Liigat

Pääkalloennakko: KrP-SPV – sarjakakkonen mittaa kestomenestyjän kunnon pörssihirmujen kohtaamisessa

15.03.
2018
Liigat

Kaikkien aikojen pörssihait Henri Johansson ja Mikko Kohonen kohtaavat Salibandyliigan puolivälieräsarjassa. Kuvat: Esa Takalo ja Juha Käenmäki

Miesten Salibandyliigan runkosarjan kakkoseksi sijoittunut Nokian KrP kohtaa seitsemänneksi sijoittuneen SPV:n puolivälieräsarjassa. Ottelusarjan ensimmäinen kamppailu mitellään perjantaina klo 18.30 Raholassa.

Lähtökohdat:
Historiansa parhaan runkosarjasijoituksen napannut KrP säväytti runkosarjassa pelaten tasaisen vakuuttavasti läpi kauden. Hiukan vaikeampia vaiheita oli loka-, marras- ja joulukuussa, mutta tuolloinkin tappiot olivat sangen niukkamaalisia. Runkosarjassa nähtiinkin kaikkien aikojen KrP, ja oikeastaan ainakaan kukaan ulkopuolinen ei osannut odottaa moista suoritustasoa.

KrP:n hyökkäyspeli oli erittäin tehokasta eritoten huippulaadukkaan ykkösviisikon ansiosta. KrP teki sarjan toiseksi eniten maaleja (193) ja peli näytti pitkälti Jarmo Härmän kuvaamalta ”Näätä-rockilta”. Nokialaispoppoon otteluissa peli virtaili päästä päähän, ja useimmiten KrP oli se joka onnistui paremmin maalinteossa.

Puolustuspeli on parantunut aiemmista kausista, ja Nokialla painotetaan erityisesti pallon kanssa puolustamista. Pallotonkin puolustus kehittyi kauden aikana ainakin jossain määrin, ja KrP sai loppukaudesta pidettyä oman pään suhteellisen hyvin tilkittynä, vaikka tilastollisesti lukemat eivät olleet hyviä koko kauden suhteen (157 maalia omiin). Pudotuspelijoukkueista kuitenkin ainoastaan SPV päästi enemmän maaleja (165).

KrP:n ykköstykki on luonnollisesti Henri Johansson, joka vei jälleen runkosarjan pistepörssin (43+24=67) ja nousi kaudella kaikkien aikojen parhaaksi pistemieheksi miesten Salibandyliigan runkosarjassa. Jere Oksanen antoi Johanssonille tulitukea, ja älykäs sekä taitava Joni Henttonen johti tehoviisikon peliä. Puolustuspään Matti Koskela sekä Morics Krumins pelasivat molemmat myös nappikauden molempiin suuntiin, ja voikin todeta, että KrP:n ykkösvitjassa pallo liikkui taidokkaasti pelistä toiseen, eikä vastustaja päässyt juurikaan pyörittämään omaa peliään.

Ykkösvitjan takaa voidaan nostaa loistokkaan tulokaskauden pelannut Valtteri Viitakoski (21+16=37) ja tällä kaudella kunnolla liigavauhtiin breikannut Aleksi Peltola. Tällä hetkellä tervehtyvä Santtu Pohjonen lienee edelleen ykkösvaihtoehto maalivahdiksi, mutta Antti Kortetmaa on antanut sen verran kovia näyttöjä, että Pohjosen pelipaikka ei ole kiveen hakattu, vaikka hän terveenä olisikin.

SPV:n runkosarja oli ehkäpä seuran hankalin tällä vuosikymmenellä. Lopulta joukkue oli selkeästi pudotuspeliviivan yläpuolella ja esimerkiksi kotiedun puolelle oli neljän pisteen matka, mutta kaudelle osui useampi yllättävän heikko osuus. Varsinkin Champions Cupin jälkeinen aika oli vaikea ja samoin myös tammikuu. Runkosarja päättyi kuitenkin vahvasti, sillä seitsemästä viimeisestä pelistä seinäjokelaisjoukkue hävisi vain yhden varsinaisella peliajalla.

SPV ei ole tälläkään kaudella esittänyt mitään taikatemppuja, vaan pelityyli nojaa ainakin periaatteessa edelleen vahvaan puolustukseen ja suoraviivaisiin vastahyökkäyksiin. Voi kuitenkin todeta, että puolustuspeli ei ole onnistunut lainkaan niin hyvin kuin voisi odottaa. Erikoista onkin se, että SPV päästi neljänneksi eniten maaleja runkosarjassa ja toki toisaalta myös onnistui tekemään neljänneksi eniten maaleja.

KrP:ta vastaan SPV:n kokenut ryhmä vetäytyy todennäköisesti yhä vahvemmin kuoreensa ja pyrkii kaatamaan KrP:ta sen omilla aseilla, eli nopeilla ja tehokkailla vastaiskuilla. SPV ei kaihda mustelmia, eikä oikeastaan mitään temppuja voittaakseen, ja on joukkueena usein vahvimmillaan nimenomaan kevään peleissä. Kommenttien perusteella KrP lähtee vahvan hyökkäyspelin kautta sarjaan, joka kuulostaa SPV:n kannalta hyvältä suunnitelmalta.

Runkosarjan ykköspyssyjä olivat tutut nimet eli Sami Koski ja Mikko Kohonen. Ville Kuusela hölmöili itsensä kahden ottelun pelikieltoon runkosarjan viimeisellä kierroksella ja menetys on todella kova SPV:n kannalta. Hyökkäysosasto on muutenkin ohut, sillä Jari Hankkio, Jukka-Pekka Pelto-Arvo ja Tony Koponen ovat lasaretin puolella. Ykkösvitjan takaa Joni-Arttu Sieppi, Henri Myllymäki ja Tommi Hakala ovat nostaneet tasoaan vastuun kasvaessa.

Puolustuksesta löytyy joukkueen kokonaisvaltaisesti paras pelaaja Matias Veikkola, joka on murtautunut maajoukkueeseen asti menneellä kaudella. Veikkola oli myös joukkueen kolmanneksi tehokkain pelaaja runkosarjassa. Jyrki Holopainen on myös edelleen laadukas pelimies, mutta ykköspakkiparin jälkeen pallollinen osaaminen heikkenee muissa pakkipareissa. Arttu Kukon loukkaantuminen ohensi myös puolustusosaston leveyttä.

SPV:llä on tällä haavaa pienoinen maalivahtiongelma, sillä Julius Kivimäki ja Hannes Hannula eivät onnistuneet järin hyvin runkosarjassa, ja pudotuspeleissä maalivahdin rooli korostuu entisestään. SPV-kaksikko on kuitenkin kovien pelien suhteen kokeneempi kuin KrP:n vastaava parivaljakko.

Erikoistilannepelaaminen on ollut tasavahvaa selostaja Tuomo Reposen tilastointien perusteella. KrP:n ylivoima 49,2 % (4.) ja SPV:n ylivoima 47,7 % (5.) ovat lähellä toisiaan. Myös alivoimat ovat tasavahvoja, vaikka vähän KrP:n eduksi (57,1 9. ja 56,1 10.).

Knopit:
SPV:llä on ollut viime vuosina erikoinen putki, sillä se on joka toinen vuosi mennyt mitaleille ja joka toinen vuosi lähtenyt laulukuoroon. Keväällä 2013 tuli kultaa, 2014 Oilers oli parempi, 2015 SPV juhli mestaruutta, 2016 Viikingit tiputti SPV:n ja viime vuonna joukkue vei pronssia. Tällä kaavalla laskettuna kausi loppuisi tähän sarjaan.

Tällä vuosikymmenellä välierissä ovat olleet mukana pääosin SPV, Happee, Classic, EräViikingit (SSV, Viikingit ja Erä) ja Oilers. Tämän ryhmän ulkopuolelta ainoastaan Koovee on kerran (keväällä 2012) päässyt mitalipeleihin.

Puolivälieräsarjoja on pelattu kaikkiaan 28 kappaletta keväästä 2011 lähtien ja viisi kertaa kotiedun saanut joukkue on hävinnyt sarjan, joten sarjoista noin 82% on mennyt kotiedun saajalle.

Taistelupari:
Henri Johansson, KrP – Mikko Kohonen, SPV

Tässä lienee yksi hienoimmista taistelupareista koko liigahistoriassa. Johansson ryöväsi Kohoselta kaudella runkosarjan kaikkien aikojen pörssikärjen paikan, ja Kohonen rikkoi kaudella historian ensimmäisenä 1000 pisteen rajan runkosarja sekä pudotuspelit huomioiden. Tuota saavutusta ei kukaan enää koskaan vie konkarilta.

Taitava, nälkäinen ja ärhäkkä Johansson on pelannut pitkään Nokialla, joten pudotuspelien pistesaalis on jäänyt vaatimattomammaksi (60 peliä 48+40=88). Kohonen on edelleen juonikas ja taitava maalintekijä sekä ennen kaikkea ratkaisupelaaja isolla ärrällä. Kohonen on pelannut 130 peliä pudotuspeleissä ja iskenyt tehot 105+63 joiden myötä hän on pudotuspelien kaikkien aikojen kolmanneksi tehokkain. Tärkeissä paikoissa Kohonen on ollut aina kovan luokan tekijä.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
19.9. Nokian KrP-SPV 8-7 ja.
26.11. SPV-Nokian KrP 8-9 ja.

Näin pelataan:
Pe 16.3.2018 18:30 Nokian KrP – SPV Rahola Areena
Su 18.3.2018 18:30 SPV – Nokian KrP Seinäjoen UT
To 22.3.2018 18:30 Nokian KrP – SPV Rahola Areena
Su 25.3.2018 17:00 SPV – Nokian KrP Seinäjoen UT
Ti 27.3.2018 18:30 Nokian KrP – SPV Rahola Areena (tarvittaessa)
Ke 28.3.2018 18:30 SPV – Nokian KrP Seinäjoen UT (tarvittaessa)
Pe 30.3.2018 18:30 Nokian KrP – SPV Rahola Areena (tarvittaessa)

ISTV näyttää kaikki tämän ottelusarjan kamppailut suorina lähetyksinä.

Kumpi voittaa:
Siinäpä pähkinä. Runkosarjan kohtaamiset olivat todella tiukkoja sekä isomaalisia, kuten ohesta selviää. SPV kiristänee puolustusruuviaan pudotuspeleihin, mutta ”coast to coastia” on varmasti tarjolla tässä sarjassa. Arvoon arvaamattomaan saattaa nousta seinäjokelaisten ykkössentterin Kuuselan pelikielto.

Jos joskus, niin nyt joukkueiden pudotuspelikokemuksessa on iso ero. SPV on tämän vuosikymmenen menestynein liigajoukkue ja KrP:n historiasta löytyy vain yksi otteluvoitto pudotuspeleistä. Vaikka iässä ja kokemuksessa voi nähdä myös kääntöpuolia, niin tällaisessa oletettavasti tiukassa sarjassa siitä on rutkasti etua. Myös valmentajien kokemuksessa on suuri ero, sillä Tommy Koponen on tämän vuosikymmenen menestynein valmentaja ja Härmällä on edessä ensimmäinen pudotuspeliottelu liigajoukkueen penkin takana.

Rokkia ja räimettä ei tule puuttumaan. Sarjan ennakointi on vähintäänkin haasteellista, sillä vaikka KrP on niin sanottu ennakkosuosikki, niin SPV on yleensä huima joukkue keväisin. Seitsemänteen peliin menee ja SPV vie sarjan voiton ratkaisevassa kamppailussa.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.