Liigat

Viime vuosi jätti parannettavaa, mutta Superfinaali on uskaltanut uudistua – ”Rohkeita muutoksia”

23.02.
2018
Liigat

Kolmas Superfinaali mitellään jälleen Hartwall Areenassa. Kuva: Salibandyliitto

Kauden 2017-2018 Suomen mestaruudet ratkaistaan kolmatta kertaa huhtikuussa Superfinaalissa Hartwall Arenalla. Salibandyliiton tapahtumapäällikkö Janne Bruun myöntää viime vuoden tunnelman latteaksi, mutta menneistä on opittu ja luvassa on jotain ennennäkemätöntä. Lipunmyynti käynnistyy jälleen tänään.

Vuoden 2016 ensimmäinen Superfinaali ylitti 10 000 katsojan rajapyykin, mutta viime vuonna siitä jäätiin melkein 500 katsojaa. Bruun ei arkaile myöntää, että parannettavaa jäi.

– Siinä oli pari haastetta. Ensinnäkin yleisö oli hajaantunut liikaa ympäri hallia, ja alakatsomoihin oli tehty sulkuja näköesteiden vuoksi. Sen vuoksi alhaalla oli liikaa tyhjiä paikkoja, ja se näytti paikka paikoin aika räikeältä. Lisäksi seuralippupaikoilla oli huomattavan paljon tyhjää. Jokainen lippu oli yksikkönä maksettu, mutta kaikkia ei oltu käytetty. Tapahtuman käsikirjoituksessa ei ollut huomioitu sitä aspektia, miten ihmiset saadaan syttymään. Tunnelma ei noussut tapahtuman arvoiseksi, vaan jäi vaisuksi.

Ilmenneisiin ongelmiin on reagoitu, ja tällä kertaa esimerkiksi alakatsomot myydään ensin täyteen ennen yläkatsomoiden lipunmyynnin avaamista.

– Nyt halliin ei rakenneta samalla tavalla lavarakennelmaa, ja alakatsomoista suljetaan mahdollisimman vähän paikkoja. Siellä tunnelma on tiivis ja paras, ja yläkatsomon myynti avataan portaittain vasta, kun alakatsomoiden täyttöaste on riittävä. Alas mahtuu yli 6000 katsojaa, ja aitioiden kanssa päästään noin 7000 katsojaan. Yläkatsomoihin liikkuu lippuja jo yritysyhteistyökumppaneiden kautta, mutta sen myynnin yleinen avaaminen katsotaan sitten tilanteen mukaan.

Seuralippujen suhteen aiempiin vuosiin verrattuna myyntiaikaa on pidennetty, jotta seuroille tulisi selvempi kuva siitä, paljonko lippuja saadaan sisäisesti kaupaksi ja ketkä Ilmalan areenalle mahdollisesti olisivat lähdössä.

– Halusimme tehdä seurojen tilanteen helpommaksi ja turvallisemmaksi, ja pidensimme määräaikaa naisten Salibandyliigan runkosarjan loppuun eli 17. maaliskuuta saakka tai siihen asti, kun myytävää riittää. Nyt lippuja ei tarvitse ostaa riskillä, vaan on enemmän aikaa kasata lähtijöitä. Otamme siinä itse tietoisen riskin, sillä seuralippujen osuus on ollut noin kolmasosa koko myynnistä, mutta niitä on toisaalta jo mennyt tällekin vuodelle ihan hyvin. Halvimman kategorian lippuja ei enää ole hirveästi saatavilla, ja niiden suhteen seuraavat tilaukset ovat jo aika ratkaisevia.

Tunnelman voi saada kohoamaan

Menneisiin on siis reagoitu, ja tämänvuotista tapahtumaa rakennettaessa on kuultu niin asiantuntijoita, yleisöä, pelaajia kuin kaikkia muitakin sidosryhmiä. Luvassa on Bruunin mukaan huhtikuun 21. päivä jotain erilaista ja ainutlaatuista.

– Tärkein viesti on se, että olemme tehneet rohkeita uudistuksia sen eteen, että tunnelma olisi parempi. Haluamme luoda sellaisen ilmapiirin, jossa tapahtumaan osallistuminen on helpompaa ja ihmiset opetetaan jo tapahtuman alusta saakka osallistumaan. Juontajakattaus ja koko ohjelman rakenne muuttuvat aika radikaalisti, ja jos on muodostanut mielipiteensä Superfinaalista kahden ensimmäisen kerran perusteella, todennäköisesti ne elementit, joista ei ole pitänyt, eivät enää ole mukana. Uskon, että menemme oikeaan suuntaan.

Janne Bruunin mukaan viime vuoden Superfinaalista jäi parannettavaa. Kuva: Salibandyliitto

Superfinaalin haaste menneisyydessä sekä myös tulevaisuudessa on se lähtöasetelma, että hallissa on paljon neutraaleja katsojia, joita on hankala saada elämään peleissä mukana. Bruun uskoo, että tilannetta voidaan parantaa.

– Sille lähtökohdalle emme voi mitään emmekä voi sitä muuttaa, mutta käsikirjoituksessa pyritään ottamaan yleisö huomioon ja luodaan kannustamiseen apuvälineitä. Viime syyskuun Ruotsi-otteluissa lähtökohta oli erilainen, mutta onnistuimme siellä ottamaan katsojat paremmin huomioon ja skaalaamme noita kokemuksia nyt isompaan areenaan. Kaikkea en voi vielä avata, mutta sellaisen lupauksen annan, että tunnelman kohottaminen on tapahtumakäsikirjoituksessa keskiössä.

Aiempina vuosina päivän aikana on kuultu tähtiartisteja, joita ei tällä kertaa ole mukana. Musiikkia ei ole unohdettu kokonaan, mutta tapahtumaa halutaan myydä ensisijaisesti salibandy edellä.

– Elävää musiikkia on edelleen mukana, mutta salibandy on ykkösjuttu. Enemmän tuomme paukkuja ottelutapahtumaan, ja pelien aikana on yleisön aktivointia enemmän. Haluamme, että kaikki lajin parissa pyörivät ihmiset saadaan mukaan ja osallistumaan tapahtumaa aiempaa paremmin.

Koko perhe halvemmalla sisään

Ticketmasterin kautta tapahtuva lipunmyynti on ollut tauolla joulun jälkeen, ja niin sanottu uudelleenkäynnistys tapahtuu tänään perjantaina. Syksyn aikana joulumyynti ja marraskuun alennuspäivä Black Friday vauhdittivat lippukauppaa. Nyt on vuorossa isoimman volyymin myynti.

– Kun seuraliput huomioidaan, olemme myyneet tällä hetkellä noin 2500 lippua. Black Friday oli tosi onnistunut, ja siinä myytiin kaksinkertaisesti se, mitä odotimme. Myytävää on paljon viime vuoden tasoon nähden, mutta julkilipunmyynnissä olemme hieman viime vuotta edellä. Seuraliput kääntävät tilannetta myöhemmin, ja muutenkin määräajat ja rajapäivämäärät ohjaavat yleensä lipunmyyntä, kun kaikki kartoittavat tilanteita loppuun asti. Ne, jotka ovat olleet ajoissa liikkeellä, ovat varmistaneet parhaat paikat. Ihan hyvässä vaiheessa ollaan.

Uutena asiana lipunmyynnissä on nyt muun muassa se, että alakatsomon kaarteisiin saa lippuja myös lapsille lastenhinnoilla. Perheenä Superfinaaliin tulemisesta on haluttu tehdä edullisempaa. Yleisesti yleisömäärän halutaan nousevan viisinumeroisiin lukemiin.

– Jos viime vuonna tuli pientä laskua, sitä ei tietenkään tavoitella tällä kertaa. Kymppitonni olisi se maaginen raja, mutta omasta vinkkelistä keskiössä on se, että tunnelma paranee, saamme alakatsomon tiiviiksi ja yleisökokemus on onnistunut. Yleisömäärä on tietysti tärkeä asia taloudellisen onnistumisen suhteen.

Tämän kevään finaalien suhteen itse peli nostetaan entistä isompaan rooliin. Kuva: Salibandyliitto

Säbätaituria etsimässä

Superfinaalin konseptia kehitettäessä on heitetty ilmoille myös ajatus eräänlaisesta superviikonlopusta, jonka aikana ratkottaisiin myös juniorimestaruudet aikuisten tapaan isoissa valoissa. Sellaista ei nähdä ainakaan vielä tällä kertaa, mutta uutena elementtinä erätaukojen viihdykkeenä etsitään Suomen virallista Säbätaituria.

Vuosina 2003-2008 syntyneille tytöille ja pojille on järjestetty seurojen sisäisiä karsintoja, joissa menestyneet ovat saaneet palkinnoksi esimerkiksi lippuja Superfinaaliin. Säbätaituri-kilpailuun voi osallistua myös ilman esikarsintaa ja tulla näyttämään kykynsä Superfinaali-lauantain aamuna.

Säbätaituri on syöttötaitoa, laukaisutarkkuutta ja -kovuutta sekä pallonhallintaa mittaava neljäosainen kilpailupaletti, jonka alkukarsinnoissa parhaiten menestyvät pääsevät kilpailemaan lopulta finaalipelien erätauoille.

– Karsinnat aloitetaan silloin lauantaina aamupäivästä, ja ainoa vaatimus osallistumiselle on lippu Superfinaaliin. Kaikki osallistujat pääsevät isoon areenaan vähintään karsimaan, ja se on varmasti kokemuksena aika hieno juttu junioreille. Suurimmat markkinointitoimenpiteet Säbätaiturin suhteen alkavat tänään, ja ajatuksena on, että saisimme yhteensä kaikkiin ikäluokkiin kolminumeroisen osallistujamäärän. Toivottavasti sinnekin saadaan paljon kannustusta finaaliin osallistujille.

Yhteisöllisyyden kasvattaminen on yleinen tavoite urheiluseurojen ja liittojen puheissa. Bruun sanoo, että Superfinaalin osalta se tarkoittaa kasvavia mahdollisuuksia järjestää finaalilauantaina esimerkiksi seuran tai joukkueen päättäjäisiä ja tapahtumapäiviä.

– Haluamme liittona olla auttamassa seurojen tapahtumasuunnittelua koko päivän osalta, ja pyrimme rakentamaan oheisohjelmaa isommillekin ryhmille. Superfinaali ei ole yhtä kuin kaksi salibandyottelua, vaan salibandyväen kauden päätös, lajin suuri vuotuinen juhla ja poikkeuksellinen tapahtuma koko urheiukentässä. Emme voi lähestyä sitä finaalijoukkueiden kautta, sillä ne ovat tiedossa niin myöhään, mutta me rakennamme tapahtumaa koko lajille. Haluamme kaikki juhlimaan salibandya, ja uskallan luvata, että tässä ollaan tekemässä laadukkainta Superfinaalia.

Henri Pitkänen
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Lappeenranta

Twitter: @HenriPitkanen