Liigat

Pääkalloennakko: Classic-Oilers – tamperelaiset jatkavat voittokulkuaan Oilersin kustannuksella

16.03.
2018
Liigat

Classicin Lassi Toriseva ja Oilersin Joonas Kaltiainen ovat molemmat maajoukkuetason torjujia. Kuvat: Esa Jokinen ja Jari Turunen

Runkosarjassa dominoinut Tampereen Classic lähtee suurena ennakkosuosikkina pudotuspeleihin. Puolivälierissä vastaan tulevan Esport Oilersin suunta on ollut täysin päinvastainen, ja sarjasta uhkaakin tulla varsin selvänumeroinen.

Lähtökohdat:
Salibandyliigassa ei jäänyt runkosarjan osalta mitään epäselvyyttä parhaasta joukkueesta. Tampereen Classic oli täysin ylivoimainen ja vei runkosarjan nimiinsä hurjassa 51 pisteen potilla. Kyseessä oli kaikkien aikojen pistesaalis 26 ottelun kaudella. Lisäksi rikki meni muutama muukin ennätys. Classic ei hävinnyt ainuttakaan ottelua varsinaisella peliajalla, ja kauden ainut työtapaturma pistesarakkeeseen syntyi toisen kierroksen ottelussa Oilersia vastaan, jolloin tamperelaiset hävisivät jatkoajalla.

Petteri Nykyn luotsaama Classic oli juuri niin kova kuin kaikki tilastot osoittavat. Tehtyjen maalien (202) ja päästettyjen (98) lukemat olivat sarjan parhaimpia. Ryhmä luottaa vahvasti pallolliseen taitoonsa, ja pystyy laajan materiaalin vuoksi määrittämään pelien tahdin kerta toisensa jälkeen. Tämä näkyi varsinkin kauden toisella puoliskolla, kun kärkijoukkueet jäivät tylysti hallitsevien mestarien jyräämäksi.

Sisäisen pistepörssin voiton nappasi itselleen maaliruisku Sami Johansson tehoilla 38+19=57. Johansson muodosti loppukaudesta erinomaisen kakkosketjun yhdessä Jussi Pihan ja Oskari Heikkilän kanssa. Ykkösketjua tähdittävät Eemeli Salin, Joonas Pylsy ja Lassi Vänttinen. Juha Kivilehdon hankkiminen riveihin loppukaudeksi sen kuin vain suurensi Classicin suosikinviittaa tälle keväälle. Lassi Toriseva kantoi vastuuta tolppien välissä yhä enemmän, ja Joni Järviö kävi maalissa vain muutamassa ottelussa.

Classic valitsi tapansa mukaan vastustajan kahdeksannelta sijalta, jonne päätyi lopulta espoolainen Oilers. Ennen kauden alkua paljon muutoksia kokeneet ”Öljymiehet” kokivat lopulta tuloksellisesti kovin vaikean kevään, mikä laski entisestään heidän osakkeitaan kevään tärkeimpiä pelejä ajatellen.

Runkosarja päättyi Oilersin osalta peräti kuuden otteluun mittaiseen tappioputkeen. Tukkaan tuli muun muassa alemmilla sijoilla olleilta Steelersiltä ja OLS:lta, ja lopulta vain LASB:n tappio pelasti espoolaisten pudotuspelipaikan. Päävalmentajan vastuut täksi kaudeksi ottanut Heikki Luukkonen ei saanut käännettyä kurssia voitokkaaksi ja peli oli ajoittain varsin sekavaa sekä tehotonta. Aiempien kausien vahvuudeksi laskettu ylivoima tökki myös pahemman kerran.

Ensimmäistä kauttaan Oilers-paidassa pelannut Riku Holopainen oli lopulta tasaisimpia suorittajia ollen samalla myös joukkueen paras pistemies. Markus Markkolan lähtö kesken kauden oli kova menetys, eikä esimerkiksi Casper Pfitzner tehtaillut entiseen tapaansa pisteitä. Sylvester Raikamon kausi meni jälleen loukkaantumisten vuoksi piloille. Joonas Kaltiainen torjui palloja sen minkä kerkesi, mutta oli lopulta tekemättömän paikan edessä Oilers-puolustuksen viimeisenä lukkona.

Erikoistilanteiden suhteen Classic on luonnollisesti myös sarjan kärkipäätä. Ylivoimaprosentti 52,2 oli runkosarjan kolmanneksi paras. Oilers oli parhaimmillaan tuon tilaston kärkipäätä, mutta runkosarjan jälkeen onnistumisprosentti oli 42,2, joka oli seitsemänneksi paras lukema.

Classicin alivoimaprosentti on 66 ja se on sarjan neljänneksi paras. Oilersilla ei ole kulkenut lainkaan varsinkaan alivoimalla, sillä sen alivoima oli runkosarjan huonointa (48,2%) ja yli puolet alivoimakerroista päättyivät vastustajan maaleihin (tilastot Tuomo Reponen).

Knopit:
Joukkueet kohtasivat kaksi vuotta sitten Superfinaalissa. Tässä ajassa on tapahtunut kova myllerrys Espoon Tapiolassa, sillä nykyisestä joukkueesta ainoastaan kahdeksan oli mukana kyseisessä Hartwall Arenan finaalissa. Keväällä 2016 mestaruutta juhlineita Classic-pelaajia on edelleen mukana melkein tuplasti enemmän Oilersiin verrattuna.

Taistelupari:
Lassi Toriseva, Classic – Joonas Kaltiainen, Oilers

Maalivahtipeli on ainoa osa-alue, jonka paremmuutta Classic ei tässä otteluparissa vie selvästi. Sekä Classicin Toriseva että Oilersin Kaltiainen ovat molemmat olleet mukana miesten maajoukkueessa asti ja kuuluvat maan kärkitorjujien joukkoon.

Myös veskareiden pelityyleissä on paljon samaa. Kumpikaan ei ole erityisen pitkä, mutta he hallitsevat hyvin kroppansa ja pitävät niin sanotusti pakan kasassa nopeassakin poikittaisliikkeessä. Sen lisäksi molemmat ovat erinomaisia reaktiotorjujia. Torisevalla on alla kaksi voitettua Superfinaalia, mutta myös Kaltiainen on näyttänyt, että pää kestää kovissakin paikoissa.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
22.9.2017 Oilers–Classic 5–4 ja.
4.1.2018 Classic–Oilers 6–3

Näin pelataan:
La 17.3.2018 17:00 Classic – Oilers Tampere Areena
Ma 19.3.2018 18:30 Oilers – Classic Tapiolan UH
Ke 21.3.2018 18:30 Classic – Oilers Tampere Areena
Pe 23.3.2018 18:30 Oilers – Classic Tapiolan UH
Ma 26.3.2018 18:30 Classic – Oilers Tampere Areena (tarvittaessa)
Ke 28.3.2018 18:30 Oilers – Classic Tapiolan UH (tarvittaessa)
Pe 30.3.2018 18:30 Classic – Oilers Tampere Areena (tarvittaessa)

Elisa ja Fanseat lähettävät puolivälieräsarjan kaikki ottelut suorana.

Kumpi voittaa:
Oilersin viime aikojen vire enteilee pahaa pudotuspelejä ajatellen. Toisaalta tilanteen voi ajatella niinkin, että nyt kun runkosarja on saatu pois alta, joukkue pääsee aloittamaan homman kokonaan puhtaalta sivulta. Oilers saa kuitenkin Luukkosen johdolla kehitellä melkoisia taikaliemiä, jotta se saisi pelinsä uomiin. Lisäksi joukkueesta näyttäisi puuttuvan selkeät pelilliset johtajat kentältä.

Nykky on Classicissa valmentaessaan osoittanut, kuinka joukkue pystyy pelien koventuessa nostamaan tasoaan vielä pykälän verran lisää. Viime keväänä ”Family” aloitti puolivälierän surkeasti Indiansia vastaan, joten on vaikea uskoa, että joukkue syylistyisi toista kertaa putkeen samaan altavastaajaa vastaan.

Kevään suurimpia kysymyksiä lienee se, pystyykö yksikään joukkue tosissaan haastamaan Classicia pudotuspelien aikana. Oilers ei pysty, ja puolivälierien selkein pari menee tamperelaisille suoraan 4–0-voitoin, eikä 24 ottelun voittoputki katkea.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.