Liigat

31 vuoden putki katkesi! Toropainen laukoi Indiansin jatkoajalla välieriin

30.03.
2018
Liigat

Indians juhli Salibandyliigan välieräpaikkaa perjantaina. Arkistokuva: Juhani Järvenpää

EräViikingit ja Indians kohtasivat pitkäperjantaina Salibandyliigan puolivälierien seitsemännessä ottelussa Vantaan Energia Areenalla. Espoolaisjoukkue Indians nousi hurjassa trillerissä jatkoaikavoittoon lukemin 3–4 ja eteni välieriin.

Ottelun ensimmäinen erä oli tunnusteleva ja tarkka. Molemmat pyrkivät pitämään palloa mahdollisimman laadukkaasti ja virheitä vältetiin, eikä niitä erässä juuri nähtykään. Painetta molemmat antoivat tilaisuuden tullen, mutta silläkin saralla peli oli varovaista.

Ensimmäinen erä päättyi lukemiin 0-0 ja maalivahdit Santtu Strandberg (ErVi) sekä Mikko Kirvesniemi (Indians) torjuivat joukkueiden maalipaikoissa varmoin ottein.

Toisessa erässä peli jatkui varovaisena shakkina ja pallollinen peli oli erittäin tarkkaa. Avausmaalin iski Mikael Lax, jolle ErVin ykkönen pelasi paikan keskustaan Indiansin puolelle. Laxin tuopinkorkuinen kuti upposi Indians-maalin etukulmaan.

Tarkka meno jatkui avausmaalista huolimatta. Ajassa 34.31 ErVin ykkönen hieroi toistamiseen loistopaikan avauspelillään ja Ossi Jalonen naulasi maalin edustalta ErVin 2-0-johtoon. ErVi jatkoi sangen tehokasta tekemistään, sillä pari minuuttia myöhemmin Tuomas Iiskola heitti pallon maalille ja Janne Salonen survoi kuulan Indiansin verkkoon.

Indians hallitsi pääosin pallollista peliä ja sai luotua joitain paikkojakin, mutta Strandberg jatkoi hyviä otteitaan vaarallisimmissa paikoissa. ErVi piti kuitenkin pääasiallisesti vieraat poissa parhailta tekopaikoilta ja tilkitsi oman alueen keskustan erinomaisesti. Erän loppupuolella Indians rupesi hermoilemaan pallon kanssa ja se avasi lisäpaikkoja kotijoukkueelle. Kuvaavaa oli kuitenkin se, että Kirvesniemelle kertyi erässä vain kaksi torjuntaa.

Kolmannen erän alussa Indians pääsi jo hetkeksi juhlimaan, kun Joonas Föhr ohjasi kolmannella minuutilla maalin edestä kavennuksen. Maali kuitenkin hylättiin, kun erotuomari Thomas Ellisin mukaan Föhr oli maalivahdin alueella.

Indians pääsi kuitenkin peliin mukaan kolmannen erän puolivälissä. Ensin Miska Mäkinen sai kaksiminuuttisen mailaan lyönnistä, ja heti perään Mika Moilanen lähti istumaan jäähypenkille.

Espoolaiset käyttivät ylivoiman hyväkseen Heikki Iiskolan ja Teemu Venäläisen osumilla, ja näin Indians oli noussut jo maalin päähän.

Seitsemän minuuttia ennen loppua Indians-hyökkääjä Kaarlo Mahlbergin maila kolahti EräViikinkien pelaajaa kasvoihin, ja Mahlberg sai viiden minuutin rangaistuksen. Indians ei antanut sen kuitenkaan häiritä. Joukkue riisti pallon alivoimaisena hyökkäyspäässä, ja konkaripakki Lauri Westerholm sivalsi pallon etukulmasta sisään tasoittaen 3–3:een.

ErVi ei onnistunut maalinteossa koko ylivoiman aikana ja ottelu eteni jatkoajalle.

Sen ratkaisijaksi nousi Indiansin puolustaja Santeri Toropainen, joka iski pallon viimeisen kerran Santtu Strandbergin selän taakse.

Viimeisen 31 vuoden aikana ei ole nähty ennen tätä kertaa, että helsinkiläisjoukkue ei olisi yltänyt liigan välieriin.

Ottelutilastot
Juhani Järvenpään ottelukuvat
Iiro Karesniemen ottelukuvat

Lue myös:
Päävalmentaja Laurikainen trilleristä: ”Huikea fiilis oli siinä viiden minuutin alivoimalla”
Hanakasti laukonut Toropainen nousi jatkoaikasankariksi: ”Oli ehdottomasti halu ratkaista”

Korjattu klo 20.53: Korjattu lausemuoto oikeaksi jutun viimeisen kappaleen väittämästä.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Anssi Karjalainen
Anssi Karjalainen
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Espoo

Twitter: @A_Karjalainen