Liigat

Pääkalloennakko: Kotiedut pitävät pääosin naisten puolivälierissä – Koovee rikkoo kaavan

23.03.
2018
Liigat

Classicin naisilla lienee hauskaa myös pudotuspeleissä. Kuva: Juhani Järvenpää

Naisten Salibandyliigan runkosarja saatiin päätökseen viime lauantaina ja pudotuspelien ensimmäinen ottelu pelataan perjantaina Tampere Areenassa.

Kymmenen joukkueen runkosarjassa ei kovaa kilpailua pudotuspelipaikoista syntynyt. Pudotuspeleihin selvisi selkeällä erolla seitsemän parasta joukkuetta ja viimeisenä loppukaudesta otteitaan selkeästi parantanut NST.

Pudotuspeliparit määräytyivät puhtaasti runkosarjan sijoituksen perusteella eikä viimeisellä kierroksella enää nähty merkittäviä muutoksia sarjataulukossa. Merkittävin muutos oli Eräviikinkien nousu sarjan nelospaikalle ohi Kooveen ottamalla voiton joukkueiden kohdatessa viimeisellä kierroksella.

Classic (1.) – NST (8.)

Lähtökohdat:
Runkosarjan ykköseksi kiilasi suurin ennakkosuosikki Classic, mutta ei enää yhtä ylivoimaisesti kuin edellisellä kaudella. SB-Pro, PSS ja TPS kykenivät Classicin kaatamaan kauden aikana, mutta silti runkosarjan 15 voittoa on erittäin hyvä osoitus joukkueen materiaalista ja iskukyvystä. Joukkue teki eniten maaleja sarjassa ja Nina Rantala otti pistepörssin ykköstilan pistein 46+34=70. Muutenkin joukkue on erittäin hyökkäysvoimainen ja Rantalaa säestävät hyvin Eliisa ja Ella Alanko sekä Sanni Nieminen.

NST:n alkukausi oli vaikea mutta joukkue sai kauden edetessä paremmin ja paremmin kiinni pelaamisesta. Kauden loppupuolella NST haastoi hyvin sarjan kärkijoukkueita mutta ei kuitenkaan pystynyt ottamaan otteluista pisteitä. Joukkueen selkeä ykköspelaaja on kokenut Juuli Hakkarainen, mutta hänen ja Ida Suikan jälkeen maalintekovoimaa ei joukkueessa erityisemmin ole. Minna Paasu on joukkueen ykköstorjujana selvinnyt hyvin kaudesta.

Taistelupari:

Anne-Maria Linnoinen, Classic – Juuli Hakkarainen, NST

Anna-Maria Linnoinen on hyvä maalivahti, mutta ei aivan Laura Loisan veroinen. Juuli Hakkaraisen syttyessä hyvään maalintekovireeseen tässä sarjassa ei Linnoisella ole varaa nukahtaa otteluissa hetkeksikään. Yksittäisessä ottelussa nukahdus voi kääntää puntit NST:lle.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
20.10. 2017 Classic-NST 13-0
11.2. 2018 NST-Classic 7-17

Näin pelataan:
Pe 23.3.2018 18:30 Classic – NST Tampere Areena
Su 25.3.2018 17:00 NST – Classic Lappeenrannan UT
Ke 28.3.2018 18:30 Classic – NST Tampere Areena
La 31.3.2018 17:00 NST – Classic Huhtiniemi Areena (tarvittaessa)
Su 1.4.2018 18:00 Classic – NST Tampere Areena (tarvittaessa)

Kumpi voittaa:
Tästä parista on helppo veikata jatkoonmenijä, sillä parissa on vain yksi ennakkosuosikki eli Classic. Classicin vahvempi materiaali ja korkea rutiinisuoritustaso jyrää NST:n heikomman materiaalin. NST:n mahdollisuudet napata sarjassa edes yksi voitto nojaavat täydellisesti onnistuneeseen puolustuspeliin ja Classicin hyökkääjien epäonnistumiseen. Näin tuskin tulee käymään sillä Nina Rantala pystyy ratkomaan pelejä yksinkin ja kun tulitukea tulee muiltakin maajoukkuetason pelaajilta, niin Classic tulee sarjan viemään suoraan kolmessa ottelussa.

SB-Pro (kuvassa) tulee olemaan kova haaste TPS:lle. Kuva: Juhani Järvenpää

SB-Pro (2.) – TPS (7.)

Lähtökohdat:
SB-Pro pelasi erittäin vahvan runkosarjan ja kärsi tappioita ainoastaan sarjan kärkiporukoille. Kaiken kaikkiaan SB-Prolla on erittäin vahva ja tasainen joukkue, josta ratkaisijoita löytyy usemmastakin ketjusta. Kujalat, Lirkit ja Hietamäet ovat joukkueen kokeneita runkopelaajia, joiden ympärille ketjukokoonpanoja rakennetaan hiukan vaihtelevilla koostumuksilla. Denisa Ratajova pelasi myös erittäin vahvan kauden, mutta oli poissa useammastakin ottelusta erityisesti kauden loppua kohti. Tlitu Siltanen hoiti päätorjuntavastuun maalin suulla eikä varmasti hätkähdä tiukoissakaan paikoissa.

TPS:n alkukausi sujui hiukan mollivoittoisesti, mutta joukkue pääsi kauden edetessä omalle tasolleen. Joukkueen johtohahmoja ovat maajoukkuevahti Noora Vuorela sekä nuoret hyökkääjät Jenna Saario, Milla Nordlund, Laura Rantanen ja Sofia Leino. Näiden johtavien pelaajien takana rosteri on merkittävästi kapeampi kuin SB-Prolla eikä kokemuskaan ole samaa luokkaa. Joukkue on kuitenkin osoittanut, että se pystyy kuitenkin kaatamaan minkä tahansa joukkueen Salibandyliigassa ja vuoden takainen cup-voitto oli vahva osoitus joukkueen iskukyvystä.

SB-Prota valmentaa tällä kaudella pitkäaikainen TPS-luotsi Matti Kaipio, jolla voi olla vaikutusta ottelusarjan sisällä. TPS:n Aki Vilander on kokemattomampi naisten liigassa, mutta omaa taas pitkän kokemuksen TPS:n miesten ja A-nuorten valmentajana.

Taistelupari:

Karoliina Kujala, SB-Pro – Noora Vuorela, TPS

Maajoukkuepelaajien keskinäisessä väännössä Vuorela yrittää pitää Kujalan pois maalinteosta ja ylipäätään tukkia TPS:n maalinsuuta. Kujala johtaa vahvaa nurmijärveläisten hyökkäyskonetta ja Vuorelan onkin pakko onnistua erinomaisesti, mikäli TPS haluaa mennä jatkoon parista.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
9.11. 2017 TPS-SB-Pro 3-5
3.3. 2018 SB-Pro-TPS 5-1

Näin pelataan:
La 24.3.2018 17:00 SB-Pro – TPS Arkadia halli
Su 25.3.2018 15:00 TPS – SB-Pro Leaf-Areena
Ke 28.3.2018 18:30 SB-Pro – TPS Arkadia halli
La 31.3.2018 15:00 TPS – SB-Pro Leaf-Areena (tarvittaessa)
Su 1.4.2018 17:00 SB-Pro – TPS Arkadia halli (tarvittaessa)

Huom. TPS on aiemmin kaudella näyttänyt pelejä Fanseat GO:n kautta, joten se on hyvin mahdollista myös pudotuspeleissä.

Kumpi voittaa:
Tässä parissa nurmijärveläinen kokemus kohtaa turkulaisen nuoruuden ja ennakkoluulottomuuden. TPS:llä on sarjassa ehdottomasti yllätyksen mahdollisuus ja pystynee haastamaan SB-Prota. Parhaat mahdollisuudet TPS:llä on tähän heti ottelusarjan alussa, mutta jos SB-Pro pääsee sarjassa niskan päälle, niin vahvempi materiaali viime kädessä kääntää sarjan SB-Prolle. Jenna Saarion ja Milla Nordlundin onnistuessa TPS vie sarjassa yhden tai kaksi peliä, mutta lähtökohtaisesti kokemus ja laaja materiaali kuitenkin vie sarjan 3-1 SB-Prolle.

Jukka Kouvalaisen PSS esitti runkosarjassa naisten liigan paras puolustuspeliä. Kuva: Juhani Järvenpää

PSS (3.) – SSRA (6.)

Lähtökohdat:
PSS pelasi erittäin vahvan toisen puoliskon Salibandyliigassa, sillä on takanaan yhdeksän voitetun ottelun sarja ja sen huippuna on päätöskierroksen voitto Classicista. PSS:lla on nuori joukkue, mutta toisaalta pääsarjapelejä on kasassa jo melkoinen nippu ja joukkueen puolustus on erittäin tiivis. Joukkueen ehdoton johtohahmo on Mia Karjalainen, joka pelillisten taitojensa lisäksi tuo joukkueeseen ison annoksen kokemusta. Maalintekovastuu jakautuu laajasti, mutta runkosarjan perusteella isoimman vastuun tästä kantavat nuoret pelurit Elina Hautojärvi ja Annina Levälampi. Joukkue päästi runkosarjassa vähiten maaleja, ainoastaan 51 kappaletta ja niinpä se pystyy kääntämään vähämaaliset ottelut itselleen.

Rankkojen Ankkojen kausi on ollut positiivinen ja ehkä aavistuksen ennakkoarvailuja parempi. Runkosarjassa joukkue pelasi tasaisesti ja pystyi ottamaan pisteitä myös itseään korkeammalle sijoittuneilta joukkueilta. Joukkueen rosteri on hiukan kapeampi kuin PSS:llä, ja sillä saattaa olla vaikutusta tiiviissä pudotuspelitahdissa. Johtavina pelaajina kauden aikana ovat erottautuneet Hanna Niemelä, Jonna Virkkunen ja puolustuksen johtohahmo Sanna Risteli. Krista Määttä on pelannut hyvän kauden maalissa ja kantanut suurimman torjuntavastuun Sara Aaltosen siirryttyä Kooveeseen.

Taistelupari:

Mia Karjalainen, PSS – Hanna Niemelä, SSRA

Niemelä on ollut joukkueensa paras hyökkääjä runkosarjassa ja haasteena on saada PSS:n tiivis puolustus rikki. Tämä tulee olemaan vaikeaa, kun vastassa on PSS:n vahva joukkuepuolustus ja sen paras pelaaja Mia Karjalainen. Toisaalta SSRA:n pitää olla valmis pysäyttämään Karjalainen toiseen suuntaan, onhan puolustaja selkeästi joukkueen syöttöpörssin kärjessä.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
14.10. 2017 SSRA-PSS 6-1
4.3. 2018 PSS-SSRA 6-1

Näin pelataan:
La 24.3.2018 15:30 PSS – SSRA Aurorahalli
Su 25.3.2018 18:00 SSRA – PSS Kastelli
Ke 28.3.2018 18:30 PSS – SSRA Aurorahalli
La 31.3.2018 15:00 SSRA – PSS Kastelli (tarvittaessa)
Su 1.4.2018 17:00 PSS – SSRA Aurorahalli (tarvittaessa)

Kumpi voittaa:
Sarjassa kohtaavat kaksi hyvin puolustavaa joukkuetta ja otteluissa tuskin nähdään kovin suuria maalimääriä, pudotuspelejä parhaimmillaan siis. PSS lähtee sarjaan erittäin vahvan loppukauden pelanneena ja niinpä se on parin ennakkosuosikki. Voittaakseen sarjan SSRA:n täytyisi pystyä ainakin yhteen voittoon Porvoon kotiluolassa ja tämä vaikuttaa liian isolta haasteelta. Sarja ratkeaa Porvoon kotietuun ja parempaan puolustukseen, veikkauksemme on se, että PSS menee jatkoon lukemin 3-2.

Kotietu valahti Kooveen käsistä runkosarjan lopussa, ja sarja ErViä vastaan tulee olemaan hyvin tiukka. Kuva: Anssi Koskinen

Eräviikingit (4.) – Koovee (5.)

Lähtökohdat:
Eräviikingit sai täksi kaudeksi kasaan erinomaisen ryhmän nuoria ja taitavia naisia ja valmentajaksi Markus Huhtimon. Runkosarja sujuikin erinomaisesti, sillä suoritusvarmuus oli kovaa luokkaa ja tappioita joukkue kärsi pääasiassa sarjataulukon kärkiporukoille. Vahva puoli joukkueessa on myös tasainen materiaali, maalintekovoimaa löytyy oikeastaan kaikista ketjuista. Pisteiden valossa Daniela Markelin on joukkueen kärkipelaaja, mutta Daniela Westerlund ja kokenut Anna Yli-Kojola säestivät hyvin. Taru Nordman pystyi pelaamaan vain kymmenen runkosarjapeliä, mutta palasi kaukaloon runkosarjan päätösottelussa.

Kotiedun viimeisessä ottelussa menettänyt Koovee aloitti runkosarjan erittäin vahvasti, mutta kärsi loppukaudesta muutaman tappion kärkijoukkueille. Kooveen joukkue on melko nuori ja se näkyy ajoittain kentällä tason heittelynä ja huolimattomuutena etenkin puolustussuuntaan. Pallollisena peliä hallitessaan joukkue on aivan liigan kärkikastia. Vaikka suurimman huomion joukkueessa luonnollisesti saavat Kaupin siskokset Veera ja Oona, niin vahvan kauden hyökkäyksessä ovat pelanneet myös Tuulia Aho ja SSRA:sta tullut Henriikka Keinänen.

Taistelupari:

Daniela Westerlund, Eräviikingit – Veera Kauppi, Koovee

Joukkueidensa ykkösketjujen keskushyökkääjät ovat avainasemassa, kun tätä ottelusarjaa ratkaistaan. Vaikka näistä ketjuista löytyy taitoa muutenkin paljon, on tämä kaksikko suuressa roolissa siinä, kumpi joukkue pystyy riittävät maalit tekemään. Maailman parhaaksi naispelaajaksi arvostettu Veera Kauppi on osoittanut pystyvänsä vastaamaan haasteeseen isossa pelissä ja kovassa seurassa, Westerlundin on pystyttävä vastaamaan tähän ja pidettävä Kooveen ykkösketju pois tekopaikoilta.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
15.12. 2017 EräViikingit-Koovee 2-6
17.3. 2018 Koovee-EräViikingit 6-7

Näin pelataan:
La 24.3.2018 17:00 EräViikingit – Koovee Mosahalli
Su 25.3.2018 18:30 Koovee – EräViikingit AutoCenter Areena
Ke 28.3.2018 18:30 EräViikingit – Koovee Mosahalli
La 31.3.2018 15:30 Koovee – EräViikingit AutoCenter Areena (tarvittaessa)
Su 1.4.2018 18:30 EräViikingit – Koovee Mosahalli (tarvittaessa)

Kooveen kotipelit lähetetään Fanseat GO:n kautta. Mahdollisesti myös vieraspelit.

Kumpi voittaa:
Tämän parin osalta on makuasia, että kumpaa lähtee veikkaamaan voittajaksi. Kotiedulla ei tässä parissa ole juuri merkitystä, joukkueet voittivat toisensa juuri vieraskentällä runkosarjassa. EräViikinkien joukkue on ehkä aavistuksen tasaisempi, kun Koovee ainakin maalintekomielessä on vahvasti ykkösensä varassa. Kooveen voiton avaimet ovat kaikkien ketjujen onnistuneessa puolustus- ja maalivahtipelissä. Uskomme, että loppujen lopuksi Koovee ottaa voiton viidessä pelissä ja menee jatkoon.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.