Liigat

Pääkalloennakko: EräViikingit-Indians – isoveli pikkuveljen esteenä parrasvaloihin?

13.03.
2018
8 Kommenttia
3
Liigat

Kuvat: Juhani Järvenpää ja Joni Winstén

Miesten Salibandyliigassa runkosarjan kolmanneksi yltänyt EräViikingit kohtaa kuudenneksi sijoittuneen Westend Indiansin puolivälierissä. Ottelusarja käynnistyy poikkeuksellisesti jo keskiviikkona Vantaan Energia Areenassa.

Lähtökohdat:
Viime kevään finalisti sijoittui lopulta runkosarjan kolmanneksi. Eritoten lokakuussa ja vuodenvaihteessa sekä sen jälkeen tapahtui tuloksellisia notkahduksia, mutta muuten voittoja ropisi tasaiseen tahtiin. ErVi oli yksi runkosarjan tasaisimmista suorittajista, vaikka heikkojakin hetkiä osui kohdalle. Tulosten takaa voi kuitenkin todeta, että SM-hopeamitalistin runkosarja ei ollut erityisen sykähdyttävä pelillisten esitysten suhteen.

Pelillisesti ErVi oli pallollisessa puolustuksessa yllättävän kehno kokonaismateriaalia katsoen, ja voi todeta, että yksi syy oli juuri parhaiden pallollisten puolustajien menettäminen viime kauden jälkeen. Mika Ahosen ryhmäksi joukkue päästi yllättävän paljon maaleja (143/5,5 ottelua kohden). Vertailun vuoksi viime kauden Jyri Korsmanin luotsaama ErVi päästi runkosarjassa vain 110 maalia, joka oli sarjan vähiten.

Toisaalta ErVi iski myös sarjan kolmanneksi eniten maaleja (181), joten suhdeluku ei ole huono. ErVi on pyrkinyt pääosin hallitsemaan pallollista peliä, eikä iskemään pelkästään nopeasti vastaan kuten useimmat joukkueet. Kuitenkin jos keskialueella on sauma kääntää peli nopeasti, niin se luonnistuu joukkueelta perin tehokkaasti.

Puolustuspäässä johtohahmoja ovat olleet eritoten Marko Juselius ja Mikael Lax, mutta tuttujen johtohahmojen takaa Perttu Järvinen on tehnyt väkevän läpimurron miesten liigatasolla. Hyökkäyksen pistehirmuja ovat olleet maajoukkueestakin tutut Miko Kailiala, Mika Moilanen, Jani Kukkola ja Lauri Kapanen. ErVin hyökkäyskalusto on kovaa valuuttaa, sillä kyseisten herrasmiesten lisäksi löytyy sellaisia pelimiehiä kuin Roni Laasonen, Tuomas Iiskola ja Miska Mäkinen. Kailiala, Kapanen ja Iiskola ovat ajoittain uupuneet joukkueen kokoonpanosta, ja se on näkynyt myös tehopuolella.

Mikko Laurikaisen luotsaama Indians oli yksi runkosarjan isoimmista onnistujista ja yllättäjistä Nokian KrP:n ohella. Marras-joulukuulle joukkueelle osui vaikeampi jakso, mutta runkosarjan loppu oli loistelias ja espoolaisryhmä voitti kahdeksan viimeisestä kymmenestä ottelusta.

Indians pelasi läpin runkosarjan näyttävää pallollista peliä, ja ajoittain iski komeista vastahyökkäyksistä upeita maaleja. Indiansin heikkoutena voi pitää eritoten materiaalin epätasaisuutta, ja sitä, että kolmeen vitjaan ei löydy lähellekään samantasoisia pelimiehiä pallokontrollia ajatellen. Myös Ervillä on ollut samainen ongelma tällä kaudella. Indians pyrkii puolustamaan ja hallitsemaan peliä erityisesti pallon kanssa. Voisi todeta, että taktisesti joukkueet pyrkivät pelaamaan hyvin samanlaista peliä, mutta espoolaisryhmä on jonkin verran vastahyökkäysorientoituneempi ja hitusen kehnompi pallollisessa pelissä.

Espoolaisten puolustuksesta löytyy yksi runkosarjan kovimmista onnistujista, eli huiman läpimurron liigatasolle tehnyt Otto Lehkosuo. Santeri Toropainen oli myös oivassa vireessä läpi kauden, ja hyökkäystrio Valtteri Kainulainen, Aaro Astala ja Heikki Iiskola samoin. Viisikosta muut paitsi Toropainen nousivat myös maajoukkueen mukaan kaudella. Ketjun peli oli parhaimmillaan liigan kärkea, mutta viisikko hajotettiin loppukaudesta, ja se näkyi joukkueen tasaisempina otteina kahden ensimmäisen vitjan tasoittuessa.

Runkosarjassa väännöt olivat erittäin tiukkoja, ja ErVi voitti molemmat maalilla (6-5 ja 7-6).

Knopit:
Liigatasolle läpimurron tehnyt Lehkosuo oli runkosarjan tehotilaston viides (+40), joka oli kova suoritus, sillä edelle meni ainoastaan neljä Classicin pelaajaa. Classicin maaliero sarjassa oli kuitenkin +104, kun Indiansilla vastaava lukema oli vain +29. Iiskola oli ainoa alle 20-vuotias pelaaja, joka mahtui kymmenen parhaan pistemiehen sakkiin runkosarjassa pistein 28+22=50. Myös Iiskolan tehosaldo +38 oli kova suoritus.

Indians on perin kokematon pudotuspeleissä ja se on ollut mukana vain vuosina 2014 ja 2017. Molemmilla kerroilla Classic pudotti joukkueen puolivälierissä (3-1 ja 4-1), joten voittoja on kertynyt vain kaksi. Pudotuspelikokemuksesta kertoo se, että Indiansin koko joukkue on pelannut yhteensä 109 ottelua pudotuspeleissä, kun ErVin oletetussa ykkösvitjassa niitä on pelkästään peräti 262 (lähde: Tuomo Reponen).

Lisättäköön vielä se, että Indians ei ole koskaan voittanut fuusioseura EräViikinkejä liigassa. Viime kaudella lukemat olivat selkeitä, mutta tänä vuonna helsinkiläisjoukkue vei niukemmin molemmat ottelut.

Taistelupari:
Tuomas Iiskola EräViikingit – Heikki Iiskola, Indians

Kumpi on kovempi Iiskolan veljeksistä? Se on ihan hyvä kysymys, mutta runkosarjan näyttöjen perusteella nuorempi veli Heikki Iiskola on niskan päällä. Heikki Iiskola vaikuttaisi olevan veljeksistä taiteellisempi ja taitavampi, mutta on myös erittäin tehokas pelaaja. Indiansin Iiskola on myös monipuolisempi ja paremmalla pelisilmällä operoiva hyökkäyspäässä, kun rightin puolelta laukova veljensä.

Tuomas Iiskola on kiistatta yksi oman ikäluokkansa (-92) kovista talenteista, mutta ei ole täysin lunastanut lupauksia tähän asti. Iiskolan runkosarja oli harvinaisen vaisu (22 peliä 6+16) ja ura on ehkä pienessä laskusuhdanteessa, vaikka vastuuta on tullut edelleen paljon ihan ykkösvitjassa. Vanhemman Iiskolan laukaus on pikkuveljeä vahvempi, ja voimanpesä on parempi kahden suunnan pelaaja muun muassa liikkuvuutensa ansiosta.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
29.11. EräViikingit-Indians 6-5
2.3. Indians-EräViikingit 6-7

Näin pelataan:
Ke 14.3.2018 18:30 EräViikingit – Indians Energia Areena
Pe 16.3.2018 18:30 Indians – EräViikingit Otahalli
To 22.3.2018 18:30 EräViikingit – Indians Energia Areena
La 24.3.2018 18:00 Indians – EräViikingit Otahalli
Ma 26.3.2018 18:30 EräViikingit – Indians Energia Areena (tarvittaessa)
Ke 28.3.2018 18:30 Indians – EräViikingit Otahalli (tarvittaessa)
Pe 30.3.2018 17:00 EräViikingit – Indians Energia Areena (tarvittaessa)

VeikkausTV lähettää jokaisen tämän ottelusarjan kamppailun suorana. Kaikista otteluista on tarjolla myös VeikkausTV-ennakko.

Kumpi voittaa:
Jos haluaa tehdä ”hauskan” analogian, niin pelillisesti vastakkain ovat ikään kuin isoveli ja pikkuveli, kuten taisteluparimme Tuomas ja Heikki Iiskola. Indians ei ole kuitenkaan niin rutinoitunut ryhmä, kuin erittäin kokenut EräViikinki-lauma.

Espoolaisryhmä säväytti runkosarjassa, mutta nyt pudotuspeleissä näyttämö on erilainen. On aivan selvää, että jossain vaiheessa niitä ”isompia askeliakin” pitäisi ottaa, mutta ErVi vaikuttaisi kuitenkin olevan vielä tällä kertaa too much, too soon, vaikka helsinkiläisten pelivire ei ole ollut ainakaan vielä aivan huipussaan.

Indians laittaa Erville kampoihin parhaansa mukaan, mutta ErVi vie sarjan voitoin 4-2.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.