Divarit

Pääkalloennakko: Nämä joukkueet selviytyvät Divari-karsintojen viimeiseen vaiheeseen

29.03.
2018
Divarit

IBK MEDA kohtaa Divari-karsinnoissa Merikoski SBT:n. Kuva: Jarmo Jokila.

Karsinnat miesten Divariin alkavat perjantaina. Avauskierros pelataan pääsiäislomien aikana.

Kakkosdivarin lohkojen playoffien jälkeen varsinaiseen Divarin karsintavaiheeseen on edennyt kahdeksan joukkuetta. Noususta Divariin pelaavat Merikoski SBT, IBK MEDA, MLT, Pirkat, LeBa SB, AC HaKi, Kirkkonummi Rangers, sekä Pelicans SB.

Vastakkain pelaa siis neljä paria tässä vaiheessa ja voittajat etenevät karsintojen toiseen ja viimeiseen vaiheeseen. Päätöskierroksen otteluparien voittajat nousevat kaudeksi 2018-19 miesten Divariin.

Pääkallo.fi arvioi Divari-karsintojen avauskierroksen parit seuraavasti.

Merikoski SBT – IBK MEDA

Oulussa on tehty hyvää työtä. Tällä vuosikymmenellä viimeksi ranskalaisen visiitin Divarissa tehnyt Merikoski SBT on nuori ja urheilullinen ryhmä, joka karvaa korkealta ja pyrkii muutenkin pitämään peleissään vauhtia yllä. Runkosarjan Merikoski runnoi läpi häviämättä varsinaisella peliajalla kertaakaan ja jatkoajallakin vain kahdesti. Lohkon runkosarjan voitto irtosi kuuden pisteen erolla ja molemmat lohkon playoff-sarjat joukkue klaarasi voitoin 2-0.

Tärkeimpinä pelaajina voidaan nostaa esille Vesa Heikkinen, Mika Heiskanen ja Matti Viitajylhä. Heikkinen tehtaili lohkon neljässä playoff-pelissä 16 pistettä ja Heiskanen ja Viitajylhä peesasivat 14 pisteellä. Runkosarjassa Heikkinen ja Heiskanen takoivat 18 peliin yli 50 pistettä molemmat ja olivat lohkon pistepörssin sijoilla kaksi ja kolme.

IBK MEDA oli puolestaan Länsirannikon lohkon runkosarjassa toinen. Se voitti 20 pelistään 15, kärsi yhden jatkoaikatappion ja neljä tappiota varsinaisella peliajalla. Lohkon pudotuspeleissä MEDA voitti sekä FoSun, että Ruoskan voitoin 2-1. Tässä toki pitää muistaa, että Länsirannikon sarja on Pohjoista aavistuksen tasollisesti tasaisempi.

MEDA:n ykköspistenikkari on ollut Juuso Forsman, joka takoi runkosarjassa 52 pistettä ja oli lohkon pörssikolmonen. Runkosarjassa yli 30 pistettä tehtailivat myös Jesse Kuusisto, Daniel Rantanen, Joni Kuusisto ja Joona Heljälä. Joukkueesta löytyy paljon kokemusta korkeammilta sarjatasoiltakin ja eritoten esimerkkinä voi nostaa vielä viime kaudella Turun Palloseurassa pelanneen Antti Nurmisen.

Pelillisesti MEDA luottaa pallonhallintaan ja hitaampaan hyökkäyspeliin kuin vastustajansa. Merikosken ryhmä on varmasti energisempi ja jossain määrin urheilullisempi, mutta kokemusta ja malttia puolestaan löytyy MEDA:n rivistöstä yllin kyllin.Sarjasta ei varmasti tunnelmaa tule uupumaan, sillä Merikosken peleissä on nähty yleisöä pudotuspeleissä kolmatta sataa ja MEDA on kerännyt Salohallille kolmessa playoff-pelissä yhteensä hurjat 2300 silmäparia.

Näin pelataan:
Pe 30.3. 16:30 Merikoski SBT – IBK MEDA Kastelli
La 31.3. 17:00 IBK MEDA – Merikoski SBT Salohalli
Ma 2.4. 16:30 Merikoski SBT – IBK MEDA Kastelli (tarvittaessa)

Kumpi voittaa:
Tiukkaa tekee, mutta Pohjoisen pojat taitavat tällä kertaa olla organisoidumpi ryhmä ja tuoreemmalla jalalla. 

Merikoski jatkaa pelaamaan Divari-paikasta voitoin 2-1.

Pirkkalan Pirkat pelasi viimeksi Divaria kaudella 2015-16. Kuva: Iiro Karesniemi.

MLT – Pirkat


Seinäjoen Mailattomat on jo useamman vuoden satsannut päästäkseen Divari-karsintoihin ja nyt se hetki vihdoin koitti. Aiempina vuosina Nibacos ja Nurmon Jymy ovat vieneet pidemmän korren, mutta nyt runkosarjan voittanut ja voitoin 2-0 sekä HiPan että Nibacoksen tieltään lohkon playoffeissa kaatanut MLT sai vihdoin haluamansa.MLT on täynnä pelaajia, jotka ovat tahkonneet pitkään Pohjanmaan kakkosdivaria historian saatossa useammankin eri seuran pelipaidoissa. Osa pelaajista on läpikäynyt SPV:n juniorimyllyn ja esimerkiksi Pekka Laitila edusti aikanaan ISB:a Divarissa kauden verran. Tehojensa puolesta joukkue on tällä kaudella esiintynyt varsin tasaisesti, sillä kukaan ei yltänyt yli 30 tehopisteen, mutta kaikkiaan yhdeksän nimeä rikkoi 20 pisteen rajan.Pelillisesti MLT pelaa varsin simppeliä ja suoraviivaista salibandya ja pyrkii rakentamaan maalipaikkansa nopeasti. Pirkat puolestaan kykenee kenties organisoidumpaan peliin ja haluaakin pelata myös pidempien hyökkäysten kautta. Lähtökohtaisesti fläppitaulujen taisto menee tässä parissa Pirkkalan suuntaan muutenkin.

Sisä-Suomen lohkossa kakkoseksi sijoittuneiden Pirkkalan Pirkkain rosterista löytyy useita pelaajia, jotka olivat mukana Divarissa muutama kausi takaperin. Ristomatti Lummikko, Janne Nousiainen ja Antti Jaakkonen ovat kaikki tälle tasolle mainioita pelimiehiä ja ylsivät runkosarjassa yli 30 tehopisteen. Ryhmästä löytyy myös Salibandyliigasta tuttu Tommi Ahola, joka on operoinut läpi kauden noin kahden pisteen keskiarvolla, joskin runkosarjassa hän merkkautti tililleen vain 11 ottelua.

Pirkat voitti lohkonsa playoffeissa Soittorasian voitoin 2-0 ja RSS Panthersin lohkofinaaleissa 2-1. Sillä on myös kokemusta Divari-karsinnoissa aivan loppuun saakka menemisestä, mikä voi tässä sarjassa osoittautua isoksikin eduksi. Toisaalta seinäjokelaisilla on kotietu, mikä voi niin ikään nousta arvoon arvaamattomaan.

Näin pelataan:
Pe 30.3. 16:00 MLT – Pirkat Seinäjoen urheilutalo
La 31.3. 15:30 Pirkat – MLT Pirkkalan vapaa-aikakeskus
Ma 2.4. 16:00 MLT – Pirkat Seinäjoen urheilutalo (tarvittaessa)

Kumpi voittaa:
MLT laittaa kampoihin ja voittaa toisen kotipeleistään, mutta…Pirkat jatkaa voitoin 2-1.


Salibandyliigasta tuttu Tommi Vappula kantaa HaKin kapteeninnauhaa. Kuva: Iiro Karesniemi.

LeBa SB – AC HaKi

Kontiolahden LeBa tippui viime kaudella playoutien jälkeen kirvelevästi Divarista, mutta kevään Divari-karsintojen kestovierailija on taas pelaamassa noususta pääsarjatasolle. LeBa voitti 18 pelistään 16 runkosarjassa ja kaatoi sekä Pisaban että Apassit lohkon pudotuspeleissä voitoin 2-1.

Playoffien pirtein pistemies on ollut Jonne Turunen kahden pisteen keskiarvolla. Jere Kaartinen on tehnyt vain pisteen vähemmän. Myös kokenut Petri Väänänen, sekä runkosarjassa yli 30 pisteen yltäneet Henry Vartiainen ja Antti Juvonen ovat tehojen suhteen tärkeässä roolissa. Maalilla Lari Naumanen ja Joel Raatikainen ovat pelanneet läpi kauden hyvällä tasolla. Joukkue ei muutenkaan järin suuria mullistuksia sarjatason vaihtumisesta huolimatta kokenut ja ryhmästä löytyy paljon kokemusta ylemmiltäkin tasoilta.HaKilta sitä kokemusta löytyykin sitten etenkin ykköskentästä. Tommi Vappula-Tom Strömsten-Tommi Rosendahl on sen tason ykköskenttä, että siinä kalpenee melkeinpä mikä tahansa karsinnoissa mukana olevista joukkueista. Vielä kun alakertaan löytyy maailmanmestaripuolustaja Tommi Aro, niin voidaan todeta, että suhteellisen kova päivätyö pitää LeBan tehdä jatkoon päästäkseen. Myös Joona Marjanen on painanut tällä kaudella hurjia pistemääriä.

HaKi sijoittui runkosarjassaan toiseksi ja voitti Etelä-Suomen kakkoslohkon ykköseksi sijoittuneen Blackbirdsin pudotuspelisarjassa 2-1 tiukkojen vaiheiden jälkeen. Eittämättä paperilla kun katsoo, niin jo tuo yksi kentällinen nostaa HaKia ennakkosuosikiksi. Uraansa jäähdyttelevillä konkareilla ei kuitenkaan varmasti ole sitä paloa, mitä LeBan ryhmältä löytyy joukkueen nostamiseksi sarjaporrasta ylemmäs. Lisäksi HaKin munat ovat eittämättä myös hieman samassa korissa kaikki ja LeBan heikompi kärki, mutta tasaisemmat kolme kenttää ovat varmasti itäsuomalaisille hyödyksi, samoin kuin kotietu.

Näin pelataan:
Pe 30.3. 16:00 LeBa SB – AC HaKi Kontiolahden liikuntahalli
La 31.3. 17:00 AC HaKi – LeBa SB Campo Center
Ma 2.4. 16:00 LeBa SB – AC HaKi Kontiolahden liikuntahalli (tarvittaessa)

Kumpi voittaa:
Saako HaKi kaikki parhaansa mukaan Kontiolahdelle? Himmaako kone hiljalleen nousun häämöttäessä?LeBa jatkaa 2-1 voittamalla molemmat kotipelinsä.

Kirkkonummella on tällä kaudella juhlittu jo Suomen Cupin aluemestaruutta. Kuva: Jyrki Paajanen.

Rangers – Pelicans SB


Kirkkonummi Rangers on osoittanut tällä kaudella pelaavansa ”väärää sarjaa.” Se voitti 22 pelistään 21 runkosarjassa häviten jatkoajalla vain HaKille kertaalleen. Se mätti hurjat 292 maalia ja päästi vain 84, maalieron oltua näin +208. Rangersin Samuli Alaluusua paukutti Etelä-Suomen ykköslohkossa ällistyttävät 90 tehopistettä ja Saku Välimäkikin keräsi kokoon 64 paunaa. Playoffeissa mukana on myös A-juniori-ikäinen Teppo Salo, joka pelasi runkosarjassa kahdeksan ottelua yli kolmen pisteen keskiarvolla.Rangersin joukkue on tällä kaudella noussut otsikoihin jo muun muassa tiputettuaan Suomen Cupissa LASBin. A-junioreiden SM-sarjan alaspäin karsinnoissa kävi kylmät, joten nuoren osaston halu näyttää eskaloituu varmasti suuresti Divari-karsinnoissa. Rangers nykymuodossaan voisi olla hyvinkin potentiaalinen haastaja Divari-ryhmille.

Näillä saatesanoilla on varmasti selvää, että Pelicans SB lähtee tähän sarjaan haastajana. Lahtelaiset kaatoivat lohkonsa playoffeissa Kosken Dynamon voitoin 2-1 ja PoNoVon voitoin 2-0. Ryhmästä löytyy edelleen Jukka-Pekka Utriaisen, Jukkapekka Auroilan ja Arttu Koiviston kaltaisia kokeneita pelimiehiä, jotka ovat karsineet Pelicansin edeltäjä PHSB:n riveissä jo useasti aiemminkin.

Joukkue voitti runkosarjassa kolmea vaille kaikki pelinsä ja merkille pantavaa on eritoten päästettyjen maalien määrä. Ville Vilén ja Riku Ahtiainen torjuivat molemmat mainioilla prosenteilla ja ”pelikaanit” päästivät ainoastaan nelisen maalia per ottelu. Onkin mielenkiintoista nähdä miten käy nyt, kun vastaan asettuu lähes 300 maalia kauteen takonut kirkkonummelaisryhmä.

Toki sarjojen tasoissa on eroa ja varmasti Kaakkois-Suomen taso on yleisesti tasaisempi kuin Etelä-Suomen, jossa erot ovat lohkon sisällä suuria. Siitä huolimatta kärkijoukkueiden osalta taitaa tällä kertaa olla niin, että Etelä-Suomi vie taiston melko selvästi.

Näin pelataan:
Pe 30.3. 19:00 Rangers – Pelicans SB Kirkkonummen VS
Su 1.4. 19:00 Pelicans SB – Rangers Lahden suurhalli
Ma 2.4. 17:00 Rangers – Pelicans SB Kirkkonummen VS (tarvittaessa)

Kumpi voittaa:

Tässä sarjassa asetelma on selvä;

Rangers jatkaa viimeiselle kierrokselle voitoin 2-0.

Näillä tuloksilla viimeisen Divarin karsinta kierroksen ottelupareiksi Pääkallo.fi arvioi:

Merikoski SBT-Pirkat

Rangers-LeBa

Edit: Juttua muokattu 29.3. klo 10:22.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.