HS: Indians-luotsi kuumana: ”Tuomarit rupesivat huutamaan minulle ’pää kiinni'”

Erotuomareiden käytös tuohdutti Mikko Laurikaisen kuudennen puolivälierän jälkeen. Kuva: Juhani Järvenpää

Erotuomareiden käytös tuohdutti Mikko Laurikaisen kuudennen puolivälierän jälkeen. Kuva: Juhani Järvenpää

Indiansin ja ErVin välinen kuudes puolivälieräpeli oli helsinkiläisten kannalta voitokas kamppailu maalein 6-4.
Helsingin Sanomien otteluraportin mukaan Indiansin päävalmentaja Mikko Laurikainen antoi palaa tuomareiden käytöksestä ottelun jälkeen pukukoppikäytävällä.

Ottelu oli pääosin siivoa katsottavaa, vaikka viimeisellä kympillä oli joitakin tilanteita, joissa oli jokseenkin epäselvyyttä. Laurikainen ei kuitenkaan ruotinut niinkään tuomareiden vihellyksiä, vaan heidän yleistä käytöstään.

– Eivät he voisi siellä hermostua ja huudella, ei pelaajille eikä valmentajille, ei kenellekään. Jos tuomarit elävät tässä lajissa tunteella mukana, sitten tässä hommassa mennään aika pihalle, Laurikainen sanoi HS:lle.

Laurikainen oli saanut omien sanojensa mukaan suoraa palautetta tuomareilta.

– Lopussa tapahtui sillä tavalla, että tuomarit rupesivat huutamaan minulle ’pää kiinni.’ Kehotin heitä vain viheltämään virheet pois, Laurikainen oli jatkanut.

Tuohtumuksensa jälkeen Laurikainen oli todennut, että hän ehkä itse asetti asialle liian suuret mittasuhteet, mutta jatkoi vielä.

– Olen vain huolissani siitä, että tuollaisia henkilöitä on viheltämässä, ketkä ei oikeasti pysty olemaan rauhallisesti ja ottamaan virheitä pois. Se on heidän tehtävänsä.

Ottelun tuomareina toimivat Tomi Lund ja Tuomas Hartikainen. Otteluvalvojana toiminut Mika Saastamoinen (Salibandyliiton tuleva erotuomaripäällikkö) ei halunnut kommentoida tapausta ennen kuin oli keskustellut tuomareiden kanssa. Ottelusarjan pääasiallisena tuomareina ovat toimineet Janne Sjögren sekä Thomas Ellis, ja kaksikko tulee viheltämään seitsemännen kamppailun.

Katso myös:
EräViikingit punnersi puolivälieräsarjan Indiansia vastaan seitsemänteen otteluun
Tiivis peluutus maistui Kailialalle: ”Näissä peleissä haluaakin pelata paljon”

Iiro Karesniemen ottelukuvat
Juhani Järvenpään ottelukuvat

33 comments

  1. Miten toi LUND voi vieläkin viheltää?
    Provo tyyli viheltää ja ei minkäänlaista kykyä kommunikoida. Tässä lopputulos. Kauhea pari ja hävetti eilen katsoa molempien kiukuttelua.

  2. Ois siistii kun noiden mikeistä sais matskuu kehiin. Kunnon äijiä, jos siis oikeesti noin huutaneet ja melkoinen riman alitus herroilta.

  3. Kyllä kaiken kruunasi se kun Kapanen veti Kainulaisen röyhkeästi nurin päin laitaa ja tuloksena vain vapari, jonka jälkitilanteesta Kapanen ratkaisi matsin. Selvä kakkosen paikka.

  4. Aika yllättävää että Lundilla ei kestä kasetti 😀 Mahdonta kommunikoida kyseisen kaverin kanssa…

  5. Kapasen tilanne jäähyn paikka, mutta jäi varmasti viheltämättä sen takia, että tuomarit oli vähän aikaisemmin laittaneet Kailialan jäähylle tilanteesta jossa oli juuri ja juuri vaparin arvoinen rike. Ja tämän jäähyn aikana inkkarit saivat maalin ja pääsivät mukaan peliin. Eli ns. paikkaus tuomareilta.

  6. Oliko Lund se kun näyttää ihan surffarilta/rantapummilta. Tps – classic -pelissä mietin että mikäköhän kummelihahmo tämäkin. Olemus niin epäkorrekti.

  7. Laurikaisen kannattaa todella pitää se kiinni, kaverilla ei kasetti kestä, aina valittamassa tuomareista, muutenkin kuin eilisistä. Eikös kaveri lopettanutkin valmentamisen joku vuosi sitten, kun ei kestänyt sarjan tuomareiden tasoa. Katso poju peiliin ja kasva.

  8. Blondille tuomarille varmasti viimeinen playoffpeli. Aivan yössä koko matsin. Homman kruunasi Kapasen rike josta kuuluisi antaa 5min mutta kyseinen herra ei uskaltanut antaa edes kakkosta.

  9. Onhan tämä koko ”kohu” ihan vitsi. Valmentaja huutta pää punasena ties ”mitä vittua” ja ongelmaksi muotoutuu tuomari joka toteaa toiselle ”turpa kiinni”. Mitätön ja täysin yhdentekevä asia sportissa. Aikuinen mies joka uhriuttaa itsensä täysin yhdentekevästä asiasta.

  10. Olen kyllä tässä voimakkaasti indians valmentajan puolella, voin vain kuvitella tunnetta kun saat hyvänloppukirin aikaseksi niin tuomarilta loppuu kantti puhaltaa aivan selkeä jäähy.
    Kyllä siinä kai kuka tahansa vähän myös korottaa ääntään. Mutta tuomarin kun ei pitäisi elää tässä tunteella vaan olla rauhallinen, eihän hänellä ole mitään välieräpaikkaa tässä panoksena, niin siinä tulee kyllä iso ongelma jos tuomari vastaa tuollaisella vastauksella, joka siis osoittaa että myös tuomarilla on lähtenyt tunteet kuumenemaan.

    Lisäksi pakko sanoa tuosta blondista tuomarista että on tainnut viheltää kaksi tai kolme näistä playoff peleistä, mutta ei kyllä todellakaan ole pysynyt yhdessäkään pelissä mukana pelin intensiteetissä. Yleensä kaava on ollut sama, alussa antaa ihan pienistä rikkeistä jäähyjä tai huippuvaparipaikkoja ja sitten pelin edetessä yhtäkkiä ei anna selkeistäkään paikoista mitään. Uskon molempien joukkuiden olevan iloisia siitä ettei tuo tuuliviiri ole viimeisessä pelissä, on ainakin toivoa että ottelu ratkeaa pelaamalla.

  11. ”Onhan tämä koko ”kohu” ihan vitsi. Valmentaja huutta pää punasena ties ”mitä vittua” ja ongelmaksi muotoutuu tuomari joka toteaa toiselle ”turpa kiinni”. Mitätön ja täysin yhdentekevä asia sportissa. Aikuinen mies joka uhriuttaa itsensä täysin yhdentekevästä asiasta.” Tämä, täsmälleen samaa mieltä.

  12. Kyllä ne tunteet saa tuomarillakin olla. Jos sitä ”palautetta” tulee koko pelin, tulee se välttämättä jossain vaiheessa takaisinkin päin, eikä tämän pitäisi olla siinä palautteessa. Kotona voi sanoa jos joku sanoi pahasti. Katsotaan liigoja joissa ammattituomarit, niin he ovat pahimpia aukojia. Palaute tuomaritoiminnasta tulee oleellisista asioista, ei niistä että käski kovemmalla äänensävyllä olla hiljaa. Tuomarilla oikeus olla kentällä ilman sitruunapantaa.

  13. No eihän tämän pitäisi yllättää ketään,siellä missä herra Hartikainen on,niin hommat menee päin P…ttä.

  14. Ei toi Tuomari homma paljon vaadi,jos tollaiset Urpot saa viheltää pleijareita.

  15. Onko tässä nyt samanlainen uhriutumiskeissi kun viime keväänä Lasse Kukkosella? Ulisi pelissä tuomarille ja takaisin tuli ”fuck you” ja sen jälkeen kierreltiin koko suomen laatumedia antamassa haastatteluja kuinka ei ole koskaan urallaan vastaava kohdannut ( mm. Komorov kehunut juuri tätä että nhl-tuomarit antavat palaa takaisin pelin aikana ja sen jälkeen asiat jätetään kentälle ammattilaisen tavoin).

  16. On se vaan kummallista oli sarjataso sitten mikä tahansa, että voi ylipäätään olla Lundin tyylillä operoiva oikeudenjakaja. Ei se voi olla niin että kaveri ei suostu kommunikoimaan ollenkaan edes joukkueiden kapteenien kanssa, vaan aina sama linja – mistään ei keskustella, oli minkälaista asiaa tahansa. Tuon käytöksen voisi vielä jotenkin hyväksyä, jos kyseessä olisi jokin tuomareiden ylijumala, joka pystyy toimimaan jokaisessa pelissä täysin virheettömästi ja oikeudenmukaisesti. Näin ei kuitenkaan ole ja täysi kommunikaation puute vetää kokonaisuuden poikkeuksetta entistä enemmän vihkoon.

  17. Mitenkähän valmentaja Laurikainen, olisiko ollut parempi, jos erotuomari olisi vain kylmän rauhallisesti katsonut silmiin, heilauttanut kädet lanteilla ja antanut protestointijäähyn? Sillä kun huutaa erotuomarille veetä niin, että koko halli sen kuulee, yleensä ansaitsee rangaistuksen liigassakin.
    Nyt ilmeisesti play offsien hengessä, selvittiin tällä ”pää kiinni” -vastauksella.
    Mutta joillekin hienohelmoille se on ilmeisesti liian karkeaa kieltä (vaikka omasta suusta tulee pahempaa). Vai onko sitten vaan henkisesti niin vaikeaa kun joku laittaakin rajat?

  18. Hauskaa katsoa miten inkkarit yrittää saada tuomarit vaihtoon, kun ei sovi heidän pelitavalleen. Ja viisykköselle. Kapanen ei todellakaan mistään jälkitilanteesta tehnyt 4-6 maalia. Peli meni poikki Kainulaisen liukasteluista, ei jatkunut suoraan siitä. Opetelkaa pelaamaan, niin ei tarvii huudella.

  19. Edelleen ihmettelen kenen suojeluksessa ja siipien alla tämä pari Hartikainen-Lund on? Joka pelin jälkeen tulee useampi negatiivinen kommentti. Kyllä tuomarina pitäisi olla rakkaudesta lajiin eikä oman egonsa pönkittämisen vuoksi.

  20. Hahhaa…tuli mieleen entisen valkun ”keskustelut” tuomarien kanssa. Osa niistä olis voinut päätyä iltalehtien otsikoijin..

  21. Joo-o, harmittaahan se kun tuomari ei vihellä pois ”virheitä” (varsinkaan omien)… Itse näkisin että tuomarit keskittyisivät mieluusti rikkeisiin;)

    Tosin kaverilta joka lopetti pari kautta takaperin kun ”kaks apinaa pilas pelin” -tunnelmissa, tämä uhriutuminen on jokseenkin banaalia..? Ehkä se Salban ex-koutsi (oliko se Mäkilä?) vois antaa vertaistukea nyt kun sitä tarvitaan.

  22. Onko tuo Lund ollut laivalla töissä? Vai linnassa?
    On hirmupelottavat ne sen jengitatskat.

  23. Ei tässä tuomarien haukkumisessa oo mitään järkeä! Ei ihme että tuomaritoimintakaan ei ole parhaalla mahdollisella tasolla kun kaikki lytätään heti. Salibandy on sitä paitsi niin nuori laji Suomessakin että on lähes mahdotonta että pääsarjoissa olisi kaikki tuomarit huippuja.

  24. Miten menevät miesten välierien runkopäivät, löytyykö tieto jostain liiton sivuilta? Kiitollinen vastauksista

  25. Parempi onkin, että valmennus ja pelaajat pitävät lahissa kun lajissa turpansa kiinni. Jos tuomarit ovat huonoja ja tekevät virheitä, tilannetta ei ainakaan huutelulla ja pelin aikaisella arvostelulla paranneta.

  26. Oletteko ajatellut,että Tuomarit saavat hyvät korvaukset peleistä. Senpä takia pitäisi olla oikeasti ajantasalla ja kiinnostunut säännöistä,eikä pönkittää omaa egoaan.

  27. Tuomareiden haukkuminen on turhaa mutta maksavan yleisön kritiikin tuomareita kohtaan pitäisi kehittää tuomaritoimintaa.

  28. tuomarien korvaukset voivat esim. opiskelijan silmiin vaikuttaa hyviltä, mutta sitten kun otat huomioon sen, että esim. arkipeleissä joudut ottamaan puoli päivää tai koko päivän palkatonta vapaata töistä (koska valmistautuminen, koska matkustus), niin ei siitä juuri mitään enää käteen jää. Rakkaudesta lajiin, harrastuksen haasteisiin, adrenaliiniin ja enodrfiineihin sekä siihen, että pystyy tähän (koska jonkun on pystyttävä) erotuomarit tätä ainakin huipulla tekee. Ja tietysti kilpailuhenkisyydestä: erotuomarien keskellä on todella kova kilpailu siitä, kuka pääsee pääsarjoihin, kuka play offseihin, kuka finaaleihin, kuka kv-kentille.
    Ehkä siellä alasarjoissa on tuomareita rahankin takia, en tiedä, mutta huipulla enää ei.

  29. Lundin toiminta ollut aina täysin järjetöntä. En ymmärrä, miten saa vieläkin viheltää SALIBANDYLIIGASSA. Provosoituu, eikä tajua ylipäätään mitään tasapuolisuudesta.

  30. Tuomarihan saa isomman korvauksen pelistä kun suurin osa pelaajista koko kaudesta

  31. No sehän ei oo ihme kun suurin osa pelaajista ei saa mitään, varsinkaan periferiassa. Ja naisten liigassa vieläkin taitaa monet maksaa kaudestaan…
    (Mut ne saakin antaa aika monta harhasyöttöä, huolimatonta haltuunottoa, laiskaa karvausta tai merkkausvirhettä ennen kuin ne lynkataan keskustelupalstalla…)
    Btw. Valmentajat kyl yleensä on osannu hinnoitella itsensä… mut tekee ne toki paljon duuniakin