ole laillista ja siksi joutuu miettimään omaa reaktiotaan, että ei joudu mukaan tällaiseen soppaan.

  19. Tämähän tarkoittaa sitä että Blue Fox jatkaa divarissa ensi kaudella! Jätte Bra!

  20. M-Teamia vissiin suojellaan etelän päässä? Ei minkäänlaista uutisointia/ videota, kun pelissä täysin vastaavaa toimintaa Åifilta ja siihenkin vissiin sitten M-Team suostunut kun sielläkin loppu läpsytelty. Nyt sekin kissa pöydälle ja Pääkallo kirjoitti että sitäkin tutkitaan. Voisko nyt edes todentaa sen kommentin, että tutkitaanko vaiko eikö??

  21. Jos nämä 2 jengiä tiputettaisiin alasarjoihin, niin eihän Blue Fox välttämättä silloin säilyisi? Se riippuu ihan siitä, miten sarja täytetään. Todennäköisemmäksi näköisin, että sarja täytettäisiin kolmella 2-divarijoukkueella. Ja mielestäni se olisi reilua, jos Blue Fox ei saisi jatkaa, vaikka nämä kaksi tippuisivat, koska he eivät ole onnistuneet säilymään sarjassa omalla urheilullisella panoksella.

    Itse aiheesta sen verran, että sääli O2:lle ja åiffille, koska tämä peli sovittiin ääneen. Uskon, että monestakin pelistä tällä kaudella on sovittu sanattomasti ennen loppua, mutta silloin kun alat ääneen sopimaan lopputuloksesta, siitä on silloin rangaistava. Sanattomalla sopimisella tarkoitan ajanpeluuta ja pistelaskusysteemin hyväksikäyttöä. On näitä epäaktiivisia pallollisia ja pallottomia jengejä aikaisemminkin loppuminuuteilla nähty.

    #salibandy trendaa taas varsin ikävissä merkeissä. Viimeksi kun puhuttiin näin paljon, oli kyseessä doping skandaali.

  22. Miten åif on voinut mennä antamaan tuollaisen lausunnon, en voi käsittää. Menee kyllä maine koko seuran toiminnalta.

  23. Mielestäni pätkällä kuuluu selvästi loppu puolella, kun 02-valme ntaja sanoo ensiksi odota heittoa ja lopussa viimeistä heittoa ei saa tehdä. Nämä ovat mielestäni selviä ohjeistuksia pelaajille, eikä vastustavalle joukkueelle? Osaako kukaan sanoa, mitä valmentaja toteaa tuossa se pitää sitten ja odota heittoa huutojen välissä?

  24. Onkohan tuo ainut pätkä tilanteesta? Aika surkea tasoltaan. Toivottavasti päätöksenteolla on parempaa rainaa käytettävissä. Onko noissa divaripeleissä otteluvalvoja paikalla? Jos, niin luulisi hänelläkin olevan jokin näkemys asiasta. Mutta se tästä, ja monesta muusta pelistä, käy selväksi, että historian roskikseen joutaa mokoma epäkelpo pistelaskusysteemi. Missä oli järjen ääni, kun tuo systeemi Liiton aivopieruna ilmoille päästettiin? Mutta, kun ei kulje, niin ei kulje!

  25. Oikeustiedettä lukeneena, videosta voi tehdä johtopäätöksiä ja tulkintoja, mutta se ei todista varmuudella mitään ja ei riitä sanktioiden yksinomaiseksi perusteeksi. Mutta sitä en kiellä, että kyllähän pelin henki on tuossa tilanteessa täysin selvä. Näkisin tuossa lainopillisesti ”vakavan varoituksen” paikan.

  26. Mikä …tin ”vakava varoitus”? Ai kun vaan vähän pelattiin sopua? Koittakaa hölmöt jo tajuta, että joko on pelattu sopua, tai sitten ei ole. Jo ei ole, ei tule mitään. Jos on, minimitangaistus on sarjasta sulkeminen ja vuoden toimitsijakielto.

  27. mutta eikö joskus aiemmin ole vähän samankaltaisesta asiasta langetettu rangaistuksia mm valmentajille ja joillekin joukkueille?

  28. Selkeästi kuuluu 4 sekunnin kohdalla ÅIF- valmentajalta ”riittääkö molemmille 1 piste”, sen jälkeen 2 minuuttia seisoskelua. Mielenkiintoista seurata uskaltaako liitto sulkea joukkuetta/joukkueita ulos sarjasta ja Åifille noloa seuran nimissä tuleen tiedotteen kannalta, jos tuomitaan sopupeliksi.

  29. Tämä on kyllä ikävä tapaus lajin kannalta että voitosta ei yritetä kunnolla pelata. Kuitenkin myös on ikävää että jengii tuomitsee vain nämä kaksi joukkuetta koska fakta on se että tällaista samanlaista pelleilyä on nähty lukemattomissa muissa pääsarja otteluissa. Käytös on epäurheilijamaista mutta ongelma on isossa kuvassa laajempi kuin vain tämä ottelu. Ihme että tästä ei olla aiemmin tehty juttua, aivan sama onko joku huutanut jotain vai ei.
    Mitä tulee tämän tapauksen tuomioon niin ei se asia välttämättä ole niin mustavalkoista että joko suljetaan sarjasta tai sit ei mitään. Kilpailusäännöt puhuvat selkeästi ottelun lopputuloksen sopimisesta etukäteen. Ymmärtääkseni kukaan ei ole todistettavasti sopinut että ÅIF voittaa ottelun 6-5. Tämän ottelun lopputulos on 02-ÅIF 5-6. Kilpailusäännöissä on siis aukko joka olisi pitänyt korjata kun sääntö muutos tehtiin. Täten mielestäni ei voida joukkueita sulkea sarjasta. Jos pystytään todistamaan että valmentajat ovat sopineet jotain varsinaisen peliajan lopusta niin silloin heille epäurheilijamaisesta käytöksestä toimitsijakieltoa kauden loppuun. Ensi kaudeksi sitten muutos pistelaskuun tai ainakin päivitys kilpailusääntöihin.

  30. Åiffin valmentaja kysyy kyllä, mutta 02:n ei tätä ”rekisteröinyt”, vai miten se heidän vastineessa oli ilmaistu? Se mitä kentällä nähdään on joukkueisen vain pelitaktiikaa, jolla varmistetaan yksi piste. Mitään sopimista videotallenne ei paljasta, kun ei nähdä/kuulla O2:n penkkiä. Kaikki on tuon videon pohjalta arvailua, ei faktaa, vaikkakin hyvin ilmeistä. Yksin ei sopupeliä sovita.

  31. Mikäs sanktio näistä yleensä tulee jos liiton raportille valehtelee? Nythän se on ainakin jo selvää, että Åif:n toimittamassa lausunnossa sanotaan ettei kommunikointia tapahtunut, mutta video todistaa muuta.

  32. Ai että sankiota, jos ei kriminoi itseään liiton raportissa?

    Tämän kommenttiosion keskimääräinen äo taitaa olla alle 100.

  33. Suora selkäistä toimintaa, nyt vaan muistat että oli läppää ja ehkä vähän känniä, niin kaikki on just hyvin.

  34. ”Kriminoi itseään” on hieman eri asia kuin valehtelu. Aika monta Sipoolaisten kommenttia puolustelemassa täällä.

  35. Videolta kyllä kuuluu vastauskin Bastin kyselyyn kotijoukkueen penkin suunnasta: ”Joo-joo…”

  36. Eiköhän tämä omiin muroihin kuseminen ole jo käsitelty, Jospa mennään nyt vaan eteenpäin ennen kuin on liian myöhäistä.

  37. Mikä ihmeen omiin muroihin kuseminen? Jos tarkoitat tätä että pääkallo tekee juttua niin olet kyllä ihme epeli. Jos tässä joku on kussut omiin muroihin niin jo nyt selvästi åif ja freudenthal. O2 rooli selviää varmasti sitten tutkinnan jälkeen. Tästä videosta ei pysty sitä sanomaan.

  38. Tulee vaan mieleen superpesiksen ja veikkausliigan sopupelit. Eihän tämä keissi ja muut vastaavanoloiset ole lähelläkään sopupelimääritelmää. Ei ole sovittu lopputuloksesta eikä ole maksettu pelaajia. Mikä hinku täällä on sulkea joukkueet sarjasta? Vähän jotain suhteellisuuden tajua nyt.

  39. Tonille merkkaa vaan julkisuus. Viis siitä kuka kärsii tai kuka hyötyy.

  40. Hesarin verkkosivuilla joku tätä samaa aihetta koskevaa juttua alkuviikosta kommentoi, että tasapelillä paras kerroin ja kyllä tämän päivän divarin peliinkin tasapelille annettu paras kerroin.

  41. Silloin pelin lopputulos olisi pitänyt sopia ennen pelin alkua, sillä kohteet sulkeutuu hyvissä ajoin vedonlyönnissä.
    Hyvät tietäväiset kommentoijat, ajatelkaa nyt järjellä!
    1. Ottelua ei ole etukäteen sovittu
    2. Sopiminen tarvitsee kaksi osapuolta
    3. Tunteiden lomassa tehty paniikin omainen huutelu ei ole sopiminen

  42. Näin yleisesti kun puhutaan sopupeleistä niin:

    ”1. Ottelua ei ole etukäteen sovittu”

    – Ei ole merkitystä missä vaiheessa ottelua sopupeli toteutetaan jotta se olisi sopupeli.

    ”2. Sopiminen tarvitsee kaksi osapuolta”

    – Ei aina. Sopupeliin riitää myös, että yksittäinen pelaaja pyrkii vaikuttamaan ottelutulokseen.

    ”3. Tunteiden lomassa tehty paniikin omainen huutelu ei ole sopiminen”

    – Ei välttämättä. Mutta se on yhtä tyhmää, kun ”pommi-vitsien” viljely lentokentällä.

  43. 1. Seurajaa puhui veikkauksen kertoimista ja veikkauksen kannalta sopupeli pitää sopia etukäteen ja heillä kyllä mittarit jos poikkeavia määriä lyödään vetoa johonkin kohteeseen
    2. Yksittäinen pelaaja tietenkin riittää manipuloimaan pelin lopputulosta, mutta sopupeliin ei todellakaan riitä yksi henkilö. Sillä sopiminen tarvitsee kaksi osapuolta.
    3. Epäsovelias käytös (huutelu) taitaakin olla tässä nyt kaiken ydin, eikä se ole hyväksyttävää. Onko se kuitenkaan niin paha rikos, että ylittää sopupeli syytenimikkeen määritelmän?

  44. ”1. Seurajaa puhui veikkauksen kertoimista ja veikkauksen kannalta sopupeli pitää sopia etukäteen ja heillä kyllä mittarit jos poikkeavia määriä lyödään vetoa johonkin kohteeseen”

    – OK, ymmärrän tämän.

    ”2. Yksittäinen pelaaja tietenkin riittää manipuloimaan pelin lopputulosta, mutta sopupeliin ei todellakaan riitä yksi henkilö. Sillä sopiminen tarvitsee kaksi osapuolta.”

    – Kaksi osapuolta tarvitaan kyllä, mutta pointtini on se ettei siihen tarvitse molempien osallistuvien joukkueiden osallistumista.

    ”3. Epäsovelias käytös (huutelu) taitaakin olla tässä nyt kaiken ydin, eikä se ole hyväksyttävää. Onko se kuitenkaan niin paha rikos, että ylittää sopupeli syytenimikkeen määritelmän?”

    – Pelkkä huutelu ei riitä eikä se käy aukottomasti edes ilmi noissa Lötjösen videoissa.

  45. Josba -nst 40min 2-3. Päättyy alueellisesti tasan. Vältetään bussimatkat ja jeesataan kamua. Tuskin kukaan tutkii.

  46. Ja justiinsa Kytöhonka jeesusteli tätä o2 casea twitterissä. Päättyköhän yllättäen tasan?

  47. Toni Lötjönen jää salibandyn historiaan käänteentekevänä miehenä. Hänen lietsonta lajia mollaten poistaa sponsorit, tukijat ja kaiken muun hyvän. Kiitos toni 2018-2018

  48. Kyllä aikanaan pari henkilöä jouduttiin eräästä liitosta erottamaan, joidenkin väärinkäytösten takia ja joskus olin huomaavani ne salibandyn porukoissa ei onneksi kuitenkaan ilmeisesti aktiivina vaan varmaan muuten vaan. Tietenkin kun heidätkin opin tuntemaan, niin vaikka mukavia olivat oli ehkä jotkut asiat toivat huolen. Taustahenkilöiden kanssa hyvä olla lajin tarkkana ja keitä heidän takanaankin antaa ehdotuksia ym.

  49. Minusta tätä on vähän liioittelua kutsua ”sopupeliksi”. Ellei sitten oleteta, että olisivat sopineet tasurista jo ennen matsin alkua. Viimeisten kahden minuutin aikana on voitu toki sopia lennosta, ettei toinen karvaa, eikä toinen enää hyökkää, mutta onko sitten sopupelaamista ála pesäpallo, niin enpä tiedä…