Liigat

Pääkalloennakko: Happee-TPS – ”Hirvipeikko” jälleen liian piinaava turkulaisille

16.03.
2018
Liigat

Mikko Lehto ja Jukka Ruotsalainen ovat päävalmentajina uuden haasteen edessä. Kuvat: Esa Jokinen ja Esa Takalo

Lähes kevään perinteeksi muodostunut playoff-sarja Jyväskylän Happeen ja Turun Palloseuran välillä totetuu jälleen. Uudistuneisuuden vuoksi lähtökohdat ovat kuitenkin hieman erilaiset kuin kahtena edellisvuotena.

Lähtökohdat:
Jyväskylän Happee vahvistui kenties kaikkein eniten ennen kauden alkua. Kovimpina niminä olivat paluumuuttaja Jami Manninen ja aiemmin Welhoissa tuhoa tehnyt Pauno Kajoksinen. Siitä huolimatta hirviryhmä jäi hieman odotettua vaisumpaan lopputulemaan, kun se nappasi runkosarjan neljännen sijan. Myös penkin takana koettiin iso muutos, kun Mikko Lehto nimitettiin päävalmentajaksi Seppo Pulkkisen jätettyä tehtävänsä viime kauden päätteeksi.

Happeen pelaamisessa oli kauden aikana havaittavissa ailahtelevaisuutta. Toisinaan joukkue ylsi useamman otteluun voittoputkiin, mutta lähes yhtä usein tuli suvantovaiheita, eikä joukkue tuntunut löytävän samanlaista tasaisuutta kuin esimerkiksi Nokian KrP. Aiemmista kausista poiketen Happee ei ollut niin tehokas hyökkäyspäässä. Joukkue mätti maaleja vasta kuudenneksi eniten. Toisaalta myös oma maali pysyi hyvin puhtaana, sillä Happee päästi osumia verkkoonsa kolmanneksi vähiten koko liigassa.

Helsingborgista kotiin palannut Manninen oli totutun tehokas tykittämällä 27+30=57 tehopistettä runkosarjassa. Kokeneesta kaartista Veli-Matti Hynynen ja Petri Kauko hoitivat ruutunsa tasaisen varmasti, mutta usealta myös odotettiin enemmän. Peter Kotilaisen alkukauden tehottomuus näkyi Happeen pelaamisessa. Loppukaudesta huippuhyökkääjä alkoi saada jälleen juonesta kiinni. Maalivahtiosastoa vahvistamaan saapunut Markus Laakso pelasi lopulta enemmän Happeen tolppien välissä ja aloittanee siellä myös pudotuspeleissä.

Salibandyliigan viidennelle sijalle päätynyt Turun Palloseura koki niin ikään muutoksia ennen kauden alkua. Aki Vilander jatkoi valmennustehtäviä naisten liigassa, joten miesten edustukseen ruoriin siirtyi Jukka Ruotsalainen. Jos Happee ei aivan pystynyt täyttämään odotuksia, niin TPS esiintyi varsin tasaisesti läpi kauden. Ensimmäiset kierrokset olivat vaikeita, mutta sen jälkeen turkulaiset piristyivät ja ottivat tärkeitä voittoja syksyn ja talven mittaan.

Viime kausina TPS:ltä on totuttu näkemään selvästi vähämaalisempia ja puolustuksen osalta tarkkoja otteluita. Myös tällä kaudella sävel oli sama. TPS on yksi liigan taitavimmista joukkueista pallon kanssa. Se pitää tempon matalana, mikä saattaa turhauttaa vastustajajoukkueen. Turkulaiset eivät myöskään päästä vastustajaa helpolla maalipaikoille, minkä vuoksi maalivahti Pyry Luukkonen saa torjuntoja keskimäärin selvästi muita vähemmän otteluissa.

Vähämaalisemmat ottelut näkyvät myös tilastoissa, sillä TPS:n sisäisen pistepörssin voitto irtosi Jani Hyytiäiselle 17+16=33 tehopisteellä. Uutena miehenä Turkuun siirtynyt Olli Kinnunen omaksui ykkössenterin roolin hyvin ja saalisti pisteet 17+10=27. Lauri Stenforsin ja Olli Laineen johtamalla puolustuksella on potentiaalia onnistua hyökkäyspäässäkin, mutta sen vahvuudet ovat ehdottomasti oman maalin varjelemisessa.

Vähämaalisuudesta huolimatta Happeen ja TPS:n välisessä puolivälieräsarjassa tullaan varmasti näkemään kiihkeitä ja vauhdikkaita pelejä. Jo kaksi aiempaa kevättä on osoittanut, että näiden joukkueiden kohdatessa kaikkea voidaan nähdä aina kuumista tunteista jännittäviin loppuratkaisuihin.

Erikoistilanteissa Happee oli runkosarjan paras ylivoimalla ja onnistumisprosentti oli peräti 60. TPS oli sen sijaan toisesta päästä onnistumisten suhteen, sillä 30 %:n ylivoima oli 12. paras.

TPS:n alivoimaprosentti oli sen sijaan huima 77,1, joka oli koko runkosarjan paras. Happeen 57,4 %:n alivoimaonnistuminen on kahdeksanneksi parasta sarjassa. Mielenkiintoisena seikkana voi pitää sitä, että kuinka liigan paras ylivoima ja liigan paras alivoima näkyvät sarjassa (tilastot Tuomo Reponen).

Knopit:
Joukkueiden pudotuspelihistoria kattaa kahdelta viime kaudelta yhteensä 11 peliä. Niistä peräti viisi on edennyt jatkoajalle tai rangaistuslaukauskisaan asti.

Happeen kokenut laitahyökkääjä Veli-Matti Hynynen on iskenyt vähintään yhden tehopisteen viimeissä seitsemässä perättäisessä pelaamassaan ottelussa TPS:aa vastaan, kun otetaan huomioon sekä playoffien että runkosarjan ottelut. Hynynen oli erityisesti viime keväänä huippuvireessä turkulaisia vastaan.

Taistelupari:
Mikko Lehto, Happee – Jukka Ruotsalainen, TPS

Tämän kevään sarjan lähtökohta on hieman aiemmasta poikkeava, sillä molempien joukkueiden päävalmentajat ovat ensimmäistä kertaa urallaan pudotuspeleissä nykyisissä rooleissaan. Täksi kaudeksi pääluotsiksi nostetut Lehto ja Ruotsalainen ovat pyrkineet tuomaan oman mausteensa joukkueiden pelaamiseen. Nyt heitä kuitenkin mitataan playoff-huuman ollessa kuumimmillaan. Paremmin onnistuva valmennus voi olla avainosassa tiukassa sarjassa.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
29.10.2017 Happee–TPS 1–3
13.2.2018 TPS Happee 1–7

Näin pelataan:
La 17.3.2018 18:30 Happee – TPS Monitoimitalo
Ma 19.3.2018 18:30 TPS – Happee Kupittaan PH
To 22.3.2018 18:30 Happee – TPS Monitoimitalo
Pe 23.3.2018 18:30 TPS – Happee Kupittaan PH
Su 25.3.2018 17:00 Happee – TPS Monitoimitalo (tarvittaessa)
Ti 27.3.2018 18:30 TPS – Happee Kupittaan PH (tarvittaessa)
Pe 30.3.2018 18:30 Happee – TPS Monitoimitalo (tarvittaessa)

Elisa ja Fanseat lähettävät puolivälieräsarjan kaikki ottelut suorana.

Kumpi voittaa:
Kahtena aiempana keväänä Happee on edennyt jatkoon samasta otteluparista. Tämän kauden runkosarjan keskinäisten kohtaamisten perusteella on vaikea tehdä eroa joukkueiden välille. Happeella vaikuttaisi kuitenkin olevan vielä enemmän potentiaalia irti otettavaksi.

Historia puoltaa sitä, että tänäkin keväänä nähdään vauhdikas puolivälieräsarja, ja se sopii paremmin Happeelle, joka pääsee pelaamaan enemmän omilla vahvuuksillaan. Lisäksi leveämpi materiaali kallistaa vaakakuppia TPS:n organisoidusta pelitavasta huolimatta Happeen puolelle. Palloseuran ”hirvipeikko” ei helpota, ja Happee etenee jatkoon 4–3-voitoin.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.