Divarit

NST tekee nousua vaikeiden vuosien jälkeen: ”Salaisuus on siinä, että salaisuutta ei ole”

07.03.
2018
Divarit

Perttu Kytöhonka (vas. takarivi) kertoi mietteitään NST:n kaudesta. Kuva: Anssi Koskinen

Lappeenrannan NST voitti miesten Divarin runkosarjan sangen tasapainoisen esityksen jälkeen. Joukkue kärsi viimeisestä 20 pelistä vain kaksi tappiota, ja niistä molemmat tulivat varsinaisen peliajan jälkeen.

Päävalmentaja Perttu Kytöhonka osasi odottaa hyvää kautta, mutta lopullinen suoritusvarmuus yllätti.

– Tässä voi siirtyä suoraan aasinsillalla viime kauteen ja todeta, että minulla oli silloin fiilis, että toivottavasti säilytetään sarjapaikka, sillä takuuvarmasti tullaan parantamaan todella paljon ihan tuloksellisestikin. Siihen nähden odotin, että tästä runkosarjasta tulee ihan positiivinen. Pieni yllätys on ollut ehkä suoritusvarmuus alkukauden jälkeen.

– Divari on kuitenkin tasainen sarja, eikä joukkueiden välillä ole kovin paljon eroja. Tuollaisia yhden maalin pelejä pystyimme voittamaan todella paljon. Se on ollut positiivinen yllätys. Tässä näkyy se, että ollaan päästy jatkamaan samalla ryhmällä, ja saatu sitä kautta aika hyvä arvomaailma ja ilmapiiri rakennettua johtavien pelaajien johdolla. Sinänsä tätä työtä on ollut koko ajan tasaista ja rauhallista tehdä, Kytöhonka kertoi rehellisesti.

Viime kausi oli NST:lle huomattavan vaikea. Edellisellä kaudella Salibandyliigasta pudonnut joukkue konttasi koko kauden ja varmisti sarjapaikan lopulta vasta Divarin playouteissa, joissa LeBa kaatui voitoin 2-1.

Tälle kaudelle muutokset ovat olleet melko vähäisiä, vaikka joukkue sai myös muutamia selkeitä vahvistuksia viime kauden jälkeen. Päävalmentajan mukaan joukkueen ”arkitekemisessä” ei ole tehty mitään muutoksia, vaan se on nimenomaan ollut sitä itseään.

– Oikeastaan tiivistäisin sen siten, että salaisuus on siinä, että mitään salaisuutta tai taikatemppuja ei ole. Isoin asia mikä on muuttunut on se, että tämän joukkueen kanssa ollaan oltu pidempi aika yhdessä. Se kun tulin ulkopuolisena ja aika erilaisilla ideoilla mitä NST:ssä oli aiemmin toteutettu, oli tietysti yksi iso muutos.

– Toinen seikka oli siinä, että silloin 2016 kesällä kun se 3/4 joukkueesta muuttui, niin ei ollut oikeastaan enää joukkuetta silloin kun me aloitettiin. Kasassa oli ryhmä sopimuspelaajia, jonka ikärakenne oli sellainen, että puolet oli junioreita, muutama noin 25-vuotiaita ja mukaan mahtui myös muutama iäkkäämpikin kaveri. Ei se aito joukkue, jolla on yhteinen arvomaailma, ja yhteiset tavoitteet ihan heti synny.

– Tarkoitus oli löytyy yhteinen sävel siinä mitä me ollaan tekemässä, eikä se tarkoita pelkästään sitä, että miten pelataan. Se on aidosti isoin asia mikä on muuttunut. Emme ole tehneet oikeastaan mitään eri lailla, vaan on vain enemmän kilometrejä takana, Kytöhonka paalutti.

Ryhmäytymisen ja henkisen valmennuksen kannalta Kytöhongan NST on kokeillut myös joogaa. Kuitenkin tärkeämpi seikka tuolla saralla on ollu ammattimainen henkinen valmennus.

– Silloin kun tulin 2016 mukaan, niin jooga oli meillä mukana silloin touko-kesäkuussa. Siinä ehkä tuli näkyviin joukkueen nuori ikä ja se, että joukkue oli levällään kaikin puolin. Se vaatii aina sellaisen pienen ”buy inin” siinä kohtaa. Ehkä 18-vuotias ei vielä näe, että mikä idea siinä joogassa on, ja ainakaan itse en osannut sitä silloin myydä. Sittemmin ei olla sitä harjoitettu.

– Meillä on valmennustiimin jäsenenä ja joukkueenjohtajana Risto Pietiläinen, joka tekee urheilijoiden ja muutenkin ihmisten kanssa henkistä valmennusta ja pidempiä prosesseja. Se mikä ero on näihin ”minnamarsheihin” ja muihin, joita olen kritisoinut, on se, että he tulevat paikalle vain silloin tällöin ja ovat silti niin sanotusti mukana mestaruuksissa, mutta Pietikäinen on meidän mukana koko ajan. Hän on paikalla melkein kaikissa harjoituksissa, ja on aidosti mukana joukkueen toiminnassa, eikä vain minään konsulttina.

Jos miettii vaikeaa alkua toissakesänä ja viime kauden mahalaskua, niin vaikka kuinka uskoisi tekevänsä asioita oikein, niin vaikeitakin hetkiä on varmasti ollut. Myöskään tämä kausi ei alkanut erityisen vahvasti, sillä ensimmäisestä kuudesta pelistä joukkue voitti vain kaksi.

Meinasiko usko loppua vaikeimpina aikoina?

– Ei sinänsä, että vaikka viime kaudella ei tulosta meinannut tulla, niin odotin kyllä, että tulosta olisi tullut jo aiemmin. Tuo yllätti itseni sinänsä silloin, mutta sitten kun yritti irrottaa tulosta ja tunnereaktioita suhteessa siihen, että mitä me tehtiin peleissä ja kuinka paljon tapahtui positiivisia asioita, niin siinä säilyi ajatus siitä, että tässä ollaan ihan hyvällä tiellä.

– Totta kai odotin ja toivoin, että tulosta olisi tullut jo aiemmin. Tosi vaikean kautta se meni silloin, se täytyy myöntää. En voi sanoa, että usko tai yöunet olisivat menneet, mutta olihan se aika pitkä tie, että se suoritusvarmuus löytyi, Kytöhonka ruoti.

Jarkko Monthan on yksi NST:n kokeneista jermuista. Kuva: Anssi Koskinen

NST kohtaa Divarin puolivälierissä Josban, jonka joukkue voitti runkosarjassa kotikentällään maalein 6-3 ja vieraissa rankkarikisan jälkeen luvuin 4-3. Karjalan herruuden tulee tuskin olemaan simppeli tehtävä, ja paras kolmesta -sarjat ovat aiempinakin vuosina tarjoilleet yllätyksellisiä tuloksia.

– Ensinnäkin se, että vaikka voitimme molemmat keskinäiset pelit, niin ne olivat todella tiukkoja pelejä. Joulukuussa pelatussa meidän kotiottelussa Josba oli siinä 1-3-johdossa puolivälissä, eikä meinattu oikein millään saada otetta pelistä. Pienillä muutoksilla saatiin kuitenkin aikaan rytminvaihdos ottelun kulussa, ja saatiin käännettyä peli lopulta melko selkeästikin.

– Reilu viikko sitten pelattu ottelu oli todella tiukka. Josba on tiivis joukkue, ja voi kliseisesti sanoa, että joukkue on parempi kuin mitä tulokset ja sarjataulukko näyttävät. Kyllähän se taulukko tosiaan yleensä näyttää sen tason pitkässä sarjassa, mutta kyllä Josban kanssa täytyy ihan täysi päivätyö tehdä.

– Joukkueessa on paljon kokeneita pelaajia, ja paljon ratkaisupelaajia, joista olisi siihen rooliin myös liigatasolla. Perttu Puska nyt on tuollainen pelaaja etunenässä. Josballa on hyvä maalivahtiosasto, ja Joensuussakin on jo jonkin aikaa yhdessä ollut ryhmä, Kytöhonka arvioi tulevaa vastusta.

Lappeenranta on melko perinteikäs palloilukaupunki ja salibandytoiminnallakin on ollut vahva sija kaupunkin lähivuosikymmenten historiassa. Kaupunki on tuottanut myös lajin huippuosaajia monelle eri lajin saralle valmennuksesta pelaajistoon.

Kytöhonka tuli kaupunkiin ulkopuolisena Turun kupeessa sijaitsevasta Liedosta. Oikeastaan Kytöhonka ei ole varsinaisesti ”mennyt” Lappeenrantaan, sillä hän asuu edelleen Liedossa ja reissaa kahden paikkakunnan väliä.

– Tulin Lappeenrantaan ulkopuolisena, ja ensimmäinen reaktio itselläni ja muillakin oli se, että enemmänkin olisi voinut tulla väkeä jostain muualtakin sinne. Enemmän tai vähemmän olin ensimmäinen ulkopuolinen miesten päävalmentaja vaikka kuinka pitkään aikaan. Tietyssä mielessä pelaajatkin ovat lähinnä liikkuneet siinä Joensuu-Lappeenranta -välissä ja valmentajien kohdalla on sama juttu.

– Osin se näkyi sellaisena, että harjoitusten ja pelaajien vaatimustaso oli ehkä hiukan perässä sitä mihin oli itse tottunut. Se mitä NST:n organisaatiossa tapahtunut viime vuosina, niin organisaatio on tehnyt paljon hommia, ja uudistanut ennen kaikkea luottamusjohtoa. On tehty ratkaisuja, ja nyt ei ole enää palkallista toiminnanjohtajaa tai seuratyöntekijää.

NST oli vakuuttava Divarin runkosarjassa, ja viimeisestä 20 pelistä joukkue keräsi vähintään pisteen ottelua kohden. Kuva: Anssi Koskinen

Vaikka taloushaasteita on ollut, niin Kytöhongan mukaan NST:n johtohahmot ovat selviytyneet hienosti haasteista.

– Hallitus on ottanut todella paljon operatiivista vastuuta käytännön tekemisestä ja se on varmasti ollut tässä kohtaa ihan hyvä juttu, kun NST:llä on ollut taloushaasteita ja muutakin, niin se on ollut osin pakon sanelemaa ja meidän tapauksessa myös hyvä ratkaisu.

– En ole aiemmalla urallani nähnyt, että olisi noinkin sitoutuva taustaryhmä. He laittavat itsensä todella hyvin likoon. Varmasti jollain aikataululla heidänkin jaksamisen kannalta olisi hyvä, että seuraan hankittaisiin toiminnanjohtaja tai seuratyöntekijä. Toistaiseksi taustaryhmä on tehnyt hirveästi hommia. Olisi tärkeää saada tilanne niin sanotusti puhtaalle pöydälle ja siihen pisteeseen, että toiminta olisi jämäkästi organisoitua kun mietitään taloushallintoa ja käytännön toimenpiteitä.

– Jos urheilupuolella oli jämähdetty, niin ehkä näissäkin oli jämähdetty vähän ja ajateltu, että ”mennään niin kuin ennenkin ja kyllä nämä asiat tästä järjestyvät”. Se ehkä johti siihen, että joukkue putosi liigasta, ja oli hiukan hankala tilanne, kun ei ollut oikein junioreitakaan, joita nostaa valmiina pelaajina ylös. Pieni herätys oli varmasti ihan paikoillaan tuolloin kesällä 2016, Kytöhonka pohti.

NST lähtee Divarin pudotuspeleihin runkosarjan voittajana ja sitä voisi tässä välissä pitää myös synonyymina ennakkosuosikille. Edellä mainittujen seikkojen perusteella seurassa on varmuudella jouduttu pohtimaan tarkasti, että liigaan nouseminen järkevää seuran kannalta.

Onko tänä keväänä Lappeenrannan NST:n otollisin aika palata liigakartalle?

– Kysyin viime kesänä ihan johdolta, että ”onko seura siihen valmis, ja olisiko se hyvä juttu kaikin puolin”. Selkeä viesti oli se, että ”kyllä, ja montaa asiaa helpottaisikin kaupungissa”. Kyseessä on kuitenkin palloilukaupunki, ja Catz on naisten koripallossa SM-sarjan kärkipäätä, ja SaiPa on jääkiekon liigajoukkue. Veiterä on jääpalloylpeys, joka on turkulaisesta näkövinkkelistä hieman vieras laji, mutta paikallisille iso juttu.

– Jos ajatellaan sitä myöten esimerkiksi sponsorieuroja, niin olisihan se edukasta nousta. Sanoisin, että organisaatio on näyttänyt vihreää valoa. Urheilullisesti ollaan osoitettu pitkässä sarjassa, että ei tuossa sarjassa ainakaan montaa pelillisesti parempaa ja valmiimpaa joukkuetta ole. Jos pelit nousuun johtaa, niin hyvä niin.

– Näen sen myös siten, että joillekin pelaajille tuo kysymys on varmasti myös sellainen, joka määrittelee oman uran jatkoa, Kytöhonka päätti.

Lue myös:
Pääkalloennakko: NST-Josba – ennakkosuosikki etenee kahdessa pelissä välieriin
Itä-Suomen joukkueet kohtaavat playoffeissa – katso Divarin puolivälieräparit

Otsikkoa päivitetty 7.3. klo 20.26

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen