Iso muutos B-junioreiden SM-sarjassa – 12 parasta välttää esikarsinnat

Kuva: Esa Takalo

Kuva: Esa Takalo

Uutena sarjana perustetaan A-poikien valtakunnallinen 1. divisioona. B-poikien SM-karsintoihin muutoksena on 12 joukkueen selviäminen suoraan valtakunnallisten sarjojen karsintaan kauden 2017-18 menestyksen perusteella.

Myös junioreiden valtakunnallisten sarjojen karsinta-aikataulu muuttuu jonkin verran aikaisemmista kausista.

A-poikien 1. divisioona

Seurojen aloitteesta ja näille tehdyn kyselyn perusteella A-poikiin tulee kaudelle 2018-19 uusi valtakunnallinen sarja: A-poikien 1. divisioona. Sarja pelataan 10-12 joukkueen kesken yksittäisinä otteluina. Joukkueet tähän sarjaan selviävät karsintojen kautta. Sarjan joukkuemäärä tarkentuu karsintoihin osallistuvien joukkueiden määrän perusteella toukokuussa.

Muutoksia B-poikien karsintoihin

B-poikien SM-karsintojen muutoksena on rankingin 12 parhaan joukkueen selviäminen suoraan varsinaiseen 24 joukkueen karsintaan, muiden 12 joukkueen ratkoessa nämä paikat esikarsinnassa. Varsinaisessa karsinnassa pelaavista 24 joukkueesta 12 parasta pelaavat SM-sarjassa ja loput 12 jatkavat kauttaan 1. divisioonassa.

Rankingin pohjana on tämän kauden B-poikien ja C1-poikien sarjojen menestys sarjojen Suomen mestareiden saadessa 24 pistettä, hopeamitalistien 23 pistettä jne.

Tarkemmin rankingpisteytysjärjestelmästä uutisoidaan ensi viikolla.

Rankingissa huomioidaan mahdollisten SM-sarjojen play off -karsintojen kautta pudotuspeleihin nousseiden aluesarjajoukkueiden menestys. B- ja C1-poikien joukkueiden rankingpisteet lasketaan yhteen ja tämän pisteytyksen 12 parasta joukkuetta selviää suoraan B-poikien kauden 2018-19 SM-karsintaan varmistaen paikkansa valtakunnallisessa sarjassa (SM-sarja tai 1. divisioona) kaudelle 2018-19.

– Eri sarjojen karsintojen siirtäminen aiempaa myöhäisempään ajankohtaan mahdollistaa pelaajien pidemmän valmistautumisen kauteen kesän jälkeen. Tämä tukee salibandyn strategiaa, missä yhtenä tavoitteena on kehittää pelaajista maailman parhaita, toteaa Salibandyliiton huippu-urheilujohtaja Jarkko Rantala.

Kilpailupäällikkö Ari Vehniäinen toteaa uuden rankingjärjestelmän olevan hyvin reilu.

– Se perustuu vain tuloksiin, ei työryhmiin tms. jotka arvottavat joukkueita eri koreihin. Uudistus on päätetty ensi kaudelle ja kokemusten perusteella päätetään jatkosta.

SM-karsintojen aikataulu 2018-19

A-pojat 1. div. B-pojat C1-pojat C2-pojat tytöt
18.-19.8. varaviikonloppu
25.-26.8. karsinta esikarsinta 1 karsinta 1 karsinta 1 B
1.-2.9. karsinta 2 karsinta 2 C
8.-9.9. karsinta 1 A
22.-23.9. karsinta 2

B-pojissa varaviikonloppua käytetään, mikäli karsintoihin osallistuvien joukkueiden määrä kasvaa merkittävästi viime vuosista.

Teksti: Salibandyliitto

38 comments

  1. Matkustamista pelaamisen ja harjoittelun kustannuksella sanoo:

    Ensin FBA-toiminnalla kannustetaan pelaajia siirtymään liiga- ja divariseurojen junnujoukkueisiin. Seuraavaksi ihmetellään tasoeroja ja todetaan, että alueilta ei löydy kilpailukykyisiä joukkueita, kun kaikki munat ovat samassa korissa. Sitten keksitään, että tarvitaan lisää valtakunnallisia sarjoja. Kustannukset nousevat matkustelun ja edustusjoukkueiden elättämisen seurauksena. Mielestäni tämä suuntaus on vahingollinen lajille, mutta väliäkö sen, jos FBA-seurat ovat tyytyväisiä.

  2. Taisi olla etelän seuroille liikaa, kun Ervi ja Tiikerit joutuivat divariin b:ssä tällä kaudella. Mahtava yhteys näillä 12 seuralla ja FBA-yhteistyöseuroilla…… nehän ovat melkein samat 😉 Kyllä pitää ihmetellä tätä järjestelyä.

  3. Ollaanko Suomen juniori salibandyssä ruvettu toteuttamaan Pohjois-Korean meininkiä ? Tämmöinen järjestely ei ole loppupeleissä kenenkään etu.

  4. Täällä kyllä taas kommentoijat loistaa! Luetun ymmärtämisen kyky puhdas 0. Hyvin te vedätte! Tämä järjestelyhän nyt ei tässä kohtaa palvele mitenkään erviä eikä tiikereitä, jos nyt eivät pääse divarin kautta plaijareihin. Parhaat välttävät yhden karsintakierroksen, ei kukaan mihkään ilman karsintaa pääse.

  5. Miksi muutetaan ? Mikä muutoksessa on positiivista ? Onko tämä pienempiä seuroja kohtaan oikeudenmukaista ?

  6. A-junnujen valtakunnallinen divari erittäin hyvä juttu. Tässä nykyisessä alueellisessa divarissa taso aika heikko ja tasoerot joukkueiden välillä paikoitellen liian suuria.
    Kai näiden lisäks tulee joku alueellinen a-junnujen 2-divari?

  7. Pakko sanoa c- ja b-junnujen kohdalta. Eikö opittu mitään FBA-mokasta, vaan jatketaan samalla tyrimisen linjalla ? Amatöörien puuhastelua tämän suhteen. Käytännössä, kun ”suurella” seuralla heikompi laatuisempi ikäryhmä, niin kyllä saa kauden olla aika ”heittopussina”. Kun taas pari pienempää seuraa, missä laadukas ryhmä, joutuvat samaan lohkoon, niin toinen ei pääse edes sm/div.karsintoihin !!! A-junnujen kohdalta valtakunnallinen divari on hyvä.

  8. …kyllä salibandyliitto jälleen tekeen ihmeellisen muutoksen, ja yllätys yllätys suurseurojen eduksi. Ei voi olla totta, että jotkin, suurseurat käytännössä , saavat varman paikan valtakunnalliseen sarjaan pelamatta peliäkään ennen sitä! Aivan uskomatonta , ja näköjään mahdollista vain salibandyssä.
    Pidemmässä juoksussa tämä tulee heikentämään lahjakkaiden junioreiden pitämistä lajin parissa.
    Onko todella tämä salibandyliiton tahto, että junnuissa tulee pelata vain suurseurassa , ja pienemmissä seuroissa ei liiton mielestä nähdä sellaista juniori työtä, että kaikki voisivat olla samalla viivalla kun taistellaan paikoista SM sarjapaikasta tai 1. divaripaikasta…aiempaa kommenttia lainaten, aikamoista Pohjois-Korea menttaliteettia ja juniorityön aliarvostusta!

  9. Voisiko joku perustella miten tämä uusi karsinta systeemi on parempi b ja c ikäisissä kuin nykyinen?

  10. Ainoa todellinen perustelu tähän on suurseurojen paine päättäjiä kohtaan ja tätä kautta aika epäurheilijamainen päätös + FBA. Nyt kyllä laski huippu-urheilu johtajan ja kilpailupäällikön pisteet. Tätä menoa Suomi tulee putoamaan kärjen kehityksestä. Nythän voitaisiin samalla sopia, että ainoastaan FBA-yhteistyö seurat saavat pelata C2-sm-sarjaa ?!?!?!

  11. Onhan se säälittävää kun nämä suuret ja kauniit tarvitsevat aina vain enemmän liiton apua pelaajahankinnassaan. En hämmästyisi, vaikka kohta pelkkä salibandyliigan paikka takaisi paikan myös kaikissa junnujen valtakunnallisissa SM-sarjoissa.
    Eikäs vilkaisi ErVin B:n kokoonpanoon kerro, ettei seurafuusio ainakaan tässä tapauksessa tainnut ihan toimia vaikka FBA-statuksella tuokin porukka toimii.

  12. En ota muutokseen muuten kantaa, mutta miksi tämä tulee jo seuraavalle kaudelle? Minusta tämän pitäisi tulla aikaisintaan 2019-20 voimaan.

  13. Ai vain sählyssä? Joo lätkässähän ei ole periytyviä paikkoja? Joo, siellä ei tarvii uusien edes karsia ja pelätä divaria. Tietäkää edes ennen huuteluita

  14. Mitenkäs onko tarkoitus että a dirreen karsitaan joka vuosi uudelleen vai samalla tavalla kuin liigassa ,divarissa ja a sm sarjassa?

  15. Kilpailupäällikkö Ari Vehniäinen toteaa uuden rankingjärjestelmän olevan hyvin reilu. Onkohan ihan näin??? Miten on niiden seurojen kohdalla joilla ei ole valtakunnan ylimmillä sarjoilla toisessa ikäluokassa joukkuetta? Kun taas toisilla on molemmissa ikäluokkien sarjoissa!!! Jos rankingpisteet lasketaan ikäluokista yhteen!! Esimerkkinä vaikkapa Josba ja NST joiden C1 junnut pelaa divaria. Molemmat siellä häntäpäätä. Tai vaikka FoSu ja SCU joilla ei näytä olevan C1 junnuja valtakunnallisessa edes. Kun näistä -00 ikäluokka poistuu, niin mikä on taso silloin?? Eikä kaikilla seuroilla ole tälläkään kaudella B- junioreissa pelkästään 01 – 00 ikäluokat, vaan -02 on myös mukana. Sillä kaikilla ei ole laittaa joukkuetta C1 sarjaan. Mielenkiinnolla odotan ensi viikon rankingpisteytyksen tarkennusta.

  16. Entä esim koovee joilla ei kunnollista 01 ikäluokkaa vaikka 00 onkin suomen kärkeä mutta ensi vuonna 02 sit.automaattinen paikka divarista?

  17. Kyllä tuo ratkaisumalli vain tukee jälleen ns isompien seurojen toimintaa. Mielestäni Suomi-jääkiekon mallista entistä supistetumpaa seuratoimintamallia en toivo salibandyyn. FBA/maajoukkuetie ovat kaikenkaikkiaan eriarvoistavia. Monella paikkakunnalla vaikutus näkyy kristallinkirkkaasti, paljon pelaajia siirtyy pois hyvistä seuroista ns MaJoTie-joukkueisiin. Onkohan tästä tehty liiton puolelta tutkimusta? Tällä vahingoitetaan monen hyvää työtä tekevän seuran toimintaa ja viedään iso pala urheilun viehätyksestä pois, eli yllätyksellisyys. Nykyjärjestelmä ennen maajoukkuetietoimintaa on ollut selvästi reilumpaa, kuin esitetty. Ilo ja pettymys kuuluvat molemmat urheiluun. Nyt tehdyillä ratkaisuilla halutaan pienentää ilon mahdollisuuksia pienemmiltä ja keskisuurilta seuroilta ja kokonaan välttää pettymykset ns. suurilta seuroilta. Kun siirryt ”oikeaan seuraan” saat automaattisesti pelata (ok, ainakin olla mukana) valtakunnallista sarjaa pelaavassa joukkueessa ja lisäksi pääset kaikkiin MaJoTie-tapahtumiin, pelkästään seuran ansiosta, ei välttämättä taitojen osalta. Mutta hei, ei sillä väliä, kun koko tiimi voi sanoa olevansa toinen jalka jo maajoukkueessa! Mikä ihme siinä on kun ei uskalleta kilpailla aidon rehellisesti? Kyllähän suurseurat usein hyvää työtä tekevät (siksi varmaan osittain suuria ovatkin…), mutta onko tässä riski, että tekeminen ”löystyy” kun paikka auringossa huomattavasti lähempänä… Siinäpä miettimisen paikka. Reilu kilpailu on aina hyväksi ja kilpailun rajoittaminen on kuluttajan kannalta pahasta! Oho, nyt meni jo melkein politiikan puolelle… 😀

  18. Miten nykyään Ruotsin junnusarjat menevät? Ennen siellä ei edes pelattu valtakunnallisia sarjoja. Ainoastaan keväällä alueiden parhaat tulivat SM turnaukseen viikonlopuksi

  19. En tiedä A-juniori-ikäisistä, mutta muissa ikäluokissa ei pelata ”riksserieniä”. Toisaalta Ruotsi on niin pitkä maa, etäisyydet olisivat kaksinkertaiset Hki-Oulu verrattuna. Miettikää joku Uumaja-Malmö. Järjestelmä on siten alueellinen ja joukkueet pelaavat enemmänkin oman tasoisia joukkueita vastaan kuin oman ikäisiä. Se ei koskaan oikein ole täysi avautunut itselle. Se mikä Ruotsissa on olennaisesti erilaista on se, että ottelut kakissa junnusarjoissakin (myös aikuisten alasarjoissa) ovat yksittäisiä, eli pelaavat 3 x20 min otteluita jo nuoesta. Meillähän näin on vain valtakunnallisissa sarjoissa ja miesten sarjioissa vain kakkoseen asti. Käytännössä ruotsalaiset saavat minuuttien valossa selvästi enemmän pelikokemusta kuin useimmat suomen junnut.

    Valtakunnallinen A-juniorien Divari on kaksiteräinen miekka. Joku kyseli onko sitten Kakkosta. Kakkosen taso saattaa sitten romahtaa totaalisesti. Vain pääkaupunkiseudulla riittää EHKÄ materiaalia. Ikäluokka on sinänsä haastava, pelaajat jo aikuisiässä ja useimmat pelaavat aikuissarjoja. Eli jos et pääsekään divariin, mitäs sitten.

  20. Oma mielipide.
    C-junnujen Suomen mestaruudet pitäisi ratkaista niin, että eka pelataan alueelliset sarjat ja vaikkapa niiden 2 parasta pelaisi keväällä kahden viikonlopun aikana Suomen mestaruus -turnauksen. Ei mitään järkeä ajattaa halki Suomen pikku junnuja pelaamaan vaikka Oulusta Turkuun pelaamaan yhtä peliä kerrallaan. B-junnareista eteenpäin ostan nykysysteemin.

  21. ”Rankingin pohjana on tämän kauden B-poikien ja C1-poikien sarjojen menestys sarjojen Suomen mestareiden saadessa 24 pistettä, hopeamitalistien 23 pistettä jne.”

    Mitä jos seurasta karsii esim. 2 joukkuetta B:n valtakunnallisiin sarjoihin? Jaetaanko rankingpisteet seuran joukkueiden vai kuka päättää kummalle ne menee?

  22. Kyllä se on monelle c junnu ikäiselle jo todella hieno kokemuskin ja motivoivaa reissata siinä iässä pelaamassa muita suomen parhaita oman ikäisiä vastaan ja a1 divari karsinnat on hyvä ja sen jälkeen se ns a2divari mahd alueelliseksi mutta toki ketä se harmittaa jos esim ks ja ss ovat samassa tai pm ja sk hyvä tuosta tulee vielä ! Monella seuralla voi olla että väki ei vaikka b sm karsintoihin riitä ja a ja b junnut vahvasti sekaisin joten hyvä sauma näille joukkueille päästä yrittämään samaan kunnolliseen sarjaan

  23. Ja minkähä takia ei voi alusta asti samalta viivalta alkaa kaikki karsimaan? Jos tulee muutama epätasanen peli karsinnoissa niin kuuluu asiaan ja jos suurempien seurojen joukkueet ei pääse valtakunnalliseen nii sekin on saavutettu pelaamalla.

  24. EI OLE NÄIN KURALLA TÄMÄ HOMMA ETTÄ ISOT SEURAT SAA SARJAPAIKAN VALTAKUNNALLISESTA SARJASTA PELAAMATTA PELIÄKÄÄN HERÄTKÄÄ

  25. Voisiko, joku tämän muutoksen puolesta puhuja, laittaa jotain todellisia positiivisia asioita muutoksesta ? Koskien b-sm-muutosta. Vai onko ainoa kriteeri – erinomainen muutos …ilman perusteluja. Jarmo Kuronen ?

  26. Idea tässä enemmänkin se, että suuret seurat joilla on pelaajamateriaalia pääsevät suoraan valtakunnallisiin sarjoihin. Tällä kaudella ollut aika paljon heittopusseja kaikissa sarjoissa…

  27. Nimerkki REILUAKO:lta hyvä kirjoitus. Täältä pohjoisesta tulee heti mieleen LNM, joka pelasi viime kaudella c1-sm-sarjaa 01-02-ikäluokilla (Taisi siellä olla muutama -03 syntynytkin mukana) ja oli runkosarjan 6.s. Nyt sitten pelaavat b-junnujen divaria 00-02 ikäisistä koostuvalla porukalla. -02 ikäisistä LNM:sta valittiin 3 pelaajaa U16-majuun eli enemmän kuin mistään muusta seurasta. Hirveän kovia ranking-pisteitä ei siis heille ole tulossa, vaikka heillä on kovempi porukka kuin monella isolla seuralla.

  28. Jos ymmärsin oikein tuota pistelaskua, niin pisteitä saa vaan SM-sarjoista. Lisäksi vain mahdolliset karsintojen kautta play off –peleihin tulleet huomioidaan.
    Tarkoittaa sitä että hyvin todennäköisesti sellaiset seurat, joilla joukkueet kummassakin ikäluokassa SM-sarjassa ovat rankingissa 12 joukossa. Kaksi jumbosijaakin on yhteensä 26 pistettä eli parempi kuin yksi ykkössija.
    Viime kaudella Steelersillä oli molemmissa sarjoissa joukkueet (4. ja 7.), mutta B-pojat tällä kaudella aluesarjassa. Siihen en ota kantaa, missä pitäisi pelata.
    Mutta odotetaan lisätietoja tuosta pistelaskusta

  29. Tänä vuonna steelers tippui karsinnoissa
    Eliittisarjaan asti. Tuo systeemi takaa varman divari paikan vähintään.
    Kyllä joukkue voi myös muuttua kesän aikana oleellisesti edellis kaudesta.
    Ikäluokissa myös paljon eroja joten vanhempi B onnistuessaan antaa pelipaikan seuraavalle vuodelle nuoremmalle B ja itse siirtyvät A pelaamaan.
    Kaikki karsintoihin.

  30. Voin jo nähä erävi2 tai siis akatemian An divarissa. Classic 2, tps2, oilers2, ketä meitä ny olikaa

  31. Mites tämmönen kikkailu estetään, että rankingkärki laittaakin kaikki munat kakkosjoukkueeseen, joka pelaa karsintojen kautta SM-sarjaan ja sitten ”ykkösjoukkueella” varma divaripaikka vaikka kyntäis kakkosvaiheen?

  32. Syksyt voisi pelata esim 4 eri alueellista sarjaa joista karsitaan 8 parasta kevään SM-sarjaan ja 8 seuraavaa divariin. Play-offit voidaan jättää pois ja jakaa mestaruusmitalit sarjamenestyksen perusteella, näin ehtisi pelata kaksinkertaisen sarjan. Alueellisiin sarjoihin pääsisi edellisen vuoden menestyksen mukaan, ero nykyehdotukseen on se että paljon suurempi määrä joukkueita pääsee kilpailemaan oikeasti paikasta auringossa ja pitkäjänteisesti.

    Menestykseen vaaditaan täten tasaista hyvää suorittamista läpi kauden. Vanhan karsintasysteemin mukaan joukkueen tulee olla ”tikissä” elokuun karsinnoissa tietyn 9 päivän aikana jolloin osittain onni määrittelee mikä joukkue pelaa milläkin tasolla loppukauden (loukit, sairastumiset, rippijuhlat ym). Toiset marssittavat pelaajia karsintoihin joita näkee seuraavan kerran play-offeissa keväällä koska pärjäävät hyvin vanhemmissa ikäluokissa. Onko siinäkään järkeä että nämä pelaajat ansaitsevat SM/divari paikan sellaisille pelaajille jotka eivät sinne kuulu?

    Nyt näyttää siltä että isot seurat haalivat pelaajia sillä että joillekin starboille annetaan edari/a sopimus joka mahdollistaa ilmaisen/halvan kauden. Näillä nimillä houkutellaan muita pelaajia, eli maksajia, seuraan menestyksen perään. Starbat pelaa paikan joukkueelle kovalle tasolle ja käyvät sitten satunnaisesti vastustajan mukaan heittämässä hattutemppuja. Tämä vääristää sarjatilannetta ja on urheilullisesti epäreilua. Käytännössä kyseessä on seuran tapa maksimoida maksajien määrä.

    Ainakin pääkaupunkiseudulla pelaaja joutuu tekemään pelaajasopimuksen keväällä, jos siitä haluaa irti joutuu maksamaan loppukauden maksut jotka voivat olla tuhansia euroja. Keväällä siis pelaaja joutuu lottoamaan siitä minkälainen joukkue syntyy. Lajin ja pelaajien kannalta olisi paljon parempi että matka aurinkoon olisi tuota 9 päivää pitempi.

    Viime kaudella Ervillä oli 2 joukkuetta C1 mitaleilla, sielläkin taidettiin suunnitella tulevaisuutta seuran tulot edellä koska toinen noista joukkueista hävisi kun tuhka tuuleen. Kaikki ei ole karsintasysteemeistä kiinni, seurojenkin tulisi miettiä miten pelaajia kohdellaan ja kehitetään jotta pitkän aikavälin menestys olisi jatkuvaa.

  33. ”Onko b ja a junnuilla siis karsinnat eri viikonloppuina?”

    On. A:n seuraavan vuoden paikat karsitaan jo keväällä, B:n loppukesällä.

  34. noin varmaan jatkossa, mitenkä tuleva kausi? Jaetaanko A divaripaikat kutsulla tämän kauden menestykseen perustuen?